Tánc

Sikerfilm a balettsztárrá válásról

2012.04.05. 15:49
Ajánlom
A sikerdíjas First Position hat fiatal táncos szívós, mindennapi küzdelmét kíséri figyelemmel, akik a világ egyik legrangosabb balettversenyére készülve próbálják megvalósítani az álmaikat.

A Fekete Hattyú (Black Swan) után, ami egy hangsúlyozottan hollywoodi történetben igyekezett érzékeltetni a balett világának keménységét és a balettkarrierért hozott komoly áldozatokat, most itt egy újabb alkotás a témában, ezúttal valódi táncosokkal és szereplőkkel. A First Position című egész estés dokumentumfilm, amit a 2011-es Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutattak be és májusban kerül az európai mozikban, már számtalan dokumentumfilm-fesztiválon nyerte el a filmszakma elismerését többek közt Torontóban, Portlandben és New Yorkban.

A film különleges betekintést nyújt a Youth America Grand Prix-be - a legjobb balettiskolákba való bejutással jutalmazó amerikai balettversenybe - és egy évet felölelő utazásra invitálja a nézőket. A rendező és a kamera hat tehetséges fiatal, 9 és 19 év közötti táncos nyomában jár, akik komoly sérüléseik és személyes áldozataik ellenére elszánt kitartással küzdenek azért, hogy a legjobbak egyikévé váljanak. Olyan időkben, amikor a gyerekek számára (is) a művészet, a zene és a tánc súlyosan alulfinanszírozott területnek számítanak, ez a film egy művészeti (és élet)forma harcai, sikerei, fájdalmai és a lenyűgöző szépsége mellett a tánc szeretetét mutatja be. Bess Kargman rendező díjnyertes filmje bepillantást enged néhány kitartó fiatal életébe, és izgalmas, mozgalmas portrét rajzol fel a jövő legtehetségesebb ifjú balettcsillagairól.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Erdély legnagyobb kulturális fesztiválján lép fel a Székesfehérvári Balett Színház

A társulat meghívást kapott a 13. Kolozsvári Magyar Napokra, előadásuk, a Fantomfájdalom augusztus 16-án lesz látható.
Tánc galéria

Balett-táncosok a 20. századi Magyarország utcáin – GALÉRIA

A balett a 16. század óta rendkívül népszerű színpadi forma, amely folyamatosan elvarázsolja a közönséget: a légies, kecses mozgás mindig csodálat övezte.
Tánc ajánló

Bartók parasztdalai táncban és jazzben elmesélve

Feledi János táncművész és Oláh Dezső jazz-zongorista együttműködése nem újkeletű, immár a harmadik közös munkájukra készülnek a Nemzeti Táncszínház szabadtéri fesztiválján, a TáncParkon. A július 22-én bemutatásra kerülő Esszencia című jazz táncesten közreműködik a Nemzeti Színház színművésze, Szűcs Nelli is.
Tánc ajánló

Carmina Burana a Maribori Balett előadásában a Margitszigeten

A Carmina Burana július 1-jén kerül színpadra a Margitszigeten. Tüzes, letisztult, lélegzetelállító. Két kultikus darab modern feldolgozásával indul az idei szezon második hónapja a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttesének előadásában.
Tánc interjú

„Jelentősége van az időnek” – interjú Barta Dórával

Miközben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban sikerrel mutatták be a Bánk bán-rendezését, Barta Dóra márciusban átvehette a Seregi László-díjat. A kitüntetésről, a tánc és az opera kapcsolatáról, valamint a fiatal táncosgeneráció lehetőségeiről is beszélgettünk.