Tánc

Párizsban vendégszerepel a Bécsi Operabalett

2013.07.04. 14:54
Ajánlom
Huszonegy előadással mutatkozik be a párizsi Théâtre du Châtelet-ban a Bécsi Állami Operaház balettegyüttese július 4. és 27. között.

Manuel Legris, a francia balett volt csillaga, aki harmadik éve vezeti a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesét, Dominique Meyer intendánssal együtt 2010-ben érkezett a Ringben álló házba. A táncos-koreográfus példátlan sikerrel dolgozik - tartja a bécsi közvélemény, az előadások látogatottsága kilencvennyolc százalékos.

A tánc nyara elnevezésű fesztiválon három műsort is szentel az ausztriai társulat a Bécsben is kedvelt orosz származású, de legtöbbet francia színpadokon alkotó Rudolf Nurejevnek. A balettvilág sztárja tíz éve hunyt el, idén lenne 75 éves.

Hat előadáson, a Táncperspektívák című programban a kortárs repertoárjukat mutatják be. A többi tizenkét alkalommal Nurejevnek a világot bejárt koreográfiáját, a Ludwig Minkusz zenéjére készült egész estés táncjátékot, a Don Quijotét adják elő. A darab koreográfiáját 1966-ban Nurejev a bécsi balett-társulat számára készítette el, és azóta rendszeresen ott van a Staatsoper műsorán.

A nemzetközi tagságú társulat sztárjai lépnek fel a vendégjátékon: az orosz Olga Jesina, Maria Jakovleva, Robert Gabdullin, Kirill Kurlajev, Vlagyimir Csihov, a fehéroroszországi Irina Cimbal, a grúz Keteva Papavan, az ukrán Gyenyisz Cserevicsko, a moldovai Mihail Sosnovchi, az albán Enio Peci és a japán Kimoto Maszaju.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.