Tánc

Pillanatnyiság az örökkévalóságban

2016.02.29. 14:18
Ajánlom
Különleges és merész, asszociatív és intuitív: Goda Gábor társulatának Kérész Művek című performansz-sorozata egy olyan kísérleti színház, ahol a társulat tagjai minden alkalommal vendégül látnak más művészeket is, akikkel egy nap alatt egy rendhagyó, kérész életű darabot hoznak létre. Erről kérdezte őt a Nemzeti Táncszínház riportere.

- Mikor indult a Kérész Művek?

- 2010-ben a Színházak éjszakájára állítottuk össze a programunkat és semmiképp nem akartunk csak egy előadást bemutatni. Egy kötetlen, oldott estét szerettünk volna, ahol miközben a nézők borozgatnak, beszélgetnek, mi akciókat, performanszokat hozunk létre. Ekkor született meg a Kérész Művek, és szerencsére nagyon működött. Olyan volt ez, mint egy furcsa varieté: nehéz meghatározni a műfaját, de a lényeg, hogy a közönség mellett a társulat is nagyon jól érezte magát.

Goda Gábor

Goda Gábor (Fotó/Forrás: Schiller Kata)

- Mi is ez pontosan? Egy egyszeri és megismételhetetlen performansz, ami ott és akkor születik meg a nézők szeme láttára?

- Maga az előadás 1 nap alatt áll össze és minden résztvevő alkotó is egyben. Nem minden esetben van előre meghatározott koncepció, valamikor kialakul bennem egy gondolat, adok egy vezérvonalat, egy mondatot, egy idézetet, egy kérdést. Erre mindenki hoz egy megvalósítható ötletet, egy tiszta koncepciót, ami lehet egy tánc, egy videó, egy képzőművészeti installáció is. Nagyon izgalmas, hogy a hely és a korszak, amiben élünk, hogyan inspirálja a gondolkozást. Eztán jön a próbafolyamat és az előkészületek. Ki kell építeni a teret, bevilágítani, filmet forgatni és vágni, zenét komponálni. A színészek és táncosok egyaránt fúrnak-faragnak. Én eközben figyelek és megpróbálom összeállítani az előadás gerincét, létrehozni egy egységet a sok gondolatból. A közönség pedig ennek a folyamat végét látja majd. Az este alatt én karmesterként irányítom a folyamatokat, meghatározom a ritmust, és a megbeszéltekhez képest akár előadás közben változtatok is, ha kell. Ez az én performanszom a performanszban.

- Kiket választottál alkotótársadul a következő XLIII. epizódban?

- Eleinte kizárólag Artusos művészek vettek részt, akikkel többéves közös műhelymunka volt a hátunk mögött és kialakult már a közös nyelvünk, gondolatmenetünk. Aztán egyre többet dolgoztunk más társulatokkal vagy akár külföldi művészekkel, akik a közös munkát megelőzően megtanulják a képekben és akciókban való gondolkozást egy rövid workshop alatt.

A Budapest Táncfesztiválon a Közép-Európa Táncszínház lesz a partnerünk, akik felkértek engem egy előadás elkészítésére, és így jött az ötlet, hogy a Kérész Művek egy nagyon sajátos, Artusos dolog, és ebbe szeretném beavatni őket.

Artus: Kérész a Trezorban

Artus: Kérész a Trezorban

- Mi alkotja a mostani előadás gerincét? Hogy kerül Kérész a Trezorba?

- A KET indít egy sorozatot, aminek a Trezor nevet adták. Koreográfusokat kérnek fel arra, hogy készítsenek nekik egy-egy olyan előadást, ami nyomot hagy az életükben, én pedig pont ezt a kettősséget találtam érdekesnek A kérdés az, hogy a pillanatnyiság és az örökkévalóság egymásnak ellentmond-e, vagy éppenséggel egy és ugyanaz. A közös munka során kapott tapasztalatot pedig betehetik a trezorba.

- Mire számíthatnak a nézők március 1-jén a MOMban?

- Semmiképp ne szokványos színházi élményre! Teljesen átalakítjuk a teret, kocsmát csinálunk a MOMból, nem lesz nézőtér, sem színpad, viszont bárhol, bármikor történhet valami akció.

Egy hétig a táncé a főszerep Budapesten

Február 24. és március 3. között a táncé a főszerep Budapesten. A programról bővebben ide kattintva olvashat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A világ táncai 1 előadásban

Japán taiko ritmusok, vad afro táncok, a velencei karnevál hangulata, egy tradicionális zsidó esküvői ceremónia, spanyol flamenco, ír sztepptánc, görög szirtaki és mulatós cigánytánc - mindez egyetlen előadásban a magyar táncélet egyik legkarakteresebb együttesétől, a Varidance-től.
Tánc hír

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Tánc tranzdanz

Krasznahorkai inspirálta fekete-fehér táncképeket fest a TranzDanz

Kovács Gerzson Péter a TranzDanz társulattal január 17-én mutatja be Noir című, legújabb előadását a MU Színházban. A Krasznahorkai világát idéző előadás kapcsán Gyepesi Flóra beszélgetett a társulatvezetővel.
Tánc hír

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Tánc róna viktor

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.