Tánc

Pap Adrienn Junior Prima-díjas

2012.11.20. 12:14
Ajánlom
A Magyar Nemzeti Balett magántáncosnőjét november 19-én Junior Prima Dijjal tüntették ki. Gratulálunk!

Pap Adrienn tanulmányait 1995-ben kezdte a Magyar Táncművészeti Főiskolán. Mesternői között tartja számon Szőnyi Nórát és Sebestény Katalint, az operaházi évekből pedig Hágai Katalint és Volf Katalint. Főiskolás évei alatt németországi, amerikai és franciaországi nyári kurzusokon vett részt. A kiváló minősítésű diploma megszerzése után a Magyar Állami Operaházba szerződött kartáncosként. Már első évben kisebb szóló feladatokkal bízták meg, melyet később fő- és címszerepek követtek. Az első szezonja végén a Magyar Nemzeti Balett társulata az évad legjobb kartáncosának választotta. 2007-ben címzetes magántáncosnőnek, 2010-ben magántáncosnőnek nevezték ki.

Pap Adrienn főbb szerepei:

Csajkovszkij - Balanchine: /pas de deux
Adam - Lavrovszkij: Giselle / Barátnő, Villi
Delibes - Harangozó: Coppélia / Barátnő, pas de six
Minkusz - Petipa: Don Quijote / 2 barátnő
Bartók-Román: A fából faragott királyfi / Királykisasszony
Csajkovszkij-Ivanov-Harangozó-Pongor: A hattyúk tava / kis hattyú
Kocsák-Harangozó: Hófehérke és a hét törpe / Hófehérke
Dvorak-Pártay: Elfújta a szél / 2 testvér, 4 lány, Virágárus
Veress-Merlo: Hommage á Paul Klee
Boccherini-Fodor: Boccherini-szonáták
Csajkovszkij-Vajnonen: A diótörő / Mária hercegnő
Sztravinszkij-Bozsik: Menyegző / Menyasszony
Márta-Fodor: A nő hétszer / Nő
Mendelsshon-Seregi: Szentivánéji álom / Hermina
Minkus-Petipa-Muchamedov: A bajadér / Három árny, Pas d action
Bach-Balanchine: Concerto Barocco
Gershwin-Balanchine: Who Cares?
Delibes-Seregi: Sylvia / Sylvia
Csajkovszkij-Pártay: Anna Karenina / Tarantella-szólópár
Dohnányi-Seregi: Változatok egy gyermekdalra 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Színház

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A nem-térben táncol a TranzDanz

Március 6-án különleges performansznak lehetnek tanúi a TRIP Webszínház nézői. Kovács Gerzson Péter Harangozó- és kétszeres Lábán-díjas, Az Év legjobb alkotója díjjal is kitüntetett koreográfus legújabb előadásában a tranzitot, azaz a nem-hely tematikáját helyezi a középpontba.
Tánc magazin

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.
Tánc videó

A bakibalett, amelyben a táncosoknak muszáj hibázni – VIDEÓ

Jerome Robbins 1956-os koreográfia a néző rekeszizmait is megdolgoztatja. Chopin keringőjére repkednek tétovázva a balerinák.
Tánc hír

Valentin-napon indul a Nemzeti Táncszínház új sorozata

A legnagyobb táncos legendák és feledhetetlen történetek elevenednek meg a Nemzeti Táncszínház legújabb online sorozatában, a Dance Details-ben.
Tánc hír

A jelenből és jelenről táncol a Duda Éva Társulat

Különleges táncelőadást hívott életre a Duda Éva Társulat: túllépve a tavaszi karantén alatt készített Egypercesek videósorozaton, a tavaly megélt élményeket, kollektív tapasztalatot szeretnék színpadra adaptálni. A PRIZMÁT február 25-én közvetítik a TRIP Hajóról.