Tánc

Öngyilkos lett egy elismert szír táncos

2016.07.04. 11:49
Ajánlom
A szírek a 2013-as arab Got Talent győztesét, a mindössze 25 éves táncost, Hassan Rabehet gyászolják, aki hosszas menekülés után maga vetett véget életének.

Az elismert kortárs táncos-koreográfus június 22-én ugrott a halálba egy Bejrúti épület hetedik emeleti omladozó erkélyéről.

Rabeh több mint két évet töltött száműzetésben Bejrútban, barátainál szállásolt, és amikor tudott, akkor a Sima Dance Company-ban tanított, akikkel 2014-ban megnyerte az arab Got Talentet. Ő tehát egyike annak az 1,2 millió szír menekültnek, akik a szír konfliktus miatt Libanonba kényszerültek költözni.

Rabeh öngyilkossága szerte a világban újra felhívta a figyelmet a szír menekültekre, akiknek továbbra sincs kilátásban élhető jövő hazájukban.

Hassan Rabeh

Hassan Rabeh

Szakértők szerint egyre elterjedtebb a Libanonban élő szír fiatalok körében a kétségbeesettség. Az ENSZ Népesedési Alapjának statisztikájából kiderül, hogy ezeknek a fiataloknak 41 százaléka komolyan gondolkozik az öngyilkosságon, 17 százalékuknak többször megfordult a fejében, 24 százalékuk pedig kísértést érez ily módon véget vetni kiúttalan életének.

A fiatal táncos egy ikonikus figurája volt a szír művészeti életnek, halála mély megrendülést keltett környezetében. Legjobb barátja, aki színészetet tanult Damaszkuszban, így nyilatkozott: „Mély szomorúságot érzünk. Hassan elvesztése egy tragédia számunkra, hiszen egy rendkívüli ember, barát, testvér, és táncos volt”.

Egy másik barátja szerint Rabeh soha nem tudott belenyugodni, hogy száműzetésben kell élnie. „Bejrút rágta a lelkét” - fogalmazott Mohammad al-Nayel. „Minden alkalommal, amikor erről beszéltünk, mérhetetlenül feldúlt volt és minden módon -szavakkal és a tánccal is- azt az igazságtalanságot akarta a közvetíteni, amit a helyzettel kapcsolatban érzett”- mondta.

Rabeh halála előtt egy héttel rejtélyes üzenetet tett közzé a facebookon, melyet sokan utólag búcsúlevélként értelmeznek. Ebben elítélte Izrael és Libanon kormányát, ami menekülésre késztette őt. „Nem tartozom semmilyen szektához vagy politikai párthoz. Isten teremtménye vagyok” - zárta sorait.

 
Nagham A-k Maala

Nagham A-k Maala

Az utolsókig kitart hazájában a szír balerina

Nemrég adtunk hírt a damaszkuszi születésű Nagham A-k Maaláról, aki Rabehhel ellentétben Szíriában maradt, ott próbál túlélni és éltetni a művészetet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc misty copeland

Táncfilmek, amik miatt érdemes várni az őszt

Misty Copeland, Szergej Poluynin, és Carlos Acosta - többek között ők gondoskodnak arról, hogy a hűvösebb napokban lenyűgöző táncfilmeket lássunk a mozikban.
Tánc gyász

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.