Tánc

Nem lett vonzóbb a táncos szakma

2014.01.10. 12:51
Ajánlom
Az ország más felsőoktatási intézményétől eltérően már a hétvégén, január 11-én megkezdődnek a többfordulós felvételi vizsgák a Magyar Táncművészeti Főiskola balettművész szakirányának előkészítő évfolyamaiba.

Az előző évek tendenciáját megtörve idén nem tapasztalható visszaesés a jelentkezők létszámában, sőt enyhe javulás tapasztalható, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban számos olyan változás lépett életbe, amely nem tette vonzóbbá a táncos életpályát a fiatalok számára.

Ilyen például az, hogy az eddigiektől eltérően ezentúl csak a négy nagy kiemelt társulat tagjai vehetik igénybe a táncosok huszonöt aktív év után járó szakmai életjáradékát.  Megszűnt a nyugdíj melletti párhuzamos foglalkoztatás lehetősége és továbbra is várat magára a pályájuk végéhez közeledő táncosok átképzési támogatási rendszerének kidolgozása és bevezetése. Bár az államilag finanszírozott helyek száma a táncművészképzésben is nőtt, ezzel párhuzamosan nehezíti a pályakezdést a hazai elhelyezkedés megkövetelése. A szűkös forrásokból gazdálkodó hazai társulatok ugyanis csak nehezen tudják bővíteni a társulati létszámot.

A klasszikus balettművész képzés előkészítő évfolyamaiba tízéves kortól lehet jelentkezni, a felvettek az intézmény Nádasi Ferencről elnevezett közoktatási intézményében folytatják közismereti tanulmányaikat az 5. osztálytól.  A néptánc és a moderntánc szakirány nem indul minden évben. Ezekre a képzésekre a tizennegyedik életév betöltése után lehet jelentkezni, a felvettek az intézmény középiskolájában folytatják közismereti tanulmányaikat. Az intézmény sajátos képzési rendszerét az adja, hogy a táncművész képzés, amely felsőfokú képesítéssel zárul korábbi életkorban kezdődik, mint más intézményben. A klasszikus balett képzés esetén hat év alapozás utánhárom év felsőfokú művészképzés zajlik. A néptánc és modern tánc szakirány esetén pedig a szakmai II. évfolyam befejeztével tehető felvételi vizsga a felsőoktatási alapképzésre (táncművész szakra).        

A 2014-15. tanévben a Táncművészeti Főiskolán csak klasszikus balett szakirányon indul felsőfokú tanulmányokra előkészítő képzés, a felvételi vizsga három fordulós, melynek keretében ortopéd orvosi vizsgálat, zenei alkalmassági vizsga, az improvizációs készség felmérése, a testi adottságok feltérképezése biztosítja, hogy a legtehetségesebb fiatalok kerüljenek be a főiskolára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.