Tánc

Öngyilkos lett egy elismert szír táncos

2016.07.04. 11:49
Ajánlom
A szírek a 2013-as arab Got Talent győztesét, a mindössze 25 éves táncost, Hassan Rabehet gyászolják, aki hosszas menekülés után maga vetett véget életének.

Az elismert kortárs táncos-koreográfus június 22-én ugrott a halálba egy Bejrúti épület hetedik emeleti omladozó erkélyéről.

Rabeh több mint két évet töltött száműzetésben Bejrútban, barátainál szállásolt, és amikor tudott, akkor a Sima Dance Company-ban tanított, akikkel 2014-ban megnyerte az arab Got Talentet. Ő tehát egyike annak az 1,2 millió szír menekültnek, akik a szír konfliktus miatt Libanonba kényszerültek költözni.

Rabeh öngyilkossága szerte a világban újra felhívta a figyelmet a szír menekültekre, akiknek továbbra sincs kilátásban élhető jövő hazájukban.

Hassan Rabeh

Hassan Rabeh

Szakértők szerint egyre elterjedtebb a Libanonban élő szír fiatalok körében a kétségbeesettség. Az ENSZ Népesedési Alapjának statisztikájából kiderül, hogy ezeknek a fiataloknak 41 százaléka komolyan gondolkozik az öngyilkosságon, 17 százalékuknak többször megfordult a fejében, 24 százalékuk pedig kísértést érez ily módon véget vetni kiúttalan életének.

A fiatal táncos egy ikonikus figurája volt a szír művészeti életnek, halála mély megrendülést keltett környezetében. Legjobb barátja, aki színészetet tanult Damaszkuszban, így nyilatkozott: „Mély szomorúságot érzünk. Hassan elvesztése egy tragédia számunkra, hiszen egy rendkívüli ember, barát, testvér, és táncos volt”.

Egy másik barátja szerint Rabeh soha nem tudott belenyugodni, hogy száműzetésben kell élnie. „Bejrút rágta a lelkét” - fogalmazott Mohammad al-Nayel. „Minden alkalommal, amikor erről beszéltünk, mérhetetlenül feldúlt volt és minden módon -szavakkal és a tánccal is- azt az igazságtalanságot akarta a közvetíteni, amit a helyzettel kapcsolatban érzett”- mondta.

Rabeh halála előtt egy héttel rejtélyes üzenetet tett közzé a facebookon, melyet sokan utólag búcsúlevélként értelmeznek. Ebben elítélte Izrael és Libanon kormányát, ami menekülésre késztette őt. „Nem tartozom semmilyen szektához vagy politikai párthoz. Isten teremtménye vagyok” - zárta sorait.

 
Nagham A-k Maala

Nagham A-k Maala

Az utolsókig kitart hazájában a szír balerina

Nemrég adtunk hírt a damaszkuszi születésű Nagham A-k Maaláról, aki Rabehhel ellentétben Szíriában maradt, ott próbál túlélni és éltetni a művészetet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A tánc a legjobb kulturális immunerősítő – elkezdődött a 15. Magyar Táncfesztivál

Két tánctechnikai bravúr-darabbal nyitott hétfőn este Győrben a Magyar Táncfesztivál.
Tánc videó

Újabb táncos portréfilm a láthatáron, ezúttal Natalia Osipováról

A Force of Nature című új dokumentumfilm a méltán híres balerina karrierjének egy évét követi nyomon.
Tánc hír

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

A filmet az Oscar-díjas Holdfény című dráma rendezője, Barry Jenkins forgatja – értesült a The Hollywood Reporter.
Tánc magazin

3D-s hologrammal helyettesítik az állatokat ebben a cirkuszban

A német Roncalli Cirkusz merész húzással modernizálta a műfajt: élő állatok helyett a modern technikát vetik be.
Tánc videó

A legnehezebb témákhoz humor kell – Gál Eszter és Hód Adrienn a Kult50-ben

Gál Eszter, az Artman Egyesület alapítója és Hód Adrienn koreográfus beszélgetnek a Kult50 kamerái előtt humorról, közönségről, közösségről és a táncról, ami mindenkié.