Tánc

Öngyilkos lett egy elismert szír táncos

2016.07.04. 11:49
Ajánlom
A szírek a 2013-as arab Got Talent győztesét, a mindössze 25 éves táncost, Hassan Rabehet gyászolják, aki hosszas menekülés után maga vetett véget életének.

Az elismert kortárs táncos-koreográfus június 22-én ugrott a halálba egy Bejrúti épület hetedik emeleti omladozó erkélyéről.

Rabeh több mint két évet töltött száműzetésben Bejrútban, barátainál szállásolt, és amikor tudott, akkor a Sima Dance Company-ban tanított, akikkel 2014-ban megnyerte az arab Got Talentet. Ő tehát egyike annak az 1,2 millió szír menekültnek, akik a szír konfliktus miatt Libanonba kényszerültek költözni.

Rabeh öngyilkossága szerte a világban újra felhívta a figyelmet a szír menekültekre, akiknek továbbra sincs kilátásban élhető jövő hazájukban.

Hassan Rabeh

Hassan Rabeh

Szakértők szerint egyre elterjedtebb a Libanonban élő szír fiatalok körében a kétségbeesettség. Az ENSZ Népesedési Alapjának statisztikájából kiderül, hogy ezeknek a fiataloknak 41 százaléka komolyan gondolkozik az öngyilkosságon, 17 százalékuknak többször megfordult a fejében, 24 százalékuk pedig kísértést érez ily módon véget vetni kiúttalan életének.

A fiatal táncos egy ikonikus figurája volt a szír művészeti életnek, halála mély megrendülést keltett környezetében. Legjobb barátja, aki színészetet tanult Damaszkuszban, így nyilatkozott: „Mély szomorúságot érzünk. Hassan elvesztése egy tragédia számunkra, hiszen egy rendkívüli ember, barát, testvér, és táncos volt”.

Egy másik barátja szerint Rabeh soha nem tudott belenyugodni, hogy száműzetésben kell élnie. „Bejrút rágta a lelkét” - fogalmazott Mohammad al-Nayel. „Minden alkalommal, amikor erről beszéltünk, mérhetetlenül feldúlt volt és minden módon -szavakkal és a tánccal is- azt az igazságtalanságot akarta a közvetíteni, amit a helyzettel kapcsolatban érzett”- mondta.

Rabeh halála előtt egy héttel rejtélyes üzenetet tett közzé a facebookon, melyet sokan utólag búcsúlevélként értelmeznek. Ebben elítélte Izrael és Libanon kormányát, ami menekülésre késztette őt. „Nem tartozom semmilyen szektához vagy politikai párthoz. Isten teremtménye vagyok” - zárta sorait.

 
Nagham A-k Maala

Nagham A-k Maala

Az utolsókig kitart hazájában a szír balerina

Nemrég adtunk hírt a damaszkuszi születésű Nagham A-k Maaláról, aki Rabehhel ellentétben Szíriában maradt, ott próbál túlélni és éltetni a művészetet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A nem-térben táncol a TranzDanz

Március 6-án különleges performansznak lehetnek tanúi a TRIP Webszínház nézői. Kovács Gerzson Péter Harangozó- és kétszeres Lábán-díjas, Az Év legjobb alkotója díjjal is kitüntetett koreográfus legújabb előadásában a tranzitot, azaz a nem-hely tematikáját helyezi a középpontba.
Tánc magazin

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.
Tánc videó

A bakibalett, amelyben a táncosoknak muszáj hibázni – VIDEÓ

Jerome Robbins 1956-os koreográfia a néző rekeszizmait is megdolgoztatja. Chopin keringőjére repkednek tétovázva a balerinák.
Tánc hír

Valentin-napon indul a Nemzeti Táncszínház új sorozata

A legnagyobb táncos legendák és feledhetetlen történetek elevenednek meg a Nemzeti Táncszínház legújabb online sorozatában, a Dance Details-ben.
Tánc hír

A jelenből és jelenről táncol a Duda Éva Társulat

Különleges táncelőadást hívott életre a Duda Éva Társulat: túllépve a tavaszi karantén alatt készített Egypercesek videósorozaton, a tavaly megélt élményeket, kollektív tapasztalatot szeretnék színpadra adaptálni. A PRIZMÁT február 25-én közvetítik a TRIP Hajóról.