Tánc

Programok a Tánc Világnapján

2010.04.28. 11:04
Ajánlom
A Tánc Világnapját 1982 óta ünneplik április 29-én, Jean-Georges Noverre születésnapján. Az ünnephez kapcsolódó programokból szemezgettünk.

A Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége hagyományosan gálaestet rendez a táncművészet legnagyobb ünnepén, amelynek keretében kerülnek átadásra a Szövetség szakmai díjai: az életmű-díjak, az évad legjobb férfi és női táncosainak díjai, a legjobb végzős növendékek díjai, az oktatásért és tudományos munkáért járó díjak, a Táncművészetért díjak, valamint a Fülöp Viktor-ösztöndíjak és az Imre Zoltán-díj átadására is. A Művészetek Palotájában a 2009-ben díjazott művészek és alkotók produkcióiból látható egy reprezentatív válogatás, míg Pécsett a Nemzeti Színházban, az 50 éves Pécsi Balett főszereplésével rendezik a gálát.

Gödörben, a Teraszon és a Parkban ingyenes táncórák és bemutatók széles választékával várjuk a táncolni, mozogni szeretőket - és persze a "csak" nézni készülő kíváncsiakat. Ez az esemény az első felvonása a Gödör májusi Tánchónapjának.

A Merlin Színház összes terében maratonra kerül sor a Merlin, a Közép-Európa Táncszínház és a Duda Éva Társulat rendezésében: modern balett, kortárs tánc, néptánc, break, tangó, térspecifikus előadások, tánciskolák várják az érdeklődőket. Akik ott lesznek: Andaxínház, Artus - Goda Gábor Társulat, Bajári Levente, Dombi Kati, Duda Éva Társulata, Fehér Ferenc, Forte Társulat, Frenák Pál Társulat, Gergye Krisztián Társulata, GoBe Társulat, Grecsó Zoltán, Hodworks, Idéző Kamara Táncszínház, Jobbágy Bernadett, Közép-Európa Táncszínház, Ladányi Andrea, Magyar Mozdulatművészeti Társulat, Nemes Orsolya, Nemeskéri Júlia, Pataky Klári, PR-Evolution Dance Company, Simkó Beatrix, Török Ákos, TranzDanz, Tünet Együttes, Zambrzycki Ádám, akik részleteket adnak elő produkcióikból, így a szakma és a közönség képet kaphat a budapesti táncéletről. Fontosnak tartják, hogy a művészek és a közönség kapjon egy átfogó képet arról, mi is történik ma a táncéletben. A rendezvény ideje alatt Dusa Gábor fotóiból alkalmi virtuális kiállítás nyílik. Az előadásokon kívül pedig a Merlin 24 órán át táncfilmeket is vetít. A válogatásban a klasszikus balett hazai és külföldi képviselőinek munkái, a modern irányzatok képviselői és a legfrissebb magyar produkciók is láthatók lesznek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.