Tánc

Párizsba tánclépésekben köszöntött be az ősz

2019.10.01. 15:55
Ajánlom
A francia főváros legforgalmasabb bevásárló utcáján vezetnek végig tánclépésekben az Alvin Ailey American Dance Theater táncművészei Redha Medjellekh vágás nélküli rövidfilmjében.

A francia koreográfus és rendező a járókelők reakcióira volt kíváncsi, ezért egy olyan láncreakciót vett filmre, amelyben a táncosok egymásnak adják át a mozdulatot – őket követve halad a kamera végig az utcán. Ebben a sorban ott látjuk az amerikai modern táncegyüttes hat táncosa mellett az utcai táncos, krupmer Tony Noscriptet, a breaktáncos Reemcat-et, a ritmikus gimnasztika versenyző Nathalie Fauquette-t, az utolsó láncszem pedig az AADT rangidős rajongója, az amatőr Claudette Walker – köré gyűlnek a táncosok a fináléban Hanto Beatmaker hip hop zenéjére.

Azt szerettem volna illusztrálni, hogy kortól, nemtől, nemzetiségtől függetlenül tudunk a táncon keresztül kommunikálni és tapasztalatot cserélni

– fogalmazott a 2017-ben készült videóval kapcsolatban a New York-i bázisú Medjellekh. „A tánc egy univerzális nyelv” – tette hozzá. Ez persze nem újdonság. 

Az Alvin Ailey Amerikai Táncszínházat 1958-ban alapította a névadó koreográfus és táncos, Alvin Ailey fiatal, afroamerikai táncosokkal. „Megpróbálom megmutatni a világnak, hogy mi mind emberek vagyunk, és hogy a bőrszín nem számít, csak a munka minősége. Hogy létezhet olyan kultúra, amiben a fiatalok nem félnek kockázatot vállalni és megmutatni saját értéküket, különösen a tánc és más művészetek terén. Ez a munkám célja” – fogalmazott missziójával kapcsolatban Alvin Ailey, akinek

Revelations című előadása a történelem legtöbbet játszott modern táncdarabja lett.

A társulatalapító 1989-ben AIDS-ben meghalt, jelenleg Robert Battle művészeti vezetése mellett működik a társulat 32 táncossal, Alvin Ailey célkitűzését követve.

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

Kapcsolódó

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

A filmet az Oscar-díjas Holdfény című dráma rendezője, Barry Jenkins forgatja – értesült a The Hollywood Reporter.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A Churchill és Garbo bemutatójával nyit újra a Rózsavölgyi Szalon

„A művészet az emberiségben megnyilvánuló nagyság. A művészet túléli a politikát. A művészet mindent túlél.” Ezt Winston Churchill mondja a Churchill és Garbo című darabban, amelyet május 17-én mutat be a Rózsavölgyi Szalon, ezzel újra kinyitva kapuját a közönség előtt.
Színház

Megújult műsorral érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékok

A pandémia és a bizonytalan pályázati támogatások miatt módosul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada – tudatta Barnák László, a fesztivál ügyvezető igazgatója.
Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

Hamarosan a mozikban Gothár Péter új filmje, a Hét kis véletlen

Gothár Péter filmjei érzékeny vizuális és zenei világ megteremtésére vállalkoznak, ezt ígéri új munkája, a Hét kis véletlen is. A filmet május 13-tól előjátsszák a mozik, az országos premiert május 20-án tartják.
Vizuál

A 125. évfordulóján nyitja meg újra kapuit a Műcsarnok

Különleges programokkal ünnepli nyitásának 125. évfordulóját és az újranyitást a Műcsarnok, május 4-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Balettpremierek és ősbemutatók az első Bartók Tavasz programján

Az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek igazi különlegességeket tartogat a táncrajongók számára, hiszen május 7. és 24. között a hazai táncszcéna számtalan jelentős együttese megmutatja magát, legyen szó néptáncról vagy balettről. Az előadásokat pedig a világ bármely részéről ingyenesen követhetik a nézők a fesztivál honlapján.
Tánc hír

Újra látható a Recirquel nagy sikerű előadása

Egy hónappal a Festspielhaus St. Pölten online közvetítése után május 2-án a Müpa is virtuális műsorára tűzi a Recirquel Társulat Non Solus című előadását.
Tánc magazin

A „balett Shakespeare-je”, aki újra divatba hozta a táncot

„A tánc zene nélkül annyi, mint az éneklés szavak nélkül” – vallotta Jean-Georges Noverre, akinek a neve talán ma már kevésbé cseng ismerősen, ám korának egyik legnagyobb balettmestereként méltán érdemelte ki, hogy a születésnapján ünnepeljük a Tánc Világnapját.
Tánc hír

Ingyenes előadások a Tánc Világnapja alkalmából

A TRIP WebSzínházában a Tánc Világnapja alkalmából, április 29-én ingyenesen megtekinthetők lesznek a TáncKedd sorozat keretében bemutatott előadások.
Tánc hír

Ember és természet kapcsolatáról szól az idei PLACCC Dance

A május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő minifesztivál az eddigi PLACCC-ok hagyományait folytatva műfaji határokat feszeget, és amellett, hogy reflektál a jelenre, górcső alá veszi a körülöttünk lévő környezetet is.