Tánc

Öt fiatal női koreográfus, akire érdemes odafigyelni

2019.06.28. 00:00
Ajánlom
Frissek, van humoruk, és nem hunynak szemet korunk égető kérdései felett sem. Feltörekvő koreográfusok, akik a tánc új hangján szólnak.

Charlotte Edmonds

Talán olvasóink is emlékeznek arra a víz alatti balettre, ami a depresszió poklát szemléltette Francesca Hayward balerina mozgásán keresztül. A koreográfiát egy szemtelenül fiatal, tejfelszőke hölgy, Charlotte Edmonds követte el. A Rambert School koreográfia szakának elvégzése után a Royal Ballet hároméves koreográfusi programjának első résztvevője lett, ahol Wayne McGregor mentorálta őt. Már ekkor lenyűgözte a szakmát és a közönséget éleslátásával és újszerű gondolataival. Emlékezetes alkotása volt a Piggy in The Middle, ahol a serdülőkori identitáskereséssel és a fiatalkori szerelemmel foglalkozott, és kellékként kosárlabdákat használt. Amióta pedig szabadúszó lett, koreografált a műanyagszennyezésről, sorozatot készített a diszlexiáról, most pedig éppen a klímaválságot foglalja táncba. Ezeket a komoly témákat is mindig meglepő könnyedséggel közelíti meg, azzal a céllal, hogy a táncszínpadok és a táncparkett közötti szakadékot valahogy betemesse. Így tett akkor is, amikor a Royal Ballet szólistájának, Joseph Sissensnek készített koreográfiát a szintipopot játszó Hot Chip zenéjére.

Ruth Brill

A harmincéves koreográfus nemrég egy olyan Péter és a farkas-koreográfiát készített a Birmingham Royal Ballet számára, amiben Petert egy női táncos táncolja, az állatkosztümök színes sportöltözékek, és ami egy játszótéren játszódik. Brill munkái erőteljes klasszikus alapokon nyugszanak, mégis tele vannak humorral és fantáziával. Mindig keresi a kapcsolatot a közönséggel, ezért koreografált már rögbi világkupára, és táncos villámcsődületet (flashmob) is szervezett. A következő munkájában három társulat vesz részt: a London Children’s Ballet, a New English Ballet Theatre és a National Youth Ballet.

„Itt az idő, hogy a mi generációnk is megmutassa magát. Nekünk már más elmesélésre váró tapasztalataink és történeteink vannak.

Elérkezett a pillanat, amikor kiléphetünk azokból a szerepkörökből, amiket az előző generációtól örököltünk” – fogalmazott nemrégiben.

Stina Quagebeur

A belga táncosnő már azóta fantáziál saját táncelőadásokról, mióta gyerekként megérintették őt Mats Ek és Maurice Béjart koreográfiái. Az Angol Nemzeti Balett táncosaként is élt a koreográfusi szenvedélyének, de csak 34 évesen billent át a mérleg az alkotás irányába. Legutóbb Tamara Rojo női koreográfusokat felvonultató sorozatában készített táncadaptációt Ibsen Nórájából. A narratívaközpontú darabot körkörös mozdulatokkal, tornádószerű piruettekkel vezette elő, amiben Nóra gondolatait egy külön tánckarral is megjelenítette. Ez a darab is erősen tanúskodik Quagebeur pszichológia iránti vonzalmáról, amit korábbi darabjaiban is már bizonyított. Volt, hogy Edward Hopper olajfestményéből, A Room in New Yorkból kiindulva vitte színre egy ellentmondásos házassági történetet, és Vera Brittain háborús tapasztalatairól szóló Testament of Youth című regényéből is készített táncelőadást.

Sophie Laplane

A 35 éves francia alkotó 13 éven keresztül táncolt a Skót Balettnál, mielőtt rezidens alkotója lett a társulatnak. Első saját koreográfiáját, a Sibilót 2016-ban hozta létre, szofisztikált, klasszikus mozdulatokkal, amik humorral, szaggatott mozdulatokkal, hajlékony felsőtestekkel találkoznak. A Click! című alkotásában a táncosok vállpárnázott, fényes kosztümökben, spicc-cipőben tündökölnek a színen, miközben szinte pingponglabdaként mozognak a groove-os zenére. Laplane ugyanakkor már a film és a 360 fokos videó műfajában is kipróbálta magát. A Maze című duettjéből videót is készített egy lepusztult Glasgow-i uszodában, nemrég pedig a Skót Balett 50. évfordulója alkalmából koreografált a nemi szerepekre is rákérdező előadást Mozart zenéjére.

Arielle Smith

A havannai születésű 22 éves alkotó már számos koreográfiát készített a National Youth Ballet társulata számára, most pedig éppen saját társulatát építi fiatal és tehetséges táncosokkal. Smith kedvencei az absztrakt tömegmozgások, mint ahogy azt a Storm című koreográfiájában is megmutatta. Darabjaiból az emberi természet iránti valós kíváncsiság sugárzik. „Arielle egy csoda” – mondja róla mentora, Matthew Bourne, akivel közösen éppen egy Rómeó és Júlia-koreográfiát álmodnak színre. „Nagyon szerettem a koreográfiáját, amit a National Youth Ballet számára készített. Nagyon kortárs, nagyon új. Életkora ellenére rendkívül érett alkotó. A közös munka során pedig sokat nevetünk. Azt hiszem, egy nagyszerű jövő elé néz Arielle” – fogalmazott Arielle-ről.

(forrás: The Guardian)

Vízalatti balett szemlélteti, milyen depresszióval élni

Kapcsolódó

Vízalatti balett szemlélteti, milyen depresszióval élni

A Royal Balett szólótáncosa, Francesca Hayward alámerült, hogy felhívja a figyelmet egy fontos ügyre.

Miért nincsenek női duettek a klasszikus balettban?

Miért nincsenek női duettek a klasszikus balettban?

Erre kérdezett rá a Royal Ballet két balerinája, Beatriz Stix-Brunell és Yasmine Naghdi, és hogy megtörjék a trendet, azonnal el is táncolták a harmadik társuk, Kristen McNally által koreografált pas de deux-t.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

"Nem hiszek abban, hogy ütni-verni kell a táncosokat" – Interjú Aradi Máriával

Aradi Mária nemrég ünnepelte a 75. születésnapját, de ma is rendületlenül dolgozik a Magyar Nemzeti Balett betanító balettmestereként. Nagyívű balett-táncosi pályájáról szerényen beszél, a jelenkori tendenciákról pedig határozott véleménye van.
Tánc hír

Magyarországra hozza szociális cirkusz programját a Cirquel du Soleil

Veszélyeztetett fiatalokkal foglalkozó szakembereknek indított továbbképzést a Cirque du Soleil-jel együttműködésben a Recirquel.
Tánc hír

Szögre akasztotta a balettcipőt a Párizsi Opera Balett

A társulat 154 táncosából 120-an vettek részt az országos nyugdíjreform-ellenes sztrájkban. Az új törvény ugyanis eltörölné azt a művésznyugdíjat is, amelyet a táncosok 42 éves koruktól vehettek eddig igénybe.
Tánc interjú

Milyen esélyeink vannak a függetlenségre? – Interjú Juhász Katával

Juhász Kata a Declaration of Indepence című szólójában a stand-up, a fizikai színház és a kortárs tánc elemeinek ötvözésével járja körbe az egyik legégetőbb kérdést: milyen fajta függéseknek van ma kitéve az egyén a mediatizált és átpolitizált európai kulturális térben? A darab az USA és Dánia után a dunaPart –Kortárs Előadóművészeti Platformon is bemutatkozott.
Tánc magazin

Klasszikus balettek, amik mai szemmel diszkriminatívnak tűnhetnek

Itt A diótörő-szezon, amelynek egyes karaktertáncai kapcsán újra rácsodálkozhatunk, vajon bizonyos pontokon nem rögzítenek-e meghaladott ábrázolásmódokat ezek a 19. századi balettek?