Tánc

Öt fiatal női koreográfus, akire érdemes odafigyelni

2019.06.28. 00:00
Ajánlom
Frissek, van humoruk, és nem hunynak szemet korunk égető kérdései felett sem. Feltörekvő koreográfusok, akik a tánc új hangján szólnak.

Charlotte Edmonds

Talán olvasóink is emlékeznek arra a víz alatti balettre, ami a depresszió poklát szemléltette Francesca Hayward balerina mozgásán keresztül. A koreográfiát egy szemtelenül fiatal, tejfelszőke hölgy, Charlotte Edmonds követte el. A Rambert School koreográfia szakának elvégzése után a Royal Ballet hároméves koreográfusi programjának első résztvevője lett, ahol Wayne McGregor mentorálta őt. Már ekkor lenyűgözte a szakmát és a közönséget éleslátásával és újszerű gondolataival. Emlékezetes alkotása volt a Piggy in The Middle, ahol a serdülőkori identitáskereséssel és a fiatalkori szerelemmel foglalkozott, és kellékként kosárlabdákat használt. Amióta pedig szabadúszó lett, koreografált a műanyagszennyezésről, sorozatot készített a diszlexiáról, most pedig éppen a klímaválságot foglalja táncba. Ezeket a komoly témákat is mindig meglepő könnyedséggel közelíti meg, azzal a céllal, hogy a táncszínpadok és a táncparkett közötti szakadékot valahogy betemesse. Így tett akkor is, amikor a Royal Ballet szólistájának, Joseph Sissensnek készített koreográfiát a szintipopot játszó Hot Chip zenéjére.

Ruth Brill

A harmincéves koreográfus nemrég egy olyan Péter és a farkas-koreográfiát készített a Birmingham Royal Ballet számára, amiben Petert egy női táncos táncolja, az állatkosztümök színes sportöltözékek, és ami egy játszótéren játszódik. Brill munkái erőteljes klasszikus alapokon nyugszanak, mégis tele vannak humorral és fantáziával. Mindig keresi a kapcsolatot a közönséggel, ezért koreografált már rögbi világkupára, és táncos villámcsődületet (flashmob) is szervezett. A következő munkájában három társulat vesz részt: a London Children’s Ballet, a New English Ballet Theatre és a National Youth Ballet.

„Itt az idő, hogy a mi generációnk is megmutassa magát. Nekünk már más elmesélésre váró tapasztalataink és történeteink vannak.

Elérkezett a pillanat, amikor kiléphetünk azokból a szerepkörökből, amiket az előző generációtól örököltünk” – fogalmazott nemrégiben.

Stina Quagebeur

A belga táncosnő már azóta fantáziál saját táncelőadásokról, mióta gyerekként megérintették őt Mats Ek és Maurice Béjart koreográfiái. Az Angol Nemzeti Balett táncosaként is élt a koreográfusi szenvedélyének, de csak 34 évesen billent át a mérleg az alkotás irányába. Legutóbb Tamara Rojo női koreográfusokat felvonultató sorozatában készített táncadaptációt Ibsen Nórájából. A narratívaközpontú darabot körkörös mozdulatokkal, tornádószerű piruettekkel vezette elő, amiben Nóra gondolatait egy külön tánckarral is megjelenítette. Ez a darab is erősen tanúskodik Quagebeur pszichológia iránti vonzalmáról, amit korábbi darabjaiban is már bizonyított. Volt, hogy Edward Hopper olajfestményéből, A Room in New Yorkból kiindulva vitte színre egy ellentmondásos házassági történetet, és Vera Brittain háborús tapasztalatairól szóló Testament of Youth című regényéből is készített táncelőadást.

Sophie Laplane

A 35 éves francia alkotó 13 éven keresztül táncolt a Skót Balettnál, mielőtt rezidens alkotója lett a társulatnak. Első saját koreográfiáját, a Sibilót 2016-ban hozta létre, szofisztikált, klasszikus mozdulatokkal, amik humorral, szaggatott mozdulatokkal, hajlékony felsőtestekkel találkoznak. A Click! című alkotásában a táncosok vállpárnázott, fényes kosztümökben, spicc-cipőben tündökölnek a színen, miközben szinte pingponglabdaként mozognak a groove-os zenére. Laplane ugyanakkor már a film és a 360 fokos videó műfajában is kipróbálta magát. A Maze című duettjéből videót is készített egy lepusztult Glasgow-i uszodában, nemrég pedig a Skót Balett 50. évfordulója alkalmából koreografált a nemi szerepekre is rákérdező előadást Mozart zenéjére.

Arielle Smith

A havannai születésű 22 éves alkotó már számos koreográfiát készített a National Youth Ballet társulata számára, most pedig éppen saját társulatát építi fiatal és tehetséges táncosokkal. Smith kedvencei az absztrakt tömegmozgások, mint ahogy azt a Storm című koreográfiájában is megmutatta. Darabjaiból az emberi természet iránti valós kíváncsiság sugárzik. „Arielle egy csoda” – mondja róla mentora, Matthew Bourne, akivel közösen éppen egy Rómeó és Júlia-koreográfiát álmodnak színre. „Nagyon szerettem a koreográfiáját, amit a National Youth Ballet számára készített. Nagyon kortárs, nagyon új. Életkora ellenére rendkívül érett alkotó. A közös munka során pedig sokat nevetünk. Azt hiszem, egy nagyszerű jövő elé néz Arielle” – fogalmazott Arielle-ről.

(forrás: The Guardian)

Vízalatti balett szemlélteti, milyen depresszióval élni

Kapcsolódó

Vízalatti balett szemlélteti, milyen depresszióval élni

A Royal Balett szólótáncosa, Francesca Hayward alámerült, hogy felhívja a figyelmet egy fontos ügyre.

Miért nincsenek női duettek a klasszikus balettban?

Miért nincsenek női duettek a klasszikus balettban?

Erre kérdezett rá a Royal Ballet két balerinája, Beatriz Stix-Brunell és Yasmine Naghdi, és hogy megtörjék a trendet, azonnal el is táncolták a harmadik társuk, Kristen McNally által koreografált pas de deux-t.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Triple Crown – A magyar balett koronaékszerei

A nyüzsgő nagyvárosok szinte mágnesként vonzzák magukhoz a művészeket, így nem meglepő, hogy a metropoliszokban egymást érik a színházak és társulatok. A hazai táncszakma azonban abban a szerencsés helyzetben van, hogy színtere nem csupán a fővárosra koncentrálódik. Sőt, a vezető társulatok nagy része Budapest közigazgatási határain kívül találta meg otthonát. A Bartók Tavasz nézői pedig a fesztivál első évében nemcsak láthatják a hazai kortárs tánc vezető együtteseit, de mindhárman egy-egy eddig sosem látott, új produkcióval érkeznek.
Tánc videó

Táncfilmmel ünnepli a nyitást Sofia Coppola

Az Oscar-díjas filmrendező a New York City Ballet társulatáról készített rövidfilmet.
Tánc hír

A Recirquel produkciójával nyit újra Ausztria kortárs művészeti központja

A Recirquel Társulat trilógiájának befejező darabjával, a Solus Amorral nyitja meg kapuit május 20-án a kortárs előadóművészet egyik kiemelkedő európai játszóhelye, a Festspielhaus St. Pölten.
Tánc interjú

„Álmomban az Andrássy úton sétáltam” – interjú Kozmér Alexandrával

Huszonnégy éve van a pályán, eltáncolta a balettirodalom legszebb szerepeit, újabban pedig balettmesteri feladatokat is ellát. Kozmér Alexandra a Budapesti Operettszínház új, rendkívüli balettelőadásában mutatja meg, hogy a tánc nem ismer korhatárt.
Tánc ajánló

Továbbra is nyitva tart a Táncszínház virtuális színpada

Izgalmas hetek várnak a táncművészet iránt érdeklődőkre májusban és júniusban is. Új előadásokkal és műsoron tartott repertoár darabokkal továbbra is házhoz jön a táncművészet a Nemzeti Táncszínház online színpadán.