Tánc

Nemzetközi fúziós táncműhely a Bakelitben

2012.07.02. 15:11
Ajánlom
Különböző táncstílusokat és zenei műfajokat ötvöző nemzetközi fúziós táncműhellyé alakul hétfőtől péntekig a budapesti Bakelit Multi Art Center, ahol az amszterdami székhellyel működő de KISS moves FUSION Dance Company egyéni stílusával és mozgástechnikájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A táncosok jól összeállított és rendkívül intenzív öt napra számíthatnak, amely során a társulat saját tréningjébe, munkamódszerébe és filozófiájába nyerhetnek bepillantást - mondta el Kiss Dorottya, az immár hétesztendős társulat alapítója és vezetője. A de KISS moves FUSION Dance Company a különféle tánctechnikák és zenei műfajok "okos" - egy-egy előadás témájával összefüggő - ötvözésével, vagyis fúziójával alakította ki saját stílusát, amely nem csupán Hollandiában, de a környező országokban is hatalmas népszerűségnek örvend. A különleges mozgástechnika nem csupán a táncosok, de a közönség számára is rendkívül izgalmas élményt nyújt. Mint azt a táncos-koreográfus elmondta, az utóbbi időben Magyarországról is egyre több megkeresés érkezett egy esetleges budapesti továbbképzéssel kapcsolatban, amelynek most sikerült eleget tenni.

A Bakelit Multi Art Centerbe meghirdetett kurzuson az együttes három "fúziós" táncosa várja az érdeklődőket. "Valaha mindannyian specializálódtunk valamilyen stílusra, és ennek jegyében is tartunk órákat. A fúziós gyakorlatok mellett a táncosok külön kortárs, urban, néptánc, latin és sztepp órák közül válogathatnak" - hangoztatta Kiss Dorottya. - Az improvizációs órákon pedig saját  +fusionjük+ megtalálásában fogjuk segíteni a résztvevőket". A társulat vezetője szerint eddig leginkább külföldiek jelentkeztek a hétfőtől péntekig tartó workshopra, ám reményei szerint a magyar táncközösség tagjai is nagy számban fogják felkeresni a műhelyt. A táncművészeti intézmények, illetve stúdiók diákjai 50 százalékos kedvezménnyel vehetnek részt a továbbképzésen. A különböző intézményekhez és társulatokhoz való jelentkezés nehézségeire való tekintettel, a kurzuson résztvevők közül az együttes ki fog választani egy tehetséges táncost, akit automatikusan meghív a jövő év márciusában esedékes következő felvételijére, illetve, akinek az utazási költségeit is fedezni fogja. A táncművészeti tanulmányait Hollandiában befejező - és jelenleg is ott élő - Kiss Dorottya hét éve vezeti az általa alapított együttest. A de KISS moves társulat a balett, a modern, a jazz, az urban/hip-hop, a break és a néptánc ötvözését viszi színpadra. Az elmúlt évek során több mint száz professzionális táncosnak, illetve juniornak biztosított szakmai gyakorlatot a társulat. Az együttes tudományos - a közösségre nézve releváns - témákat visz színpadra, illetve klasszikus műveket újít fel saját stílusában. Zenei repertoárja egyebek között a drum and bass, az elektronikus, a dzsessz, a rock, a pop, a hip-hop és a house zenétől egészen a klasszikus művekig terjed.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gálaest

Csúcspontjához érkezik a győri táncfesztivál

Áramlás címmel tartanak európai gálaestet a XIV. Magyar Táncfesztiválon június 23-án, szombaton. Az est a táncszakma kiemelt szerepvállalását demonstrálja a város Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatában.
Tánc beszámoló

Nők, férfiak és ezek különféle kombinációi

Ha összegezni kellene a győri táncfesztivál 5. napján látottakat, akkor az egyik fontos tapasztalat az lenne, mennyire különbözőképpen gondolkodnak a jelenkori alkotók a nemi szerepekről.
Tánc modern tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc tudósítás

Tömegpszichózis és szerelmi vajúdás a győri Magyar Táncfesztiválon

Idén csupán két napra sikerült eljutnom a XIV. Magyar Táncfesztiválra, Győrbe, ahol a gyönyörködtető változatosság jegyében zajlanak az esti előadások. Beszámoló a 4. nap történéseiről.
Tánc magazin

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.