Tánc

Programok a Tánc Világnapján

2011.04.27. 12:45
Ajánlom
1982-ben az UNESCO a szervezete, a Nemzetközi Tánctanács javaslatára a klasszikus balett óriásának, Jean-Georges Noverre-nek a születésnapját, április 29-ét a Tánc Világnapjává nyilvánították, és egy évvel később ehhez a naphoz más nagyszabású rendezvények kapcsolódtak. Ezt kizárólag tánccal érdemes ünnepelni - akár nézni, akár művelni!

Kortárs tánc, fizikai színház, urban dance, performansz, mozdulatművészet, butoh és flamenco látható 2 órától a Merlinben, ahol második alkalommal rendezik meg a világnaphoz kapcsolódó maratont, amelynek fellépői többek között a Magyar Mozdulatművészeti Társulat, a Kántor Kata, Pataky Klári, a friss Lábán-díjas Fehér Ferenc, a Közép-Európa Táncszínház, a cie Ladjánszki Márta, Gergye Krisztián, Grecsó Zoltán, a Forte Társulat találhatók. Az idei program díszvendége Norvégia, és egy kis "girl power", a Fight Club és a számi kultúra különös keverékéből készült Elle Sofe-koreográfia lesz az este fénypontja 8 órakor. A rendezvényre folyamatos érkezéssel váltható jegy minden programra érvényes, a nap végén végén pedig bárki táncra perdülhet, a ritmusos talpalávalóra SIM {weekendbass} lesz a garancia.

A Gödörben a Tánc Hónapja zajlik. Az Erzsébet téren április 29-én ingyenes programokra kerül sor: kipróbálható a jógatánc, a szving, egyebek mellett lesz realeas táncóra, afro-jazz táncszínház és capoeira, indonéz és libanoni tánc, argentin tangó és break, bemutatkozik Willany Leo, emellett egyperces táncfilmeket és táncfotókat is nézhetnek az érdeklődők.

A Magyar Táncművészek Szövetsége gálaestet rendez a táncművészet legnagyobb ünnepén, s ekkor adják át a szövetség szakmai díjait. Az estre ezúttal a Budapest Táncfesztivál keretében a Müpa Fesztivál Színházában kerül sor, a fellépők a Pécsi Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Közép-Európa Táncszínház, a Duda Éva Társulat, a Duna Művészegyüttes és a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei lesznek, az est rendezője Novák Ferenc.

A Magyar Nemzeti Balett erre a napra időzítette a Giselle premierjét. A Giselle az egyik legrégibb ránk maradt romantikus balett, melynek bemutatója160 éve volt Párizsban. Az eredeti koreográfiához minden alkotó hozzátesz valamit, miközben igyekszik az egykori hangulatból és lépésanyagból minél többet megtartani. A Tánc Világnapján kerül ismét színre az Adolphe Adam zenéjére, Perrot, Coralli és Petipa készítette koreográfia, amelyet Eldar Aliev, az együttes megbízott igazgatója dolgozott át és állított színpadra.

Az újonnan nyílt RaM Colosseumban egy izgalmas újcirkuszi produkció, a Cirque Mechanics Birdhouse Factory című előadása tekinthető meg, s hogy a néptánc híveiről se feledkezzünk meg: őket a Hagyományok Házában várják, ha kiskorúak, ha pedig nagyobbacskák, akkor menjenek a Fonóba! Egerben az Idők folyamán című koreográfiával ünnepli a Tánc Világnapját a Gárdonyi Géza Színház.

További programok a Tánc Világnapján a Fidelio adatbázisában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.