Tánc

Nívódíjat kapott Nemzeti Táncszínház

2021.11.25. 15:20
Ajánlom
Az Építőipari Nívódíj után a FIABCI is díjazta a Nemzeti Táncszínházat: a legjobb magyar kulturális épületnek választották XXIII. FIABCI Hungary Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton.

A Nemzeti Táncszínház a Millenáris Parkban, egy nagy múltú ipari épületben lelt otthonra 2019-ben. Olyan meghatározó találmányok születettek a falak között, mint a transzformátor vagy a dinamó. A ZDA – Zoboki Építésziroda éppen ezért a felújítás során arra törekedett, hogy az új ház a kultúra és tudomány találkozópontja legyen, és ahogyan a 19. században a tudományos kísérletek színhelye volt, úgy most bemutatkozási lehetőséget kapjanak benne a kísérletező műfajok.

nemzeti_tancszinhaz_epulet2_hlinka_zsolt_interju_2000px-142911.jpg

A Nemzeti Táncszínház épülete (Fotó/Forrás: Hlinka Zsolt / Nemzeti Táncszínház)

Ennek szellemében az itt bemutatott előadások formai sokszínűségről tanúskodnak: éppúgy megtalálhatók a hagyományokra építő néptánc produkciók, mint kortárs tánc- és balettelőadások.

A színházépület tervezésekor az építészek – Zoboki Gábor, Lente András és Orlovits Balázs vezető tervezők – célja kettős volt: szerették volna kiemelni az ipari műemléképület leghasznosabb funkcióit, miközben olyan teret akartak kialakítani, amely teljes mértékben megfelel a táncszakma igényeinek.

A zárt ipari csarnok új épületrésszel és főhomlokzattal egészült ki, amely kapcsolatot teremt a parkkal és nyitottságot sugároz. Ráadásul a tágas előtér kisebb táncprodukciók létrehozására is alkalmas, a padozat színházként, a lépcső nézőtérként használható.

nemzeti_tancszinhaz_eloter_hlinka_zsolt_foto_2000px-142911.jpg

A Nemzeti Táncszínház előcsarnoka (Fotó/Forrás: Hlinka Zsolt / Nemzeti Táncszínház)

A rangos versenyen, melynek nívódíját a Nemzeti Táncszínház elnyerte, 44 épület versenyzett 10 kategóriában. A legjobbakat egy 10 főből álló nemzetközi zsűri választotta ki.

Fejléckép: A Nemzeti Táncszínház belső tere (fotó: Hlinka Zsolt / Nemzeti Táncszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Tánc ajánló

Korszerű épületek és innovatív oktatás a táncművészet szolgálatában

Január 26-án, ünnepélyes keretek között jelentették be, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem által elnyert európai uniós támogatást az intézmény megfelelő működése és a magasabb színvonalú képzés érdekében a „C” épület korszerűsítésére fordítják.
Tánc interjú

Néha lágy, néha keményebb tárgyakkal dobáljuk a nézőt – beszélgetés Vass Imrével és Somló Dáviddal

A művészeti ágak közé besorolhatatlan alkotók három évvel az első munkájuk után ismét az otthonukba invitálják a nézőket. A beszélgetésből azt is megtudhatjuk, milyen lesz az új szobaszínházi bemutató, és hogy mégsem lesz olyan.
Tánc hír

Michael Flatleyt rákkal diagnosztizálták

Az ír táncművész stábja egy Instagram-posztban jelentette be, hogy Flatley-t a rák egy agresszív formájával diagnosztizálták – írja a Telex a BBC-re hivatkozva.
Tánc hír

A háború miatt a Fővárosi Nagycirkusz fogadja be az ukrán Yaskrava Arena Dnipra nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivált

Az orosz-ukrán háború ellehetetleníti fesztivál ukrajnai megrendezését, ezért Olga Oblasova, a fesztivál igazgatójának kérésére a Fővárosi Nagycirkuszban január 2-án és 3-án kerül sor a fiatal tehetségek egyik ugródeszkájaként szolgáló esemény megrendezésére.