Tánc

Nemzetközi fúziós táncműhely a Bakelitben

2012.07.02. 15:11
Ajánlom
Különböző táncstílusokat és zenei műfajokat ötvöző nemzetközi fúziós táncműhellyé alakul hétfőtől péntekig a budapesti Bakelit Multi Art Center, ahol az amszterdami székhellyel működő de KISS moves FUSION Dance Company egyéni stílusával és mozgástechnikájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A táncosok jól összeállított és rendkívül intenzív öt napra számíthatnak, amely során a társulat saját tréningjébe, munkamódszerébe és filozófiájába nyerhetnek bepillantást - mondta el Kiss Dorottya, az immár hétesztendős társulat alapítója és vezetője. A de KISS moves FUSION Dance Company a különféle tánctechnikák és zenei műfajok "okos" - egy-egy előadás témájával összefüggő - ötvözésével, vagyis fúziójával alakította ki saját stílusát, amely nem csupán Hollandiában, de a környező országokban is hatalmas népszerűségnek örvend. A különleges mozgástechnika nem csupán a táncosok, de a közönség számára is rendkívül izgalmas élményt nyújt. Mint azt a táncos-koreográfus elmondta, az utóbbi időben Magyarországról is egyre több megkeresés érkezett egy esetleges budapesti továbbképzéssel kapcsolatban, amelynek most sikerült eleget tenni.

A Bakelit Multi Art Centerbe meghirdetett kurzuson az együttes három "fúziós" táncosa várja az érdeklődőket. "Valaha mindannyian specializálódtunk valamilyen stílusra, és ennek jegyében is tartunk órákat. A fúziós gyakorlatok mellett a táncosok külön kortárs, urban, néptánc, latin és sztepp órák közül válogathatnak" - hangoztatta Kiss Dorottya. - Az improvizációs órákon pedig saját  +fusionjük+ megtalálásában fogjuk segíteni a résztvevőket". A társulat vezetője szerint eddig leginkább külföldiek jelentkeztek a hétfőtől péntekig tartó workshopra, ám reményei szerint a magyar táncközösség tagjai is nagy számban fogják felkeresni a műhelyt. A táncművészeti intézmények, illetve stúdiók diákjai 50 százalékos kedvezménnyel vehetnek részt a továbbképzésen. A különböző intézményekhez és társulatokhoz való jelentkezés nehézségeire való tekintettel, a kurzuson résztvevők közül az együttes ki fog választani egy tehetséges táncost, akit automatikusan meghív a jövő év márciusában esedékes következő felvételijére, illetve, akinek az utazási költségeit is fedezni fogja. A táncművészeti tanulmányait Hollandiában befejező - és jelenleg is ott élő - Kiss Dorottya hét éve vezeti az általa alapított együttest. A de KISS moves társulat a balett, a modern, a jazz, az urban/hip-hop, a break és a néptánc ötvözését viszi színpadra. Az elmúlt évek során több mint száz professzionális táncosnak, illetve juniornak biztosított szakmai gyakorlatot a társulat. Az együttes tudományos - a közösségre nézve releváns - témákat visz színpadra, illetve klasszikus műveket újít fel saját stílusában. Zenei repertoárja egyebek között a drum and bass, az elektronikus, a dzsessz, a rock, a pop, a hip-hop és a house zenétől egészen a klasszikus művekig terjed.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ikonikus koreográfiák a Müpában

Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet – csupán néhány téma, amely a Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán és a Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész Zs. Vincze Zsuzsa koreográfiáin keresztül megelevenedik. Közös alkotásaik ikonikus táncait október 27-én láthatja a közönség.
Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.