Tánc

Premier: k.Rush

2010.12.13. 05:44
Ajánlom
December 16-án Budapesten a Trafó - Kortárs Művészetek Házában mutatja be a Frenák Pál Társulat legújabb darabját.

Frenák Pál legújabb darabjában a rohanás dinamikáját és az ütközés drámai pillanatait ötvözi, filmes emlékképekkel kiegészítve. A k.Rush alapja a koreográfus azon szándéka, hogy a filmtörténetből inspirálódva egyfajta film-koreográfiát, "movie-movingot" hozzon létre. A filmművészet mindig is közel állt Frenák Pálhoz, hiszen filmes motívumokat korábban is felfedezhettünk munkáiban (gondoljunk csak a Lakomára, az InTimE-ra vagy éppen a Fiúkra). A k.Rush logikus folytatása a koreográfus korábbi kísérleteinek.

A táncosok villanásaiban, mozdulataiban különböző korok emblematikus figurái, alakjai idéződnek meg fantomszerűen, mely lehetővé teszik Frenák Pál számára, hogy az eltérő  generációkat képviselő táncosokat egymáshoz kapcsolja. De nemcsak az idő linearitását függeszti fel, hanem a valóság és álom határait is összemossa, látomásszerű road-movie-t vizionálva így a színpadra.

A frenáki mozgásforma az olyan nagyszerű és emblematikus táncosok által, mint Lőrinc Katalin, Lovas Pál, Uhrik Dóra új minőségben jelenik meg a k.Rush koreográfiában. Kihívás elé állítva ezzel magát Frenák Pált, akinek védjegyévé vált a fiatalos lendület, az állandó pulzálás, a dinamikus mozgás.

A tér ezúttal is letisztult, ebbe hasít bele a végtelen út. Nem hiányozhat természetesen az utazás eszköze sem, egy kor jelképe: a Cadillac. A hátteret ezúttal Philippe Martini videós képzőművésszel együtt dolgozza ki Frenák Pál. A mozgóképes anyagra szintén a valóság és az irrealitás közötti határ felfüggesztése, az idősíkok feloldása jellemző.

A zenei anyagon - az InTimE és a Seven című előadásokból már jól ismert - Gilles Gauvin dolgozik. Alapja egy elektro-akusztikus zenei kompozíció, melyet népszerű zenei betétek tagolnak.

2010. december 16. 20:00 - Trafó - Kortárs Művészetek Háza

k.Rush 

Koreográfus: Frenák Pál

Táncosok: Marie-Julie Debeaulieu, Frenák Pál, Jantner Emese, Lovas Pál, Lőrinc Katalin, Major László, Nelson Reguera, Simet Jessica, Uhrik Dóra

Díszlet: Majoros Gyula

Jelmez: Szabó Gergely

Zene: Gilles Gauvin

Videó: Philippe Martini

Fény: Marton János

Technikai vezető: Molnár Péter

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Könyv

Elhunyt Konrád György

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus - tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

A finn művész, aki rengeteget tesz a magyar kortárs táncért: Jenna Jalonen

Az 5. dunaParton négy ízben is színpadra lép a 16 éves kora óta főleg Magyarországon élő Jenna Jalonen, akivel nyelvi és kulturális különbségekről és eltérő nézői reakciókról beszélgettünk.
Tánc magazin

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Tánc hír

Magyarok is csatlakoztak a #BoysDanceToo kampányhoz

A Táncművészet Magazin felhívására több magyar táncegyüttes és táncos is csatlakozott fotóval a két hete indult internetes mozgalomhoz, ami a férfi táncosok társadalmi elfogadottságát igyekszik növelni.
Tánc hír

Több mint háromszáz táncos állt egyszerre spiccen

Megdőlt a „legtöbb egyidejűleg spiccen álló táncos” világrekordja. Szeptember 10-én még a reggeli kávé előtt sikerült történelmet írniuk a balettosoknak.
Tánc ajánló

70 éves a Honvéd Férfikar és a Nemzeti Táncegyüttes

Egész estés gálaműsorral ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Honvéd Együttes két művészeti kara, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara, valamint a Honvéd Férfikar szeptember 29-én az Erkel Színházban.