Tánc

Partra vetett néző

2007.09.27. 00:00
Ajánlom
A kortárs tánc kifejezés ápol és eltakar. Annyira tág a fogalom, hogy szinte minden belefér. S ez a szabadság egyfelől roppant vonzó, másfelől a "virágozzék minden virág" demokratikus elve felvetheti annak a kérdését, hogy akkor bármit fel lehet-e tenni egy színpadra kortárs tánc fedőnévvel?

Részlet az előadásból

Lehet, hogy ez a bevezetés igazságtalanul keménynek tűnik, s feltételezi, hogy létezik valami olyan abszolút érték, amely alapján meghúzható egy vonal, amely alatt már nem színpadképes a mű. Ez a kategorikusság azonban könnyen lehet riasztó, s ha elutasítjuk, akkor máris átbillentünk a másik végletbe. Én semmiképpen nem tudom feloldani ezt az ellentmondást, a „virágozzék” híve vagyok elméletileg, de ezzel együtt számos nézői tapasztalatom mégis felveti az általam megválaszolatlanul hagyott kérdést.

Berger Gyula, aki a magyarországi modern, illetve kortárs tánc egyik úttörőjének nyugodtan nevezhető (ld.: nyolcvanas évek), az utóbbi években többnyire amatőrökkel vagy legalábbis nem professzionális táncosokkal dolgozik. Darabjaiban nem elsősorban a technikai kivitelezés minél magasabb színvonalára helyezi a hangsúlyt. Sokkal fontosabb számára a kísérletezés, az a belső út, amelyet mindig változó csapatának tagjai végigjárnak egy-egy előadás létrejötte során. Ez az alapvetően filozofikus hozzáállás a darabjaiban is kiindulási pont. Ahogy jelenlegi felállásában is a ZÉRÓ kifejezés egy olyan filozófiai értelemben vett magra, kezdetre utal, amelyből aztán minden kibontható. Ez a pontszerűség valamilyen tisztaságot, egyszerűséget is feltételez, amely egyfelől meg is valósul a Sirálysikoly című előadásban is.

Másfelől ott van a társulat nevének másik fele, a BALETT, amelyhez óhatatlanul a technika, a professzionalizmus, a színpadszerűség társul. S az erre való törekvés is megjelenik a darabban, azonban a kétféle minőség nem hozott létre egy újat, hanem idegen matériák maradtak egymás mellett, inkább keltett zavart, mint harmóniát. Az előadás négy táncosa egyenrangú félként indul bele a közös munkába, ám Monojlovits Eszter és Muraközy Zsuzsa és a férfi táncos jelenléte egészen más hangulatú, technikájú, másra fókuszáló volt, mint Vadas Zsófia Tamara kemény, erőteljes, a kortárs tánc formáit magabiztosan megvalósító karaktere. S ez az elkülönböződés itt zavaró volt, hiszen dramaturgiai, jelentésbeli szerepe nem volt. Alapvetően a különböző tudásokból adódtak, s végül az erősebb jelenlét, ha nem is akarattal, de szükségszerűen elnyomta a gyengébbet.

A darab cselekménytelensége, ennek a bizonytalan, tapogatózó, keresgélő sirály-állapotnak a felszínre hozatala, a belső szabadság és rabság megmutatásának kísérlete kellőképpen elvont téma ahhoz, hogy egy kevésbé erős struktúrájú előadás alatt, amelyben a látvány és a zene sem ad igazi támpontokat a néző kissé partra vetett sirályként figyeljen vagy lankadjon az előtte zajló eseményeken.

(2007. szeptember 25. 20:00 MU Színház (Budapest) - Zéró Balett: Sirálysikoly; km.: Buday Enikő, Monojlovits Eszter, Muraközy Zsuzsa, Vostenák György; koreográfus.: Berger Gyula)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Továbbra is nyitva tart a Táncszínház virtuális színpada

Izgalmas hetek várnak a táncművészet iránt érdeklődőkre májusban és júniusban is. Új előadásokkal és műsoron tartott repertoár darabokkal továbbra is házhoz jön a táncművészet a Nemzeti Táncszínház online színpadán. 
Tánc ajánló

Balettpremierek és ősbemutatók az első Bartók Tavasz programján

Az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek igazi különlegességeket tartogat a táncrajongók számára, hiszen május 7. és 24. között a hazai táncszcéna számtalan jelentős együttese megmutatja magát, legyen szó néptáncról vagy balettről. Az előadásokat pedig a világ bármely részéről ingyenesen követhetik a nézők a fesztivál honlapján.
Tánc hír

Újra látható a Recirquel nagy sikerű előadása

Egy hónappal a Festspielhaus St. Pölten online közvetítése után május 2-án a Müpa is virtuális műsorára tűzi a Recirquel Társulat Non Solus című előadását.
Tánc magazin

A „balett Shakespeare-je”, aki újra divatba hozta a táncot

„A tánc zene nélkül annyi, mint az éneklés szavak nélkül” – vallotta Jean-Georges Noverre, akinek a neve talán ma már kevésbé cseng ismerősen, ám korának egyik legnagyobb balettmestereként méltán érdemelte ki, hogy a születésnapján ünnepeljük a Tánc Világnapját.
Tánc hír

Ingyenes előadások a Tánc Világnapja alkalmából

A TRIP WebSzínházában a Tánc Világnapja alkalmából, április 29-én ingyenesen megtekinthetők lesznek a TáncKedd sorozat keretében bemutatott előadások.