Tánc

Ohad Naharin koreográfiájával vizsgázik a balett évfolyam

2017.09.28. 17:14
Ajánlom
Az izraeli Batsheva Dance Company Magyarországon eddig még nem látott emblematikus, humoros-karcos darabját a Minus 16-ot mutatja be év végi vizsga előadásán a Táncművészeti Egyetem végzős klasszikus balett évfolyama.

A kortárs tánc egyik legismertebb képviselője, a Batsheva Dance Company művészeti vezetője Ohad Naharin mintegy 25 perces alkotása ritkán látható a nemzetközi színpadokon.

A társulatok néha évekig várnak, hogy bemutathassák a darabot. Ezért is különleges, hogy az egyetem pár hónap alatt megkapta a szükséges engedélyt.

A Batsheva a művet 1999-ben Hágában mutatta be. A Minus16 Naharin munkásságának alapköve, a kritikusok szerint az általa alkalmazott Gaga-módszer és stílus mesterműve. Közvetlen és spontán nyelvezete, valamint humora, játékossága miatt igazi közönség kedvenc.

Minus16

Minus16

Az alkotó hitvallása szerint egy koreográfia csak ürügy, hogy a táncosok valami újat tanuljanak önmagukról, hogy miért, és hogyan táncolnak. Az általa kidolgozott Gaga-módszer egy sajátos gondolatiság, melyben központi szerepet tölt be a test önkifejezése a zenére történő cselekvésben. A képességek és a képzelet egymásra találása ugyanakkor nem jelenti a tiszta technika hangsúlyozását.

A Minus 16 a tánc örömének ünnepe. Zenei alapja eklektikus: a mambótól a technón át a hagyományos izraeli zenéig terjed a repertoár, amelyre Ohad Naharin meglepetésekkel teli, szórakoztató darabot készített. 

Egyes jeleneteiben átlépi a nézők és a táncosok közötti határt, a befogadó színpadi táncolóvá válik.

A mű betanulása az elmúlt hetekben megkezdődött a Táncművészeti Egyetemen, a Batsheva egykori táncosai, a ma már koreográfusként is tevékenykedő Guy Shomroni és Yaniv Avraham közreműködésével, akik legutóbb a magyar MAZE Társulat számára koreografáltak. 

Észrevétlenül adagolni a kortárs művészetet

Kapcsolódó

Észrevétlenül adagolni a kortárs művészetet

Nemrég szinte felrobbant az internet a Nagy Emese, Simet Jessica és Várnagy Kristóf alkotta MA•ZE tánctársulat bemutatkozó videójától. A DART együttesből kivált alkotók szeptember 21-én és 22-én a Budarats című est keretében mutatják be két új darabjukat Dzsumbuj és Kumzits címmel, előbbit Jónás Vera és Csizmás András zenészekkel, utóbbit izraeli vendégkoreográfusok bevonásával. Várnagy Kristóffal beszélgettünk.

A Molnár Márta és Denis Murujev évfolyamvezető - balettmesterek irányításával készülő végzősök kiegészülve a nyolcadik évfolyamosokkal először a Naharin által kidolgozott Gaga-technikából kaptak ízelítőt, majd elkezdték a koreográfia betanulását. A Minus 16 a koncert vizsga részeként, a tanév végén, a tanulmányok zárásként kerül bemutatásra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Ilyen az, amikor az egyik legsikeresebb balerina szabályt szeg

Tegnap ért véget Maria Kochetkova szólóest-sorozata a New York-i Joyce Theatre-ben, ahol megmutatta, mit is jelent számára a szabadság egy olyan műfajban, ami a folyamatos önkontrollról szól.
Tánc szabó réka

Locarnóban is vetítik Szabó Réka „tünetes” filmjét

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje is meghívást kapott az augusztus 9-én kezdődő Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválra. A Tünet Együttes munkáját nyomon követő film a mustra Kritikusok Hete programjában lesz először látható.
Tánc interjú

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Tánc magazin

Légiutas-kísérők helyett balerinák köszöntötték az utasokat egy francia járaton

Képzeljük el, ahogy izgatottan készülünk egy hosszú repülőútra, amikor hirtelen felcsendül Csajkovszkijtól A hattyúk tava, mire egy csapat balerina libben be a fedélzetre.
Tánc magazin

Michaela DePrince szereplésével készül film a Coppélia-balettből

A Holland Nemzeti Balett animációs balettfilmet készít, amit 2020-ban fognak bemutatni. A Coppéliában a Sierra Leone-i származású sztárbalerina, Michaela DePrince táncolja Swanildát, míg partnerét, Franz-ot Daniel Camargo alakítja.