Tánc

Pillanatnyiság az örökkévalóságban

2016.02.29. 14:18
Ajánlom
Különleges és merész, asszociatív és intuitív: Goda Gábor társulatának Kérész Művek című performansz-sorozata egy olyan kísérleti színház, ahol a társulat tagjai minden alkalommal vendégül látnak más művészeket is, akikkel egy nap alatt egy rendhagyó, kérész életű darabot hoznak létre. Erről kérdezte őt a Nemzeti Táncszínház riportere.

- Mikor indult a Kérész Művek?

- 2010-ben a Színházak éjszakájára állítottuk össze a programunkat és semmiképp nem akartunk csak egy előadást bemutatni. Egy kötetlen, oldott estét szerettünk volna, ahol miközben a nézők borozgatnak, beszélgetnek, mi akciókat, performanszokat hozunk létre. Ekkor született meg a Kérész Művek, és szerencsére nagyon működött. Olyan volt ez, mint egy furcsa varieté: nehéz meghatározni a műfaját, de a lényeg, hogy a közönség mellett a társulat is nagyon jól érezte magát.

Goda Gábor

Goda Gábor (Fotó/Forrás: Schiller Kata)

- Mi is ez pontosan? Egy egyszeri és megismételhetetlen performansz, ami ott és akkor születik meg a nézők szeme láttára?

- Maga az előadás 1 nap alatt áll össze és minden résztvevő alkotó is egyben. Nem minden esetben van előre meghatározott koncepció, valamikor kialakul bennem egy gondolat, adok egy vezérvonalat, egy mondatot, egy idézetet, egy kérdést. Erre mindenki hoz egy megvalósítható ötletet, egy tiszta koncepciót, ami lehet egy tánc, egy videó, egy képzőművészeti installáció is. Nagyon izgalmas, hogy a hely és a korszak, amiben élünk, hogyan inspirálja a gondolkozást. Eztán jön a próbafolyamat és az előkészületek. Ki kell építeni a teret, bevilágítani, filmet forgatni és vágni, zenét komponálni. A színészek és táncosok egyaránt fúrnak-faragnak. Én eközben figyelek és megpróbálom összeállítani az előadás gerincét, létrehozni egy egységet a sok gondolatból. A közönség pedig ennek a folyamat végét látja majd. Az este alatt én karmesterként irányítom a folyamatokat, meghatározom a ritmust, és a megbeszéltekhez képest akár előadás közben változtatok is, ha kell. Ez az én performanszom a performanszban.

- Kiket választottál alkotótársadul a következő XLIII. epizódban?

- Eleinte kizárólag Artusos művészek vettek részt, akikkel többéves közös műhelymunka volt a hátunk mögött és kialakult már a közös nyelvünk, gondolatmenetünk. Aztán egyre többet dolgoztunk más társulatokkal vagy akár külföldi művészekkel, akik a közös munkát megelőzően megtanulják a képekben és akciókban való gondolkozást egy rövid workshop alatt.

A Budapest Táncfesztiválon a Közép-Európa Táncszínház lesz a partnerünk, akik felkértek engem egy előadás elkészítésére, és így jött az ötlet, hogy a Kérész Művek egy nagyon sajátos, Artusos dolog, és ebbe szeretném beavatni őket.

Artus: Kérész a Trezorban

Artus: Kérész a Trezorban

- Mi alkotja a mostani előadás gerincét? Hogy kerül Kérész a Trezorba?

- A KET indít egy sorozatot, aminek a Trezor nevet adták. Koreográfusokat kérnek fel arra, hogy készítsenek nekik egy-egy olyan előadást, ami nyomot hagy az életükben, én pedig pont ezt a kettősséget találtam érdekesnek A kérdés az, hogy a pillanatnyiság és az örökkévalóság egymásnak ellentmond-e, vagy éppenséggel egy és ugyanaz. A közös munka során kapott tapasztalatot pedig betehetik a trezorba.

- Mire számíthatnak a nézők március 1-jén a MOMban?

- Semmiképp ne szokványos színházi élményre! Teljesen átalakítjuk a teret, kocsmát csinálunk a MOMból, nem lesz nézőtér, sem színpad, viszont bárhol, bármikor történhet valami akció.

Egy hétig a táncé a főszerep Budapesten

Február 24. és március 3. között a táncé a főszerep Budapesten. A programról bővebben ide kattintva olvashat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.
Tánc hír

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Tánc magazin

A táncot nem kell lefordítani szavakra - Merce Cunningham 100 éve született

Bízott a véletlenben, a mozdulat kifejezőerejében, a tiszta táncban. 1919. április 16-án született Merce Cunningham amerikai táncművész és koreográfus, a modern tánc megújítója.
Tánc ajánló

A Bohéméletet táncolják el Tatabányán

Újabb operaklasszikust állít táncszínpadra április 17-én az Inversedance Társulat.
Tánc ajánló

A világ táncai 1 előadásban - Ismét színpadon a Varidance: Terminál című darabja

Japán taiko ritmusok, vad afro táncok, a velencei karnevál hangulata, egy tradicionális zsidó esküvői ceremónia, spanyol flamenco, ír sztepptánc, görög szirtaki és mulatós cigánytánc - mindez egyetlen előadásban a magyar táncélet legkarakteresebb együttesétől.