Tánc

Öngyilkos lett egy elismert szír táncos

2016.07.04. 11:49
Ajánlom
A szírek a 2013-as arab Got Talent győztesét, a mindössze 25 éves táncost, Hassan Rabehet gyászolják, aki hosszas menekülés után maga vetett véget életének.

Az elismert kortárs táncos-koreográfus június 22-én ugrott a halálba egy Bejrúti épület hetedik emeleti omladozó erkélyéről.

Rabeh több mint két évet töltött száműzetésben Bejrútban, barátainál szállásolt, és amikor tudott, akkor a Sima Dance Company-ban tanított, akikkel 2014-ban megnyerte az arab Got Talentet. Ő tehát egyike annak az 1,2 millió szír menekültnek, akik a szír konfliktus miatt Libanonba kényszerültek költözni.

Rabeh öngyilkossága szerte a világban újra felhívta a figyelmet a szír menekültekre, akiknek továbbra sincs kilátásban élhető jövő hazájukban.

Hassan Rabeh

Hassan Rabeh

Szakértők szerint egyre elterjedtebb a Libanonban élő szír fiatalok körében a kétségbeesettség. Az ENSZ Népesedési Alapjának statisztikájából kiderül, hogy ezeknek a fiataloknak 41 százaléka komolyan gondolkozik az öngyilkosságon, 17 százalékuknak többször megfordult a fejében, 24 százalékuk pedig kísértést érez ily módon véget vetni kiúttalan életének.

A fiatal táncos egy ikonikus figurája volt a szír művészeti életnek, halála mély megrendülést keltett környezetében. Legjobb barátja, aki színészetet tanult Damaszkuszban, így nyilatkozott: „Mély szomorúságot érzünk. Hassan elvesztése egy tragédia számunkra, hiszen egy rendkívüli ember, barát, testvér, és táncos volt”.

Egy másik barátja szerint Rabeh soha nem tudott belenyugodni, hogy száműzetésben kell élnie. „Bejrút rágta a lelkét” - fogalmazott Mohammad al-Nayel. „Minden alkalommal, amikor erről beszéltünk, mérhetetlenül feldúlt volt és minden módon -szavakkal és a tánccal is- azt az igazságtalanságot akarta a közvetíteni, amit a helyzettel kapcsolatban érzett”- mondta.

Rabeh halála előtt egy héttel rejtélyes üzenetet tett közzé a facebookon, melyet sokan utólag búcsúlevélként értelmeznek. Ebben elítélte Izrael és Libanon kormányát, ami menekülésre késztette őt. „Nem tartozom semmilyen szektához vagy politikai párthoz. Isten teremtménye vagyok” - zárta sorait.

 
Nagham A-k Maala

Nagham A-k Maala

Az utolsókig kitart hazájában a szír balerina

Nemrég adtunk hírt a damaszkuszi születésű Nagham A-k Maaláról, aki Rabehhel ellentétben Szíriában maradt, ott próbál túlélni és éltetni a művészetet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

"Ami igazán gazdaggá tesz minket, az a sokféleség"

Az idei Budapest Táncfesztivál egyik külföldi fellépője a Company Wang Ramirez, amelynek két alapítója, Honji Wang és Sébastien Ramirez EVEREYNESS című produkciójukkal kapcsolatban árult el kulisszatitkokat.
Tánc magazin

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Tánc kritika

Aki vállalja a tehetetlenségét, az nevetségessé válik?

A minden előadásához új formanyelvet kereső Tünet Együttes ezúttal magáról beszélt A tünetegyüttes című performanszában, amihez csak egyetlen út kínálkozott: az őszinteség.
Tánc ajánló

A Tünet Együttes bemutatja, hogy működik ma egy független társulat

Február 18-án és 19-én a Trafóklubban szembesít a Tünet Együttes a következő kérdésekkel: Hová tart a független színház? Mi közünk van ehhez nekünk, nézőknek? Régen minden jobb volt?
Tánc

Most már ilyen is van: férfi spicc-cipő

A nemi egyenlőség kérdése a balettet is utolérte: egyre több férfi vágyik új magasságokba, néhányan már spicc-re is felmerészkednek.