Tánc

Párizsba tánclépésekben köszöntött be az ősz

2019.10.01. 15:55
Ajánlom
A francia főváros legforgalmasabb bevásárló utcáján vezetnek végig tánclépésekben az Alvin Ailey American Dance Theater táncművészei Redha Medjellekh vágás nélküli rövidfilmjében.

A francia koreográfus és rendező a járókelők reakcióira volt kíváncsi, ezért egy olyan láncreakciót vett filmre, amelyben a táncosok egymásnak adják át a mozdulatot – őket követve halad a kamera végig az utcán. Ebben a sorban ott látjuk az amerikai modern táncegyüttes hat táncosa mellett az utcai táncos, krupmer Tony Noscriptet, a breaktáncos Reemcat-et, a ritmikus gimnasztika versenyző Nathalie Fauquette-t, az utolsó láncszem pedig az AADT rangidős rajongója, az amatőr Claudette Walker – köré gyűlnek a táncosok a fináléban Hanto Beatmaker hip hop zenéjére.

Azt szerettem volna illusztrálni, hogy kortól, nemtől, nemzetiségtől függetlenül tudunk a táncon keresztül kommunikálni és tapasztalatot cserélni

– fogalmazott a 2017-ben készült videóval kapcsolatban a New York-i bázisú Medjellekh. „A tánc egy univerzális nyelv” – tette hozzá. Ez persze nem újdonság. 

Az Alvin Ailey Amerikai Táncszínházat 1958-ban alapította a névadó koreográfus és táncos, Alvin Ailey fiatal, afroamerikai táncosokkal. „Megpróbálom megmutatni a világnak, hogy mi mind emberek vagyunk, és hogy a bőrszín nem számít, csak a munka minősége. Hogy létezhet olyan kultúra, amiben a fiatalok nem félnek kockázatot vállalni és megmutatni saját értéküket, különösen a tánc és más művészetek terén. Ez a munkám célja” – fogalmazott missziójával kapcsolatban Alvin Ailey, akinek

Revelations című előadása a történelem legtöbbet játszott modern táncdarabja lett.

A társulatalapító 1989-ben AIDS-ben meghalt, jelenleg Robert Battle művészeti vezetése mellett működik a társulat 32 táncossal, Alvin Ailey célkitűzését követve.

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

Kapcsolódó

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

A filmet az Oscar-díjas Holdfény című dráma rendezője, Barry Jenkins forgatja – értesült a The Hollywood Reporter.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Klasszikus

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Milyen hatással van az alkotói munkára a klímavészhelyzet? – Beszélgetés a Trafóklubban

A klímavédelem témakörét járja körbe február 13-án Duda Éva (Duda Éva Társulat), Hevesi Flóra (Greenpeace) és Macskásy Éva (Fridays For Future) a Trafóban.
Tánc ajánló

Vizuális színpadi varázslat – Kiállítás a Magyar Állami Népi Együttes jelmezeiből

A Magyar Állami Népi Együttes mindennapjait is bemutató tárlatot Bodor Johanna táncművész, koreográfus nyitja meg január 25-én.
Tánc hír

Cirkusztörténelmet írt ifj. Richter József és Merrylu Richter

Pas de deux – balett lóháton című produkciójukkal elnyerték mindkét fődíjat, a magyar cirkuszigazgatók aranyfokozatú díját és fesztivál nagydíját, az Arany Pierrot-díjat is.
Tánc hír

Latin életérzés a Szegedi Kortárs Balett előadásában

Három egyfelvonásos produkcióval indítja az új év bemutatóinak sorát a Szegedi Kortárs Balett februárban. Az előadásokon keresztül a vágy megnyilvánulásának különböző fajtáival foglalkoznak.
Tánc interjú

„Sok kihívás elé állítjuk a szereplőket” – Interjú a Szent Boszorkány alkotóival

A 2019-es Staféta-pályázat kiemelt kategóriájának egyik nyertes alkotópárosával, Pál Dániel Leventével és Kalmár Ákossal a Szent Boszorkány című újcirkuszi est január 7-ei bemutatója kapcsán beszélgettünk.