Tánc

Premier: k.Rush

2010.12.13. 05:44
Ajánlom
December 16-án Budapesten a Trafó - Kortárs Művészetek Házában mutatja be a Frenák Pál Társulat legújabb darabját.

Frenák Pál legújabb darabjában a rohanás dinamikáját és az ütközés drámai pillanatait ötvözi, filmes emlékképekkel kiegészítve. A k.Rush alapja a koreográfus azon szándéka, hogy a filmtörténetből inspirálódva egyfajta film-koreográfiát, "movie-movingot" hozzon létre. A filmművészet mindig is közel állt Frenák Pálhoz, hiszen filmes motívumokat korábban is felfedezhettünk munkáiban (gondoljunk csak a Lakomára, az InTimE-ra vagy éppen a Fiúkra). A k.Rush logikus folytatása a koreográfus korábbi kísérleteinek.

A táncosok villanásaiban, mozdulataiban különböző korok emblematikus figurái, alakjai idéződnek meg fantomszerűen, mely lehetővé teszik Frenák Pál számára, hogy az eltérő  generációkat képviselő táncosokat egymáshoz kapcsolja. De nemcsak az idő linearitását függeszti fel, hanem a valóság és álom határait is összemossa, látomásszerű road-movie-t vizionálva így a színpadra.

A frenáki mozgásforma az olyan nagyszerű és emblematikus táncosok által, mint Lőrinc Katalin, Lovas Pál, Uhrik Dóra új minőségben jelenik meg a k.Rush koreográfiában. Kihívás elé állítva ezzel magát Frenák Pált, akinek védjegyévé vált a fiatalos lendület, az állandó pulzálás, a dinamikus mozgás.

A tér ezúttal is letisztult, ebbe hasít bele a végtelen út. Nem hiányozhat természetesen az utazás eszköze sem, egy kor jelképe: a Cadillac. A hátteret ezúttal Philippe Martini videós képzőművésszel együtt dolgozza ki Frenák Pál. A mozgóképes anyagra szintén a valóság és az irrealitás közötti határ felfüggesztése, az idősíkok feloldása jellemző.

A zenei anyagon - az InTimE és a Seven című előadásokból már jól ismert - Gilles Gauvin dolgozik. Alapja egy elektro-akusztikus zenei kompozíció, melyet népszerű zenei betétek tagolnak.

2010. december 16. 20:00 - Trafó - Kortárs Művészetek Háza

k.Rush 

Koreográfus: Frenák Pál

Táncosok: Marie-Julie Debeaulieu, Frenák Pál, Jantner Emese, Lovas Pál, Lőrinc Katalin, Major László, Nelson Reguera, Simet Jessica, Uhrik Dóra

Díszlet: Majoros Gyula

Jelmez: Szabó Gergely

Zene: Gilles Gauvin

Videó: Philippe Martini

Fény: Marton János

Technikai vezető: Molnár Péter

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

"A tánc segít eggyé olvadnunk a természettel" – Interjú a TAO Dance Theater vezetőjével

Igazi kuriózum lesz májusban a Nemzeti Táncszínházba látogató TAO Dance Theater, akik ezúttal a világhírű Numerical Series (Számsorok) című alkotásukból az 5 & 9 számú koreográfiákat mutatják be a magyar közönségnek. Az előadás kapcsán Tao Ye-t kérdeztük.
Tánc ajánló

Táncra fordítja le Bartók kórusműveit a Duna Művészegyüttes

Az Elmúlt időkből – Bartók & Folk című előadásban április 25-én a Szent Efrém férfikarral közösen mozdítják meg Bartók műveit.
Tánc ajánló

A láthatatlant teszi láthatóvá a Közép-Európa Táncszínház

Hámor József koreográfiájának címszereplője ezúttal az embereket összekötő, láthatatlan, finom és szakadékony szál, amit sejtelmes sziruppal, vagy félelmes szakralitással szokás szervírozni. Az április 30-án látható darab ezzel szemben könnyeden közelít a súlyossághoz.
Tánc hír

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.
Tánc hír

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.