Tánc

Öt fiatal női koreográfus, akire érdemes odafigyelni

2019.06.28. 00:00
Ajánlom
Frissek, van humoruk, és nem hunynak szemet korunk égető kérdései felett sem. Feltörekvő koreográfusok, akik a tánc új hangján szólnak.

Charlotte Edmonds

Talán olvasóink is emlékeznek arra a víz alatti balettre, ami a depresszió poklát szemléltette Francesca Hayward balerina mozgásán keresztül. A koreográfiát egy szemtelenül fiatal, tejfelszőke hölgy, Charlotte Edmonds követte el. A Rambert School koreográfia szakának elvégzése után a Royal Ballet hároméves koreográfusi programjának első résztvevője lett, ahol Wayne McGregor mentorálta őt. Már ekkor lenyűgözte a szakmát és a közönséget éleslátásával és újszerű gondolataival. Emlékezetes alkotása volt a Piggy in The Middle, ahol a serdülőkori identitáskereséssel és a fiatalkori szerelemmel foglalkozott, és kellékként kosárlabdákat használt. Amióta pedig szabadúszó lett, koreografált a műanyagszennyezésről, sorozatot készített a diszlexiáról, most pedig éppen a klímaválságot foglalja táncba. Ezeket a komoly témákat is mindig meglepő könnyedséggel közelíti meg, azzal a céllal, hogy a táncszínpadok és a táncparkett közötti szakadékot valahogy betemesse. Így tett akkor is, amikor a Royal Ballet szólistájának, Joseph Sissensnek készített koreográfiát a szintipopot játszó Hot Chip zenéjére.

Ruth Brill

A harmincéves koreográfus nemrég egy olyan Péter és a farkas-koreográfiát készített a Birmingham Royal Ballet számára, amiben Petert egy női táncos táncolja, az állatkosztümök színes sportöltözékek, és ami egy játszótéren játszódik. Brill munkái erőteljes klasszikus alapokon nyugszanak, mégis tele vannak humorral és fantáziával. Mindig keresi a kapcsolatot a közönséggel, ezért koreografált már rögbi világkupára, és táncos villámcsődületet (flashmob) is szervezett. A következő munkájában három társulat vesz részt: a London Children’s Ballet, a New English Ballet Theatre és a National Youth Ballet.

„Itt az idő, hogy a mi generációnk is megmutassa magát. Nekünk már más elmesélésre váró tapasztalataink és történeteink vannak.

Elérkezett a pillanat, amikor kiléphetünk azokból a szerepkörökből, amiket az előző generációtól örököltünk” – fogalmazott nemrégiben.

Stina Quagebeur

A belga táncosnő már azóta fantáziál saját táncelőadásokról, mióta gyerekként megérintették őt Mats Ek és Maurice Béjart koreográfiái. Az Angol Nemzeti Balett táncosaként is élt a koreográfusi szenvedélyének, de csak 34 évesen billent át a mérleg az alkotás irányába. Legutóbb Tamara Rojo női koreográfusokat felvonultató sorozatában készített táncadaptációt Ibsen Nórájából. A narratívaközpontú darabot körkörös mozdulatokkal, tornádószerű piruettekkel vezette elő, amiben Nóra gondolatait egy külön tánckarral is megjelenítette. Ez a darab is erősen tanúskodik Quagebeur pszichológia iránti vonzalmáról, amit korábbi darabjaiban is már bizonyított. Volt, hogy Edward Hopper olajfestményéből, A Room in New Yorkból kiindulva vitte színre egy ellentmondásos házassági történetet, és Vera Brittain háborús tapasztalatairól szóló Testament of Youth című regényéből is készített táncelőadást.

Sophie Laplane

A 35 éves francia alkotó 13 éven keresztül táncolt a Skót Balettnál, mielőtt rezidens alkotója lett a társulatnak. Első saját koreográfiáját, a Sibilót 2016-ban hozta létre, szofisztikált, klasszikus mozdulatokkal, amik humorral, szaggatott mozdulatokkal, hajlékony felsőtestekkel találkoznak. A Click! című alkotásában a táncosok vállpárnázott, fényes kosztümökben, spicc-cipőben tündökölnek a színen, miközben szinte pingponglabdaként mozognak a groove-os zenére. Laplane ugyanakkor már a film és a 360 fokos videó műfajában is kipróbálta magát. A Maze című duettjéből videót is készített egy lepusztult Glasgow-i uszodában, nemrég pedig a Skót Balett 50. évfordulója alkalmából koreografált a nemi szerepekre is rákérdező előadást Mozart zenéjére.

Arielle Smith

A havannai születésű 22 éves alkotó már számos koreográfiát készített a National Youth Ballet társulata számára, most pedig éppen saját társulatát építi fiatal és tehetséges táncosokkal. Smith kedvencei az absztrakt tömegmozgások, mint ahogy azt a Storm című koreográfiájában is megmutatta. Darabjaiból az emberi természet iránti valós kíváncsiság sugárzik. „Arielle egy csoda” – mondja róla mentora, Matthew Bourne, akivel közösen éppen egy Rómeó és Júlia-koreográfiát álmodnak színre. „Nagyon szerettem a koreográfiáját, amit a National Youth Ballet számára készített. Nagyon kortárs, nagyon új. Életkora ellenére rendkívül érett alkotó. A közös munka során pedig sokat nevetünk. Azt hiszem, egy nagyszerű jövő elé néz Arielle” – fogalmazott Arielle-ről.

(forrás: The Guardian)

Vízalatti balett szemlélteti, milyen depresszióval élni

Kapcsolódó

Vízalatti balett szemlélteti, milyen depresszióval élni

A Royal Balett szólótáncosa, Francesca Hayward alámerült, hogy felhívja a figyelmet egy fontos ügyre.

Miért nincsenek női duettek a klasszikus balettban?

Miért nincsenek női duettek a klasszikus balettban?

Erre kérdezett rá a Royal Ballet két balerinája, Beatriz Stix-Brunell és Yasmine Naghdi, és hogy megtörjék a trendet, azonnal el is táncolták a harmadik társuk, Kristen McNally által koreografált pas de deux-t.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Táncold körbe Magyarországot online!

A Balaton és a Dráva folyó között, ahogy az öregek mondják, Somogyország dombos, erdőkben, mezőkben gazdag vidékén találjuk a magyar tánckincs legrégiesebb táncait. Ezen a héten a térség három táncával, az ugróssal, a kanásztánccal, valamint a lassú és friss csárdással ismerkedhetnek meg az Országos Széchényi Könyvtár közreműködésével.
Tánc ajánló

Online felvételekkel ünnepli Novák Ferenc Tatát a Nemzeti Táncszínház

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező március 27-én ünnepelte 89. születésnapját. Ez alaklomból két különleges felvételt tesz közzé a Nemzeti Táncszínház most induló online sorozatában.
Tánc koronavírus

Menedékké alakították át a riói karnevál szambaversenyeinek arénáját

A világhírű helyszínen, a Sambadrome-on a koronavírus-járvány terjedésével szemben legvédtelenebbeket helyezik el.
Tánc koronavírus

Magyar balett-táncos szórakoztatta a reptéren várakozókat

A szintén hazafelé tartó művész így próbálta oldani a stresszt azokban, akik még csak most indultak el hazájukba a koronavírus terjedése miatt. Kovács Zsolt Vencel az útközben tapasztaltakról is beszámolt.
Tánc interjú

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!