Tánc

Premier: MU Terminál - A est

2010.11.08. 10:03
Ajánlom
A VI. évfolyam estjén egy rövid vendégprodukció, majd két vadonatúj koreográfia látható november 12-én.

A Terminál Esteken szokásossá vált Előtáncra ezúttal Gulyás Anna és Bordás Emil munkája kapott meghívást. Fejes Ádám Látomás című előadása izgalmas, kísérleti darab, melyben a hat táncos közül három - a próbafolyamat alatt végig, majd az előadáson is - látásától megfosztva, csak a többi érzékszervére hagyatkozva dolgozik. Az Est harmadik részében Sans Visage címmel Barta Dóra készített koreográfiát a fiatal táncosok számára.

 "A Látomás egy kísérleti darab, melyben három táncost megfosztottam látásuktól az egész próbafolyamat alatt. Minden próbájukat így, ebben a 'megvakított' állapotban dolgozták végig, és ez az állapot az előadás idejére is fennmarad. A mozdulatok elsajátításánál csakis a tapintásuk, érintésük és hallásuk által nyert információikra támaszkodhattak, a térbeli tájékozódásukhoz pedig a 'megvakított' állapotban töltött másfél hónap próbái alatt kialakult érzékelésükre számíthatnak. Azért, hogy ez a kísérlet tényleg kísérlet maradhasson, gondosan odafigyeltünk arra is, hogy a 'megvakított' táncosok a Látomásban felhasznált mozgásanyagokból semmit se lássanak, és - nagy bánatukra - majd csak az előadásról készült videókat nézegethetik. Külön öröm számomra, hogy Fehér Ferenc elvállalta a darab zenéjének megkomponálását." (Fejes Ádám)

"A kötött mozgásanyag és az egyéniség kifejezése ellentmondásba kerülhet. De mi történik, ha a magát gúzsba kötő táncos saját arcot próbál keresni? Képes-e megtalálni, vagy egy olyan arcot talál, mely ugyanúgy nem a sajátja?" - ajánlják az alkotók Barta Dóra koreográfiáját.

2010. november 12., 13. 20:00 - MU Színház

MU Terminál - A est

Előtánc: Falvédő

Alkotó, ea.: Gulyás Anna, Bordás Emil

Fejes Ádám: Látomás

Ea.: "megvakított": Hoffmann Adrienn (III. évfolyam), Horváth Ádám (V. évfolyam), Plóza Gabriella (V. évfolyam), "látó": Áschin Zorka (VI. évfolyam), Nagy Emese (VI. évfolyam), Veres Flóra (VI. évfolyam)

Zene: Fehér Ferenc

J.: Béres Móni

Látvány, kor.: Fejes Ádám

Barta Dóra: Sans Visage

Ea.: Hoffmann Adrienn, Horváth Ádám, Plóza Gabriella, Áschin Zorka, Nagy Emese, Veres Flóra

Zene: Yves Montand

Maszk: Kovács Dani

Kor.: Barta Dóra

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

A bakibalett, amelyben a táncosoknak muszáj hibázni – VIDEÓ

Jerome Robbins 1956-os koreográfia a néző rekeszizmait is megdolgoztatja. Chopin keringőjére repkednek tétovázva a balerinák.
Tánc hír

Valentin-napon indul a Nemzeti Táncszínház új sorozata

A legnagyobb táncos legendák és feledhetetlen történetek elevenednek meg a Nemzeti Táncszínház legújabb online sorozatában, a Dance Details-ben.
Tánc hír

A jelenből és jelenről táncol a Duda Éva Társulat

Különleges táncelőadást hívott életre a Duda Éva Társulat: túllépve a tavaszi karantén alatt készített Egypercesek videósorozaton, a tavaly megélt élményeket, kollektív tapasztalatot szeretnék színpadra adaptálni. A PRIZMÁT február 25-én közvetítik a TRIP Hajóról.
Tánc hír

Az artistaművészet előtt tiszteleg a Fővárosi Nagycirkusz új online műsora

A cirkusz új épületének 50. évfordulóját egyedülálló programokkal ünnepli az intézmény, köztük egy nagyszabású produkcióval, a Dinasztiákkal.
Tánc hír

Ingyenesen látható Mándy Ildikó táncelőadása

Mándy Ildikó Harangozó Gyula-díjas koreográfus előadása, a Bozonok, lüktető energiával tölti meg a teret, és a mozgásanyagot filmes megoldásokkal társítva húzza be a nézőt egy szinte megfoghatatlan világba.