Tánc

Novák Ferenc 80 éves

2011.03.27. 13:06
Ajánlom
A Kossuth-díjas, iskolateremtő koreográfus, rendező 1931. március 27-én született az akkor már Romániához tartozó Nagyenyeden, örmény-magyar családban.

Apja börtönigazgató volt, munkája sok áthelyezéssel járt, ezért folyton költöztek, gyermekkora főként Besztercén és Szamosújváron telt. A második világháború idején költöztek Budapestre, ő a Vörösmarty Gimnáziumban érettségizett. 1949-ben felvették a közgazdasági egyetemre, de rossz káderlapja miatt néhány hónap múlva kitették, így munkába állt a Vegyipari Gép- és Radiátorgyárban. Itt tánccsoportot szervezett, majd az Építők együttes egyik oszlopos tagja lett. 

Katonai szolgálata idején is megtalálta táncos társait, belőlük alakult meg 1954. szeptember 12-én a Bihari Táncegyüttes, amelynek vezetője volt. Első nagy sikerük az általa koreografált A kanász és a korpások volt. 1977-től az amszterdami Folklór táncszínház koreográfus-rendezője volt, 1983-tól a Honvéd Művészegyüttes művészeti vezetőjeként átformálta az együttes arculatát. Az együttes így egyrészt irodalmi alapú táncszínházi produkciókat, másrészt erőteljes folklór műsorokat állít színpadra, de szívesen társul prózai vagy zenés színházak, balettegyüttesek, szabadtéri látványosságok szervezőgárdájával is. 

Novák Ferenc mindeközben néprajzot tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd 1969-ben elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező-koreográfus szakát. Úgy tartja, a táncot ugyanúgy kell megtanulni, mint az anyanyelvet, a paraszti kultúrát nem imitálni kell, hanem annak elemeiből kell a műveket létrehozni. 

Munkásságában nagy szerepet játszik a Kárpát-medence néptáncainak feldolgozása és felhasználása. Számtalan sikeres előadás, koreográfia fűződik nevéhez, mint a Csíksomlyói passió, a Keleti táncvihar, a Magyar Elektra, a Kocsonya Mihály házassága, a Szarvassá változott fiak, a Kőmíves Kelemen, a Lúdas Matyi, a József és testvérei, a Háry János, A csodaszarvas. Talán a legismertebb az 1983-ban bemutatott István, a király - 2003-ban ő volt a rockopera első erdélyi előadásának rendezője és koreográfusa is Csíksomlyón. 

Novák Ferenc 1986 és 1988 között a Magyar Táncművészeti Szövetség főtitkára, 1999-ig társelnöke volt, 1996-tól a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Művészi tevékenységét 1972-ben Erkel Ferenc-díjjal, 1985-ben Érdemes művészi címmel, 1993-ban Kossuth-díjjal, 1999-ben Magyar Örökség díjjal ismerték el. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést 2005-ben kapta meg, 2007-ben jubileumi Primissima-díjat vehetett át. Születésnapján a Bihari Táncegyüttes két műsorral is köszönti alapítóját.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Tánc ajánló

Korszerű épületek és innovatív oktatás a táncművészet szolgálatában

Január 26-án, ünnepélyes keretek között jelentették be, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem által elnyert európai uniós támogatást az intézmény megfelelő működése és a magasabb színvonalú képzés érdekében a „C” épület korszerűsítésére fordítják.
Tánc interjú

Néha lágy, néha keményebb tárgyakkal dobáljuk a nézőt – beszélgetés Vass Imrével és Somló Dáviddal

A művészeti ágak közé besorolhatatlan alkotók három évvel az első munkájuk után ismét az otthonukba invitálják a nézőket. A beszélgetésből azt is megtudhatjuk, milyen lesz az új szobaszínházi bemutató, és hogy mégsem lesz olyan.
Tánc hír

Michael Flatleyt rákkal diagnosztizálták

Az ír táncművész stábja egy Instagram-posztban jelentette be, hogy Flatley-t a rák egy agresszív formájával diagnosztizálták – írja a Telex a BBC-re hivatkozva.
Tánc hír

A háború miatt a Fővárosi Nagycirkusz fogadja be az ukrán Yaskrava Arena Dnipra nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivált

Az orosz-ukrán háború ellehetetleníti fesztivál ukrajnai megrendezését, ezért Olga Oblasova, a fesztivál igazgatójának kérésére a Fővárosi Nagycirkuszban január 2-án és 3-án kerül sor a fiatal tehetségek egyik ugródeszkájaként szolgáló esemény megrendezésére.