Tánc

Olasz társulat nyitja a Budapest Táncfesztivált

2012.03.05. 14:17
Ajánlom
Az olaszországi Torinóból érkező Compagnia EgriBiancoDanza nyitja április 24-én a fesztivált a Nemzeti Táncszínházban. A fesztiválon ­- a korábban bejelentettek mellett - többek között a Badora Társulat és a Szegedi Kortárs Balett szerepel.

A magyar származású Susanna Egri vezette Compagnia EgriBiancoDanza egy három darabból álló esttel érkezik a Budapest Táncfesztiválra, melyet a Nemzeti Táncszínhézban mutatnak be április 24-én. A Da Nobis Pacem/Les Noces/Amor di Mundo című előadás mindhárom koreográfiáját Raphael Bianco jegyzi. Az első rész, melynek zenéjét Arvo Pärt, kortárs észt zeneszerző írta, a béke keresésének témáját járja körül. A Les Noces egy házasságra kényszerített pár szorongását és zavarát mutatja be, Igor Stravinsky zenéjére, míg az Amor di Mundo a közelmúltban elhunyt világhírű énekesnő, Cesaria Evora dalaira épül. Az április 24-től 29-ig tartó fesztivál programjába meghívást kapott Barta Dóra társulata is. A Badora Társulat a Rómeó és Júlia című darabbal szerepel a rendezvényen, amely a bemutatóhoz képest új szereposztásban látható. Rómeó szerepét a Magyar Nemzeti Balett táncosa, Liebich Roland táncolja. Roland a premieren Mercutióként mutatkozott be, az ő helyét szintén a nemzeti balettben táncoló művész, Kerényi Miklós Dávid veszi át.

A Gangaray Dance Company új darabjának, a Mein Kleiner Blumengartennek a premierje a fesztivál keretében, április 25-én a Nemzeti Táncszínházban lesz. Az előadás balettparódia, amely egy korábbi darab újragondolása. A koreográfust, Hámor Józsefet, a klasszikus balett által használt gesztusok, pózok, kifejezőeszközök érdekelték, kíváncsi volt arra, hogy mennyire lehet ezeket kortárs köntösbe bújtatni, vegyíteni a kortárs táncra jellemző technikákkal. A korábban bejelentett  produkciók mellett a fesztivál repertoárjában szerepel még a Szegedi Kortárs Balett A fából faragott királyfi/Stravinsky: Orfeusz című előadása, amely a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában lesz színen,  illetve egy különleges, egyszeri produkció, a Double Bill - Két együttes egy színpadon. Ezen az esten két együttes darabját egy előadásba ötvözve - szünettel elválasztva - láthatják az érdeklődők. A nézők Jónás Zsuzsa Limit Way és a Budapest Táncszínház Sec című koreográfiáját tekinthetik meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc portré

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Tánc interjú

Folytonosság és megújulás a Győri Balettnél – Interjú Velekei Lászlóval

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a negyvenéves múltra visszatekintő társulat: Kiss János igazgató huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről, és átadja a helyét az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei Lászlónak. A Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfust kérdezte terveiről a Táncművészet szerzője.
Tánc hír

Velekei László a Győri Balett új igazgatója július 1-től

A társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejárta után nem pályázott újra a pozícióra, de utódjának pedig segített felkészülni.
Tánc hír

Táncművészek, figyelem! Hamarosan zárul a Köszönjük, Magyarország! jelentkezési határideje

Május 18-ig várják a táncművészet bármely stílusában tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet, táncművészet területén életvitelszerűen dolgozó művészek (táncművészek, tánctanárok, koreográfusok) jelentkezését a Köszönjük, Magyarország! című pályázatra a Nemzeti Táncszínház oldalán.
Tánc hír

800 ezres összdíjazású videópályázatot hirdetett a StageHive

Az alkotni vágyó művészek és a jövő évadra tervezett produkciók megsegítésére indult pályázat.