Tánc

Sokszínűség és műhelymunka

2009.01.31. 00:00
Ajánlom
A Közép-Európa Táncszínház 2009-ben ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Ebből az alkalomból a táncszínház igazgatójával és művészeti vezetőjével, Szögi Csabával beszélgettünk. INTERJÚ

Szögi Csaba (fotó: Bege Nóra)

Fidelio Est: 1989-ben, a rendszerváltás évében a Népszínház Táncegyüttesből alapítottátok a Közép-Európa Táncszínházat. Az új név a korábbiakkal való szakításra utalt?

Szögi Csaba: Amikor 1988-ban Énekes Istvánnal átvettük a Népszínház Táncegyüttes vezetését, mindenképp új nevet akartunk, mert a népszínház kifejezésnek negatív jelentéstartalma volt. A Népszínház 1978-ban jött létre, ennek működött egy tánctagozata, mely a maga idejében nagyon korszerű, kortárs táncszínház volt, és az arculatát nagyon meghatározta a művészeti vezető, Györgyfalvay Katalin. Mi ezt a hagyományt akartuk folytatni, tehát a névváltás nem jelent szakítást, inkább azt jeleztük, hogy innentől valami új is kezdődik. A rendszerváltás előtt volt Kelet-Európa és Nyugat-Európa, de Közép-Európa gyakorlatilag nem létezett, senki nem használta ezt a fogalmat. Mivel az akkori alkotók mindegyike a folklór felől érkezett, ez a földrajzi név kiválóan passzolt a Kárpát-medencei kultúrkincsből építkező koncepcióhoz. Önálló táncszínház sem volt még akkoriban, ezt a kifejezést is mi használtuk először egy együttes meghatározásaként.

FE: Milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

SzCs: Olyan laboratóriumot, alkotói műhelyt igyekeztünk létrehozni, ahol a meghívott koreográfusok a néptánc gyökereiből induló korszerű táncszínházi formák kidolgozásával kísérleteznek. Mindezt hivatásos formában, professzionális körülmények között, megfelelő infrastrukturális és anyagi háttér mellett. A húsz év alatt ez nem is változott. Voltak hangsúlyeltolódások, de mindig jellemző volt a nyitottság és sokszínűség. Itt mindig több koreográfus dolgozhatott, a húsz év során több mint harminc. Sajnos a néptánc hatásaiból építkező kortárs tánc az évek során kicsit háttérbe szorult, de mostanában nem nagyon vannak olyan induló, kísérletező koreográfusok, akik ilyen irányban gondolkodnak.

FE: Hangsúlyeltolódásokat említettél. Tekinthetőek ezek korszakoknak, melyeket az adott művészeti vezető neve fémjelez?

SzCs: Mindenképp. Énekes István irányítása alatt a folklór volt a kiindulópont, Köllő Miklós idejében a színház felé tolódott a hangsúly, Horváth Csaba pedig a folklórból indulva teremtett meg egy egészen más jellegű kortárs színházi formát. Én mindig az átmeneti időszakokban voltam művészeti vezető, ahogy most harmadik éve ismét. Ilyenkor kizárólag meghívott alkotókkal dolgozunk. Szerencsés esetben hosszabb távra szóló munkakapcsolat születik, ahogy mostanában Gergye Krisztiánnal, Duda Évával vagy Hámor Józseffel.

FE: Mi alapján hívsz meg koreográfusokat?

SzCs: Fontosnak tartom, hogy olyan fiatalok jöjjenek, akik még a hangjukat keresik, vagy a saját hang és formanyelv elmélyítésével foglalkoznak. Két fontos kritérium van: újszerűség és minőség. Olyan alkotókban gondolkodom, akik nem klasszikus értelemben vett tiszta tánccal foglalkoznak, hanem munkájuk valamiféleképp a színház felé mutat. És akik nem pusztán látványban és történetben, vagyis horizontálisan gondolkodnak, hanem elmélyülten, vertikálisan.

FE: Korábban sokat koreografáltál. Nem hiányzik?

SzCs: Az alkotói munka mindig vonzott, de erre nincs idő. Az alkotás nem csak arról szól, hogy bemész próbálni. Kell idő a feltöltődésre, a felkészülésre. Igazgatóként az ember agya átáll egy racionálisabb gondolkodásra. Többet tudok használni a táncszínháznak, ha nem rólam szól, hanem más energiáknak biztosítok felületet. A cél, hogy műhely legyünk, ami izgalmi állapotban tartja az alkotói folyamatokat, csak úgy tud megvalósulni, ha én nem ezzel foglalkozom. Horváth Csaba időszakában több darabban részt vettem előadóként, tavaly szerepeltem Gergye Krisztián T.E.S.T. II. című produkciójában, és ez művészi hiányérzetemet pótolja.

FE: Mi különbözteti meg a Közép-Európa Táncszínházat bármely más táncszínházi társulattól?

SzCs: Egy fiatal alkotónak a pályázatírástól kezdve az egyeztetésekig rengeteg energiája elmegy azzal, hogy a tervezett produkcióját menedzselje. A KET ezt le tudja venni a művész válláról, így az alkotó nem forgácsolódik szét, és a produkcióra pályázott pénz nem a járulékos elemekre fordítódik. Annyi a dolga, hogy hozza az elképzeléseit és elkezdje a próbát. A kortárs táncban sokan csak projektekre állnak össze, és azok a társulatok, melyeket az alkotó neve fémjelez, a produkciók többségét ezzel az adott alkotóval hozzák létre. Nincs másik olyan együttes hazánkban, mely ilyen léptékben, s ennyire programszerűen épít a szabad koreográfusok kapacitására.

FE: Hogyan készültök az évfordulóra?

SzCs: 2009 márciusában lesz a 65. bemutatónk a tízéves Trafóban. Ehhez nem befutott, nagynevű koreográfust választottunk, hanem két olyan fiatal alkotót, akik még nem dolgoztak a táncszínházzal: Pataky Klárit és Virág Melindát. Készül egy könyv a húsz évről, mely a bemutatókat veszi sorra, lesznek filmvetítések és fotókiállítás is. A rendezvénysorozat pedig májusban zárul Duda Éva Karnevál című bemutatójával a Merlin Színházban. És nagy erőkkel zajlik a következő évad szervezése, reméljük, tudunk majd meglepetéseket kínálni. Én bizakodva tekintek előre.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Pénteken kezdődik a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja

Június 24. és július 2. között rendezik meg a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját, amelyen a versenyprogram előadásait idén is egy öttagú zsűri értékeli majd, a hagyományok szerint. A zsűriben két színész, két rendező és egy költő-drámaíró foglal helyet. A versenyprogramok végeztével ők ítélik oda a fesztiváldíjakat. A fesztiválon látható versenyelőadásokból szemezgettünk, amelyeket kísér egy-egy videóinterjú is.
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Corgi-miniszobor őrzi mostantól az Allee bejáratát

Plank Antal alkotásával a XI. kerületi bevásárlóközpont szeretne mosolyt csalni a vásárlók arcára.
Színház

Balázsovits Lajost választották a Nemzet Színészévé

Haumann Péter halála után a Nemzet Színészei június 22-én új tagot választottak maguk közé. A Nemzeti Színházban tartott közel 40 perces tanácskozás végére megszületett a döntés: Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas magyar színművész csatlakozik a 11 művész mellé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Újra táncosok népesítik be a Millenáris Parkot

A Nemzeti Táncszínház – ismét megrendezve a 2019-ben életre hívott fesztiválját – a szabadban zárja az évadot, a Millenáris Parkba invitálva az érdeklődőket július 14. és 24. között.
Tánc hír

Váratlanul lemondott posztjáról a Párizsi Opera táncigazgatója

Aurélie Dupont június 16-án jelentette be, hogy július 31-ével távozik a tánctagozat éléről, mert személyes terveinek szeretné szentelni az idejét.
Tánc ajánló

A jövő táncos sztárjai Magyarországon

A Holland Nemzeti Balett tehetségkutató programjának fiatal táncosait két alkalommal, június 11-én és 12-én köszönthetjük a Nemzeti Táncszínházban, ahol a Shooting Stars című előadásukban a klasszikus balett határait feszegetve izgalmas, modern koreográfiákat állítanak színpadra.
Tánc ajánló

Modern est a klasszikus zene és a balett szerelmeseinek

Thierry Malandain Don Juan és Venekei Marianna Tűzmadarak című koreográfiáinak bemutatói mellett Jiří Kylián Petite Mort és Hat tánc című népszerű darabjai is láthatók a Magyar Nemzeti Balett Egyensúlyban című modern estjén június 3. és 11. között hat alkalommal az OPERA Eiffel Műhelyházában.
Tánc duna karnevál

Táncba öltözik a város – itt a 27. Duna Karnevál

Június 3. és 12. között újra karneváli hangulatban, nemzetközi és hazai fellépőkkel rendezik meg a 27. Duna Karnevált. Többek közt a FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaestje, látványos felvonulás, hungarikumok bemutatása és június 10-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nagyszabású gála várja az érdeklődőket.