Tánc

Neves művészek a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiváljának zsűrijében

2022.05.20. 16:30
Ajánlom
Tizenegy táncprodukció méretteti meg magát Veszprémben május 23. és 29. között a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiválján, melynek előadásait öt helyszínen tekinthetik meg az érdeklődők.

A Hangvillában, az Agórában, a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskolában, a Művészetek Háza – Dubniczay-palotában, valamint a Petőfi Színházban látható előadásokat öttagú zsűri értékeli: Pongor Ildikó, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, Fuchs Lívia tánctörténész és kritikus, Kerekes Blanka fuvolaművész, a Zürichi Zeneművészeti Egyetem docense, M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező, producer és Hegyeshami László festőművész, grafikus.

A fesztivál célja, hogy szélesebb körben népszerűsítse a táncművészetet, és megismertesse a művészeti ágat a fiatalabb korosztállyal. Emellett a szervezők fontosnak érzik, hogy a térségben működő intézmények között a művészeten keresztül párbeszéd jöjjön létre.

Olyan társulatok érkeznek Veszprémbe, mint a Gangaray Dance Company, a Góbi Rita Társulat vagy a Szegedi Kortárs Balett.

A nemzetközi táncszakma is képviselteti magát a szemlén: a Marie Chouinard Társulat Kanadából, a Massala Társulat Franciaországból látogat el Veszprémbe, de látható lesz a vajdasági származású, Franciaországban élő és alkotó Josef Nadj koreográfus-táncművész fotókiállítással egybekötött nagyon különleges, egyszemélyes darabja is.

A fesztivál hétvégéjén Nánay István vezetésével nyilvános fesztiválértékelő konferencia zajlik majd a Hangvillában.

A produkciók mellett a felnőtteket filmvetítéssel, a gyerekeket játékos foglalkozásokkal várják a szervezők. A fesztivál ideje alatt ÉLJ! – Értem, Látom, Jelzem címmel Kárpáti Barbara, Egri Zsódia, Keresztesi László és Szelle Dávid a gesztusnyelvre és szituációs gyakorlatokra építő foglalkozásokat tartanak a veszprémi és környékbeli általános, illetve középiskolákban.

A programokról további információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Góbi Rita előadása, a Hacukaland (fotó: Piti Marcell)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Carmina Burana a Maribori Balett előadásában a Margitszigeten

A Carmina Burana július 1-jén kerül színpadra a Margitszigeten. Tüzes, letisztult, lélegzetelállító. Két kultikus darab modern feldolgozásával indul az idei szezon második hónapja a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttesének előadásában.
Tánc interjú

„Jelentősége van az időnek” – interjú Barta Dórával

Miközben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban sikerrel mutatták be a Bánk bán-rendezését, Barta Dóra márciusban átvehette a Seregi László-díjat. A kitüntetésről, a tánc és az opera kapcsolatáról, valamint a fiatal táncosgeneráció lehetőségeiről is beszélgettünk.
Tánc ajánló

Újra táncosok népesítik be a Millenáris Parkot

A Nemzeti Táncszínház – ismét megrendezve a 2019-ben életre hívott fesztiválját – a szabadban zárja az évadot, a Millenáris Parkba invitálva az érdeklődőket július 14. és 24. között.
Tánc hír

Váratlanul lemondott posztjáról a Párizsi Opera táncigazgatója

Aurélie Dupont június 16-án jelentette be, hogy július 31-ével távozik a tánctagozat éléről, mert személyes terveinek szeretné szentelni az idejét.
Tánc ajánló

A jövő táncos sztárjai Magyarországon

A Holland Nemzeti Balett tehetségkutató programjának fiatal táncosait két alkalommal, június 11-én és 12-én köszönthetjük a Nemzeti Táncszínházban, ahol a Shooting Stars című előadásukban a klasszikus balett határait feszegetve izgalmas, modern koreográfiákat állítanak színpadra.