Tánc

Rendíthetetlenül küzd álmaiért az "indiai Billy Elliot"

2017.07.04. 14:48
Ajánlom
Adott egy tizenöt éves őstehetség Indiában, és egy lehetőség, hogy közel kerüljön álmaihoz. Csupán egy valami nem adott: az anyagiak, amik szükségesek ahhoz, hogy beteljesítse vágyát. Ebben kér most segítséget Amir Shah.

A plié mindenhol plié, legyen szó az American Ballet Theater színpadáról, vagy az afrikai nyomornegyedről, csupán a körülmények mások. Számos alkalommal írtunk már olyan kortárs tündérmesékről, amik valóra váltak, elég, ha Misty Copeland, Micheala DePrince vagy Ahmad Joudeh esetére gondolunk. Ők mind bebizonyították, hogy származástól, bőrszíntől függetlenül véghez lehet vinni a lehetetlent még egy olyan szigorú műfajban is, mint a balett.

Öt inspiráló táncos, aki véghezvitte a lehetetlent

Kapcsolódó

Öt inspiráló táncos, aki véghezvitte a lehetetlent

A táncosoknak minden nap meg kell küzdeniük saját fizikai határaikkal és a versenyhelyzet adta állandó stresszel, de vannak, akiknek ezen felül még a származásukból adódó korlátokat is le kell gyűrniük, hogy érvényesülni tudjanak. A Tánc Világnapján azokról mesélünk, akik látszólagos behozhatatlan hátrányuk ellenére is elérték a csillagokat.

A következő csillag is feljött már az égre: Amir Shahnak hívják, tizenhat éves, és Indiában, Mumbai szegénynegyedében lakik. Itt nem mindennapos az operába járás, sőt, valljuk be, nemzetközi viszonylatban sem tudunk befutott indiai balett-táncosokról, hiszen ez a műfaj továbbra is elsődlegesen a nyugati kultúra sajátja, Keleten alig-alig van még hagyománya. Ezek azok a tények, amikkel nem törődik ez a ragyogó tehetségű fiú.

Amir Shah és mestere, Yehuda Maor

Amir Shah és mestere, Yehuda Maor

Amir Shah csupán két és fél éve tanul balettot, de tanára, Yehuda Maor szerint a srác körülbelül két hét alatt elsajátította a balett nyelvezetét és stilisztikáját, amihez páratlan szorgalom és kitartás társul részéről. A fent említett balett-mester a The Royal Ballet és az izraeli Bat-Dor Dance Company korábbi táncosa, a The Danceworx elnevezésű indiai iskolában figyelt fel Amir különleges képességeire. Két és fél évnyi tréning után Amir ott tart, hogy felvételt nyert az American Ballet Theater nagy presztízsű iskolájába, a Jacqueline Kennedy Onassis School-ba. Mindössze annyi a probléma, hogy önerőből nem tudja finanszírozni a képzési költségeket és a New York-i lakhatást. Az első évre való pénze már megvan, a további három évhez szükséges anyagiak beszerzéséhez pedig tanára a GoFundMe elnevezésű oldalon indított gyűjtőakciót.

Amir a kampányvideóban elmondja, hogy példaképe az American Ballet Theater magántáncosa, Daniil Simkin, aki egyike azon táncosoknak, akik a közösségi médiában aktívan próbálják demisztifikálni és nyitottá tenni a balett műfaját. A videóban Amir részleteket mutat be A kalóz című balettból. Nem ez az első eset egyébként, amikor nemzetközi szinten is felfigyelnek Amir tehetségére: meghívták már a New York-i Joffrey Ballet School-ba és az Oregon Ballet Theater iskolájába is, utóbbiban el is töltött három hónapot ösztöndíjjal. Most pedig a BBC készített róla riportot. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, mert biztosak vagyunk benne, hogy hallani fogunk még Amirról.

Ha szeretné támogatni Amir Shah útját, ide kattintva teheti meg!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.