Tánc

Ohad Naharin koreográfiájával vizsgázik a balett évfolyam

2017.09.28. 17:14
Ajánlom
Az izraeli Batsheva Dance Company Magyarországon eddig még nem látott emblematikus, humoros-karcos darabját a Minus 16-ot mutatja be év végi vizsga előadásán a Táncművészeti Egyetem végzős klasszikus balett évfolyama.

A kortárs tánc egyik legismertebb képviselője, a Batsheva Dance Company művészeti vezetője Ohad Naharin mintegy 25 perces alkotása ritkán látható a nemzetközi színpadokon.

A társulatok néha évekig várnak, hogy bemutathassák a darabot. Ezért is különleges, hogy az egyetem pár hónap alatt megkapta a szükséges engedélyt.

A Batsheva a művet 1999-ben Hágában mutatta be. A Minus16 Naharin munkásságának alapköve, a kritikusok szerint az általa alkalmazott Gaga-módszer és stílus mesterműve. Közvetlen és spontán nyelvezete, valamint humora, játékossága miatt igazi közönség kedvenc.

Minus16

Minus16

Az alkotó hitvallása szerint egy koreográfia csak ürügy, hogy a táncosok valami újat tanuljanak önmagukról, hogy miért, és hogyan táncolnak. Az általa kidolgozott Gaga-módszer egy sajátos gondolatiság, melyben központi szerepet tölt be a test önkifejezése a zenére történő cselekvésben. A képességek és a képzelet egymásra találása ugyanakkor nem jelenti a tiszta technika hangsúlyozását.

A Minus 16 a tánc örömének ünnepe. Zenei alapja eklektikus: a mambótól a technón át a hagyományos izraeli zenéig terjed a repertoár, amelyre Ohad Naharin meglepetésekkel teli, szórakoztató darabot készített. 

Egyes jeleneteiben átlépi a nézők és a táncosok közötti határt, a befogadó színpadi táncolóvá válik.

A mű betanulása az elmúlt hetekben megkezdődött a Táncművészeti Egyetemen, a Batsheva egykori táncosai, a ma már koreográfusként is tevékenykedő Guy Shomroni és Yaniv Avraham közreműködésével, akik legutóbb a magyar MAZE Társulat számára koreografáltak. 

Észrevétlenül adagolni a kortárs művészetet

Kapcsolódó

Észrevétlenül adagolni a kortárs művészetet

Nemrég szinte felrobbant az internet a Nagy Emese, Simet Jessica és Várnagy Kristóf alkotta MA•ZE tánctársulat bemutatkozó videójától. A DART együttesből kivált alkotók szeptember 21-én és 22-én a Budarats című est keretében mutatják be két új darabjukat Dzsumbuj és Kumzits címmel, előbbit Jónás Vera és Csizmás András zenészekkel, utóbbit izraeli vendégkoreográfusok bevonásával. Várnagy Kristóffal beszélgettünk.

A Molnár Márta és Denis Murujev évfolyamvezető - balettmesterek irányításával készülő végzősök kiegészülve a nyolcadik évfolyamosokkal először a Naharin által kidolgozott Gaga-technikából kaptak ízelítőt, majd elkezdték a koreográfia betanulását. A Minus 16 a koncert vizsga részeként, a tanév végén, a tanulmányok zárásként kerül bemutatásra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól - az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül - utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Élet és a halál közti lebegés – Újra színpadon Feledi János Rekviemje

A felújított előadás március 4-én látható a Nemzeti Táncszínházban, a Budapest Táncfesztivál programjában.
Tánc magazin

Elbűvölte a Jacqueline du Pré életéről szóló balett Daniel Barenboim karmestert

Bemutatták a legendás csellista életéről szóló balettelőadást a brit Királyi Operaházban. Özvegye, Daniel Barenboim is pozitívan nyilatkozott a produkcióról.
Tánc hír

Névtelen vádak miatt felfüggesztették a Berlini Állami Balettiskola két vezetőjét

A bejelentés a tanítványokkal való rossz bánásmódról szól. A két vezetőt a kivizsgálás idejére felmentették a munkavégzés alól.
Tánc hír

Ünnepelt koreográfusok munkái a Budapest Táncfesztiválon

Franciaország, Nagy Britannia és New York neves táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok is várják az érdeklődőket február 27. és március 11. között.
Tánc gyász

Elhunyt Erdélyi Alice balettművész

Az Operaház egykori magántáncosa 91 éves volt.