Tánc

Premier: k.Rush

2010.12.13. 05:44
Ajánlom
December 16-án Budapesten a Trafó - Kortárs Művészetek Házában mutatja be a Frenák Pál Társulat legújabb darabját.

Frenák Pál legújabb darabjában a rohanás dinamikáját és az ütközés drámai pillanatait ötvözi, filmes emlékképekkel kiegészítve. A k.Rush alapja a koreográfus azon szándéka, hogy a filmtörténetből inspirálódva egyfajta film-koreográfiát, "movie-movingot" hozzon létre. A filmművészet mindig is közel állt Frenák Pálhoz, hiszen filmes motívumokat korábban is felfedezhettünk munkáiban (gondoljunk csak a Lakomára, az InTimE-ra vagy éppen a Fiúkra). A k.Rush logikus folytatása a koreográfus korábbi kísérleteinek.

A táncosok villanásaiban, mozdulataiban különböző korok emblematikus figurái, alakjai idéződnek meg fantomszerűen, mely lehetővé teszik Frenák Pál számára, hogy az eltérő  generációkat képviselő táncosokat egymáshoz kapcsolja. De nemcsak az idő linearitását függeszti fel, hanem a valóság és álom határait is összemossa, látomásszerű road-movie-t vizionálva így a színpadra.

A frenáki mozgásforma az olyan nagyszerű és emblematikus táncosok által, mint Lőrinc Katalin, Lovas Pál, Uhrik Dóra új minőségben jelenik meg a k.Rush koreográfiában. Kihívás elé állítva ezzel magát Frenák Pált, akinek védjegyévé vált a fiatalos lendület, az állandó pulzálás, a dinamikus mozgás.

A tér ezúttal is letisztult, ebbe hasít bele a végtelen út. Nem hiányozhat természetesen az utazás eszköze sem, egy kor jelképe: a Cadillac. A hátteret ezúttal Philippe Martini videós képzőművésszel együtt dolgozza ki Frenák Pál. A mozgóképes anyagra szintén a valóság és az irrealitás közötti határ felfüggesztése, az idősíkok feloldása jellemző.

A zenei anyagon - az InTimE és a Seven című előadásokból már jól ismert - Gilles Gauvin dolgozik. Alapja egy elektro-akusztikus zenei kompozíció, melyet népszerű zenei betétek tagolnak.

2010. december 16. 20:00 - Trafó - Kortárs Művészetek Háza

k.Rush 

Koreográfus: Frenák Pál

Táncosok: Marie-Julie Debeaulieu, Frenák Pál, Jantner Emese, Lovas Pál, Lőrinc Katalin, Major László, Nelson Reguera, Simet Jessica, Uhrik Dóra

Díszlet: Majoros Gyula

Jelmez: Szabó Gergely

Zene: Gilles Gauvin

Videó: Philippe Martini

Fény: Marton János

Technikai vezető: Molnár Péter

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.