Tánc

Nívódíjat kapott Nemzeti Táncszínház

2021.11.25. 15:20
Ajánlom
Az Építőipari Nívódíj után a FIABCI is díjazta a Nemzeti Táncszínházat: a legjobb magyar kulturális épületnek választották XXIII. FIABCI Hungary Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton.

A Nemzeti Táncszínház a Millenáris Parkban, egy nagy múltú ipari épületben lelt otthonra 2019-ben. Olyan meghatározó találmányok születettek a falak között, mint a transzformátor vagy a dinamó. A ZDA – Zoboki Építésziroda éppen ezért a felújítás során arra törekedett, hogy az új ház a kultúra és tudomány találkozópontja legyen, és ahogyan a 19. században a tudományos kísérletek színhelye volt, úgy most bemutatkozási lehetőséget kapjanak benne a kísérletező műfajok.

nemzeti_tancszinhaz_epulet2_hlinka_zsolt_interju_2000px-142911.jpg

A Nemzeti Táncszínház épülete (Fotó/Forrás: Hlinka Zsolt / Nemzeti Táncszínház)

Ennek szellemében az itt bemutatott előadások formai sokszínűségről tanúskodnak: éppúgy megtalálhatók a hagyományokra építő néptánc produkciók, mint kortárs tánc- és balettelőadások.

A színházépület tervezésekor az építészek – Zoboki Gábor, Lente András és Orlovits Balázs vezető tervezők – célja kettős volt: szerették volna kiemelni az ipari műemléképület leghasznosabb funkcióit, miközben olyan teret akartak kialakítani, amely teljes mértékben megfelel a táncszakma igényeinek.

A zárt ipari csarnok új épületrésszel és főhomlokzattal egészült ki, amely kapcsolatot teremt a parkkal és nyitottságot sugároz. Ráadásul a tágas előtér kisebb táncprodukciók létrehozására is alkalmas, a padozat színházként, a lépcső nézőtérként használható.

nemzeti_tancszinhaz_eloter_hlinka_zsolt_foto_2000px-142911.jpg

A Nemzeti Táncszínház előcsarnoka (Fotó/Forrás: Hlinka Zsolt / Nemzeti Táncszínház)

A rangos versenyen, melynek nívódíját a Nemzeti Táncszínház elnyerte, 44 épület versenyzett 10 kategóriában. A legjobbakat egy 10 főből álló nemzetközi zsűri választotta ki.

Fejléckép: A Nemzeti Táncszínház belső tere (fotó: Hlinka Zsolt / Nemzeti Táncszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Koreográfiák Kubától Finnországig – idén is világsztárokat lát vendégül a Budapest Táncfesztivál.

A kéthetes mustrára a nemzetközi és hazai kortárs táncélet legjobbjai érkeznek a Nemzeti Táncszínházba április 27. és május 11. között. Kuba, Olaszország és Finnország legizgalmasabb produkciói és a legnagyobb magyar társulatok premierjei várhatók!
Tánc ajánló

Áprilisban Miskolc lesz a kortárstánc központja

Idén a hetedik Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház április 23. és 27. között. A Miskolci Balett ismét neves koreográfusok, együttesek előadásait hívta meg a miskolci közönség és a látogatók számára.
Tánc hír

Három első díjat nyertek a Táncművészeti Egyetem hallgatói Leccében

A közelmúltban ért véget a 10. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárs Táncverseny, amelyen összesen öt dobogós helyezést értek el a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói. 
Tánc ajánló

Tánc világnapi románc a MOMkultban

Kodály Zoltán munkássága előtt tiszteleg a Győri Balett Romance című produkciója, az emberi lét egyik legmeghatározóbb viszonyrendszerét a középpontba állító előadás április 29-én látható a MOMkultban.
Tánc ajánló

Liliom a Nemzeti Táncszínházban – Molnár Ferenc-premierre készül a Feledi Project 

Magyarországon először lesz látható táncban Molnár Ferenc Liliom című műve, amelyet 2024. április 5-én láthat a közönség a Nemzeti Táncszínházban.