Tánc

Nemzetközi fúziós táncműhely a Bakelitben

2012.07.02. 15:11
Ajánlom
Különböző táncstílusokat és zenei műfajokat ötvöző nemzetközi fúziós táncműhellyé alakul hétfőtől péntekig a budapesti Bakelit Multi Art Center, ahol az amszterdami székhellyel működő de KISS moves FUSION Dance Company egyéni stílusával és mozgástechnikájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A táncosok jól összeállított és rendkívül intenzív öt napra számíthatnak, amely során a társulat saját tréningjébe, munkamódszerébe és filozófiájába nyerhetnek bepillantást - mondta el Kiss Dorottya, az immár hétesztendős társulat alapítója és vezetője. A de KISS moves FUSION Dance Company a különféle tánctechnikák és zenei műfajok "okos" - egy-egy előadás témájával összefüggő - ötvözésével, vagyis fúziójával alakította ki saját stílusát, amely nem csupán Hollandiában, de a környező országokban is hatalmas népszerűségnek örvend. A különleges mozgástechnika nem csupán a táncosok, de a közönség számára is rendkívül izgalmas élményt nyújt. Mint azt a táncos-koreográfus elmondta, az utóbbi időben Magyarországról is egyre több megkeresés érkezett egy esetleges budapesti továbbképzéssel kapcsolatban, amelynek most sikerült eleget tenni.

A Bakelit Multi Art Centerbe meghirdetett kurzuson az együttes három "fúziós" táncosa várja az érdeklődőket. "Valaha mindannyian specializálódtunk valamilyen stílusra, és ennek jegyében is tartunk órákat. A fúziós gyakorlatok mellett a táncosok külön kortárs, urban, néptánc, latin és sztepp órák közül válogathatnak" - hangoztatta Kiss Dorottya. - Az improvizációs órákon pedig saját  +fusionjük+ megtalálásában fogjuk segíteni a résztvevőket". A társulat vezetője szerint eddig leginkább külföldiek jelentkeztek a hétfőtől péntekig tartó workshopra, ám reményei szerint a magyar táncközösség tagjai is nagy számban fogják felkeresni a műhelyt. A táncművészeti intézmények, illetve stúdiók diákjai 50 százalékos kedvezménnyel vehetnek részt a továbbképzésen. A különböző intézményekhez és társulatokhoz való jelentkezés nehézségeire való tekintettel, a kurzuson résztvevők közül az együttes ki fog választani egy tehetséges táncost, akit automatikusan meghív a jövő év márciusában esedékes következő felvételijére, illetve, akinek az utazási költségeit is fedezni fogja. A táncművészeti tanulmányait Hollandiában befejező - és jelenleg is ott élő - Kiss Dorottya hét éve vezeti az általa alapított együttest. A de KISS moves társulat a balett, a modern, a jazz, az urban/hip-hop, a break és a néptánc ötvözését viszi színpadra. Az elmúlt évek során több mint száz professzionális táncosnak, illetve juniornak biztosított szakmai gyakorlatot a társulat. Az együttes tudományos - a közösségre nézve releváns - témákat visz színpadra, illetve klasszikus műveket újít fel saját stílusában. Zenei repertoárja egyebek között a drum and bass, az elektronikus, a dzsessz, a rock, a pop, a hip-hop és a house zenétől egészen a klasszikus művekig terjed.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc kritika

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.
Tánc videó

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Tánc hír

Világrekord kísérlet: a legtöbb táncos spiccen

Az Amercian Ballet Theater sztárpárosa, James Whiteside és Isabella Boylston álma egy olyan világrekord felállítása, amiben a legtöbb táncos emelkedik spiccre egyidejűleg.
Tánc hír

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Tánc magazin

Kezek és lábak nélkül – Breaktáncosok, akinek szárnyakat ad a tánc

Az ILL-ABILITIES egy montreali székhelyű tánccsoport, ami nyolc olyan kiváló breaktáncost egyesít a világ különböző tájairól, akik testi hátrányukat leküzdve kerültek az élvonalba.