Tánc

Prix de Lausanne 2010

2010.02.01. 10:23
Ajánlom
A Magyar Táncművészeti Főiskola két hallgatója, Sári Réka és Yamamoto Suori vett részt az idei Prix de Lausanne balettversenyen, amelyen 15 és 18 év közötti ifjú tehetségek mérettetnek meg.

A nemzetközi balettversenyt 1973 óta rendezik meg a svájci városban. Idén január 26. és 31. között 226 ifjú tehetség nevezett a versenyre, akik közül 81-en (38 lány, 43 fiú - a verseny történetében először volt több a fiú, mint a lány) mutatkozhattak be a zsűri előtt a világ legjobb balettiskoláiba szóló ösztöndíjakért. A verseny 38 éves történetében olyan táncosok nevét találjuk, mint Carlos Acosta, Ivan Poutrov, Alina Cojocaru (Royal Ballet, London), Stéphane Elizabe, José Martinez, Laetitia Pujol (Opéra de Paris), Julie Cox Kent, Gillian Murphy, Marcelo Gomes (American Ballet Theatre, New York), Michel Gascard,  Christine Blanc (Béjart Ballet, Lausanne), Paola Cantalupo, Bernice Coppieters (Ballets de Monte Carlo). A 320 eddigi győztes között ott van Kovács Tibor és Volf Katalin (1982), Aleszja Popova (1990), valamint a Júliaként nemrég debütált Felméry Lili (2008) is.

Az idei győztesek: Cristian Emanuel Amuchastegui (Argentína), Francisco Mungamba Reina (Spanyolország), Matiko Sasaki (Japán), Caitlin Stawaruk (Ausztrália), Aaron Sharat (Egyesült Államok), Christopher Evans (Egyesült Államok), Lewis Turner (Nagy-Britannia). Kortárstánc-díj: Lewis Turner (Nagy-Britannia). A legjobb svájci versenyző különdíja: Alexandra Valavanis. Közönségdíj: Cristian Emanuel Amuchastegui (Argentína). Ezer svájci frank értékű pénzdíjat kaptak a döntő további versenyzői: Luca Acri (Japán), Jonathan de Araujo Batista (Brazília), Chunwai Chan (Kína), Guilherme Duarte de Menezes (Brazília), Vitor Duarte de Menezes (Brazília), Yu Hiu Tung (Kína), Shu Kinouchi (Japán), Zecheng Liang (Kína), Xiang Liao (Kína), Marcelino Sambé (Portugália), Aaron Smyth (Ausztrália), Alexandra Valavanis (Svájc), Ruiqi Yang (Kína).

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.