Tánc

Salsa: Belekóstoltam a kubai szószba!

2011.04.06. 17:42
Ajánlom
Egy percig sem unatkoztam, hisz több tíz férfi karjában is megfordultam. Másfél óra után sem akartam abbahagyni, annyira ízlett ez a szósz. Táncos sorozatunban ezúttal egy salsaórára látogattunk el.

Amikor moziba megyek, mindig tortilla chipset eszem sajtos vagy salsaszósszal. Utóbbin mindig elmerengek: miért is adták neki ezt a nevet, ha már a salsa szó maga is szószt jelent? Hiába érdeklődöm bárhol, választ egyelőre még nem kaptam rá. Arra annál inkább, miért is vonz tömegeket Magyarországon a salsa, amelyeknek esteket, klubokat szentelnek. Egy nyílt nap keretében ugyanis - többek között - kipróbáltam, mit esznek ezen a kubai szószon oly sokan.

Három sorban is alig fértünk el

Egyedülállóak és párok, tíz- és hetvenévesek is megjelentek azon az ingyenes  órán, amelyen kipróbálhattuk, érdekel-e bennünket a tánc "szósza", a salsa. Két tanár érkezett a terembe a nyílt órára, Für Attila, aki egy mikrofonnal a szája előtt instruált, és felesége, Für-Czotter Enikő. Először bemutatkoztak, majd Attila kiselőadást tartott a salsa történetéről. Elárulta, hogy a tanulást a merengue nevű latin tánccal kezdjük, mert ennek a lépéseivel közelebb kerülünk a salsához, és egyszerűbb lesz elsajátítanunk azt. A bevezető után a bemelegítés következett, jobbra és balra lépdeltünk, és egy fitneszórához hasonlóan a kezünket is lengettük a különböző lépésekhez harmonizáltan. Igazi show-íze és -jellege volt az egésznek, és kétségtelen, hogy lelkesítő és kedvcsináló volt, ahogyan Attila mikrofonból irányította a kezdő csapatot.

Salsa 

A salsa elsősorban latin alapokra építkező zenei stílus, amelynek fő jellegzetessége a karibi ritmus. Eredetileg nem volt egységes zenei műfaj, sok dél-amerikai stílusból alakult ki, amelyben a csacsacsa, a mambó, és a szving is megtalálható volt. Az 1970-es években született, a kubai, puerto rico-i és más, latin gyökerekkel rendelkező bevándorlóknak volt köszönhető. A salsa elnevezés is tőlük ered, a szó jelentése:szósz. Ma már számos stílusban táncolják: kubai, new york-i, los angeles-i, puerto rico-i salsa, rueda de casino, stb. Nagy alakjai: Eddie Torres, Frankie Martinez, Angel Ortiz, a Vasquez testvérek. (forrás: Wikipédia)

Kézről kézre adtak a férfiak

Miután kellőképp begyakoroltunk a merengue lépéseit, alkalmi tanítóm egy igen dinamikus latin zenét rakott a CD-lejátszóba, és kipróbáltuk a koreográfiát aláfestéssel is. Ezután felszólította a férfiakat, keressenek maguk mellé egy- egy hölgypartnert. Egy 25 éves fiatalember szegődött mellém, akiről kiderült, soha életében nem tett még egy lépést sem azért, hogy táncoljon, most azonban kedvet kapott a kubai szószhoz. Attila megkért bennünket, alkossunk kört, és azoknak a nőknek, akiknek nem akadt párjuk, egy-egy páros közé ékelődve kellett helyet foglalniuk, és megkezdődött a körtánc. Botladozva indultam el salsás utamon partneremmel, akinek társaságát nem élvezhettem sokáig, hiszen kiderült: éppen az a lényeg, hogy a férfiak néhány lépés megtétele után tovább mennek, és egy másik hölggyel táncolnak tovább. Érdekes, és szimpatikus megoldás volt ez, hiszen így egy nő sem érezhette úgy, neki nem akadt társasága.

Óriási lelkesedéssel izzadtam az óra végéig

A körtánc után ismét a tanulásé volt a főszerep. Néhány lépést még elsajátítottunk a merengue-hez, és máris a salsánál jártunk. Csodálkoztam, mennyire könnyen tanulható ez a kubai tánc, miközben pedig azon gondolkodtam, honnan van ennyi energiája tanáromnak, amivel másfél órán át folyamatosan magyarázva ennyire fenn tudja tartani a tanulók érdeklődését. Én ugyanis óriási lelkesedéssel izzadtam az óra hátralévő részében is. Emellett az járt a fejemben, hogy a salsaóra remek alkalom az egyedülállóknak is, hiszen egy vonzó férfi mellett jól érezhetik magukat, és akár a közös érdeklődés mentén kapcsolatot is létesíthetnek a tánc során megismert hímneműekkel. Igazam lett, hiszen utánakérdeztem, és kiderült, rengeteg kapcsolat született már a salsás bulikon.  Alkalmi tanáraim is a salsának köszönhetik szerelmüket. Az óra végén ismét kézről kézre adtak bennünket az urak, én pedig úgy távoztam a salsaóráról, hogy ezt a szószt a jövőben is rendszeresen szeretném fogyasztani!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.
Tánc mte

Japán balerina szerzett dicsőséget a Magyar Táncművészeti Egyetemnek

Takamori Miyu a Magyar Táncművészeti Egyetem japán hallgatója bronzérmet nyert a XXVIII. Várnai Nemzetközi Balettversenyen, míg partnere, Rónai András, az Operaház fiatal címzetes magántáncosa különdíjat kapott.
Tánc sziget 2018

Ez a cirkusz már rég nem az, amitől ódzkodsz!

A cirkusz legmodernebb, legbeszédesebb, legtartalmasabb oldalát is megismerhetjük a Sziget fesztivál Cirque Du Sziget helyszínén, augusztus 9. és 14. között.
Tánc hírek

Megalakult a Székesfehérvári Balett Színház

Hivatalosan is megkezdte működését szerdán Székesfehérvár új kulturális intézménye Egerházi Attila igazgatásával,13 balettművésszel.