Tánc

Premier: Ludas eM/ Mesterkurzus

2012.01.12. 15:56
Ajánlom
Január 13-án mutatják be a Miskolci Nemzeti Színházban Kozma Attila és Krámer György két egyfelvonásos táncjátékát.

Kozma Attila koreográfiája, a Ludas eM a közismert Fazekas-mű mai változata. Hőse mai fiatalember, akinek meggyűlik a baja mai Döbrögijével. Igazságot saját kezűleg szolgáltat magának, közben ráérez saját erejének ízére, s nem veszi észre, hogyan válik egyre hasonlatosabbá Döbrögihez. Ennek a lelki folyamatnak a koreográfiai formába öntése, táncszínházi megformálása a célunk. A darab zenei szövetét Alexander Balanescu muzsikái alkotják. A Ludas eM olyan történetmesélő előadás, amelynek a Miskolci Táncműhely hagyományait követve a legfontosabb, központi kifejezőeszköze nem más, mint a kortárs tánc.

A másik egyfelvonásos Krámer György Mesterkurzus című darabja, amelynek ihletője J. S. Bach csellóra komponált hat szóló szvitjéből összeállított zenei anyag. A műveket színházunk kiváló karmestere, csellóművész, Philippe de Chalendar szólaltatja meg az előadásban. Mozaikos szerkesztésű koreográfiai tételek egymásutánjából összeálló folyamatban az egymásnak feszülések különböző aspektusait mutatjuk meg: gyürkőzés mester és tanítvány, apa és fiú, anya és lánya, fivér és nővér között. Gyürkőzés az anyaggal, amely a legyőzhetetlen ember, az emberi küzdelem mozgás-zene szimfóniájává fejlődik.


2012. január 13. 19:00 - Miskolci Nemzeti Színház

Ludas eM

Szereplők:            

Matyi: Lukács Ádám

Anya: Molnár Anna

Döbrögi: Krámer György Harangozó-díjas

 

Bányai Mirjam

Érsek Judit

Fűzi Attila

Gál Lóránt

Handa Dalma

László Lívia

Muresan Aurél

Papp Bálint

Streicher Péter

Szalay Olimpia

Varga Renáta

 

Zene: Alexander Balanescu, Vasmalom Együttes

Koreográfus asszisztens: Fűzi Attila

Díszlettervező: Zeke Edit - Kozma Attila

Jelmeztervező: Zeke Edit

Színpadmester: farkas Gábor

Rendezőasszisztens: Fűzi Attila

Ügyelő: Gribovszky Pál

Koreográfus: Kozma Attila

 

Mesterkurzus

 

Szereplők:           

Philippe de Chalendar - cselló

 

Bányai Mirjam

Handa Dalma

Lukács Ádám

Papp Bálint

Streicher Péter

Szalai Olimpia

László Lívia

Muresan Aurél

 

Zene: J. S. Bach

Koreográfus asszisztens: Fűzi Attila

Jelmeztervező: Zeke Edit

Rendezőasszisztens: Fűzi Attila

Ügyelő: Gribovszky Pál

Koreográfus: Krámer György Harangozó-díjas

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Jazz/World

Nagy Emma: Akik minket kedvelnek, nyitottak a változásra

A Nagy Emma Quintet már az alapítás évében, 2018-ban alakult elnyerte a II. Belvárosi Jazzverseny fődíját, a következő évben pedig a Müpa Jazz Showcase szakmai díját. Eközben megjelent első lemezük Set to Face címmel, amellyel felléptek a Müpa, a Sziget Fesztivál és az Opus Jazz Club színpadán is. Idén az NKA Hangfoglaló Program jóvoltából elkészítették második, LFO (Low Frequency Oscillator) című albumukat. A zenekar énekesnője, Nagy Emma a Fidelio.hu-nak mesélt. Október 24-én a Partitúra kulturális kalandtúra bajai adásában a Duna tévén a Novák Péter által rendezett videóklipje is megtekinthető.
Klasszikus

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc kult50

Egy valódi danseur noble – Balázsi Gergő Ármin a Kult50-ben

Fiatal kora ellenére díjak egész sorával büszkélkedhet a Magyar Nemzeti Balett principálja, Balázsi Gergő Ármin, aki 2019-ben „Az évad legjobb férfi táncművésze” cím mellett megkapta a Junior Prima Díjat is.
Tánc interjú

Mintha különböző játszmákon száguldoznánk végig

A PR-Evolution társulat legújabb előadása szituációkon, emberi játszmákon száguld végig, hogy a végén megtalálja a kiutat és a tanulható szeretet, az Agapé egyes állomásait. Nemes Zsófiával, a PR-Evolution Dance Company vezetőjével Péli Nagy Kata beszélgetett.
Tánc ajánló

Egy ősi jegesmedve is megjelenik a Recirquel legújabb előadásában

A Solus Amor időtlen térben kutatja a szeretet rétegeit. A monumentális légi balettben egy hatalmas jegesmedve-báb is feltűnik, ami a West Enden nagy sikerrel játszott War Horse című produkció élethű lóbábjait is készítő bábtervező, Janni Younge munkája.
Tánc magazin

70 éve a tánc szolgálatában

1950. október 14-én Állami Balett Intézetként nyitotta meg kapuit a mai Magyar Táncművészeti Egyetem. Az intézmény fennállása óta számos változás történt, a képzés mára a táncművészet teljes műfaji spektrumát lefedi. A különleges évfordulóról egy előadás keretében emlékeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.
Tánc kult50

Társadalmi krízistánc – Duda Éva a Kult50-ben

Csodaország első ránézésre a legjobb hely, ahol elképzelhetjük az életünket: itt minden a mi szórakozásunkat szolgálja, és bármi megtörténhet, amire vágyunk. Ez azonban csak illúzió. A felszín alatt káosz uralkodik, a világ velejéig romlott. Természetesen nem véletlen, hogy a szociálisan érzékeny, kritikus gondolkodású Duda Éva éppen 2019-ben döntött úgy, hogy táncba ülteti ezt a témát.