Tánc

„Premier” fesztivál a Nemzeti Táncszínházban

2021.09.01. 16:45
Ajánlom
Három nemzetközi társulat részvételével és hazai bemutatókkal veszi kezdetét a tánc legrangosabb hazai ünnepe, a Budapest Táncfesztivál, melyet szeptember 18. és október 9. között rendeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.

A pandémia – a színházak többségéhez hasonlóan – a fesztivállal is mostohán bánt, mert bár a 2020-as szemlét még meg tudták tartani a szervezők, a 2021-re tervezett eseményt tavaszról őszre kellett halasztani.

A Budapest Táncfesztivál legjobban várt produkciója Ladányi Andrea szerzői estje, a Divided Time lesz, a 60 éves Kossuth-díjas balettművész hat férfi táncos társaságában keresi a válasz arra, hogy mennyi múlt fér bele egy estébe, felvillantva egy kivételes pályafutás legszebb és legfontosabb pillanatait.

Az idei fesztivál a premierek szemléje lesz, ugyanis végre közönség előtt mutatkozhat be az a tíz előadás, melyet a járványhelyzet miatt eddig csak online láthattak a nézők. Újdonságokkal is készülnek a szervezők: a Szegedi Kortárs Balett a  The Black Paintings / Blue, a Gangaray Dance Company a Prakriti, Frenák Pál pedig a 40 éves munkásságának esszenciális elemeit felvonultató Fig_Ht című előadással érkezik a szemlére. Pirók Zsófia a FlamenCorazónArte Táncszínházzal közreműködve invitál egy vérpezsdítő utazásra a Caminos produkcióval, de színre kerül Kovács Gerzson Péter és a TranzDanz csárdás-sorozatának utolsó darabja, Az utolsó csárdás is.

A 10 éves Feledi Project a Don Quijotéval képviselteti magát, melyben Feledi János különböző zenei stílusokkal, prózával és stand up comedyvel ötvözi a táncot, miközben az emberről, a bátorságról beszél, és azt szeretné megmutatni, hogy hogyan küzd valaki a csalódás ellen.

A Győri Balett is rendhagyó produkcióval érkezik a Budapest Táncfesztiválra, a Chaos / The Waves két nagyon eltérő, de mégis egymáshoz kapcsolódó egyfelvonásosaival.

Az első részt Fodor Zoltán koreografálja, aki rá jellemző módon a befelé fordulásra, a csapatdinamikára helyezi a hangsúlyt, míg Lukács András, a győri társulat művészeti vezetője, a második rész rendezője Virginia Woolf munkásságából inspirálódott.

240934772_390651152416911_7521471088281634088_n-162649.jpg

A Budapest Táncfesztivál sajtótájékoztatója 2021. szeptember 1-jén (Fotó/Forrás: Kaszner Niki / Nemzeti Táncszínház)

Műfajok keverednek a 60 éves Pécsi Balett jubileumi estjén is: az első felvonásban egy kifejezetten az évfordulóra készített filmet láthatnak a nézők, amely nemcsak egy történeti áttekintő és visszaemlékezés, sokkal inkább a perspektívatágítás cél, annak megmutatása, hogy mi van a táncművészeten túl, rövid pályafutása során honnan hova juthat el egy profi táncos.

A második felvonásban már a színpadi produkcióé a főszerep, Eck Imre Az iszonyat balladája című művét értelmezi újra a társulat – mint azt hagyományosan a fontosabb évfordulókon teszik. Ez az előadás is kötődik majd a korábbiakhoz, azonban a megfogalmazás mégis mai lesz, legfőképpen a szabadságvágyról szól majd.

Három nemzetközi társulat is Budapestre érkezik a fesztivál idejére.

A Genfi Balett Glory/Paron című előadásával nyit a szemle szeptember 18-án és 19-én, majd 25-én és 26-án a holland Scapino Ballet Rotterdam hozza el három egyfelvonásosát, a Carried Alive/Risonanza/The Great Beant. A fesztivál záró produkciójaként a német tanzmainz/Sharon Eyal koreográfiáját, a Soul Chaint láthatják a nézők, amely a szerelemről és a vágyakról szól ugyan, de nélkülözi a romantikus képeket.

A külföldi produkciókat minden alkalommal kerekasztal beszélgetés követi, melyen a produkciókhoz köthető magyar alkotók mesélnek a darabhoz és a társulatokhoz való kötődésükről.

A Budapest Táncfesztivál részletes programja az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Pirók Zsófia a Caminosban (forrás: Nemzeti Táncszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Kötélen sétált át Párizs fölött egy artista – VIDEÓ

Az ismert francia művész, Nathan Paulin az Eiffel-torony és a Szajna túlpartján álló Chaillot Színház között kifeszített kötélen egyensúlyozott végig.
Tánc gyász

Elhunyt Loósz Krisztina táncművész

A Győri Balett egykori magántáncosát tragikusan fiatalon, 57 évesen érte a halál – tudatta az intézmény a Facebook-oldalán.
Tánc ajánló

Szinergiák – Különleges találkozásoknak ad otthont a Fővárosi Nagycirkusz

A társművészeteké a főszerep idén ősszel a Fővárosi Nagycirkuszban. A Carmina Burana mágikus világa, az Urban Verbunk egyszerre újító és hagyományőrző táncművészete, a Duda Éva Társulat újraértelmezett táncszínháza és a Monte Christo grófja című musical, valamint a Kijevi Cirkuszakadémia művészeti projektje várja a közönséget.
Tánc hír

„Premier” fesztivál a Nemzeti Táncszínházban

Három nemzetközi társulat részvételével és hazai bemutatókkal veszi kezdetét a tánc legrangosabb hazai ünnepe, a Budapest Táncfesztivál, melyet szeptember 18. és október 9. között rendeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.
Tánc hír

Rendhagyó fesztivállal búcsúzik a jubiláló L1danceFest

Huszadik, és egyben utolsó alkalommal rendezik meg szeptember 1. és 5. között az L1 Egyesület a kortárs előadóművészetek egyik legrangosabb szemléjét, amely a jubileum alkalmából a budapesti bázis mellett számos vidéki helyszínen képviselteti magát.