Tánc

Prix de Lausanne 2010

2010.02.01. 10:23
Ajánlom
A Magyar Táncművészeti Főiskola két hallgatója, Sári Réka és Yamamoto Suori vett részt az idei Prix de Lausanne balettversenyen, amelyen 15 és 18 év közötti ifjú tehetségek mérettetnek meg.

A nemzetközi balettversenyt 1973 óta rendezik meg a svájci városban. Idén január 26. és 31. között 226 ifjú tehetség nevezett a versenyre, akik közül 81-en (38 lány, 43 fiú - a verseny történetében először volt több a fiú, mint a lány) mutatkozhattak be a zsűri előtt a világ legjobb balettiskoláiba szóló ösztöndíjakért. A verseny 38 éves történetében olyan táncosok nevét találjuk, mint Carlos Acosta, Ivan Poutrov, Alina Cojocaru (Royal Ballet, London), Stéphane Elizabe, José Martinez, Laetitia Pujol (Opéra de Paris), Julie Cox Kent, Gillian Murphy, Marcelo Gomes (American Ballet Theatre, New York), Michel Gascard,  Christine Blanc (Béjart Ballet, Lausanne), Paola Cantalupo, Bernice Coppieters (Ballets de Monte Carlo). A 320 eddigi győztes között ott van Kovács Tibor és Volf Katalin (1982), Aleszja Popova (1990), valamint a Júliaként nemrég debütált Felméry Lili (2008) is.

Az idei győztesek: Cristian Emanuel Amuchastegui (Argentína), Francisco Mungamba Reina (Spanyolország), Matiko Sasaki (Japán), Caitlin Stawaruk (Ausztrália), Aaron Sharat (Egyesült Államok), Christopher Evans (Egyesült Államok), Lewis Turner (Nagy-Britannia). Kortárstánc-díj: Lewis Turner (Nagy-Britannia). A legjobb svájci versenyző különdíja: Alexandra Valavanis. Közönségdíj: Cristian Emanuel Amuchastegui (Argentína). Ezer svájci frank értékű pénzdíjat kaptak a döntő további versenyzői: Luca Acri (Japán), Jonathan de Araujo Batista (Brazília), Chunwai Chan (Kína), Guilherme Duarte de Menezes (Brazília), Vitor Duarte de Menezes (Brazília), Yu Hiu Tung (Kína), Shu Kinouchi (Japán), Zecheng Liang (Kína), Xiang Liao (Kína), Marcelino Sambé (Portugália), Aaron Smyth (Ausztrália), Alexandra Valavanis (Svájc), Ruiqi Yang (Kína).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!
Tánc néptánc

Otthon legényesezik a magyar táncélet legjava - videó!

A táncok királyát Sánta Gergő kihívása nyomán már több ezren táncolják, többek közt Juronics Tamás és Ertl Péter is járta. A kihívással biztatnak az otthonmaradásra és demonstrálják, hogy ott is van lehetőség a gyakorlásra.
Tánc videó

Artisták otthon – Kulisszatitok és humoros jelenet a cirkuszosok videóin

A cirkuszosok is kampányt indítottak az otthon maradásért, a kezdeményezéshez már száznál is több művész csatlakozott.
Tánc cirkusz

Esténként előadásokat közvetít a Nemzeti Cirkusz

A Magyar Nemzeti Cirkusz minden este cirkuszi előadásokkal szórakoztatja a közönséget a közösségi oldalán a koronavírus-járvány miatt elmaradó produkciók miatt.
Tánc interjú

„Amikor színpadon van az ember, nincs más lehetősége, mint hogy belehal”

Március 6-án mutatták be a felfrissített koreográfiájú Laurenciát az Erkel Színházban, amelyben próbavezető balettmesterként működött közre Pongor Ildikó Kossuth- és Liszt Ferenc díjas táncművész, az Operaház örökös tagja és a Halhatatlanok társaságának tagja. Ennek apropóján beszélgettünk az előadás szünetében a mesternővel a pályakezdőségről, a hazai balettről és Leningrádról, szerepálmokról, valamint arról, mit tehet az ember, ha elveszíti a motivációját.