Tánc

Nívódíjat kapott Nemzeti Táncszínház

2021.11.25. 15:20
Ajánlom
Az Építőipari Nívódíj után a FIABCI is díjazta a Nemzeti Táncszínházat: a legjobb magyar kulturális épületnek választották XXIII. FIABCI Hungary Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton.

A Nemzeti Táncszínház a Millenáris Parkban, egy nagy múltú ipari épületben lelt otthonra 2019-ben. Olyan meghatározó találmányok születettek a falak között, mint a transzformátor vagy a dinamó. A ZDA – Zoboki Építésziroda éppen ezért a felújítás során arra törekedett, hogy az új ház a kultúra és tudomány találkozópontja legyen, és ahogyan a 19. században a tudományos kísérletek színhelye volt, úgy most bemutatkozási lehetőséget kapjanak benne a kísérletező műfajok.

nemzeti_tancszinhaz_epulet2_hlinka_zsolt_interju_2000px-142911.jpg

A Nemzeti Táncszínház épülete (Fotó/Forrás: Hlinka Zsolt / Nemzeti Táncszínház)

Ennek szellemében az itt bemutatott előadások formai sokszínűségről tanúskodnak: éppúgy megtalálhatók a hagyományokra építő néptánc produkciók, mint kortárs tánc- és balettelőadások.

A színházépület tervezésekor az építészek – Zoboki Gábor, Lente András és Orlovits Balázs vezető tervezők – célja kettős volt: szerették volna kiemelni az ipari műemléképület leghasznosabb funkcióit, miközben olyan teret akartak kialakítani, amely teljes mértékben megfelel a táncszakma igényeinek.

A zárt ipari csarnok új épületrésszel és főhomlokzattal egészült ki, amely kapcsolatot teremt a parkkal és nyitottságot sugároz. Ráadásul a tágas előtér kisebb táncprodukciók létrehozására is alkalmas, a padozat színházként, a lépcső nézőtérként használható.

nemzeti_tancszinhaz_eloter_hlinka_zsolt_foto_2000px-142911.jpg

A Nemzeti Táncszínház előcsarnoka (Fotó/Forrás: Hlinka Zsolt / Nemzeti Táncszínház)

A rangos versenyen, melynek nívódíját a Nemzeti Táncszínház elnyerte, 44 épület versenyzett 10 kategóriában. A legjobbakat egy 10 főből álló nemzetközi zsűri választotta ki.

Fejléckép: A Nemzeti Táncszínház belső tere (fotó: Hlinka Zsolt / Nemzeti Táncszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

„A legjobb kulturális immunerősítő a táncművészet” – 20 éves a Nemzeti Táncszínház

2001. december 1-jén nyitotta meg kapuit a Nemzeti Táncszínház, amely egy egész évadon át tartó eseménysorozattal ünnepli az évfordulót. A 2022 áprilisáig tartó ünnepi sorozat egyik kiemelt programja volt A tánc nyelvén beszélünk címmel készült dokumentumfilm bemutatója, de az intézmény művészeti albummal is megemlékezik a jubileumról.
Tánc interjú

A gyerekek egy cigánykeréknek jobban örülnek, mint egy bonyolult koreográfiának

December 5-6-án mutatja be a Tellabor társulat a Nemzeti Táncszínházban Kulcsár Noémi Harangozó-díjas koreográfus új gyerekdarabját, a Mókás Mikulást. Az alkotók a jóságos ősz szakállú figura helyett egy kissé bohókás, csetlő-botló, lerobbant szánja mellett rostokoló, segítségre váró, szerethető karaktert hoztak létre. A művész szerint a gyerekek számára nem érdemes összetettebb mozgásnyelvet alkalmazni, hiszen számukra egy kidolgozott szóló, egy korrekt koreográfia sokszor unalmas tud lenni.
Tánc ajánló

Látványos mesedarabbal készül az ünnepekre a Recirquel Társulat

A Kristály a klasszikus téli mesék világába repíti a nézőket, a különleges cirkuszi tér pedig különleges atmoszférát teremt az előadásnak, amely december 11. és január 9. között 31 alkalommal lesz látható a Müpa mellett felállított sátorban.
Tánc ajánló

Újraértelmezett táncmozdulatok a Trafóban

Maurer Milán táncművész két nem mindennapi táncelőadással érkezik a Trafóba: december 9-én és 10-én a Cage, 14-én pedig a Sziget – Táncmonológok fényfürdőben című produkcióval áll színpadra.
Tánc kritika

Lapokba zárt mozdulatok

Zs. Vincze Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetője különleges kísérletre vállalkozott: több évtizedes alkotói munkásságának legfontosabb előadásait gyűjtötte kötetbe, librettókon és fotókon keresztül elevenítve fel egy-egy ikonikus darabot.