Tánc

Ön látta már Nurejevet bohóckodni?

2015.01.29. 14:30
Ajánlom
Az orosz származású balett-táncos, Rudolf Nurejev bevállalta: a hírességek közül elsőként, 1978-ban sztárvendégként szerepelt a Muppet Show 213. epizódjában.

Az anekdota szerint a Muppet Show készítői eleinte nehezen tudták rávenni a sztárokat, hogy nevüket és arcukat adják egy komédiához, Nurejev szereplése után azonban szinte tolongani kezdtek a filmstúdió ajtaja előtt a két lábon járó színház- és filmtörténeti legendák. A balett-csillag megjelenése egy ilyen bizarr showban gyökeresen megváltoztatta mind a közvéleményt, mind a szakma megítélését a Muppet Showról.

Amikor a készítők feltették a kérdést Nurejevnek, hogy milyen karaktert alakítana legszívesebben a showban, így válaszolt: "Nagyon szívesen előadnék egy pas de deux-t Miss Piggyvel." Ez a válasz gondolkodóba ejtette a forgatócsoportot, mivel ez a báb nem létezett akkor még deréktól lefelé. A készítők tehát létrehoztak egy új karaktert, egy teljes alakos balerina jelmezt (the Ballerina Pig), ami tökéletesen elrejtett egy valódi balerinát, így valóra válhatott Nurejev kívánsága.

Természetesen a jelenetnek nem csak filmtörténeti jeletnősége van, de egy fontos sztereotípiára is felhívja a figyelmet, miszerint a tánc csak a pillekönnyű, légies alkatú nőknek való. És hogy a klasszikus Miss Piggy karakter is megjelenjen a csodás balett-táncos oldalán, az epizód végén Nurejev elénekelt vele egy duettet.  Nurejev számára egyébként nem volt ismeretlen a filmvászon, hiszen 1972-ben szerepet vállalt az I am a dancer című angol/francia dokumentumfilmben is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

"A tánc segít eggyé olvadnunk a természettel" – Interjú a TAO Dance Theater vezetőjével

Igazi kuriózum lesz májusban a Nemzeti Táncszínházba látogató TAO Dance Theater, akik ezúttal a világhírű Numerical Series (Számsorok) című alkotásukból az 5 & 9 számú koreográfiákat mutatják be a magyar közönségnek. Az előadás kapcsán Tao Ye-t kérdeztük.
Tánc ajánló

Táncra fordítja le Bartók kórusműveit a Duna Művészegyüttes

Az Elmúlt időkből – Bartók & Folk című előadásban április 25-én a Szent Efrém férfikarral közösen mozdítják meg Bartók műveit.
Tánc ajánló

A láthatatlant teszi láthatóvá a Közép-Európa Táncszínház

Hámor József koreográfiájának címszereplője ezúttal az embereket összekötő, láthatatlan, finom és szakadékony szál, amit sejtelmes sziruppal, vagy félelmes szakralitással szokás szervírozni. Az április 30-án látható darab ezzel szemben könnyeden közelít a súlyossághoz.
Tánc hír

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.
Tánc hír

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.