Tánc

Ön látta már Nurejevet bohóckodni?

2015.01.29. 14:30
Ajánlom
Az orosz származású balett-táncos, Rudolf Nurejev bevállalta: a hírességek közül elsőként, 1978-ban sztárvendégként szerepelt a Muppet Show 213. epizódjában.

Az anekdota szerint a Muppet Show készítői eleinte nehezen tudták rávenni a sztárokat, hogy nevüket és arcukat adják egy komédiához, Nurejev szereplése után azonban szinte tolongani kezdtek a filmstúdió ajtaja előtt a két lábon járó színház- és filmtörténeti legendák. A balett-csillag megjelenése egy ilyen bizarr showban gyökeresen megváltoztatta mind a közvéleményt, mind a szakma megítélését a Muppet Showról.

Amikor a készítők feltették a kérdést Nurejevnek, hogy milyen karaktert alakítana legszívesebben a showban, így válaszolt: "Nagyon szívesen előadnék egy pas de deux-t Miss Piggyvel." Ez a válasz gondolkodóba ejtette a forgatócsoportot, mivel ez a báb nem létezett akkor még deréktól lefelé. A készítők tehát létrehoztak egy új karaktert, egy teljes alakos balerina jelmezt (the Ballerina Pig), ami tökéletesen elrejtett egy valódi balerinát, így valóra válhatott Nurejev kívánsága.

Természetesen a jelenetnek nem csak filmtörténeti jeletnősége van, de egy fontos sztereotípiára is felhívja a figyelmet, miszerint a tánc csak a pillekönnyű, légies alkatú nőknek való. És hogy a klasszikus Miss Piggy karakter is megjelenjen a csodás balett-táncos oldalán, az epizód végén Nurejev elénekelt vele egy duettet.  Nurejev számára egyébként nem volt ismeretlen a filmvászon, hiszen 1972-ben szerepet vállalt az I am a dancer című angol/francia dokumentumfilmben is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Élet és a halál közti lebegés – Újra színpadon Feledi János Rekviemje

A felújított előadás március 4-én látható a Nemzeti Táncszínházban, a Budapest Táncfesztivál programjában.
Tánc magazin

Elbűvölte a Jacqueline du Pré életéről szóló balett Daniel Barenboim karmestert

Bemutatták a legendás csellista életéről szóló balettelőadást a brit Királyi Operaházban. Özvegye, Daniel Barenboim is pozitívan nyilatkozott a produkcióról.
Tánc hír

Névtelen vádak miatt felfüggesztették a Berlini Állami Balettiskola két vezetőjét

A bejelentés a tanítványokkal való rossz bánásmódról szól. A két vezetőt a kivizsgálás idejére felmentették a munkavégzés alól.
Tánc hír

Ünnepelt koreográfusok munkái a Budapest Táncfesztiválon

Franciaország, Nagy Britannia és New York neves táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok is várják az érdeklődőket február 27. és március 11. között.
Tánc gyász

Elhunyt Erdélyi Alice balettművész

Az Operaház egykori magántáncosa 91 éves volt.