Tánc

Ohad Naharin koreográfiájával vizsgázik a balett évfolyam

2017.09.28. 17:14
Ajánlom
Az izraeli Batsheva Dance Company Magyarországon eddig még nem látott emblematikus, humoros-karcos darabját a Minus 16-ot mutatja be év végi vizsga előadásán a Táncművészeti Egyetem végzős klasszikus balett évfolyama.

A kortárs tánc egyik legismertebb képviselője, a Batsheva Dance Company művészeti vezetője Ohad Naharin mintegy 25 perces alkotása ritkán látható a nemzetközi színpadokon.

A társulatok néha évekig várnak, hogy bemutathassák a darabot. Ezért is különleges, hogy az egyetem pár hónap alatt megkapta a szükséges engedélyt.

A Batsheva a művet 1999-ben Hágában mutatta be. A Minus16 Naharin munkásságának alapköve, a kritikusok szerint az általa alkalmazott Gaga-módszer és stílus mesterműve. Közvetlen és spontán nyelvezete, valamint humora, játékossága miatt igazi közönség kedvenc.

Minus16

Minus16

Az alkotó hitvallása szerint egy koreográfia csak ürügy, hogy a táncosok valami újat tanuljanak önmagukról, hogy miért, és hogyan táncolnak. Az általa kidolgozott Gaga-módszer egy sajátos gondolatiság, melyben központi szerepet tölt be a test önkifejezése a zenére történő cselekvésben. A képességek és a képzelet egymásra találása ugyanakkor nem jelenti a tiszta technika hangsúlyozását.

A Minus 16 a tánc örömének ünnepe. Zenei alapja eklektikus: a mambótól a technón át a hagyományos izraeli zenéig terjed a repertoár, amelyre Ohad Naharin meglepetésekkel teli, szórakoztató darabot készített. 

Egyes jeleneteiben átlépi a nézők és a táncosok közötti határt, a befogadó színpadi táncolóvá válik.

A mű betanulása az elmúlt hetekben megkezdődött a Táncművészeti Egyetemen, a Batsheva egykori táncosai, a ma már koreográfusként is tevékenykedő Guy Shomroni és Yaniv Avraham közreműködésével, akik legutóbb a magyar MAZE Társulat számára koreografáltak. 

Észrevétlenül adagolni a kortárs művészetet

Kapcsolódó

Észrevétlenül adagolni a kortárs művészetet

Nemrég szinte felrobbant az internet a Nagy Emese, Simet Jessica és Várnagy Kristóf alkotta MA•ZE tánctársulat bemutatkozó videójától. A DART együttesből kivált alkotók szeptember 21-én és 22-én a Budarats című est keretében mutatják be két új darabjukat Dzsumbuj és Kumzits címmel, előbbit Jónás Vera és Csizmás András zenészekkel, utóbbit izraeli vendégkoreográfusok bevonásával. Várnagy Kristóffal beszélgettünk.

A Molnár Márta és Denis Murujev évfolyamvezető - balettmesterek irányításával készülő végzősök kiegészülve a nyolcadik évfolyamosokkal először a Naharin által kidolgozott Gaga-technikából kaptak ízelítőt, majd elkezdték a koreográfia betanulását. A Minus 16 a koncert vizsga részeként, a tanév végén, a tanulmányok zárásként kerül bemutatásra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bolyki György elmondta: nem lesz tizenegyedik Kaposfest

Tíz év után búcsúzik a Kaposfest, ahogy azt a társalapító igazgatótól megtudtuk. Bolyki György távozik a Liszt Ferenc Kamarazenekar éléről is, pedig tovább tervezett maradni. Eközben hangsúlyozza: nagyon büszke mindkettőre. Elsőként a Fideliónak beszélt a változásokról. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Megütközéssel fogadta Bolyki György állításait a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyelőre nem kíván érdemben reagálni Bolyki György lapunknak tett kijelentéseire, ám jelezték, megütközéssel fogadták az interjúban szereplő, a valóságnak nem megfelelő állításokat.
Klasszikus

Beethovent, ahogy kevesen – Jevgenyij Kiszin koncertjéről

Jevgenyij Kiszin az ötvenhez közelítve is csodagyerek maradt. Nem Beethoven-játékosként ismerjük, de olyan órákat okozott a Müpában, amilyent csak a legnagyobbak tudnak.
Vizuál

A nap, amikor Charlie Chaplin 20. lett a Chaplin-hasonmás versenyen

Igaz, vagy csupán legenda – nem tudni. Mindenesetre az alábbi történet olyan, mintha Charlie Chaplin rendezte volna.
Klasszikus

Komolyzene szól a budapesti szórakozóhelyeken

A zene éjszakáján, november 16-án este hat órától éjfélig nyolc frekventált szórakozóhelyen hallhatunk ingyenes komolyzenei koncerteket. A fellépők között találjuk a Budapesti Fesztiválzenekar zenészeit és Fischer Annie-ösztöndíjas muzsikusokat is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

"Ő volt A balerina" – 30 éve halt meg Lakatos Gabriella

Lakatos Gabriella az 1945 utáni magyar balettművészet egyik legnagyobb csillaga volt, akit semmi sem tántorított el a színpadtól: nyugdíjazása után énekes karriert épített. A táncos díva 1989. november 12-én hunyt el.
Tánc ajánló

Velekei László másodszor is táncszínpadra állítja az Anna Kareninát

Két évvel ezelőtt már készített egy táncszínpadi adaptációt Tolsztoj regényéből a GGTánc Eger és a Miskolci Balett közös produkciójaként. Most saját társulata, a Győri Balett számára készített friss koreográfiát Veleki László, ami november 9-én debütál Győrben, december 21-én pedig a Müpában.
Tánc ajánló

A Nemzeti Táncszínházban várnak az éjszaka csodái

4 év és 19 teltházas előadás után búcsúzik a Trafótól Az éjszaka csodái. A Weöres Sándor ihlette vizuális trip új helyen, a Nemzeti Táncszínházban kerül repertoárra, először november 7-én.
Tánc interjú

"Annyira hittünk ebben az őrületben, hogy a falon is átmentünk volna"

Negyven éve az akkori végzős klasszikus balett-évfolyam forradalmi hevülettől fűtve úgy döntött, társulatot alapít, és radikálisan új irányokat keres a táncművészeten belül. A Győri Balettről Kiss Jánost kérdeztük, akinek ez az utolsó évada társulatigazgatóként.
Tánc gyász

„Anyanyelve a folklór volt” – Elhunyt Foltin Jolán

Az Erkel- és Kossuth-díjjal kitüntetett Nemzet Művésze, a koreografált néptánc nagyasszonya 76 éves volt.