Tánc

Róna Viktor és Orosz Adél - Ritka pillanatok a magyar balett aranykorából

2021.05.30. 13:25
Ajánlom
Folytatódik a Percről-percre Róna Viktorral tánctörténeti sorozat ezúttal Orosz Adél művészetének felidézésével az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet youtube csatornáján. Május 31-én a Kincsvadászat videósorozat Lakatos Gabriella balettművész pályáját idézi fel.

Percről percre Róna Viktorral: Az örök partner, Orosz Adél   

Herceg a vasfüggöny mögül címmel Róna Viktor balettművészről nyílt kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A gazdag anyagból, e szerteágazó és izgalmas életútból kapunk ízelítőt fontos találkozások, ritka pillanatok, érdekes történetek felidézésével, melyek kulisszatitkaiba a tárlat kurátora, Halász Tamás avatja be az érdeklődőket.

Róna Viktorról nem lehet beszélni Orosz Adél nélkül. Kettősük a magyar balettművészet történetének egyik legendás párosa volt. Az előadás fotókkal és rövid hanganyag segítségével idézi meg Orosz Adél személyét, akivel a járvány elmúltával valószínűleg személyesen is találkozhatnak az érdeklődők a kiállításban.

Kincsvadászat: Zenélő üvegpalack - Premierajándék Lakatos Gabriella hagyatékából

Lakatos Gabriella (1927-1989) a magyar balett aranykorának egyik legnépszerűbb, emblematikus, igen sokoldalú művésze volt. Gazdag hagyatéka a halálát követő évben került a Táncarchívumba. Az értékes anyagból 2007-ben rendezett kiállítással emlékeztek meg a művész születésének nyolcvanadik évfordulójáról, melynek színhelye az Operaház Vörös Szalonja volt.

A tárlat megnyitóján Keveházi Gábor e szavakkal emlékezett meg a táncosnőről: "Lakatos Gabriella nagyon hiányzik, hiszen ő igazi egyéniség, egy különleges szín volt az akkori táncéletben: ő volt A balerina. Fantasztikus ember, akire mindig oda kellett figyelni. Ritka egyéniség, talán ha száz évente születik ilyen művész. Zseni volt, nemcsak akkor, amikor táncolt, hanem akkor is, amikor énekelt, vagy amikor színész volt. Azt tanította, hogy a táncművészetben nem a technika számít: ha a szerep a szívedben van, mindent ki tudsz fejezni. Tanítani kellene e világhírű prímabalerina művészetét. Őrizzük emlékét úgy, ahogy azt kell."

Most egy olyan ritka kincset mutat meg az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet online videócsatornáján, amely premierajándékként került a művész személyes tárgyai közé és megkapóan szép emléke egy sikeres bemutatónak.

A likőrösüvegbe foglalt, balerinát ábrázoló kis zenélődoboz a hagyaték jellegzetes, mesebeli hangulatú darabja.

E különleges ajándékról, a művész hagyatékáról a gyűjtemény vezetője Halász Tamás mesél az érdeklődőknek a május 31-én 9 órától elérhető kisfilmben.

TORMAI-ANDOR-FOTO-133822.jpg

Lakatos Gabriella (Fotó/Forrás: Tormai Andor / PIM-OSZMI Táncarchívum, ltsz.:10.124)

Az OSZMI youtube-csatornáján a sorozatok korábbi részei is elérhetőek. 

 

Fejléckép: Orosz Adél és Róna Viktor, 1959. / Fotó: Kotnyek Antal, PIM-OSZMI Táncarchívum

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

Kapcsolódó

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.

"Ő volt A balerina" – 30 éve halt meg Lakatos Gabriella

Lakatos Gabriella az 1945 utáni magyar balettművészet egyik legnagyobb csillaga volt, akit semmi sem tántorított el a színpadtól: nyugdíjazása után énekes karriert épített. A táncos díva 1989. november 12-én hunyt el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Sokszínűség, közös tánc, interaktív programok a TáncParkban

Az országos trendhez igazodva teraszt nyit a táncművészet is! Újra könnyed nyári élményt ígér a magyar táncművészet otthona, a Nemzeti Táncszínház a kulturális tartalomra vágyó közönségnek július 14–22. között.
Tánc hír

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Tánc hír

Átadták a Magyar Táncművészek Szövetségének kitüntetéseit

A szövetség hagyományosan április 29-én adja át a díjakat, a járványhelyzet miatt azonban a tavalyi és idei díjátadót is el kellett halasztani. A négy díjazott végül június 5-én vehette át a kitüntetést.
Tánc ajánló

Körbetáncolja a Földet a Góbi Rita Társulat

Az univerzum nagyságát és a magányosan létező egyén folyamatos útkeresését tematizálja a Góbi Rita Társulat legújabb produkciója, melyet június 19-én mutatnak be az online térben.
Tánc hír

Verbunkost táncol a Kárpát-medence

Hagyományteremtő céllal, az egész Kárpát-medencére kiterjedő eseménysorozatot indít útjára a Hagyományok Háza. A június 12-én első alkalommal megrendezésre kerülő Verbunk Napja egy országhatárokon átívelő kezdeményezés, melyen több száz táncos egy időben táncolja majd a tájegységekre jellemző verbunkosokat.