Tánc

Popova Aleszja kapja az Osváth Júlia-díjat

2010.09.24. 12:23
Ajánlom
Popova Aleszjának, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosnőjének ítélték idén az Osváth Júlia-díjat.

A díjat Osváth Júlia születésének 100. évfordulóján, 2008-ban ítélték oda először. Idén a plakettet Popova Aleszja veheti át, aki ma, az emlékdíj átadásának estéjén az Elfújta a szél című produkcióban Scarlett O'Hara szerepét alakítja. Az elismerést a közönség jelenlétében Keveházi Gábor balettigazgató adja át.

Popova Aleszja Markó Iván és Ludmila Cserkaszova tanítványa volt, kislányként Markó Iván balettművész oldalán tűnt fel az 1980-as évek végén a Győri Balett produkciójában, majd a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola elvégzése után azonnal szerződtette a Magyar Állami Operaház. Neki ítélték az első Philip Morris Magyar Balettdíj junior elismerését 1994-ben, majd hét évvel később átvehette a Philip Morris Magyar Balettdíjat is. Popova Aleszja Imre Zoltán- (1994), Harangozó-(1997) és EuroPAS-díjas (1999), érdemes művész (2003), Kossuth-díjas (2004) művész.

Színpadra lépett az Orgonatündér, majd Auróra szerepében a Csipkerózsikában, illetve Odette-Odiliaként A hattyúk tavában, de láthatta a közönség a Sylvia, a Coppelia és a Giselle című klasszikus balettekben is. Táncolta Seregi László Spartacus című balettjének Claudiáját, valamint a Királykisasszonyt A fából faragott királyfi című Bartók-műre készült Seregi-koreográfiában. Alakította Tatjánát az Anyegin, Vetsera Máriát a Mayerling című darabban.

A díjat Rákóczi Katalin, Osváth Júlia hagyatékának őrzője 2008-ban alapította azzal a szándékkal, hogy az egyéni művészi teljesítmény elismeréseként az Operaház kiváló ének- vagy táncművészeinek adományozzák, ezzel tisztelegve Osváth Júlia emléke előtt. Az első kitüntetett Bazsinka Zsuzsanna volt. Osváth Júlia, az operaház egykori kiváló szopránénekesnője egy 1949-ben adott interjúban mondta:  Egy művész csak akkor teljesíti feladatát, ha teljesen odaadja magát a színpadnak és minden egyes szerepre külön, igazi élete van."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.