Tánc

„Premier” fesztivál a Nemzeti Táncszínházban

2021.09.01. 16:45
Ajánlom
Három nemzetközi társulat részvételével és hazai bemutatókkal veszi kezdetét a tánc legrangosabb hazai ünnepe, a Budapest Táncfesztivál, melyet szeptember 18. és október 9. között rendeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.

A pandémia – a színházak többségéhez hasonlóan – a fesztivállal is mostohán bánt, mert bár a 2020-as szemlét még meg tudták tartani a szervezők, a 2021-re tervezett eseményt tavaszról őszre kellett halasztani.

A Budapest Táncfesztivál legjobban várt produkciója Ladányi Andrea szerzői estje, a Divided Time lesz, a 60 éves Kossuth-díjas balettművész hat férfi táncos társaságában keresi a válasz arra, hogy mennyi múlt fér bele egy estébe, felvillantva egy kivételes pályafutás legszebb és legfontosabb pillanatait.

Az idei fesztivál a premierek szemléje lesz, ugyanis végre közönség előtt mutatkozhat be az a tíz előadás, melyet a járványhelyzet miatt eddig csak online láthattak a nézők. Újdonságokkal is készülnek a szervezők: a Szegedi Kortárs Balett a  The Black Paintings / Blue, a Gangaray Dance Company a Prakriti, Frenák Pál pedig a 40 éves munkásságának esszenciális elemeit felvonultató Fig_Ht című előadással érkezik a szemlére. Pirók Zsófia a FlamenCorazónArte Táncszínházzal közreműködve invitál egy vérpezsdítő utazásra a Caminos produkcióval, de színre kerül Kovács Gerzson Péter és a TranzDanz csárdás-sorozatának utolsó darabja, Az utolsó csárdás is.

A 10 éves Feledi Project a Don Quijotéval képviselteti magát, melyben Feledi János különböző zenei stílusokkal, prózával és stand up comedyvel ötvözi a táncot, miközben az emberről, a bátorságról beszél, és azt szeretné megmutatni, hogy hogyan küzd valaki a csalódás ellen.

A Győri Balett is rendhagyó produkcióval érkezik a Budapest Táncfesztiválra, a Chaos / The Waves két nagyon eltérő, de mégis egymáshoz kapcsolódó egyfelvonásosaival.

Az első részt Fodor Zoltán koreografálja, aki rá jellemző módon a befelé fordulásra, a csapatdinamikára helyezi a hangsúlyt, míg Lukács András, a győri társulat művészeti vezetője, a második rész rendezője Virginia Woolf munkásságából inspirálódott.

240934772_390651152416911_7521471088281634088_n-162649.jpg

A Budapest Táncfesztivál sajtótájékoztatója 2021. szeptember 1-jén (Fotó/Forrás: Kaszner Niki / Nemzeti Táncszínház)

Műfajok keverednek a 60 éves Pécsi Balett jubileumi estjén is: az első felvonásban egy kifejezetten az évfordulóra készített filmet láthatnak a nézők, amely nemcsak egy történeti áttekintő és visszaemlékezés, sokkal inkább a perspektívatágítás cél, annak megmutatása, hogy mi van a táncművészeten túl, rövid pályafutása során honnan hova juthat el egy profi táncos.

A második felvonásban már a színpadi produkcióé a főszerep, Eck Imre Az iszonyat balladája című művét értelmezi újra a társulat – mint azt hagyományosan a fontosabb évfordulókon teszik. Ez az előadás is kötődik majd a korábbiakhoz, azonban a megfogalmazás mégis mai lesz, legfőképpen a szabadságvágyról szól majd.

Három nemzetközi társulat is Budapestre érkezik a fesztivál idejére.

A Genfi Balett Glory/Paron című előadásával nyit a szemle szeptember 18-án és 19-én, majd 25-én és 26-án a holland Scapino Ballet Rotterdam hozza el három egyfelvonásosát, a Carried Alive/Risonanza/The Great Beant. A fesztivál záró produkciójaként a német tanzmainz/Sharon Eyal koreográfiáját, a Soul Chaint láthatják a nézők, amely a szerelemről és a vágyakról szól ugyan, de nélkülözi a romantikus képeket.

A külföldi produkciókat minden alkalommal kerekasztal beszélgetés követi, melyen a produkciókhoz köthető magyar alkotók mesélnek a darabhoz és a társulatokhoz való kötődésükről.

A Budapest Táncfesztivál részletes programja az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Pirók Zsófia a Caminosban (forrás: Nemzeti Táncszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Vizuál

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.
Színház

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Világhírű balettművészek részvételével ünnepli Kálmán Imrét a Budapesti Operettszínház

A Budapesti Operettszínház nagyszabású gálaműsort rendez Kálmán Imre születésének 140. évfordulójának apropóján. Az előadás két alkalommal lesz látható, az első este, szeptember 10. ráadásul jótékony célt is szolgál: a gála bevételét az Együtt az Autistákért Alapítvány részére ajánlja fel a teátrum.
Tánc hír

Pécs díszpolgárává avatták Uhrik Teodóra táncművészt

Pécs díszpolgára címmel tüntették ki Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas táncművészt, a Pécsi Balett alapító tagját, jelenlegi ügyvezető igazgatóját a város napja alkalmából megtartott ünnepi közgyűlésen.
Tánc ajánló

Bemutatókkal indítja évadát a Nemzeti Táncszínház

Szeptember 4-én indul a Nemzeti Táncszínház 2022/23-as évada, melyet premierekkel nyit meg az intézmény. Előbb a Pécsi Balett Zorba című produkcióját láthatja a közönség, pár nappal később pedig a Magyar Állami Népi Együttes lép színpadra az Ünneppel.
Tánc ajánló

Ukrán menekültekből alakult táncegyüttes lép fel Budapesten

A 40 főből álló Mrija együttes estje augusztus 24-én lesz látható a Bakáts téren.
Tánc hír

Erdély legnagyobb kulturális fesztiválján lép fel a Székesfehérvári Balett Színház

A társulat meghívást kapott a 13. Kolozsvári Magyar Napokra, előadásuk, a Fantomfájdalom augusztus 16-án lesz látható.