Tánc

Róna Viktor és Orosz Adél - Ritka pillanatok a magyar balett aranykorából

2021.05.30. 13:25
Ajánlom
Folytatódik a Percről-percre Róna Viktorral tánctörténeti sorozat ezúttal Orosz Adél művészetének felidézésével az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet youtube csatornáján. Május 31-én a Kincsvadászat videósorozat Lakatos Gabriella balettművész pályáját idézi fel.

Percről percre Róna Viktorral: Az örök partner, Orosz Adél   

Herceg a vasfüggöny mögül címmel Róna Viktor balettművészről nyílt kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A gazdag anyagból, e szerteágazó és izgalmas életútból kapunk ízelítőt fontos találkozások, ritka pillanatok, érdekes történetek felidézésével, melyek kulisszatitkaiba a tárlat kurátora, Halász Tamás avatja be az érdeklődőket.

Róna Viktorról nem lehet beszélni Orosz Adél nélkül. Kettősük a magyar balettművészet történetének egyik legendás párosa volt. Az előadás fotókkal és rövid hanganyag segítségével idézi meg Orosz Adél személyét, akivel a járvány elmúltával valószínűleg személyesen is találkozhatnak az érdeklődők a kiállításban.

Kincsvadászat: Zenélő üvegpalack - Premierajándék Lakatos Gabriella hagyatékából

Lakatos Gabriella (1927-1989) a magyar balett aranykorának egyik legnépszerűbb, emblematikus, igen sokoldalú művésze volt. Gazdag hagyatéka a halálát követő évben került a Táncarchívumba. Az értékes anyagból 2007-ben rendezett kiállítással emlékeztek meg a művész születésének nyolcvanadik évfordulójáról, melynek színhelye az Operaház Vörös Szalonja volt.

A tárlat megnyitóján Keveházi Gábor e szavakkal emlékezett meg a táncosnőről: "Lakatos Gabriella nagyon hiányzik, hiszen ő igazi egyéniség, egy különleges szín volt az akkori táncéletben: ő volt A balerina. Fantasztikus ember, akire mindig oda kellett figyelni. Ritka egyéniség, talán ha száz évente születik ilyen művész. Zseni volt, nemcsak akkor, amikor táncolt, hanem akkor is, amikor énekelt, vagy amikor színész volt. Azt tanította, hogy a táncművészetben nem a technika számít: ha a szerep a szívedben van, mindent ki tudsz fejezni. Tanítani kellene e világhírű prímabalerina művészetét. Őrizzük emlékét úgy, ahogy azt kell."

Most egy olyan ritka kincset mutat meg az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet online videócsatornáján, amely premierajándékként került a művész személyes tárgyai közé és megkapóan szép emléke egy sikeres bemutatónak.

A likőrösüvegbe foglalt, balerinát ábrázoló kis zenélődoboz a hagyaték jellegzetes, mesebeli hangulatú darabja.

E különleges ajándékról, a művész hagyatékáról a gyűjtemény vezetője Halász Tamás mesél az érdeklődőknek a május 31-én 9 órától elérhető kisfilmben.

TORMAI-ANDOR-FOTO-133822.jpg

Lakatos Gabriella (Fotó/Forrás: Tormai Andor / PIM-OSZMI Táncarchívum, ltsz.:10.124)

Az OSZMI youtube-csatornáján a sorozatok korábbi részei is elérhetőek. 

 

Fejléckép: Orosz Adél és Róna Viktor, 1959. / Fotó: Kotnyek Antal, PIM-OSZMI Táncarchívum

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

Kapcsolódó

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.

"Ő volt A balerina" – 30 éve halt meg Lakatos Gabriella

Lakatos Gabriella az 1945 utáni magyar balettművészet egyik legnagyobb csillaga volt, akit semmi sem tántorított el a színpadtól: nyugdíjazása után énekes karriert épített. A táncos díva 1989. november 12-én hunyt el.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

„Ezen a szerepen egy életen át kell dolgozni” – interjú Beck Mariával

Decemberben mutatkozott be a közönségnek Máriaként A diótörőben, tavasszal Odette/Odile és Kitri szerepében láthattuk. Beck Mariát különös életútjáról, félig amerikai, félig orosz identitásáról és a balettirodalom női karaktereihez való viszonyáról kérdeztük.
Tánc interjú

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Tánc magazin

Táncfilm készült a kényszeresség mögé zárt káosz találkozásáról a bürokráciával

A Nagy Emese által koreografált és Bartha Máté által rendezett kisfilm, OCD – Ordinary Catastrophic Day címmel egy rendmániás kaotikus utazását tárja elénk hét percbe sűrítve.
Tánc ajánló

Néptáncegyüttesek látványos produkciói a 28. Duna Karneválon

Nemzetközi és hazai táncegyüttesek fellépésével rendezik meg a 28. Duna Karnevált június 9-16-ig Budapesten. A fesztiválon fellép többek között a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes és a Romengo.
Tánc ajánló

A balettvilág sztárjai lépnek fel a Magyar Állami Operaházban

Jacopo Tissi és Alejandro Virelles is bemutatkozik a Magyar Nemzeti Balett művészeivel 2023. május 27-én a VII. Nagy Iván Nemzetközi Balettgálán a Magyar Állami Operaházban.