Tánc

Nyáron is várja a közönséget a Nemzeti Táncszínház

2023.06.30. 09:35
Ajánlom
Júliusban még javában tart majd az évad a Nemzeti Táncszínházban. Idén is könnyed nyári élményt ígér a magyar táncművészet otthona, azonban most rendhagyó módon a nyári előadásokat nem szabadtéren tűzik műsorra. Meglepetéssel is készülnek, a produkciók előtt, 19:00-től a Nemzeti Táncszínház teraszán az aznapi fellépő együttesek köszöntik a Millenáris látogatóit és az érdeklődőket, akiknek egy rövid, ingyenes performance keretében ízelítőt adnak az esti előadásukból.

A hagyományokhoz hűen a 2023-as nyári műsorban idén is helyet kaptak flamenco-, tangó-, kortárs és néptáncelőadások, valamint közönségkedvencek. A sort a Győri Balett nyitja: a Kodály Zoltán műveire koreografált Romance című táncelőadásukat mutatják be.

Ezt követően a néptáncé a főszerep, a Magyar Állami Népi Együttes – Hagyományok Háza a Kárpát- medence kultúráját, népzenéjét és néptáncait bemutató, Ünnep című, nagyszabású előadásával érkezik. Még két nyárest magyar néptáncé a Millenárison: fellép a Fitos Dezső Társulat, akik a mélyre ásnak a hagyományainkban A Falu című produkciójukban, valamint velünk lesz a Duna Művészegyüttes is, akik Kalotaszegre repítenek, hogy bemutassák a tájegység egyedi vonásait és a viselet- és táncbéli gazdagságát.

a_falu_JozsefGoraczPhotographyLarge-093607.jpg

Részlet A Falu című előadásból (Fotó/Forrás: József Gorácz Photography / Nemzeti Táncszínház)

A TáncPark nincs tangó és flamenco nélkül: a Caminos a FlamenCorazonArte Táncszínház andalúz ihletésű estje és az Argentin Tangó Táncszínház, Budai László és vendégei Tango no Tango című modern tangó show-ja gondoskodik a latinos, forró hangulatról.

A Nemzeti Táncszínház mint a modern mozgásművészet palotája nem hagyhatja ki a nyári programjából sem a kortárs műveket,

Kulcsár Noémi Tellabor Balaton című előadásában a gondtalan, napsütötte nyarak helyszíne, a „magyar tenger” jelenik meg, felidézve a legendás balatoni nyarakat. A kortárs ötöst a PR-Evolution Dance Company Esti Koktél című sanzonestje és táncszínháza követi, de itt lesz a közönséggel a Duda Éva Társulat ikonikus FRIDA, az élet múzsája című darabja, amely a világhírű mexikói festőnő, Frida Kahlo egzotikus álomvilágába kalauzolja el a nézőt, valamint Gabriel García Márquez legendássá vált alkotásával, a Szerelem a kolera idején című darabbal érkezik az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat.

A tánctanítás már szinte elmaradhatatlan része a Táncszínház nyári programjának, így egyes előadások után a táncolni vágyók bele is kóstolhatnak a színpadon látottakba.

Részletes program és további információ itt érhető el. >>>

Fejléckép: Részlet az Esti Koktél című előadásból (fotó/forrás: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

19 év után visszatér a legendás IDMC Nemzetközi Táncworkshop

Idén augusztusban egy négynapos warm-up eseménnyel tér vissza a rendezvény, amelynek során visszaemlékező beszélgetésen, nemzetközi hírű művészek kurzusain és előadásain vehetnek részt az érdeklődők a margitszigeti Kristály Színtérben augusztus 5. és 8. között.
Tánc hír

Először nyert magyar művész a világhírű balettversenyen

Június 25-én este adták át a moszkvai székhelyű Benois de la Danse díjait. Férfi táncos kategóriájában Balázsi Gergő Ármin a verseny története során első magyarként megosztott első díjban részesült.
Tánc ajánló

Nyáresti táncelőadások és interaktív programok a TáncParkban

A Nemzeti Táncszínház a Millenárisra költözése óta, minden év júliusában a parkba költözik. Az alkalmi színpadon kilenc napon át, estéről-estére váltják egymást az együttesek.
Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes legvirtuózabb koreográfiáiból válogat a Nemzeti Táncszínház Táncparkjában

Július 12-én 20:30-tól Buda legnagyobb, ikonikus rendezvényhelyszínén, a Millenárison lép fel Duna fergeteges című válogatásműsorával a Duna Művészegyüttes.
Tánc magazin

Villanásnyi ragyogás – végzős balettművész hallgatók vizsgaelőadásán jártunk

Június 11-én tartotta a Magyar Táncművészeti Egyetem a táncművész alapképzési szak klasszikus balett szakirány hallgatóinak előzetes vizsgakoncert-előadását a Nemzeti Táncszínházban, míg a tényleges vizsgakoncertre június 23-án kerül sor a Magyar Állami Operaházban.