Tánc

Nem lett vonzóbb a táncos szakma

2014.01.10. 12:51
Ajánlom
Az ország más felsőoktatási intézményétől eltérően már a hétvégén, január 11-én megkezdődnek a többfordulós felvételi vizsgák a Magyar Táncművészeti Főiskola balettművész szakirányának előkészítő évfolyamaiba.

Az előző évek tendenciáját megtörve idén nem tapasztalható visszaesés a jelentkezők létszámában, sőt enyhe javulás tapasztalható, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban számos olyan változás lépett életbe, amely nem tette vonzóbbá a táncos életpályát a fiatalok számára.

Ilyen például az, hogy az eddigiektől eltérően ezentúl csak a négy nagy kiemelt társulat tagjai vehetik igénybe a táncosok huszonöt aktív év után járó szakmai életjáradékát.  Megszűnt a nyugdíj melletti párhuzamos foglalkoztatás lehetősége és továbbra is várat magára a pályájuk végéhez közeledő táncosok átképzési támogatási rendszerének kidolgozása és bevezetése. Bár az államilag finanszírozott helyek száma a táncművészképzésben is nőtt, ezzel párhuzamosan nehezíti a pályakezdést a hazai elhelyezkedés megkövetelése. A szűkös forrásokból gazdálkodó hazai társulatok ugyanis csak nehezen tudják bővíteni a társulati létszámot.

A klasszikus balettművész képzés előkészítő évfolyamaiba tízéves kortól lehet jelentkezni, a felvettek az intézmény Nádasi Ferencről elnevezett közoktatási intézményében folytatják közismereti tanulmányaikat az 5. osztálytól.  A néptánc és a moderntánc szakirány nem indul minden évben. Ezekre a képzésekre a tizennegyedik életév betöltése után lehet jelentkezni, a felvettek az intézmény középiskolájában folytatják közismereti tanulmányaikat. Az intézmény sajátos képzési rendszerét az adja, hogy a táncművész képzés, amely felsőfokú képesítéssel zárul korábbi életkorban kezdődik, mint más intézményben. A klasszikus balett képzés esetén hat év alapozás utánhárom év felsőfokú művészképzés zajlik. A néptánc és modern tánc szakirány esetén pedig a szakmai II. évfolyam befejeztével tehető felvételi vizsga a felsőoktatási alapképzésre (táncművész szakra).        

A 2014-15. tanévben a Táncművészeti Főiskolán csak klasszikus balett szakirányon indul felsőfokú tanulmányokra előkészítő képzés, a felvételi vizsga három fordulós, melynek keretében ortopéd orvosi vizsgálat, zenei alkalmassági vizsga, az improvizációs készség felmérése, a testi adottságok feltérképezése biztosítja, hogy a legtehetségesebb fiatalok kerüljenek be a főiskolára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Vizuál

A kikiáltási ár kétszereséért kelt el Czóbel Béla remekműve

Czóbel Béla Kertben című remekműve érte el a legmagasabb leütési árat, de jól szerepelt Hantai Simon és Vörös Géza egy-egy alkotása is a Kieselbach Galéria péntek esti árverésén a Budapest Marriott Hotelben.
Színház

Hitte volna? Rudolf Péter 60 éves!

Hobbija a sakk, a horgászat és a foci, szerepálmai nincsenek. Ma ünnepli 60. születésnapját Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész, a legsokoldalúbb magyar színészek egyike. PORTRÉ
Vizuál

Jeremy Irons a Pradóban bolyong

A művészet templomai sorozat októberi premierfilmjében a fennállásának 200. évfordulóját ünneplő Prado Múzeum hív különleges utazásra.
Klasszikus

Balázs János a Steinway nagykövete lett

A zongoraművész október 14-én, Hamburgban vehette át a Young Steinway Artist nemzetközi elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Akkor mostantól a néptánc is versenysportág lesz?

4077 csapással 2 percen belül világrekordot döntött a Fricska Táncegyüttes, és ezzel együtt megszületett a #NeptancSport hashtag az interneten. A Fricska világrekordjának önmagán túlmutató jelentősége van, és talán egy tendenciát is jelez a néptánc műfaján belül.
Tánc interjú

„A művészet egy közös lélegzetvétel” – Interjú Velekei Lászlóval

Velekei László, a Győri Balett művészeti vezetője május 9-én vehette át a legjobb koreográfusnak járó Seregi-díjat. Seregi László hatásáról, cselekményes balettekről és a jutalommal járó koreográfiai felkérésről is beszélgettünk.
Tánc hír

Elismert magyar táncosokkal készült klipet is díjaztak a Klipszemlén

Lőrinc Katalin türelmetlen, harcias kisnyugdíjast, Fülöp László pedig udvariatlan, nyegle fiatalt alakít a Bohemian Betyars Arra vágyom című klipjében, ami a Legjobb sztori és az NKA hangfoglaló program különdíját is elhozta a 4. Magyar klipszemléről.
Tánc ajánló

Megmentenek minket a lájkok a katasztrófáktól? – Jön a Duda Éva Társulat jubileumi előadása

November 4-én és 5-én új bemutatóval, harsány fináléval ünnepli tizedik évfordulóját a Duda Éva Társulat. A Wonderland című darabot a Trafóban játsszák majd. A jubileum kapcsán pedig azt is elárulták, mik voltak a legfontosabb pillanatai az elmúlt tíz évnek.
Tánc ajánló

Sztravinszkij katonája kortárs táncosan mozdul meg

A PR-Evolution Dance Company ezúttal A katona történetét, Sztravinszkij táncos mesejátékát adaptálja kortárs táncszínpadra. Az előadás október 11-én beavató táncszínházi programként debütál, később kerül a felnőttközönség elé.