Tánc

Párizsba tánclépésekben köszöntött be az ősz

2019.10.01. 15:55
Ajánlom
A francia főváros legforgalmasabb bevásárló utcáján vezetnek végig tánclépésekben az Alvin Ailey American Dance Theater táncművészei Redha Medjellekh vágás nélküli rövidfilmjében.

A francia koreográfus és rendező a járókelők reakcióira volt kíváncsi, ezért egy olyan láncreakciót vett filmre, amelyben a táncosok egymásnak adják át a mozdulatot – őket követve halad a kamera végig az utcán. Ebben a sorban ott látjuk az amerikai modern táncegyüttes hat táncosa mellett az utcai táncos, krupmer Tony Noscriptet, a breaktáncos Reemcat-et, a ritmikus gimnasztika versenyző Nathalie Fauquette-t, az utolsó láncszem pedig az AADT rangidős rajongója, az amatőr Claudette Walker – köré gyűlnek a táncosok a fináléban Hanto Beatmaker hip hop zenéjére.

Azt szerettem volna illusztrálni, hogy kortól, nemtől, nemzetiségtől függetlenül tudunk a táncon keresztül kommunikálni és tapasztalatot cserélni

– fogalmazott a 2017-ben készült videóval kapcsolatban a New York-i bázisú Medjellekh. „A tánc egy univerzális nyelv” – tette hozzá. Ez persze nem újdonság. 

Az Alvin Ailey Amerikai Táncszínházat 1958-ban alapította a névadó koreográfus és táncos, Alvin Ailey fiatal, afroamerikai táncosokkal. „Megpróbálom megmutatni a világnak, hogy mi mind emberek vagyunk, és hogy a bőrszín nem számít, csak a munka minősége. Hogy létezhet olyan kultúra, amiben a fiatalok nem félnek kockázatot vállalni és megmutatni saját értéküket, különösen a tánc és más művészetek terén. Ez a munkám célja” – fogalmazott missziójával kapcsolatban Alvin Ailey, akinek

Revelations című előadása a történelem legtöbbet játszott modern táncdarabja lett.

A társulatalapító 1989-ben AIDS-ben meghalt, jelenleg Robert Battle művészeti vezetése mellett működik a társulat 32 táncossal, Alvin Ailey célkitűzését követve.

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

Kapcsolódó

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

A filmet az Oscar-díjas Holdfény című dráma rendezője, Barry Jenkins forgatja – értesült a The Hollywood Reporter.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc portré

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Tánc interjú

Folytonosság és megújulás a Győri Balettnél – Interjú Velekei Lászlóval

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a negyvenéves múltra visszatekintő társulat: Kiss János igazgató huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről, és átadja a helyét az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei Lászlónak. A Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfust kérdezte terveiről a Táncművészet szerzője.
Tánc hír

Velekei László a Győri Balett új igazgatója július 1-től

A társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejárta után nem pályázott újra a pozícióra, de utódjának pedig segített felkészülni.
Tánc hír

Táncművészek, figyelem! Hamarosan zárul a Köszönjük, Magyarország! jelentkezési határideje

Május 18-ig várják a táncművészet bármely stílusában tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet, táncművészet területén életvitelszerűen dolgozó művészek (táncművészek, tánctanárok, koreográfusok) jelentkezését a Köszönjük, Magyarország! című pályázatra a Nemzeti Táncszínház oldalán.
Tánc hír

800 ezres összdíjazású videópályázatot hirdetett a StageHive

Az alkotni vágyó művészek és a jövő évadra tervezett produkciók megsegítésére indult pályázat.