Tánc

Réti Anna: "A jelenlét tudatossága nehéz feladat"

2012.05.16. 07:34
Ajánlom
Réti Anna táncos, koreográfus idén márciusban másodszor kapta meg a legszínvonalasabb alkotók és alkotások elismeréséért járó Lábán Rudolf-díjat a Vis-a-vis találkozások A-val című előadásáért. A darab kapcsán a "pszichológiai táncszínház"-ról, a groteszk színpadi elemekről és a tudatos önmegfigyelésről beszélgettünk.

- Pécsett és aztán Hollandiában tanultad a táncot. Milyen tapasztalataid voltak kint?

- 1997-ben tizennyolc évesen mentem ki Hollandiába, és akkor kinyílt előttem a világ. Rengeteg dolgot ott tapasztaltam meg először, és meg kellett tanulnom egészen máshogy gondolkozni a testemről. Például az első balettórán közölte a tanárom, hogy felejtsem el a Vaganova-rendszert úgy, ahogy van. Mindent kezdtünk szépen elölről. Tudatosítanom kellett a mozdulataimat, ügyelni rá, hogy ne csak a végrehajtás legyen a lényeg. Kint nagyon figyeltek arra, hogy mire képes az adott táncos teste.

- Táncosként miért jön vissza az ember Magyarországra dolgozni?

- Azért kellett hazajönnöm, mert nem kaptam meg a munkavállalási engedélyt, pedig munkám is lett volna. Még nem voltunk EU-tagok, és akkor egy kicsit bekeményítettek a hollandok.

- Ha épp nem önálló produkciót csinálsz, akkor különböző társulatokban szoktál felbukkanni: a Tünet Együttessel, a Szputnyikkal és az Artusszal dolgozol. Miért nincs egy Réti Anna Társulat?

- Az első időkben, amikor visszajöttem Rotterdamból, volt egy nagy lendület, amikor sok mindenkivel dolgoztam. Csak lassan, az idők során találtam meg, hogy hol van az én helyem, mi az a közeg vagy egyáltalán mi az a forma, amiben ki tudom magam fejezni. Ehhez végig kell pásztázni és kipróbálni sok mindent. Azokat az állandó alkotótársakat, akikre egyébként nagyon vágyom, valószínűleg még nem sikerült megtalálnom.

- Mi az az irány, aminek mentén szeretsz dolgozni?

- Nekem nagyon fontos, hogy a test és szellem egyszerre próbáljon átadni egy üzenetet. A barátaim azt szokták mondani, hogy "pszichotáncszínház"-at csinálok (nevet), aminek a terápia is része. Érdekel, hogyan lehet a testet átformálni és azzal egy vizuális trükköt létrehozni. Lényeges számomra, hogy amiről beszélni szeretnék, az ne csak az én saját magánügyem legyen, hanem igenis mindenkihez szóljon. Magamból indulok ki, de az a szándékom, hogy bevonjak másokat is. A Vis-a-vis című előadásomnak például úgy kezdtem neki, hogy egy interjúsorozatot csináltam a legkülönbözőbb korú, szakmájú és érdeklődésű emberekkel.

- Mi érdekelt? Mi szerint választottad ki az alanyaidat?

- Leginkább az ismerőseim közül választottam. Beszélgettem Mérő László matematikussal, Uhrik Dóra művésznővel, Tenigl Takács László buddhista filozófussal, Halasi Zoltán költővel, színészekkel, táncosokkal, egy terhes anyukával, egy élsportolóval és egy filmrendezővel. Arra voltam kíváncsi, hogy a különböző emberek mennyire tudatosan vannak jelen az életükben, egyáltalán felmerül-e bennük ez a kérdés. A másik pont az volt, hogy amikor a munkájukban kreatívan vesznek részt, akkor azt a jelenlétet hogyan tudják megfogalmazni. Ezekre nagyon különböző válaszokat kaptam, volt, aki nem is értette a kérdést, és azt mondta, hogy nincs is miről beszélni, hiszen annyira egyértelmű az állandó jelenléte. De volt olyan, aki pontosan le tudta írni ezeket az állapotokat.

- Ez egyfajta önreflexiós vizsgálat?

- Inkább a saját életünk tudatos megfigyelése. De azt is hívhatjuk tudatosságnak, ha az ember észreveszi, hogy nincsen jelen. Engem ez a téma azért foglalkoztatott, mivel azt éreztem, hogy sokszor nem vagyok jelen az életemben, és így rengeteg időt elpazarolok. Jelen lenni rendkívül nehéz feladat. Ez lett a témája a Vis-a-vis találkozások A-val című darabnak.

- Jól érzem, hogy erősen vonzódsz a groteszk dolgokhoz, hangulatokhoz? Sokszor egyszerre szórakoztatóak és dermesztőek azok a képek, amiket a színpadon megvalósítasz.

- Nagyon örülök, ha ez jön át. Sokszor kaptam olyan visszajelzéseket, főleg a Lélek pulóver nélkül és a Kártyavár kapcsán, hogy bátor dolog, kicsit túl bátor ilyen erősen kifejezni azt, ami belül mozgat. Ebben talán az őszinteség is kicsit meghökkentő lehet, az emberek gyakran visszahátrálnak, hogy "köszönöm, ez nekem túl sok". Viszont az nagyon fontos, hogy mindig legyen benne valami, ami megmosolyogtat, ami empátiát ébreszt bennük.

- Milyen terveid vannak a közeljövőre?

- Nagy Józseffel kezdtünk el tavaly egy új darabot, azt fogjuk folytatni, és egy portugál koreográfussal, Paulo Riberióval fogunk bele egy új munkába ősszel. De addig is lesz még pár előadás, például június 14-én és 15-én a Vis-a-vis találkozások A-val az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér kamaratermében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A világ táncai 1 előadásban

Japán taiko ritmusok, vad afro táncok, a velencei karnevál hangulata, egy tradicionális zsidó esküvői ceremónia, spanyol flamenco, ír sztepptánc, görög szirtaki és mulatós cigánytánc - mindez egyetlen előadásban a magyar táncélet egyik legkarakteresebb együttesétől, a Varidance-től.
Tánc hír

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Tánc tranzdanz

Krasznahorkai inspirálta fekete-fehér táncképeket fest a TranzDanz

Kovács Gerzson Péter a TranzDanz társulattal január 17-én mutatja be Noir című, legújabb előadását a MU Színházban. A Krasznahorkai világát idéző előadás kapcsán Gyepesi Flóra beszélgetett a társulatvezetővel.
Tánc hír

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Tánc róna viktor

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.