Tánc

Premier: KET-Terminál

2011.08.29. 15:41
Ajánlom
A Közép-Európa Táncszínház rendhagyóan kezdi az őszt, illetve inkább zárja a nyarat. A nyár ugyanis intenzív munkával telt, de ezúttal nem a jól ismert társulati tagok dolgoztak a Bethlenben, hanem egy tőlük is fiatalabb csapat.

2011. július 1-én elindult a KET-Terminál. A két hónapos képzésben 13 fiatal táncos kezdte meg a munkát, akik júliusban Maday Tímea Kinga, augusztusban Hámor József irányításával tréningeztek és készítettek előadást. A KET-Terminál neve tudatosan cseng össze a 2005-ben elindult MU Terminállal, mely évek óta bizonyítja létjogosultságát és szakmai szükségességét. A Terminálban felkészített pályakezdő táncosok számos hazai társulat tagjaként állják meg helyüket, a KET tagjainak legnagyobb része is innen érkezett. A KET-Terminál szándéka szerint nemcsak a Közép-Európa Táncszínház utánpótlására összpontosít, hanem az országban működő táncszínházak, táncegyüttesek vérfrissítésére is.

A tanfolyam résztvevői felvételi során kerültek kiválasztásra. A csapat tagjai Bacsó Lilla, Balázs Dominika, Gál Noémi Andrea, Halász Tímea, Jakab Zsanett, Jenna Jalonen, Mezei Bence, Németh Anna, Rónai Attila, Takács Lacek, Szentinek Csaba, Szőllősi Krisztina, Szűcs Dóra Ida, mestereik Maday Tímea Kinga (Rosas Company, Hofesh Shechter, Cirque du Soleil, Gangaray Dance Company) és Hámor József (Harangozó-díjas táncművész-koreográfus, a Gangaray Dance Company művészeti vezetője, a KET állandó tréningvezetője) voltak. A KET-Terminál két mesterének egy-egy hónap állt rendelkezésére, a hét hat napján, napi hat órában, hogy a kiválasztott táncosokból a lehető legtöbbet hozzák ki. Ennek eredménye a szeptemberi bemutató.

2011. szeptember 1. 20:00 - Közép-Európa Táncszínház (szakmai bemutató)

2011. szeptember 2. - 20:00 - Millenáris, szabadtéri színpad (nyilvános előadás)

KET-Terminál

Szentinek Csaba: Az Utazó - The Traveler / Táncolja: Szentinek Csaba

Németh Anna Katalin: Egymásra utalva - In-Dependance / Táncolják: Halász Tímea, Takács László

Rónai Attila: Oázis - Oasis / Táncolják: Rónai Attila, Jenna Jalonen,  Jakab Zsanett, Szőllősi Krisztina, Takács László, Mezei Bence

Hámor József: Ki a falkavezér??? - Who is the pack leader???

Maday Tímea Kinga: Lazán-feszesen

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc portré

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Tánc interjú

Folytonosság és megújulás a Győri Balettnél – Interjú Velekei Lászlóval

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a negyvenéves múltra visszatekintő társulat: Kiss János igazgató huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről, és átadja a helyét az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei Lászlónak. A Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfust kérdezte terveiről a Táncművészet szerzője.
Tánc hír

Velekei László a Győri Balett új igazgatója július 1-től

A társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejárta után nem pályázott újra a pozícióra, de utódjának pedig segített felkészülni.
Tánc hír

Táncművészek, figyelem! Hamarosan zárul a Köszönjük, Magyarország! jelentkezési határideje

Május 18-ig várják a táncművészet bármely stílusában tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet, táncművészet területén életvitelszerűen dolgozó művészek (táncművészek, tánctanárok, koreográfusok) jelentkezését a Köszönjük, Magyarország! című pályázatra a Nemzeti Táncszínház oldalán.
Tánc hír

800 ezres összdíjazású videópályázatot hirdetett a StageHive

Az alkotni vágyó művészek és a jövő évadra tervezett produkciók megsegítésére indult pályázat.