Tánc

Rendíthetetlenül küzd álmaiért az "indiai Billy Elliot"

2017.07.04. 14:48
Ajánlom
Adott egy tizenöt éves őstehetség Indiában, és egy lehetőség, hogy közel kerüljön álmaihoz. Csupán egy valami nem adott: az anyagiak, amik szükségesek ahhoz, hogy beteljesítse vágyát. Ebben kér most segítséget Amir Shah.

A plié mindenhol plié, legyen szó az American Ballet Theater színpadáról, vagy az afrikai nyomornegyedről, csupán a körülmények mások. Számos alkalommal írtunk már olyan kortárs tündérmesékről, amik valóra váltak, elég, ha Misty Copeland, Micheala DePrince vagy Ahmad Joudeh esetére gondolunk. Ők mind bebizonyították, hogy származástól, bőrszíntől függetlenül véghez lehet vinni a lehetetlent még egy olyan szigorú műfajban is, mint a balett.

Öt inspiráló táncos, aki véghezvitte a lehetetlent

Kapcsolódó

Öt inspiráló táncos, aki véghezvitte a lehetetlent

A táncosoknak minden nap meg kell küzdeniük saját fizikai határaikkal és a versenyhelyzet adta állandó stresszel, de vannak, akiknek ezen felül még a származásukból adódó korlátokat is le kell gyűrniük, hogy érvényesülni tudjanak. A Tánc Világnapján azokról mesélünk, akik látszólagos behozhatatlan hátrányuk ellenére is elérték a csillagokat.

A következő csillag is feljött már az égre: Amir Shahnak hívják, tizenhat éves, és Indiában, Mumbai szegénynegyedében lakik. Itt nem mindennapos az operába járás, sőt, valljuk be, nemzetközi viszonylatban sem tudunk befutott indiai balett-táncosokról, hiszen ez a műfaj továbbra is elsődlegesen a nyugati kultúra sajátja, Keleten alig-alig van még hagyománya. Ezek azok a tények, amikkel nem törődik ez a ragyogó tehetségű fiú.

Amir Shah és mestere, Yehuda Maor

Amir Shah és mestere, Yehuda Maor

Amir Shah csupán két és fél éve tanul balettot, de tanára, Yehuda Maor szerint a srác körülbelül két hét alatt elsajátította a balett nyelvezetét és stilisztikáját, amihez páratlan szorgalom és kitartás társul részéről. A fent említett balett-mester a The Royal Ballet és az izraeli Bat-Dor Dance Company korábbi táncosa, a The Danceworx elnevezésű indiai iskolában figyelt fel Amir különleges képességeire. Két és fél évnyi tréning után Amir ott tart, hogy felvételt nyert az American Ballet Theater nagy presztízsű iskolájába, a Jacqueline Kennedy Onassis School-ba. Mindössze annyi a probléma, hogy önerőből nem tudja finanszírozni a képzési költségeket és a New York-i lakhatást. Az első évre való pénze már megvan, a további három évhez szükséges anyagiak beszerzéséhez pedig tanára a GoFundMe elnevezésű oldalon indított gyűjtőakciót.

Amir a kampányvideóban elmondja, hogy példaképe az American Ballet Theater magántáncosa, Daniil Simkin, aki egyike azon táncosoknak, akik a közösségi médiában aktívan próbálják demisztifikálni és nyitottá tenni a balett műfaját. A videóban Amir részleteket mutat be A kalóz című balettból. Nem ez az első eset egyébként, amikor nemzetközi szinten is felfigyelnek Amir tehetségére: meghívták már a New York-i Joffrey Ballet School-ba és az Oregon Ballet Theater iskolájába is, utóbbiban el is töltött három hónapot ösztöndíjjal. Most pedig a BBC készített róla riportot. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, mert biztosak vagyunk benne, hogy hallani fogunk még Amirról.

Ha szeretné támogatni Amir Shah útját, ide kattintva teheti meg!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

"Ami igazán gazdaggá tesz minket, az a sokféleség"

Az idei Budapest Táncfesztivál egyik külföldi fellépője a Company Wang Ramirez, amelynek két alapítója, Honji Wang és Sébastien Ramirez EVEREYNESS című produkciójukkal kapcsolatban árult el kulisszatitkokat.
Tánc magazin

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Tánc kritika

Aki vállalja a tehetetlenségét, az nevetségessé válik?

A minden előadásához új formanyelvet kereső Tünet Együttes ezúttal magáról beszélt A tünetegyüttes című performanszában, amihez csak egyetlen út kínálkozott: az őszinteség.
Tánc ajánló

A Tünet Együttes bemutatja, hogy működik ma egy független társulat

Február 18-án és 19-én a Trafóklubban szembesít a Tünet Együttes a következő kérdésekkel: Hová tart a független színház? Mi közünk van ehhez nekünk, nézőknek? Régen minden jobb volt?
Tánc

Most már ilyen is van: férfi spicc-cipő

A nemi egyenlőség kérdése a balettet is utolérte: egyre több férfi vágyik új magasságokba, néhányan már spicc-re is felmerészkednek.