Tánc

Popova Aleszja kapja az Osváth Júlia-díjat

2010.09.24. 12:23
Ajánlom
Popova Aleszjának, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosnőjének ítélték idén az Osváth Júlia-díjat.

A díjat Osváth Júlia születésének 100. évfordulóján, 2008-ban ítélték oda először. Idén a plakettet Popova Aleszja veheti át, aki ma, az emlékdíj átadásának estéjén az Elfújta a szél című produkcióban Scarlett O'Hara szerepét alakítja. Az elismerést a közönség jelenlétében Keveházi Gábor balettigazgató adja át.

Popova Aleszja Markó Iván és Ludmila Cserkaszova tanítványa volt, kislányként Markó Iván balettművész oldalán tűnt fel az 1980-as évek végén a Győri Balett produkciójában, majd a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola elvégzése után azonnal szerződtette a Magyar Állami Operaház. Neki ítélték az első Philip Morris Magyar Balettdíj junior elismerését 1994-ben, majd hét évvel később átvehette a Philip Morris Magyar Balettdíjat is. Popova Aleszja Imre Zoltán- (1994), Harangozó-(1997) és EuroPAS-díjas (1999), érdemes művész (2003), Kossuth-díjas (2004) művész.

Színpadra lépett az Orgonatündér, majd Auróra szerepében a Csipkerózsikában, illetve Odette-Odiliaként A hattyúk tavában, de láthatta a közönség a Sylvia, a Coppelia és a Giselle című klasszikus balettekben is. Táncolta Seregi László Spartacus című balettjének Claudiáját, valamint a Királykisasszonyt A fából faragott királyfi című Bartók-műre készült Seregi-koreográfiában. Alakította Tatjánát az Anyegin, Vetsera Máriát a Mayerling című darabban.

A díjat Rákóczi Katalin, Osváth Júlia hagyatékának őrzője 2008-ban alapította azzal a szándékkal, hogy az egyéni művészi teljesítmény elismeréseként az Operaház kiváló ének- vagy táncművészeinek adományozzák, ezzel tisztelegve Osváth Júlia emléke előtt. Az első kitüntetett Bazsinka Zsuzsanna volt. Osváth Júlia, az operaház egykori kiváló szopránénekesnője egy 1949-ben adott interjúban mondta:  Egy művész csak akkor teljesíti feladatát, ha teljesen odaadja magát a színpadnak és minden egyes szerepre külön, igazi élete van."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Táncold körbe Magyarországot online!

A Balaton és a Dráva folyó között, ahogy az öregek mondják, Somogyország dombos, erdőkben, mezőkben gazdag vidékén találjuk a magyar tánckincs legrégiesebb táncait. Ezen a héten a térség három táncával, az ugróssal, a kanásztánccal, valamint a lassú és friss csárdással ismerkedhetnek meg az Országos Széchényi Könyvtár közreműködésével.
Tánc ajánló

Online felvételekkel ünnepli Novák Ferenc Tatát a Nemzeti Táncszínház

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező március 27-én ünnepelte 89. születésnapját. Ez alaklomból két különleges felvételt tesz közzé a Nemzeti Táncszínház most induló online sorozatában.
Tánc koronavírus

Menedékké alakították át a riói karnevál szambaversenyeinek arénáját

A világhírű helyszínen, a Sambadrome-on a koronavírus-járvány terjedésével szemben legvédtelenebbeket helyezik el.
Tánc koronavírus

Magyar balett-táncos szórakoztatta a reptéren várakozókat

A szintén hazafelé tartó művész így próbálta oldani a stresszt azokban, akik még csak most indultak el hazájukba a koronavírus terjedése miatt. Kovács Zsolt Vencel az útközben tapasztaltakról is beszámolt.
Tánc interjú

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!