Tánc

Pozícióváltások

2009.03.28. 00:00
Ajánlom
Kozmér Alexandra nyolcévnyi kényszerpihenő és műfaji kalandozás után másfél éve talált vissza a klasszikus balett legnagyobb magyar színpadára. Miközben pályája állomásairól faggatom, közvetlen természete nem gátolja abban, hogy a kávézó asztala mellől felugorva passer-helyzetben magyarázzon. Életkedve sugárzó, pedig göröngyös volt a sikerhez vezető út.

Kozmér Alexandra (foto: Mezey Béla)

Fidelio Est: A legtöbb kislány álma, hogy balerina lehessen. Nálad hogyan kezdődött ez a történet?

Kozmér Alexandra: Csípőficammal születtem. A lábamat kilencven fokos szögben kellett rögzíteni csecsemőként, és ez a lábfejem teljes kiforgatását eredményezte. Így aztán ’grand pliében’ álltam fel a kiságyban. A kezdeti ortopédiai probléma miatt sok mozgást javasoltak, ezért kezdtem el úszni és szertornázni. A szertornaedzések alatt figyeltek fel a baletthez való adottságaimra, és anyukám elvitt a Balettintézetbe felvételizni.

FE: Nem jelentett problémát a rendellenesség a felvételin vagy később?

KA: Nem tüntettük fel a papíron a csípőficamot, és a felvételiztetők nem vették észre, sőt! A lábfej-kiforgatottság előnyt jelentett. Fizikai problémák, fájdalmak később sem adódtak a pályám során emiatt, de anyukámmal kötöttünk egy egyezséget: amíg táncolok, nem árulja el, melyik lábammal volt baj, mert akkor bizonyára pszichésen is bebeszélnék nem létező érzéseket, fájdalmakat.

FE: Klasszikus balerinaként végeztél, és már a főiskola utolsó évében az Opera színpadán állhattál. Később feltűntél kortárs előadásokban, aztán hosszabb ideig szem elől tévesztettünk.

KA: Hosszabb külföldi tartózkodás után súlyproblémákkal küszködve érkeztem haza, ezért „kiszorultam” az Opera színpadáról, de a másfél évvel ezelőtti visszatérésem óta olyan szerepeket táncolhattam el, amelyek régi álmaim voltak. A hattyúk tava, az Anna Karenina nagyon sokat jelentett számomra, a Giselle-t pedig májusban táncolhatom el Athénban állandó partneremmel, Oláh Zoltánnal. A kortárs tánc szabadsága mindig vonzott. Élvezetes volt a munka Kun Attilával, Ladányi Andreával, Horváth Csabával. Attilával, illetve Nemes Zsófiával, aki az ő helyét veszi át a PRevolution Company társulatban, most is dolgozom, de valahol mégis a klasszikus balett áll hozzám igazán közel.

FE: Mit jelent a kortárs számodra, ha ilyen fontos a klasszika?

KA: Ha táncolok, számomra csak „a tánc” létezik, és egyikről sem szeretnék lemondani. A kortársban azért próbáltam ki magam, mert érdekelt, mire vagyok még képes, mit tud a testem a megtanult mozgásformák mellett. De a saját bőrömön tapasztaltam meg, milyen nehéz napról napra, rendszertelenül élni, nélkülözni, mert ez a műfaj szenved az elismertség és támogatás hiányától.

FE: Vendégszerepeltél és tanultál Mexikóban, Finnországban, Spanyolországban, az Észak-Karolinai Táncakadémián. Mi tartott vissza attól, hogy kint maradj valamelyik nálunk jobb körülményeket biztosító országban?

KA: A honvágy. Amerikát azért kellett megnéznem, hogy tudjam, hol és hogyan nem szeretnék élni. Spanyolországban viszont szakmailag nem voltam megelégedve a társulattal, ahol dolgoztam. A koreográfus Victor Ullate a világ legjobb táncosait gyűjtötte össze, de nem tudta kihasználni a koreográfiákban a kvalitásokat, és szervezetlenül folytak a próbák is.

FE: Az Opera új bemutatójában, a Balanchine-estben láthatunk, melyet amerikai mesterek tanítottak be.

KA: Igen. Professzionális és jó hangulatú próbafolyamaton vagyunk túl. Ráadásul technikailag izgalmasak számomra a Balanchine-koreográfiák a sok off-balance helyzet miatt. Persze épp ez adja a nehézségét is; leginkább úgy tudnám magyarázni, hogy a táncosnak nem kell mindig a spicc-cipő tetejére felállni, és ez meglehetősen instabil pozíciókat hozhat létre, könnyen meg is csúszhatunk.

FE: Két különböző karakterű női alakot jelenítesz meg a Szerenádban és a Who cares?-ben: az egyik drámaibb, a másik játékosabb jellem. Civilben melyik vagy inkább?

KA: Nem tudom a jelmez levételével a szerepet is az öltözőben hagyni, ezért a kedvem is mindig az alakított karakter által befolyásoltan alakul, például a Bajadér megformálásakor kicsit sötétebben láttam a saját életemet is. A két koreográfia közül inkább a humorosabb, lazább, ám technikailag nehezebb Who cares? áll közelebb hozzám.

FE: És most milyennek érzed a pályád és a civil életed alakulását?

KA: Most egyensúlyban vagyok, a szakmailag és a magánéletemben is. Úgy érzem, hogy ezen most már csak egy gyermek érkezése változtathat, mert akkor eltolódnak a hangsúlyok egy nő életében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.