Tánc

Olasz társulat nyitja a Budapest Táncfesztivált

2012.03.05. 14:17
Ajánlom
Az olaszországi Torinóból érkező Compagnia EgriBiancoDanza nyitja április 24-én a fesztivált a Nemzeti Táncszínházban. A fesztiválon ­- a korábban bejelentettek mellett - többek között a Badora Társulat és a Szegedi Kortárs Balett szerepel.

A magyar származású Susanna Egri vezette Compagnia EgriBiancoDanza egy három darabból álló esttel érkezik a Budapest Táncfesztiválra, melyet a Nemzeti Táncszínhézban mutatnak be április 24-én. A Da Nobis Pacem/Les Noces/Amor di Mundo című előadás mindhárom koreográfiáját Raphael Bianco jegyzi. Az első rész, melynek zenéjét Arvo Pärt, kortárs észt zeneszerző írta, a béke keresésének témáját járja körül. A Les Noces egy házasságra kényszerített pár szorongását és zavarát mutatja be, Igor Stravinsky zenéjére, míg az Amor di Mundo a közelmúltban elhunyt világhírű énekesnő, Cesaria Evora dalaira épül. Az április 24-től 29-ig tartó fesztivál programjába meghívást kapott Barta Dóra társulata is. A Badora Társulat a Rómeó és Júlia című darabbal szerepel a rendezvényen, amely a bemutatóhoz képest új szereposztásban látható. Rómeó szerepét a Magyar Nemzeti Balett táncosa, Liebich Roland táncolja. Roland a premieren Mercutióként mutatkozott be, az ő helyét szintén a nemzeti balettben táncoló művész, Kerényi Miklós Dávid veszi át.

A Gangaray Dance Company új darabjának, a Mein Kleiner Blumengartennek a premierje a fesztivál keretében, április 25-én a Nemzeti Táncszínházban lesz. Az előadás balettparódia, amely egy korábbi darab újragondolása. A koreográfust, Hámor Józsefet, a klasszikus balett által használt gesztusok, pózok, kifejezőeszközök érdekelték, kíváncsi volt arra, hogy mennyire lehet ezeket kortárs köntösbe bújtatni, vegyíteni a kortárs táncra jellemző technikákkal. A korábban bejelentett  produkciók mellett a fesztivál repertoárjában szerepel még a Szegedi Kortárs Balett A fából faragott királyfi/Stravinsky: Orfeusz című előadása, amely a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában lesz színen,  illetve egy különleges, egyszeri produkció, a Double Bill - Két együttes egy színpadon. Ezen az esten két együttes darabját egy előadásba ötvözve - szünettel elválasztva - láthatják az érdeklődők. A nézők Jónás Zsuzsa Limit Way és a Budapest Táncszínház Sec című koreográfiáját tekinthetik meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A tánc majd’ összes alműfaját felsorakoztatja a Magyar Táncfesztivál

Balett, néptánc, kortárs tánc, sőt tánc-cirkusz is lesz június 17. és 22. között Győrben, a Magyar Táncfesztiválon, amihez idén is hozzákapcsolódik a Gyermek Táncfesztivál.
Tánc interjú

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Tánc videó

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Tánc ajánló

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.
Tánc magazin

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.