Tánc

Régi-új táncfesztivál

2011.04.14. 08:00
Ajánlom
A Nemzeti Táncszínház szervezésében április 20. és 29. közt zajlik a Budapest Táncfesztivál. Színes programjából négynek is a Művészetek Palotája Fesztivál Színháza a helyszíne. A Magyar Táncművészeti Főiskola, a Magyar Táncművészek Szövetsége jegyezte gálák mellett egy esten, egy csokorban három, vidéki műhely munkáit láthatjuk, s visszatér Budapestre a világhírű Shen Wei nagy sikerrel bemutatkozott társulata is.

Régi-új táncrendezvényt köszönthetünk a fővárosban: a Budapest Táncfesztivál ugyanis az idén tizenegyedik évébe lépő Táncfórum utóda, ám a szervezői szándék szerint nem csupán nevében újul meg idén. A kilencnapos programban tallózva balett-, modern- és kortárstánc, valamint néptáncprodukciókkal, népszerű és "könnyebben fogyasztható", illetve kísérletezőbb hangvétellel egyaránt találkozunk. (Persze kérdés, kinek mi csúszik könnyebben.) A fentebb említett Shen Wei Társulat felfogásában maradisággal nem egykönnyen vádolható. Nemzetközi hódításainak térképére azonban Budapest, tombolva ünneplő közönségével már igazán könnyedén felkerült.

A fesztivál nyitányaként, április 20-án látható a Tánc, tánc, tánc... - immár 60 éve című, nemzetközi gálaest a Magyar Táncművészeti Főiskola és vendégei közreműködésével. Az est címében hirdeti, a főiskola a közelmúltban ünnepelte megalapításának hatvanadik évfordulóját. 2010 azonban nem csupán a jubileum örömét, de gyászt és döbbenetet is hozott az intézmény életében. Alig másfél évvel kinevezése után, tragikusan fiatalon elhunyt az iskola rektora, a szintén aktív élete csúcsán eltávozott ifj. Nagy Zoltánt tisztségében követő dr. Jakabné dr. Zórándi Mária Harangozó-díjas táncművész, pedagógus. Az ünnepi est hangulatát alapjaiban határozza meg az emlékezés, hiszen a jubileumi évre született gála beköszöntőjét is a néhai rektor írta, aki Henry Havelock Ellis, világhírű brit orvos-író szavaival kezdte ajánlását. "A tánc a legmagasztosabb, a legmegindítóbb és a legszebb a művészetek között, mert nem puszta lefordítása és absztrahálása az életnek, hanem az élet maga." A műsorban a legjobb mai növendékek, hazai és külföldi vendégek produkciói láthatók. E gálaest - mint azt Zórándi fogalmazta - "az áthagyományozott értékek és a friss próbálkozások ünnepe. A tánc ünnepe - és ha a táncé, akkor az élet ünnepe is." Szívszorító, hogy már őnélküle.

Másnap, április 21-én egy úgynevezett Triple Bill, azaz három, különálló produkciót egy est keretében felvonultató program látható, melyek közül a Badora Társulaté és a Szegedi Kortárs Baletté egyaránt budapesti premier - míg a Győri Balett repertoárjának egy, 2009-ben betanult, remek darabját hozza el.

A Barta Dóra táncművész-koreográfus vezette Badora 2008 végén alakult meg, s az egri Gárdonyi Géza színház adott teret és otthont a társulatnak, s művészeinek. A Budapest Táncfesztiválon Gustavo Ramirez Sansano Töredék című alkotásával lépnek fel. A táncmű az emberi lét olyan alapvető felvetéseire-kihívásaira keres választ, mint a távolság, emlékezet, társulás és az idő múlásának feltartóztathatatlansága, keresésének fókuszában a párkapcsolatok, a család és a barátok köre. "Mit teszel akkor, amikor a számodra fontos emberek több száz, vagy több ezer mérföldre vannak tőled? Mi történik, amikor életedet két távoli pont között kell megosztanod; és amikor a földrajzi távlatokban folytatott gondolkodásod lassan az egész világot felöleli?" - kérdezi Sansano.

A Szegedi Kortárs Balett egyfelvonásosának, a Juronics Tamás jegyezte Belső pokolnak mottója egy Hamvas Béla-idézet a Silentium című műből: "A bűn és a pokol és a kárhozat misztériuma. Át kell menni rajta, mint a halálon. Jaj annak, aki a sötétség borzalmas titka elől menekül. Magadra kell venned." A Liszt-zenére komponált táncdarab a távoli, a felmérhetetlen távolságba képzelt, és a magunkban hordott, személyes pokolról és mennyországról értekezik.

A Győri Balett Christopher Bruce világhírű brit koreográfus 1991-ben, a Genfi Balett bemutatta, népszerű alkotását, a Kakast (Rooster) adja elő a hármas esten. A Rolling Stones-számokra született, kirobbanó erejű, magával ragadó játék, mint alkotója fogalmaz: "közvetlenül a Rolling Stones zenéjéből származott azzal a szándékkal, hogy az ő zenéjüket és korukat ünnepelje". A darab, melyet a hazai közönség Európa egyik legjelentősebb táncegyüttese, a Rambert Dance Company (a társulathoz táncosként-koreográfusként, művészeti vezetőként Bruce neve negyven évig kötődött) előadásában is láthatott, fergeteges élményt ígér.

2008 tavaszán mutatkozott be Magyarországon - a Táncfórum programjában, s pont a Fesztivál Színházban - a Shen Wei Dance Arts. Shen Wei, az 1995 óta New Yorkban dolgozó, kínai születésű táncalkotó-előadó (nemkülönben kiváló festő- és fotóművész, designer), felmenői révén a hagyományos kínai opera világába beleszületett, majd fiatal korától maga is művelte e műfajt. Varázsos hangulatú műveivel üstökösként robbant be a táncművészet nemzetközi világába. Koreográfiáját tízezrek, televízión pedig százmilliók láthatták a 2008-as Pekingi Nyári Olimpia nyitóünnepségén. A társulat budapesti bemutatkozását közönség és kritika egyöntetű elragadtatással fogadta. Az együttes most, április 27-28-án látható programja szerkezetében, atmoszférájában idézi a három évvel ezelőtti estet. Az elsőként látható Map Steve Reich The Desert Music című zenéjére készült, áradó, nagy erejű munka, melyről a The News Observer kritikusa így vélekedett: " (...) sodró ereje megdöbbentő (...) A mozgások egy része a természet törvényeit és a káoszt idézi, ahogy csoportok alakulnak, majd oszlanak fel, vagy ahogy ugyanazon mozgáselemek ismétlődnek újra és újra (...) Bámulatos."

Az est második felében látható Re- (II.) egy triptichon középső darabja, elemei Tibet, Kambodzsa és Kína varázslatos világára, kulturális örökségére, atmoszférájára reflektálnak. A budapesti közönség a Kambodzsát idéző, hagyományos, khmer zenére és John Tavener kompozíciójára (Tears of the Angel) készült második számú táncművet láthatja.

A Táncfórumhoz hasonlóan a Budapest Táncfesztivál is a Tánc világnapja köré szerveződik. Mint minden évben a jeles napot, április 29-ét idén is gálaest ünnepli, melynek szervezője a Magyar Táncművészek Szövetsége, rendezője pedig a magyar táncművészet, a néptánc legendás, nagy öregje, Novák Ferenc.

A Budapest Táncfesztivál programjai a Művészetek Palotájában:

2011. április 20. 19:00

Tánc, tánc, tánc... - immár 60 éve

Nemzetközi gálaest a Magyar Táncművészeti Főiskola és vendégei közreműködésével

2011. április 21. 19:00

Triple Bill

Badora Társulat: Töredék

Szegedi Kortárs Balett: A belső pokol

Győri Balett: Kakas

2011. április 27-28. 19:00

Shen Wei Dance Arts

Map

Re-(II. rész)

2011. április 29. 19.00 óra

Gálaest a Tánc világnapja tiszteletére

Magyar Táncművészek Szövetségének szervezésében

Rend.: Novák Ferenc

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Zenés színház

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Vizuál

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A korábbi kulturális államtitkár megbízatása öt évre szól.
Klasszikus

Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Nagy öröm, hogy a bezártság után a Filharmónia Magyarország szervezésében több száz programon vehetünk részt a nyáron. A fesztiválok mellett országos programokkal, nyáresti kikapcsolódással várják a közönséget. Több mint 60 városban, több mint 100 koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét. Különlegesség, hogy Ferenc pápa énekeggyüttese, a világ legrégebbi kórusa is csatlakozik a programhoz.
Színház

Nem akarta, hogy bárki lássa hanyatlani – Sződy Szilárd emlékére

81. életévében elhunyt Sződy Szilárd rendező, dramaturg, oktató, Sződy Szilárd szobrász- és éremművész unokája. Bicskei Kiss László színész, rendező emlékezett meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A szülővárosában lép fel Gergye Krisztián táncművész

A Kőszegi Várszínház augusztus 3-án mutatja be a Szinesztézia című egyedülálló – kép-performansz és pop-up kiállítás – összművészeti előadást. A tánc, a mozdulatok képzőművészeti alkotások vonzásába kerülnek Nagy Csilla és Gergye Krisztián táncművészek performansz-etűdjei által.
Tánc ajánló

Augusztusban Miskolcon táncol a világ

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon. A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkció érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem.
Tánc ajánló

A képzőművészet és a tánc harmóniája

A Gergye Krisztián Társulat Szinesztézia című különleges és rendkívül látványos összművészeti estjét, július 29-én a szentendrei MűvészetMalomban lehet megtekinteni.
Tánc hír

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Tánc hír

Magyar Éva újra táncol

A nemrég 60. születésnapját ünneplő színész-koreográfust Ebony Buckle énekesnő új videójában láthatjuk újra táncolni, a videoklip koreográfiáját is ő jegyzi.