Tánc

Nem lett vonzóbb a táncos szakma

2014.01.10. 12:51
Ajánlom
Az ország más felsőoktatási intézményétől eltérően már a hétvégén, január 11-én megkezdődnek a többfordulós felvételi vizsgák a Magyar Táncművészeti Főiskola balettművész szakirányának előkészítő évfolyamaiba.

Az előző évek tendenciáját megtörve idén nem tapasztalható visszaesés a jelentkezők létszámában, sőt enyhe javulás tapasztalható, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban számos olyan változás lépett életbe, amely nem tette vonzóbbá a táncos életpályát a fiatalok számára.

Ilyen például az, hogy az eddigiektől eltérően ezentúl csak a négy nagy kiemelt társulat tagjai vehetik igénybe a táncosok huszonöt aktív év után járó szakmai életjáradékát.  Megszűnt a nyugdíj melletti párhuzamos foglalkoztatás lehetősége és továbbra is várat magára a pályájuk végéhez közeledő táncosok átképzési támogatási rendszerének kidolgozása és bevezetése. Bár az államilag finanszírozott helyek száma a táncművészképzésben is nőtt, ezzel párhuzamosan nehezíti a pályakezdést a hazai elhelyezkedés megkövetelése. A szűkös forrásokból gazdálkodó hazai társulatok ugyanis csak nehezen tudják bővíteni a társulati létszámot.

A klasszikus balettművész képzés előkészítő évfolyamaiba tízéves kortól lehet jelentkezni, a felvettek az intézmény Nádasi Ferencről elnevezett közoktatási intézményében folytatják közismereti tanulmányaikat az 5. osztálytól.  A néptánc és a moderntánc szakirány nem indul minden évben. Ezekre a képzésekre a tizennegyedik életév betöltése után lehet jelentkezni, a felvettek az intézmény középiskolájában folytatják közismereti tanulmányaikat. Az intézmény sajátos képzési rendszerét az adja, hogy a táncművész képzés, amely felsőfokú képesítéssel zárul korábbi életkorban kezdődik, mint más intézményben. A klasszikus balett képzés esetén hat év alapozás utánhárom év felsőfokú művészképzés zajlik. A néptánc és modern tánc szakirány esetén pedig a szakmai II. évfolyam befejeztével tehető felvételi vizsga a felsőoktatási alapképzésre (táncművész szakra).        

A 2014-15. tanévben a Táncművészeti Főiskolán csak klasszikus balett szakirányon indul felsőfokú tanulmányokra előkészítő képzés, a felvételi vizsga három fordulós, melynek keretében ortopéd orvosi vizsgálat, zenei alkalmassági vizsga, az improvizációs készség felmérése, a testi adottságok feltérképezése biztosítja, hogy a legtehetségesebb fiatalok kerüljenek be a főiskolára.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Tánc hír

Magyar Éva újra táncol

A nemrég 60. születésnapját ünneplő színész-koreográfust Ebony Buckle énekesnő új videójában láthatjuk újra táncolni, a videoklip koreográfiáját is ő jegyzi. 
Tánc ajánló

Mediterrán hangulatú Hervé Koubi-balett és Mozart-ünnep a hétvégén a Margitszigeten

Ki ne emlékezne a Hervé Koubi társulat – a francia székhelyű, algériai gyökerű csapat – 2019-es nagysikerű produkciójára a Margitszigeten. Akkor a mediterrán hangulatú trilógiájuk második darabját, a Barbár éjszakákat adták elő, melyet most pénteken a harmadik darab, az Odüsszeia követ. Ha az időjárás túl szeles lenne, akkor – a levegőszámok biztonsága érdekében – az első darabot varázsolja a közönség elé az ismert formáció. Egy biztos: mindenképpen elvarázsolják majd a közönséget.
Tánc interjú

Esti koktél – ideje egy kicsit lazulni

Július 19-én a Nemzeti Táncszínház TáncParkjában sanzonokra készült kortárs darabbal mutatkozik be a PR-Evolution társulata. Az alkotó, Nemes Zsófia két remek énekessel és élő zenével a huszadik század első felének könnyed, de költői igényességű énekes műfajára próbálja rá a kortárs tánc mozgás anyagát, ami furcsa, fanyar, édeskés műfaji koktélt eredményez. Nemes Zsófiával Péli Nagy Kata beszélgetett.
Tánc hír

Új korszakot nyit a cirkuszművészetben a Recirquel

Az Európai Cirkuszművészeti Szövetség (ECA) elsőként választott tagjai közé olyan társulatot, amely nem a konvencionális cirkuszi műfajt képviseli. A Recirquel Társulat felvételével a szervezet a tradicionális és kortárs cirkuszi irányzatok közötti együttműködést szeretné erősíteni.