Tánc

„Premier” fesztivál a Nemzeti Táncszínházban

2021.09.01. 16:45
Ajánlom
Három nemzetközi társulat részvételével és hazai bemutatókkal veszi kezdetét a tánc legrangosabb hazai ünnepe, a Budapest Táncfesztivál, melyet szeptember 18. és október 9. között rendeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.

A pandémia – a színházak többségéhez hasonlóan – a fesztivállal is mostohán bánt, mert bár a 2020-as szemlét még meg tudták tartani a szervezők, a 2021-re tervezett eseményt tavaszról őszre kellett halasztani.

A Budapest Táncfesztivál legjobban várt produkciója Ladányi Andrea szerzői estje, a Divided Time lesz, a 60 éves Kossuth-díjas balettművész hat férfi táncos társaságában keresi a válasz arra, hogy mennyi múlt fér bele egy estébe, felvillantva egy kivételes pályafutás legszebb és legfontosabb pillanatait.

Az idei fesztivál a premierek szemléje lesz, ugyanis végre közönség előtt mutatkozhat be az a tíz előadás, melyet a járványhelyzet miatt eddig csak online láthattak a nézők. Újdonságokkal is készülnek a szervezők: a Szegedi Kortárs Balett a  The Black Paintings / Blue, a Gangaray Dance Company a Prakriti, Frenák Pál pedig a 40 éves munkásságának esszenciális elemeit felvonultató Fig_Ht című előadással érkezik a szemlére. Pirók Zsófia a FlamenCorazónArte Táncszínházzal közreműködve invitál egy vérpezsdítő utazásra a Caminos produkcióval, de színre kerül Kovács Gerzson Péter és a TranzDanz csárdás-sorozatának utolsó darabja, Az utolsó csárdás is.

A 10 éves Feledi Project a Don Quijotéval képviselteti magát, melyben Feledi János különböző zenei stílusokkal, prózával és stand up comedyvel ötvözi a táncot, miközben az emberről, a bátorságról beszél, és azt szeretné megmutatni, hogy hogyan küzd valaki a csalódás ellen.

A Győri Balett is rendhagyó produkcióval érkezik a Budapest Táncfesztiválra, a Chaos / The Waves két nagyon eltérő, de mégis egymáshoz kapcsolódó egyfelvonásosaival.

Az első részt Fodor Zoltán koreografálja, aki rá jellemző módon a befelé fordulásra, a csapatdinamikára helyezi a hangsúlyt, míg Lukács András, a győri társulat művészeti vezetője, a második rész rendezője Virginia Woolf munkásságából inspirálódott.

240934772_390651152416911_7521471088281634088_n-162649.jpg

A Budapest Táncfesztivál sajtótájékoztatója 2021. szeptember 1-jén (Fotó/Forrás: Kaszner Niki / Nemzeti Táncszínház)

Műfajok keverednek a 60 éves Pécsi Balett jubileumi estjén is: az első felvonásban egy kifejezetten az évfordulóra készített filmet láthatnak a nézők, amely nemcsak egy történeti áttekintő és visszaemlékezés, sokkal inkább a perspektívatágítás cél, annak megmutatása, hogy mi van a táncművészeten túl, rövid pályafutása során honnan hova juthat el egy profi táncos.

A második felvonásban már a színpadi produkcióé a főszerep, Eck Imre Az iszonyat balladája című művét értelmezi újra a társulat – mint azt hagyományosan a fontosabb évfordulókon teszik. Ez az előadás is kötődik majd a korábbiakhoz, azonban a megfogalmazás mégis mai lesz, legfőképpen a szabadságvágyról szól majd.

Három nemzetközi társulat is Budapestre érkezik a fesztivál idejére.

A Genfi Balett Glory/Paron című előadásával nyit a szemle szeptember 18-án és 19-én, majd 25-én és 26-án a holland Scapino Ballet Rotterdam hozza el három egyfelvonásosát, a Carried Alive/Risonanza/The Great Beant. A fesztivál záró produkciójaként a német tanzmainz/Sharon Eyal koreográfiáját, a Soul Chaint láthatják a nézők, amely a szerelemről és a vágyakról szól ugyan, de nélkülözi a romantikus képeket.

A külföldi produkciókat minden alkalommal kerekasztal beszélgetés követi, melyen a produkciókhoz köthető magyar alkotók mesélnek a darabhoz és a társulatokhoz való kötődésükről.

A Budapest Táncfesztivál részletes programja az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Pirók Zsófia a Caminosban (forrás: Nemzeti Táncszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Plusz

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Könyv

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Koreográfiák Kubától Finnországig – idén is világsztárokat lát vendégül a Budapest Táncfesztivál.

A kéthetes mustrára a nemzetközi és hazai kortárs táncélet legjobbjai érkeznek a Nemzeti Táncszínházba április 27. és május 11. között. Kuba, Olaszország és Finnország legizgalmasabb produkciói és a legnagyobb magyar társulatok premierjei várhatók!
Tánc ajánló

Áprilisban Miskolc lesz a kortárstánc központja

Idén a hetedik Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház április 23. és 27. között. A Miskolci Balett ismét neves koreográfusok, együttesek előadásait hívta meg a miskolci közönség és a látogatók számára.
Tánc hír

Három első díjat nyertek a Táncművészeti Egyetem hallgatói Leccében

A közelmúltban ért véget a 10. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárs Táncverseny, amelyen összesen öt dobogós helyezést értek el a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói. 
Tánc ajánló

Tánc világnapi románc a MOMkultban

Kodály Zoltán munkássága előtt tiszteleg a Győri Balett Romance című produkciója, az emberi lét egyik legmeghatározóbb viszonyrendszerét a középpontba állító előadás április 29-én látható a MOMkultban.
Tánc ajánló

Liliom a Nemzeti Táncszínházban – Molnár Ferenc-premierre készül a Feledi Project 

Magyarországon először lesz látható táncban Molnár Ferenc Liliom című műve, amelyet 2024. április 5-én láthat a közönség a Nemzeti Táncszínházban.