Tánc

Pina Bausch táncszínháza megújul

2013.08.12. 10:45
Ajánlom
Megfiatalodik a Pina Bausch által alapított Wuppertali Táncszínház, amely az ősszel kezdődő új évadban ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját.

"A fiatalítás folyamata most kezdődik el. A társulatban ötven-hatvanéves táncosok is dolgoznak. De természetesen nem tudunk tucatnyi új táncost alkalmazni. Ez meghaladná a város anyagi lehetőségeit" - mondta Lutz Förster, a táncszínház művészeti vezetője, aki a társulat egyik hatvanéves táncosa.

A fiatal táncosok mellett a karrierjük végén álló táncosoknak is kell jövőt biztosítani Förster szerint. A művészeti vezető elképzelése alapján lehetséges, hogy más színházak, mint ahogy a Párizsi Nemzeti Opera (Opéra National de Paris) is, a Pina Bausch Alapítvány beleegyezésével átvesz koreográfiákat. Az idősebb táncosok pedig segíthetnek a klasszikus balett-táncosoknak a szokatlan darabok megtanulásában. Förster kitért arra is, hogy a fiatal táncosok új koreográfiákat is akarnak. Mint mondta, az is fontos, hogy a társulatot a repertoáron túl azzal is életben tartsák, hogy a darabokat új és már befutott koreográfiákkal mutassák be.

"A táncszínháznak van jövője" - jelentette ki Förster, aki szorgalmazza, hogy Wuppertal város lezárt és felújításra szoruló színházát a társulat központjává alakítsák át. A táncszínházat az erősen eladósodott város jelenleg is évi 2,5 millió euróval (mintegy 742 millió forinttal) támogatja, a megújuláshoz azonban ez kevés: csak a színház átépítéséhez negyvenmillió euróra (11,8 milliárd forintra) lenne szükség. Pina Bausch világhírű művész, a társulat alapítója négy éve hunyt el. Azóta a táncosok több mint négyszáz előadást tartottak Wuppertalban és világszerte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Zenés színház

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Vizuál

Tarantino nem nyert semmit Cannes-ban

Bong Dzsun Ho dél-koreai rendezőnek egy munkanélküli családról forgatott Élősködők című komikus thrillere érdemelte ki szombat este az Alejandro González Inárritu mexikói rendező vezette zsűritől az Arany Pálmát a 72. cannes-i fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc évforduló

Cirkuszi emlékeket gyűjt a 130 éves Fővárosi Nagycirkusz

Jubileumi kiállítással ünnepli megnyitásának 130. évfordulóját június 27-én a Fővárosi Nagycirkusz. A a megnyíló tárlathoz a közönség tárgyi emlékeit és a cirkuszhoz köthető személyes történeteit is várja a MACIVA.
Tánc ajánló

A tánc majd’ összes alműfaját felsorakoztatja a Magyar Táncfesztivál

Balett, néptánc, kortárs tánc, sőt tánc-cirkusz is lesz június 17. és 22. között Győrben, a Magyar Táncfesztiválon, amihez idén is hozzákapcsolódik a Gyermek Táncfesztivál.
Tánc interjú

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Tánc videó

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Tánc ajánló

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.