Tánc

Öt fiatal női koreográfus, akire érdemes odafigyelni

2019.06.28. 00:00
Ajánlom
Frissek, van humoruk, és nem hunynak szemet korunk égető kérdései felett sem. Feltörekvő koreográfusok, akik a tánc új hangján szólnak.

Charlotte Edmonds

Talán olvasóink is emlékeznek arra a víz alatti balettre, ami a depresszió poklát szemléltette Francesca Hayward balerina mozgásán keresztül. A koreográfiát egy szemtelenül fiatal, tejfelszőke hölgy, Charlotte Edmonds követte el. A Rambert School koreográfia szakának elvégzése után a Royal Ballet hároméves koreográfusi programjának első résztvevője lett, ahol Wayne McGregor mentorálta őt. Már ekkor lenyűgözte a szakmát és a közönséget éleslátásával és újszerű gondolataival. Emlékezetes alkotása volt a Piggy in The Middle, ahol a serdülőkori identitáskereséssel és a fiatalkori szerelemmel foglalkozott, és kellékként kosárlabdákat használt. Amióta pedig szabadúszó lett, koreografált a műanyagszennyezésről, sorozatot készített a diszlexiáról, most pedig éppen a klímaválságot foglalja táncba. Ezeket a komoly témákat is mindig meglepő könnyedséggel közelíti meg, azzal a céllal, hogy a táncszínpadok és a táncparkett közötti szakadékot valahogy betemesse. Így tett akkor is, amikor a Royal Ballet szólistájának, Joseph Sissensnek készített koreográfiát a szintipopot játszó Hot Chip zenéjére.

Ruth Brill

A harmincéves koreográfus nemrég egy olyan Péter és a farkas-koreográfiát készített a Birmingham Royal Ballet számára, amiben Petert egy női táncos táncolja, az állatkosztümök színes sportöltözékek, és ami egy játszótéren játszódik. Brill munkái erőteljes klasszikus alapokon nyugszanak, mégis tele vannak humorral és fantáziával. Mindig keresi a kapcsolatot a közönséggel, ezért koreografált már rögbi világkupára, és táncos villámcsődületet (flashmob) is szervezett. A következő munkájában három társulat vesz részt: a London Children’s Ballet, a New English Ballet Theatre és a National Youth Ballet.

„Itt az idő, hogy a mi generációnk is megmutassa magát. Nekünk már más elmesélésre váró tapasztalataink és történeteink vannak.

Elérkezett a pillanat, amikor kiléphetünk azokból a szerepkörökből, amiket az előző generációtól örököltünk” – fogalmazott nemrégiben.

Stina Quagebeur

A belga táncosnő már azóta fantáziál saját táncelőadásokról, mióta gyerekként megérintették őt Mats Ek és Maurice Béjart koreográfiái. Az Angol Nemzeti Balett táncosaként is élt a koreográfusi szenvedélyének, de csak 34 évesen billent át a mérleg az alkotás irányába. Legutóbb Tamara Rojo női koreográfusokat felvonultató sorozatában készített táncadaptációt Ibsen Nórájából. A narratívaközpontú darabot körkörös mozdulatokkal, tornádószerű piruettekkel vezette elő, amiben Nóra gondolatait egy külön tánckarral is megjelenítette. Ez a darab is erősen tanúskodik Quagebeur pszichológia iránti vonzalmáról, amit korábbi darabjaiban is már bizonyított. Volt, hogy Edward Hopper olajfestményéből, A Room in New Yorkból kiindulva vitte színre egy ellentmondásos házassági történetet, és Vera Brittain háborús tapasztalatairól szóló Testament of Youth című regényéből is készített táncelőadást.

Sophie Laplane

A 35 éves francia alkotó 13 éven keresztül táncolt a Skót Balettnál, mielőtt rezidens alkotója lett a társulatnak. Első saját koreográfiáját, a Sibilót 2016-ban hozta létre, szofisztikált, klasszikus mozdulatokkal, amik humorral, szaggatott mozdulatokkal, hajlékony felsőtestekkel találkoznak. A Click! című alkotásában a táncosok vállpárnázott, fényes kosztümökben, spicc-cipőben tündökölnek a színen, miközben szinte pingponglabdaként mozognak a groove-os zenére. Laplane ugyanakkor már a film és a 360 fokos videó műfajában is kipróbálta magát. A Maze című duettjéből videót is készített egy lepusztult Glasgow-i uszodában, nemrég pedig a Skót Balett 50. évfordulója alkalmából koreografált a nemi szerepekre is rákérdező előadást Mozart zenéjére.

Arielle Smith

A havannai születésű 22 éves alkotó már számos koreográfiát készített a National Youth Ballet társulata számára, most pedig éppen saját társulatát építi fiatal és tehetséges táncosokkal. Smith kedvencei az absztrakt tömegmozgások, mint ahogy azt a Storm című koreográfiájában is megmutatta. Darabjaiból az emberi természet iránti valós kíváncsiság sugárzik. „Arielle egy csoda” – mondja róla mentora, Matthew Bourne, akivel közösen éppen egy Rómeó és Júlia-koreográfiát álmodnak színre. „Nagyon szerettem a koreográfiáját, amit a National Youth Ballet számára készített. Nagyon kortárs, nagyon új. Életkora ellenére rendkívül érett alkotó. A közös munka során pedig sokat nevetünk. Azt hiszem, egy nagyszerű jövő elé néz Arielle” – fogalmazott Arielle-ről.

(forrás: The Guardian)

Vízalatti balett szemlélteti, milyen depresszióval élni

Kapcsolódó

Vízalatti balett szemlélteti, milyen depresszióval élni

A Royal Balett szólótáncosa, Francesca Hayward alámerült, hogy felhívja a figyelmet egy fontos ügyre.

Miért nincsenek női duettek a klasszikus balettban?

Miért nincsenek női duettek a klasszikus balettban?

Erre kérdezett rá a Royal Ballet két balerinája, Beatriz Stix-Brunell és Yasmine Naghdi, és hogy megtörjék a trendet, azonnal el is táncolták a harmadik társuk, Kristen McNally által koreografált pas de deux-t.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Kékben táncol a Szegedi Kortárs Balett

Bár a járványhelyzet a Szegedi Kortárs Balettet is online térbe kényszeríti, új bemutatóra készül Juronics Tamás, aki ezúttal Czár Gergellyel és Kurucz Sándorral együtt vágott bele egy formailag és tartalmilag is érdekes kísérletbe. A három koreográfus narratíváktól mentes koncepcióban gondolkodik, mely a mai társadalom konfliktusaira irányítja a figyelmet, uralkodó színe pedig a kék.
Tánc interjú

A tánc önkifejezés, a cirkusz káprázat – Interjú Vági Bencével

Záró részéhez érkezett a Recirquel Újcirkusz Társulat trilógiája. A Solus Amor, ami a Non Solus és My Land méltó folytatása, a „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális légi táncelőadás. Vági Bence művészeti vezetővel, a produkció rendező-koreográfusával beszélgettünk az előadásokról, sikerekről és a következő időszak lehetőségeiről.
Tánc hír

A Nemzeti Táncszínház betáncol az otthonokba

Elindult a Nemzeti Táncszínház stream-sorozata, a TáncszínházON. A minden kedden és csütörtökön közvetített felnőtt, illetve a szombati gyerekelőadásokat bárki ingyenesen megtekintheti.
Tánc hír

Fiatal zeneszerzők műveire készít táncjátékot Kulcsár Noémi

A fiatal zeneszerzőkből álló STUDIO 5 hatodik estjére készül, ami november 9-én a Zeneakadémia Solti termében lesz látható. A Bella Máté, Virág András Gábor, Szentpáli Roland, Kutrik Bence és Solti Árpád alkotta formáció ezúttal a mozdulatok nyelvén szeretné közelebb hozni a kortárs zenét a nagyközönséghez.
Tánc interjú

Az iszonyat balladájától Vasarelyig – 60 éves a Pécsi Balett

Hatvanadik jubileumi évadát kezdte meg 2020 szeptemberében a Pécsi Balett. Az ország első európai hírű, modern balettegyüttese a Pécsi Nemzeti Színház balett-tagozataként 1960-ban létesült Eck Imre Kossuth- és Liszt –díjas, érdemes és kiváló művész vezetésével, aki túllépve a klasszikus balettek mesevilágán, a színpadra helyezte a kor emberi problémáit, érzelmeit, morális kétségeit, aktuális tartalmait sajátos, modern mozgásvilágában. Az alapításról, az önállósodásról, a nézőbarát repertoárról és az új utak kereséséről Uhrik Dóra ügyvezető beszélt Péli Nagy Katának.