Tánc

Nem vicc többé: itt új táncstílus, a hiplet

2017.07.25. 12:08
Ajánlom
Néhány hónapja még furcsa szörnyszülöttként mutattuk be a hiplet (ejtsd: hiplé) elnevezésű táncstílust, ami a balett és a hip hop ötvözete. Most azonban úgy tűnik, a műfajnak van létjogosultsága és egyre többen hódolnak neki.

Az ötlet Homer Hans Bryanttől, a Harlem Dance Theater korábbi táncosától származik, aki 1981-ben megalapította a Chicago Multi-Cultural Dance Centert. Mint meséli, a kilencvenes évek elején egy kanadai rap koncerten vette észre, milyen nagy hatással van a fiatalokra ez a zene. Akkor jutott először az eszébe, hogy ha a balettet a hiphoppal ötvözi, abból valami izgalmas és népszerű dolog is kisülhet. 2009-ben nevezte meg először a stílust hipletként, de egészen a tavalyi évig nem sikerült betörnie a köztudatba. Akkor azonban felkerült róluk egy Instagram videó, aminek óriási nézettsége lett. Azóta rengeteg meghívást kaptak és felléptek szerte a világban. A hipletet három év klasszikus balettképzésnek kell megelőznie, hiszen a tánc maga számos balettlépést alkalmaz – a pliét, a priouettet, de a felsőtest sokkal szabadabban mozog, mint a balettban.

170513 HIPLET S22 DANCE V1 740 1

170513 HIPLET S22 DANCE V1 740 1

A hipletnek ugyanakkor nagyon fontos társadalmi hatása is van: a balettben még mindig nem terem túl sok babér az afroamerikai táncosok számára, a hiplet viszont egy olyan közösség, ahol a tehetséges színesbőrű táncosok saját képükre formálják ezt a klasszikus műfajt. A 17 éves Zipporah Wilson, aki négy éve tanul Homer Hans Bryanttől, azt mondja:

Megváltozhat-e a balett színe?

Kapcsolódó

Megváltozhat-e a balett színe?

A balett színe a fehér – ez egy olyan sztereotípia, amit eszünkbe sem jut megkérdőjelezni, pedig miért ne táncolhatná fekete, vagy - ne adj Isten- roma balerina a Hattyúk tavát? Utánajártunk a jelenségnek.

A balett nem az afroamerikai táncosok számára készült. George Balanchine hosszú lábú lányokat akart látni a színpadon rózsaszín harisnyában és rózsaszín spicc-cipőben”.

Bryant hozzáteszi: "Misty Copelandnek ugyan sikerült betörnie a balettvilágba, és rajta kívül is láthatunk már 5-6 sikeres afroamerikai táncost, de ez egy lassú folyamat. Az iskolánkban 285 táncost képezünk jelenleg, és közülük a legtöbben hiplet táncosok akarnak lenni, nem pedig Misty útját követni”. Bryant célja jelenleg, hogy támogatókat szerezzen, és profi társulatot építsen, amiben már férfi táncosokat is foglalkoztatna. A későbbiekben pedig akár A diótörőt is megkoreografálná hiplet stílusban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.