Tánc

Premier: MU Terminál - A est

2010.11.08. 10:03
Ajánlom
A VI. évfolyam estjén egy rövid vendégprodukció, majd két vadonatúj koreográfia látható november 12-én.

A Terminál Esteken szokásossá vált Előtáncra ezúttal Gulyás Anna és Bordás Emil munkája kapott meghívást. Fejes Ádám Látomás című előadása izgalmas, kísérleti darab, melyben a hat táncos közül három - a próbafolyamat alatt végig, majd az előadáson is - látásától megfosztva, csak a többi érzékszervére hagyatkozva dolgozik. Az Est harmadik részében Sans Visage címmel Barta Dóra készített koreográfiát a fiatal táncosok számára.

 "A Látomás egy kísérleti darab, melyben három táncost megfosztottam látásuktól az egész próbafolyamat alatt. Minden próbájukat így, ebben a 'megvakított' állapotban dolgozták végig, és ez az állapot az előadás idejére is fennmarad. A mozdulatok elsajátításánál csakis a tapintásuk, érintésük és hallásuk által nyert információikra támaszkodhattak, a térbeli tájékozódásukhoz pedig a 'megvakított' állapotban töltött másfél hónap próbái alatt kialakult érzékelésükre számíthatnak. Azért, hogy ez a kísérlet tényleg kísérlet maradhasson, gondosan odafigyeltünk arra is, hogy a 'megvakított' táncosok a Látomásban felhasznált mozgásanyagokból semmit se lássanak, és - nagy bánatukra - majd csak az előadásról készült videókat nézegethetik. Külön öröm számomra, hogy Fehér Ferenc elvállalta a darab zenéjének megkomponálását." (Fejes Ádám)

"A kötött mozgásanyag és az egyéniség kifejezése ellentmondásba kerülhet. De mi történik, ha a magát gúzsba kötő táncos saját arcot próbál keresni? Képes-e megtalálni, vagy egy olyan arcot talál, mely ugyanúgy nem a sajátja?" - ajánlják az alkotók Barta Dóra koreográfiáját.

2010. november 12., 13. 20:00 - MU Színház

MU Terminál - A est

Előtánc: Falvédő

Alkotó, ea.: Gulyás Anna, Bordás Emil

Fejes Ádám: Látomás

Ea.: "megvakított": Hoffmann Adrienn (III. évfolyam), Horváth Ádám (V. évfolyam), Plóza Gabriella (V. évfolyam), "látó": Áschin Zorka (VI. évfolyam), Nagy Emese (VI. évfolyam), Veres Flóra (VI. évfolyam)

Zene: Fehér Ferenc

J.: Béres Móni

Látvány, kor.: Fejes Ádám

Barta Dóra: Sans Visage

Ea.: Hoffmann Adrienn, Horváth Ádám, Plóza Gabriella, Áschin Zorka, Nagy Emese, Veres Flóra

Zene: Yves Montand

Maszk: Kovács Dani

Kor.: Barta Dóra

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.