Tánc

Örök értékek kortárs megfogalmazásban – a Feledi Project előadása a Liszt Ünnepen

2023.09.29. 09:55
Ajánlom
Kozmikus tér / Teremtett világ / Missa duodecima – a Feledi Project új bemutatóinak már a címéből is sejthető, hogy a hétköznapi világon túli tartományt látogathatjuk meg, ha helyet foglalunk az előadáson. Két magával ragadóan dallamos zenét szerző kortárs komponista műveire épülő, transzcendentális értékeket kutató koreográfia ígér nem mindennapi élményt a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál műsorán, október 20-án a Müpa Fesztivál Színházában.

Sokakban még mindig az az elképzelés él, hogy a kortárs zene csupán a vájtfülűek számára jelenthet élményt, nehezen befogadható, közvetlen érzelmi hatásra nem törekvő hangfüzérek jelennek meg lelki „füleik” előtt. Pedig mostanra már a legújabb komolyzene is számos irányzatra, stílusra bomlott, amelyek között éppúgy megtalálhatja mindenki a számára kedveset, mint a régebbi korok alkotásai esetében. De ha még ez sem lenne elég biztosíték:

egy színpadi előadás a mozdulatok, alakítások, látványelemek segítségével mintegy idegenvezetőként kalauzolhatja végig a közönséget a muzsika kifejezésvilágán.

A Feledi Project két dallamos, emberléptékű szerző darabjaira alkotta meg földi és égi világ kapcsolatára épülő előadását, amely során a zeneművek először elevenednek meg a táncszínpadon.

231020-22_Feledi_Project_002_c_Szigeti_Laszlo_web-095256.jpg

Feledi Project (Fotó/Forrás: Szigeti László / Liszt Ünnep)

„Arra fogadtak a nap meg az éjszaki szél: ki erősebb? Vándorról melyikük húzza le a köpenyét? Teljes erővel fúj a hideg szél; ám dideregve, szűrköpenyét az utas még szorosabbra veszi. Felhagy azért a további fuvással, eláll zizegéssel. Ekkor a nap kisüt és tűzi meleg sugarát. A köpönyeg, lötyög is bár, hajh de nehéz az utasnak! A verítéke szakad, s ő köpenyét — — leveti.” Így szól Aiszóposz, az ókori görög meseíró A nap és a szél című története, Markó László fordításában. A tanulság egyértelmű: finoman, kedvesen könnyebb célt érni, mint erőszakkal. Egy kanál mézzel több legyet lehet fogni, mint egy hordó ecettel – hogy a gondolat másik, közkeletű megfogalmazásával éljünk.

Ezt a művet dolgozta fel Szentpáli Roland tubaművész-zeneszerző a Feledi Project számára írt alkotásában, amelyet a Müpa 2020-as zeneműpályázatán díjaztak is.

A komponista nem először dolgozik együtt a hazai táncélet különleges színfoltját jelentő társulattal, 2018-ban mutatták be Orfeusz című közös balettprodukciójukat.

A kritikák már akkor is kiemelték, milyen kiváló, a színpadra állítás követelményeinek megfelelő, sokszínű muzsika született, érthető tehát, hogy az akkori sikert most újabb közös előadás követi. A tanulságot, vagy ha úgy tetszik, életfilozófiát megfogalmazó alaptörténet így Kozmikus konfliktus címen a készülő előadás első felvonásában kapott helyet.

Feledi_Janos_001_c_Szigeti_Laszlo-095256.jpg

Feledi János (Fotó/Forrás: Szigeti László / Liszt Ünnep)

A második és harmadik részben a Müpa évad zeneszerzője címének idei kitüntetettje, a Kossuth-díjas Orbán György zeneműveire készült koreográfiák láthatók. A komponista pályáján a kórusművek különösen fontos szerepet játszanak – habár ő maga nagyon nehéz, korlátozott lehetőségekkel bíró, ám éppen ezért kivételesen kreatív lehetőségeket megában rejtő műfajként hivatkozott erre a kifejezési formára. A produkció második, Teremtett világ című részében az egészen kiváló debreceni együttes, a Kodály Kórus szólaltatja meg karnagyuk, Kocsis-Holper Zoltán vezényletével a szerző olyan, nagyrészt klasszikus versszövegekre íródott, a nyolcvanas évektől a közelmúltig készült énekkari műveit, mint az Elefánt voltam, a Paprikajancsi szerenádja, A cselédlány könnye, a Nagyapám int és a Hintafa, illetve latin szövegre írt a Daemon irrepit callidust és a Nobis natust.

Ha valakinek ennyi különlegesség még nem volna elég, a harmadik rész programjára biztosan az is felkapja fejét. Nem túl jellemző a tánc világában, hogy az alkotók a katolikus mise dallamaira készítsenek koreográfiát, ám ezúttal ez is megtörténik. Hiszen mi is volna alkalmasabb „alapanyag” ég és föld, emberi lélek és természetfölötti kapcsolatát kutatni, mint az a rítus, amely évezredek óta ezt teszi? Orbán György Missa duodecima című alkotása, ahogy a címe is mutatja, a szerző tizenkettedik miséje, ám egy interjúban úgy nyilatkozott, sosem érzett kísértést, hogy magát ismételje ebben a műfajban:

A zeneszerző, sőt akár egy bármilyen rosszféle, de vallásos ember nem teheti meg, hogy ne a legjobb magát tegye a misébe.

Szüntelen futnak bennem megannyi liturgikus művem részletei, mondjuk egy Amen megoldásai, s restellném ismét ugyanazt leírni.”

Accord_Quartet_003_c_Vivien_Naomi_Photography_web-095519.jpg

Accord Quartet (Fotó/Forrás: Vivien Naomi / Liszt Ünnep)

Mélység és magasság, test és lélek, a természet végtelensége, földi és túlvilági lét – határainkat kutathatjuk, illetve léphetjük át Feledi János koreográfiáinak köszönhetően, amelyben a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei is közreműködnek majd. A zenei élményért az énekkaron kívül a debreceni Kodály Filharmonikusok gondoskodik, Kollár Imre vezényletével, illetve az Accord Quartet, ifjabb Dráfi Kálmánnal és Fánczi Gáborral kiegészülve. Kétségünk sem lehet tehát afelől, hogy az ember belső világát legjobban megérintő két művészeti ág, a zene és a tánc ezúttal valóban kozmikus magasságba ragadja majd a jelenlevőket.

Feledi Project: Kozmikus konfliktus / Missa Duodecima / Teremtett világ – bemutató a Liszt Ünnepen
október 20. 19:00, Müpa – Fesztivál Színház

Az előadásról további részletek itt érhetők el. >>>

Aki meg szeretne győződni arról, milyen fülbemászó zenét is komponál Orbán György, itt kaphat belőle ízelítőt.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Feledi Project (fotó/forrás: Szigeti László / Liszt Ünnep)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

A megismételhetetlenség romantikus varázsa

A BDZ a Müpával közös, Zene Plusz sorozatában Mítoszok és istenek címmel készül táncos produkcióra a Győri Balett közreműködésével. Petró Margit Velekei Lászlóval, a társulat igazgatójával a balett jelképrendszeréről, a mozdulat születéséről, a sztereotípiák elengedéséről is beszélgettünk.
Tánc interjú

Nagy Gvendolin a Budapest Ballet Grand Prix-ről: Egy ilyen színvonalú versenynél rendesen fel kell készülni

Nagy Gvendolin, vagy ahogy becézik, „Gveni”, jelenleg a csehországi Ostravában él és a Nemzeti Morva-Sziléziai Színház professzionális társulatának tagja. A BBGP idejére azonban rövidesen hazalátogat. Ennek kapcsán kérdeztük.
Tánc ajánló

Marilyn Monroe története a Miskolci Balett előadásában

Két előadással vendégszerepel a Miskolci Balett a Nemzeti Táncszínházban november 9-én: a Marilyn Monroe életéből készült Vörös napló Kozma Attila rendezésében és koreográfiájával látható, míg a Jobb későn, mint soha című produkciót Hugo Viera portugál koreográfus elgondolása alapján tekinthetjük meg.
Tánc ajánló

Új szereposztással látható a Recirquel ünnepi produkciója

A Millenáris Üvegcsarnokban a közönség szeme láttára kelnek életre a csillogó, jégbe fagyott, bámulatos meseképek, a különleges cirkuszi térnek köszönhetően a nézők a lebilincselő történet részeseinek érezhetik magukat.
Tánc hír

Online követhetjük a Magyar Nemzeti Balett napindító gyakorlatait a balett világnapján

Az Operaház YouTube- és Facebook-oldalán november 1-jén 19.00 órától elérhető közvetítés betekintést enged a Spartacus- és a Don Quijote-előadások próbafolyamataiba is.