Tánc

Ohad Naharin koreográfiájával vizsgázik a balett évfolyam

2017.09.28. 17:14
Ajánlom
Az izraeli Batsheva Dance Company Magyarországon eddig még nem látott emblematikus, humoros-karcos darabját a Minus 16-ot mutatja be év végi vizsga előadásán a Táncművészeti Egyetem végzős klasszikus balett évfolyama.

A kortárs tánc egyik legismertebb képviselője, a Batsheva Dance Company művészeti vezetője Ohad Naharin mintegy 25 perces alkotása ritkán látható a nemzetközi színpadokon.

A társulatok néha évekig várnak, hogy bemutathassák a darabot. Ezért is különleges, hogy az egyetem pár hónap alatt megkapta a szükséges engedélyt.

A Batsheva a művet 1999-ben Hágában mutatta be. A Minus16 Naharin munkásságának alapköve, a kritikusok szerint az általa alkalmazott Gaga-módszer és stílus mesterműve. Közvetlen és spontán nyelvezete, valamint humora, játékossága miatt igazi közönség kedvenc.

Minus16

Minus16

Az alkotó hitvallása szerint egy koreográfia csak ürügy, hogy a táncosok valami újat tanuljanak önmagukról, hogy miért, és hogyan táncolnak. Az általa kidolgozott Gaga-módszer egy sajátos gondolatiság, melyben központi szerepet tölt be a test önkifejezése a zenére történő cselekvésben. A képességek és a képzelet egymásra találása ugyanakkor nem jelenti a tiszta technika hangsúlyozását.

A Minus 16 a tánc örömének ünnepe. Zenei alapja eklektikus: a mambótól a technón át a hagyományos izraeli zenéig terjed a repertoár, amelyre Ohad Naharin meglepetésekkel teli, szórakoztató darabot készített. 

Egyes jeleneteiben átlépi a nézők és a táncosok közötti határt, a befogadó színpadi táncolóvá válik.

A mű betanulása az elmúlt hetekben megkezdődött a Táncművészeti Egyetemen, a Batsheva egykori táncosai, a ma már koreográfusként is tevékenykedő Guy Shomroni és Yaniv Avraham közreműködésével, akik legutóbb a magyar MAZE Társulat számára koreografáltak. 

Észrevétlenül adagolni a kortárs művészetet

Kapcsolódó

Észrevétlenül adagolni a kortárs művészetet

Nemrég szinte felrobbant az internet a Nagy Emese, Simet Jessica és Várnagy Kristóf alkotta MA•ZE tánctársulat bemutatkozó videójától. A DART együttesből kivált alkotók szeptember 21-én és 22-én a Budarats című est keretében mutatják be két új darabjukat Dzsumbuj és Kumzits címmel, előbbit Jónás Vera és Csizmás András zenészekkel, utóbbit izraeli vendégkoreográfusok bevonásával. Várnagy Kristóffal beszélgettünk.

A Molnár Márta és Denis Murujev évfolyamvezető - balettmesterek irányításával készülő végzősök kiegészülve a nyolcadik évfolyamosokkal először a Naharin által kidolgozott Gaga-technikából kaptak ízelítőt, majd elkezdték a koreográfia betanulását. A Minus 16 a koncert vizsga részeként, a tanév végén, a tanulmányok zárásként kerül bemutatásra.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Vizuál

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Aki a legtöbbet tette az innovatív tánckultúráért - Szabó György kapta a 2021. év Eck Imre-díját

Szabó Györgynek, a Trafó Kortárs Művészetek Háza menedzser-igazgatójának ítélte oda az Eck Imre-díjat az Eck Imre Közalapítvány kuratóriuma. A kitüntetést Eck Júlia kuratóriumi elnök és Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere adták át.
Tánc hír

Az internetre költözik a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált. Az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától, Facebook-oldalukon táncfilmeket vetítenek. 
Tánc videó

Seress Rezső Szomorú vasárnapjának remix változatára táncol Mihail Barisnyikov

Az orosz születésű világhírű amerikai balett-táncos egy amerikai street dance sztárral, Lil Buckkal készített közös klipet még 2015-ben, egy divatmárka kampányához.
Tánc gyász

Elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója

Súlyos betegség következtében szerdán elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója – adta hírül közösségi oldalán a társulat.
Tánc hír

Ünnepi előadással tiszteleg Novák Tata előtt a Vígszínház

2021-ben ünnepelte 90. születésnapját Novák Ferenc Tata, melyet barátok, egykori és mai táncosai kezdeményezésére január 25-én, egy gála keretében ünnepel meg a Vígszínház.