Tánc

Premier: MU Terminál - A est

2010.11.08. 10:03
Ajánlom
A VI. évfolyam estjén egy rövid vendégprodukció, majd két vadonatúj koreográfia látható november 12-én.

A Terminál Esteken szokásossá vált Előtáncra ezúttal Gulyás Anna és Bordás Emil munkája kapott meghívást. Fejes Ádám Látomás című előadása izgalmas, kísérleti darab, melyben a hat táncos közül három - a próbafolyamat alatt végig, majd az előadáson is - látásától megfosztva, csak a többi érzékszervére hagyatkozva dolgozik. Az Est harmadik részében Sans Visage címmel Barta Dóra készített koreográfiát a fiatal táncosok számára.

 "A Látomás egy kísérleti darab, melyben három táncost megfosztottam látásuktól az egész próbafolyamat alatt. Minden próbájukat így, ebben a 'megvakított' állapotban dolgozták végig, és ez az állapot az előadás idejére is fennmarad. A mozdulatok elsajátításánál csakis a tapintásuk, érintésük és hallásuk által nyert információikra támaszkodhattak, a térbeli tájékozódásukhoz pedig a 'megvakított' állapotban töltött másfél hónap próbái alatt kialakult érzékelésükre számíthatnak. Azért, hogy ez a kísérlet tényleg kísérlet maradhasson, gondosan odafigyeltünk arra is, hogy a 'megvakított' táncosok a Látomásban felhasznált mozgásanyagokból semmit se lássanak, és - nagy bánatukra - majd csak az előadásról készült videókat nézegethetik. Külön öröm számomra, hogy Fehér Ferenc elvállalta a darab zenéjének megkomponálását." (Fejes Ádám)

"A kötött mozgásanyag és az egyéniség kifejezése ellentmondásba kerülhet. De mi történik, ha a magát gúzsba kötő táncos saját arcot próbál keresni? Képes-e megtalálni, vagy egy olyan arcot talál, mely ugyanúgy nem a sajátja?" - ajánlják az alkotók Barta Dóra koreográfiáját.

2010. november 12., 13. 20:00 - MU Színház

MU Terminál - A est

Előtánc: Falvédő

Alkotó, ea.: Gulyás Anna, Bordás Emil

Fejes Ádám: Látomás

Ea.: "megvakított": Hoffmann Adrienn (III. évfolyam), Horváth Ádám (V. évfolyam), Plóza Gabriella (V. évfolyam), "látó": Áschin Zorka (VI. évfolyam), Nagy Emese (VI. évfolyam), Veres Flóra (VI. évfolyam)

Zene: Fehér Ferenc

J.: Béres Móni

Látvány, kor.: Fejes Ádám

Barta Dóra: Sans Visage

Ea.: Hoffmann Adrienn, Horváth Ádám, Plóza Gabriella, Áschin Zorka, Nagy Emese, Veres Flóra

Zene: Yves Montand

Maszk: Kovács Dani

Kor.: Barta Dóra

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc portré

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Tánc interjú

Folytonosság és megújulás a Győri Balettnél – Interjú Velekei Lászlóval

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a negyvenéves múltra visszatekintő társulat: Kiss János igazgató huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről, és átadja a helyét az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei Lászlónak. A Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfust kérdezte terveiről a Táncművészet szerzője.
Tánc hír

Velekei László a Győri Balett új igazgatója július 1-től

A társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejárta után nem pályázott újra a pozícióra, de utódjának pedig segített felkészülni.
Tánc hír

Táncművészek, figyelem! Hamarosan zárul a Köszönjük, Magyarország! jelentkezési határideje

Május 18-ig várják a táncművészet bármely stílusában tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet, táncművészet területén életvitelszerűen dolgozó művészek (táncművészek, tánctanárok, koreográfusok) jelentkezését a Köszönjük, Magyarország! című pályázatra a Nemzeti Táncszínház oldalán.
Tánc hír

800 ezres összdíjazású videópályázatot hirdetett a StageHive

Az alkotni vágyó művészek és a jövő évadra tervezett produkciók megsegítésére indult pályázat.