Tánc

Párizsban vendégszerepel a Bécsi Operabalett

2013.07.04. 14:54
Ajánlom
Huszonegy előadással mutatkozik be a párizsi Théâtre du Châtelet-ban a Bécsi Állami Operaház balettegyüttese július 4. és 27. között.

Manuel Legris, a francia balett volt csillaga, aki harmadik éve vezeti a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesét, Dominique Meyer intendánssal együtt 2010-ben érkezett a Ringben álló házba. A táncos-koreográfus példátlan sikerrel dolgozik - tartja a bécsi közvélemény, az előadások látogatottsága kilencvennyolc százalékos.

A tánc nyara elnevezésű fesztiválon három műsort is szentel az ausztriai társulat a Bécsben is kedvelt orosz származású, de legtöbbet francia színpadokon alkotó Rudolf Nurejevnek. A balettvilág sztárja tíz éve hunyt el, idén lenne 75 éves.

Hat előadáson, a Táncperspektívák című programban a kortárs repertoárjukat mutatják be. A többi tizenkét alkalommal Nurejevnek a világot bejárt koreográfiáját, a Ludwig Minkusz zenéjére készült egész estés táncjátékot, a Don Quijotét adják elő. A darab koreográfiáját 1966-ban Nurejev a bécsi balett-társulat számára készítette el, és azóta rendszeresen ott van a Staatsoper műsorán.

A nemzetközi tagságú társulat sztárjai lépnek fel a vendégjátékon: az orosz Olga Jesina, Maria Jakovleva, Robert Gabdullin, Kirill Kurlajev, Vlagyimir Csihov, a fehéroroszországi Irina Cimbal, a grúz Keteva Papavan, az ukrán Gyenyisz Cserevicsko, a moldovai Mihail Sosnovchi, az albán Enio Peci és a japán Kimoto Maszaju.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb táncosává avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Tánc tranzdanz

Krasznahorkai inspirálta fekete-fehér táncképeket fest a TranzDanz

Kovács Gerzson Péter a TranzDanz társulattal január 17-én mutatja be Noir című, legújabb előadását a MU Színházban. A Krasznahorkai világát idéző előadás kapcsán Barta Luca beszélgetett a társulatvezetővel.
Tánc hír

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Tánc róna viktor

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Tánc szergei polunyin

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.