Tánc

Premier: Ludas eM/ Mesterkurzus

2012.01.12. 15:56
Ajánlom
Január 13-án mutatják be a Miskolci Nemzeti Színházban Kozma Attila és Krámer György két egyfelvonásos táncjátékát.

Kozma Attila koreográfiája, a Ludas eM a közismert Fazekas-mű mai változata. Hőse mai fiatalember, akinek meggyűlik a baja mai Döbrögijével. Igazságot saját kezűleg szolgáltat magának, közben ráérez saját erejének ízére, s nem veszi észre, hogyan válik egyre hasonlatosabbá Döbrögihez. Ennek a lelki folyamatnak a koreográfiai formába öntése, táncszínházi megformálása a célunk. A darab zenei szövetét Alexander Balanescu muzsikái alkotják. A Ludas eM olyan történetmesélő előadás, amelynek a Miskolci Táncműhely hagyományait követve a legfontosabb, központi kifejezőeszköze nem más, mint a kortárs tánc.

A másik egyfelvonásos Krámer György Mesterkurzus című darabja, amelynek ihletője J. S. Bach csellóra komponált hat szóló szvitjéből összeállított zenei anyag. A műveket színházunk kiváló karmestere, csellóművész, Philippe de Chalendar szólaltatja meg az előadásban. Mozaikos szerkesztésű koreográfiai tételek egymásutánjából összeálló folyamatban az egymásnak feszülések különböző aspektusait mutatjuk meg: gyürkőzés mester és tanítvány, apa és fiú, anya és lánya, fivér és nővér között. Gyürkőzés az anyaggal, amely a legyőzhetetlen ember, az emberi küzdelem mozgás-zene szimfóniájává fejlődik.


2012. január 13. 19:00 - Miskolci Nemzeti Színház

Ludas eM

Szereplők:            

Matyi: Lukács Ádám

Anya: Molnár Anna

Döbrögi: Krámer György Harangozó-díjas

 

Bányai Mirjam

Érsek Judit

Fűzi Attila

Gál Lóránt

Handa Dalma

László Lívia

Muresan Aurél

Papp Bálint

Streicher Péter

Szalay Olimpia

Varga Renáta

 

Zene: Alexander Balanescu, Vasmalom Együttes

Koreográfus asszisztens: Fűzi Attila

Díszlettervező: Zeke Edit - Kozma Attila

Jelmeztervező: Zeke Edit

Színpadmester: farkas Gábor

Rendezőasszisztens: Fűzi Attila

Ügyelő: Gribovszky Pál

Koreográfus: Kozma Attila

 

Mesterkurzus

 

Szereplők:           

Philippe de Chalendar - cselló

 

Bányai Mirjam

Handa Dalma

Lukács Ádám

Papp Bálint

Streicher Péter

Szalai Olimpia

László Lívia

Muresan Aurél

 

Zene: J. S. Bach

Koreográfus asszisztens: Fűzi Attila

Jelmeztervező: Zeke Edit

Rendezőasszisztens: Fűzi Attila

Ügyelő: Gribovszky Pál

Koreográfus: Krámer György Harangozó-díjas

 

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ikonikus koreográfiák a Müpában

Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet – csupán néhány téma, amely a Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán és a Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész Zs. Vincze Zsuzsa koreográfiáin keresztül megelevenedik. Közös alkotásaik ikonikus táncait október 27-én láthatja a közönség.
Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.