Tánc

Novák Ferenc 80 éves

2011.03.27. 13:06
Ajánlom
A Kossuth-díjas, iskolateremtő koreográfus, rendező 1931. március 27-én született az akkor már Romániához tartozó Nagyenyeden, örmény-magyar családban.

Apja börtönigazgató volt, munkája sok áthelyezéssel járt, ezért folyton költöztek, gyermekkora főként Besztercén és Szamosújváron telt. A második világháború idején költöztek Budapestre, ő a Vörösmarty Gimnáziumban érettségizett. 1949-ben felvették a közgazdasági egyetemre, de rossz káderlapja miatt néhány hónap múlva kitették, így munkába állt a Vegyipari Gép- és Radiátorgyárban. Itt tánccsoportot szervezett, majd az Építők együttes egyik oszlopos tagja lett. 

Katonai szolgálata idején is megtalálta táncos társait, belőlük alakult meg 1954. szeptember 12-én a Bihari Táncegyüttes, amelynek vezetője volt. Első nagy sikerük az általa koreografált A kanász és a korpások volt. 1977-től az amszterdami Folklór táncszínház koreográfus-rendezője volt, 1983-tól a Honvéd Művészegyüttes művészeti vezetőjeként átformálta az együttes arculatát. Az együttes így egyrészt irodalmi alapú táncszínházi produkciókat, másrészt erőteljes folklór műsorokat állít színpadra, de szívesen társul prózai vagy zenés színházak, balettegyüttesek, szabadtéri látványosságok szervezőgárdájával is. 

Novák Ferenc mindeközben néprajzot tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd 1969-ben elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező-koreográfus szakát. Úgy tartja, a táncot ugyanúgy kell megtanulni, mint az anyanyelvet, a paraszti kultúrát nem imitálni kell, hanem annak elemeiből kell a műveket létrehozni. 

Munkásságában nagy szerepet játszik a Kárpát-medence néptáncainak feldolgozása és felhasználása. Számtalan sikeres előadás, koreográfia fűződik nevéhez, mint a Csíksomlyói passió, a Keleti táncvihar, a Magyar Elektra, a Kocsonya Mihály házassága, a Szarvassá változott fiak, a Kőmíves Kelemen, a Lúdas Matyi, a József és testvérei, a Háry János, A csodaszarvas. Talán a legismertebb az 1983-ban bemutatott István, a király - 2003-ban ő volt a rockopera első erdélyi előadásának rendezője és koreográfusa is Csíksomlyón. 

Novák Ferenc 1986 és 1988 között a Magyar Táncművészeti Szövetség főtitkára, 1999-ig társelnöke volt, 1996-tól a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Művészi tevékenységét 1972-ben Erkel Ferenc-díjjal, 1985-ben Érdemes művészi címmel, 1993-ban Kossuth-díjjal, 1999-ben Magyar Örökség díjjal ismerték el. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést 2005-ben kapta meg, 2007-ben jubileumi Primissima-díjat vehetett át. Születésnapján a Bihari Táncegyüttes két műsorral is köszönti alapítóját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.