Tánc

Nemzetközi fúziós táncműhely a Bakelitben

2012.07.02. 15:11
Ajánlom
Különböző táncstílusokat és zenei műfajokat ötvöző nemzetközi fúziós táncműhellyé alakul hétfőtől péntekig a budapesti Bakelit Multi Art Center, ahol az amszterdami székhellyel működő de KISS moves FUSION Dance Company egyéni stílusával és mozgástechnikájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A táncosok jól összeállított és rendkívül intenzív öt napra számíthatnak, amely során a társulat saját tréningjébe, munkamódszerébe és filozófiájába nyerhetnek bepillantást - mondta el Kiss Dorottya, az immár hétesztendős társulat alapítója és vezetője. A de KISS moves FUSION Dance Company a különféle tánctechnikák és zenei műfajok "okos" - egy-egy előadás témájával összefüggő - ötvözésével, vagyis fúziójával alakította ki saját stílusát, amely nem csupán Hollandiában, de a környező országokban is hatalmas népszerűségnek örvend. A különleges mozgástechnika nem csupán a táncosok, de a közönség számára is rendkívül izgalmas élményt nyújt. Mint azt a táncos-koreográfus elmondta, az utóbbi időben Magyarországról is egyre több megkeresés érkezett egy esetleges budapesti továbbképzéssel kapcsolatban, amelynek most sikerült eleget tenni.

A Bakelit Multi Art Centerbe meghirdetett kurzuson az együttes három "fúziós" táncosa várja az érdeklődőket. "Valaha mindannyian specializálódtunk valamilyen stílusra, és ennek jegyében is tartunk órákat. A fúziós gyakorlatok mellett a táncosok külön kortárs, urban, néptánc, latin és sztepp órák közül válogathatnak" - hangoztatta Kiss Dorottya. - Az improvizációs órákon pedig saját  +fusionjük+ megtalálásában fogjuk segíteni a résztvevőket". A társulat vezetője szerint eddig leginkább külföldiek jelentkeztek a hétfőtől péntekig tartó workshopra, ám reményei szerint a magyar táncközösség tagjai is nagy számban fogják felkeresni a műhelyt. A táncművészeti intézmények, illetve stúdiók diákjai 50 százalékos kedvezménnyel vehetnek részt a továbbképzésen. A különböző intézményekhez és társulatokhoz való jelentkezés nehézségeire való tekintettel, a kurzuson résztvevők közül az együttes ki fog választani egy tehetséges táncost, akit automatikusan meghív a jövő év márciusában esedékes következő felvételijére, illetve, akinek az utazási költségeit is fedezni fogja. A táncművészeti tanulmányait Hollandiában befejező - és jelenleg is ott élő - Kiss Dorottya hét éve vezeti az általa alapított együttest. A de KISS moves társulat a balett, a modern, a jazz, az urban/hip-hop, a break és a néptánc ötvözését viszi színpadra. Az elmúlt évek során több mint száz professzionális táncosnak, illetve juniornak biztosított szakmai gyakorlatot a társulat. Az együttes tudományos - a közösségre nézve releváns - témákat visz színpadra, illetve klasszikus műveket újít fel saját stílusában. Zenei repertoárja egyebek között a drum and bass, az elektronikus, a dzsessz, a rock, a pop, a hip-hop és a house zenétől egészen a klasszikus művekig terjed.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc lapszemle

Szergej Polunyin megmagyarázta Instagram-posztjait

Sokak szerint az ukrán származású balettsztár egész eddigi karrierjét aláásta az Instagramra posztolt üzeneteivel. Most a német újságíró, Tanit Koch szembesítette őt kijelentéseivel.
Tánc ajánló

A világ táncai 1 előadásban

Japán taiko ritmusok, vad afro táncok, a velencei karnevál hangulata, egy tradicionális zsidó esküvői ceremónia, spanyol flamenco, ír sztepptánc, görög szirtaki és mulatós cigánytánc - mindez egyetlen előadásban a magyar táncélet egyik legkarakteresebb együttesétől, a Varidance-től.
Tánc hír

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Tánc tranzdanz

Krasznahorkai inspirálta fekete-fehér táncképeket fest a TranzDanz

Kovács Gerzson Péter a TranzDanz társulattal január 17-én mutatja be Noir című, legújabb előadását a MU Színházban. A Krasznahorkai világát idéző előadás kapcsán Gyepesi Flóra beszélgetett a társulatvezetővel.
Tánc hír

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.