Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

2023.06.05. 10:00
Ajánlom
Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Bartók és Ravel az ország legrégebbi szabadtéri színpadán

A június 24-i este programja különleges zenei kísérettel megvalósuló kettős táncelőadással indul: Bartók A csodálatos mandarin és Ravel Bolero című legendás szerzeményeire készült táncművek, az InterEUropa Balett, a Soproni Balett és a Forrás Produkció országosan egyedülálló összművészeti előadásában, nemzetközi szereposztással kerül színre. A táncművek koreográfusa Michael Kropf, rendezője Pataki András Jászai-díjas rendező.  

A szimfonikus zenekari műként játszott darabok, most egy különleges formában hangzanak fel, négykezes és két zongorás négykezes előadásban.

A Bartók-művet a Kossuth-díjas Bogányi Gergely és a „zongora hercege” Boros Misi adja elő, a Ravel-műhöz csatlakozik hozzájuk további két kiváló zongoraművész, az Erkel Ferenc-díjas Binder Károly és Varga Gábor.

A_csodalatos_mandarin_3_kredit_dr_Kristo_Annamaria-172941.jpg

A csodálatos mandarin (Fotó/Forrás: dr. Kristó Annamária)

Az előadások szereposztásában nemzetközi szinten is elismert kiválóságokat találunk. A mandarin szerepében feltűnő moldáv Michail Sosnovschi formálja meg, aki számos európai színházban lépett színpadra és húsz évig erősítette a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesét. A lány szerepét pedig fehérorosz származású táncos csillag Iryna Tsymbal alakítja, aki a Litván Nemzeti Opera és a Bécsi Állami Operaház mellett, Harangozó Gyula hívására a 2000-es évek elején táncolt a Magyar Állami Operaházban is. A Bolero női szólóját a fiatal balettművész generáció egyik jeles képviselője, Nichika Shibata, a EuropaBalett szólistája táncolja.

Szent Iván éji mulatság a fák alatt

A színpadi produkciókat rendhagyó Szent Iván éji mulatság követi a Margitsziget fái között, a szabadtéri színpad körül. A nézők elmerülnek Szent Iván éjszaka varázslatos világába, hogy felfedezzék az erdő misztikumát. A fénysugarak felfedik a természet- és a fák szépségét, és testüket az őket beborító ködbe vonják.

Különböző művészetek figurái népesítik be a varázslatos éjszakát.

Teatro_Potlach_3_kredit_Teatro_Potlach-173236.jpeg

Teatro Potlach (Fotó/Forrás: Teatro Potlach)

A Teatro Potlach előadása a Színházi Olimpia záróünnepségeként az Aesop Studio és a Quiet Ensemble (Olaszország), a Fővárosi Nagycirkusz, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Budapest Bábszínház és a Zeneakadémia együttműködésével jön létre. Az olaszországi Teatro Potlach közel ötven éve kutatója és megújítója a színházművészetnek. A Pino Di Buduo alapította társulat interkulturális és multimédiás előadásaival világszerte komoly hírnevet szerzett. A Potlach története egészen a római avantgárd színházig nyúlik vissza, mozgatórugói mindig a kutatás és a kísérletezés voltak.

A 10. Színházi Olimpia záróeseményéről bővebb információk itt olvashatók.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Bolero (forrás: Soproni Petőfi Színház)

Jöjjenek az ifjú barbárok! – Kozma Andrással, a Színházi Olimpia és a MITEM egyik szervezőjével beszélgettünk

Kapcsolódó

Jöjjenek az ifjú barbárok! – Kozma Andrással, a Színházi Olimpia és a MITEM egyik szervezőjével beszélgettünk

Valamiféle idealizmus nélkül nagyon nehéz megmaradni ebben a világban – vallja a Nemzeti Színház dramaturgja. Fontos találkozásokról, a MITEM elevenségéről és arról is mesélt, mi kellett ahhoz, hogy a Nemzetközi Színházi Olimpia egyik alapítója eljöjjön a rendezvényre.

Életre szóló élményeket kínál a 10. Színházi Olimpia

Életre szóló élményeket kínál a 10. Színházi Olimpia

Az április elsejével induló 10. Nemzetközi Színházi Olimpia fő programját a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM adja. A sokszínű programsorozat több mint harminc előadása közül kiválasztottunk néhányat, hogy bemutassuk az érdeklődők számára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Új bemutatóra készül a Duna Művészegyüttes

Apák és fiak – Táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán címmel készíti legújabb előadását a Duna Művészegyüttes, a produkciót szeptember 21-én 19 órától a Nemzeti Táncszínházban láthatja a közönség.
Tánc interjú

Ónodi Béla: Nem unatkoztak, nem is fognak unatkozni a néptáncosok!

Ónodi Béla, a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakirányának vezetője a a néptáncpedagógus és a néptáncművész szakirány hallgatóinak és oktatóinak nyár elfoglaltságairól mesélt.
Tánc hír

Aranyéremmel díjazták Andrea P. Merlo végzős hallgatókról készített fotósorozatát Párizsban

Andrea Paolini Merlo „Movements” fotósorozata a PX3 2023 – Prix De La Photographie Paris fotóversenyen nyert aranyérmet. A sorozatot a Fine Art/People kategóriában sorolták a legjobbak közé 2023-ban.
Tánc gyász

Elhunyt Kristóf István, a Fővárosi Nagycirkusz egykori igazgatója

Szeptember 4-én este, életének 82. évében elhunyt Kristóf István, a Fővárosi Nagycirkusz egykori igazgatója, artistaművész, Jászai Mari- Ezüst Bohóc-díjas és Érdemes Művész – tette közzé a szomorú hírt az intézmény.
Tánc ajánló

Háromnapos fesztivállal ünnepel a harmincéves Bozsik Yvette Társulat

Szeptember 16. és 18. között a Nemzeti Táncszínházban szervez minifesztivált a jubileumát ünneplő társulat. A közönség október végén tekintheti meg Iványi Marcell dokumentumfilmjét, amely nyomon követi az együttes elmúlt három évtizedét.