Tánc

Solymosi a legnagyobb balettmesterek között

2012.08.16. 15:27
Ajánlom
Augusztus 18-án ér véget a prágai Masterclasses elnevezésű nemzetközi balettkurzus. A kéthetes képzésre a nemzetközi táncélet leghíresebb balettmestereit hívják meg a szervezők.

A mesterek hetenként kilencven táncossal foglalkoznak, olyan frissen végzett vagy képzésük utolsó éveiben járó fiatalokkal, akik számára meghatározó szakmai tapasztalatot, esetenként pedig lehetőséget jelent a szakma legjelesebb képviselőinek iránymutatásával zajló munka.

A Daria Klimentova, cseh származású prímabalerina által alapított kurzusra évek óta többszörös a túljelentkezés. A világ minden tájáról érkeznek a fiatal művészek, idén, az európai országok mellett japán, koreai, brazil és argentin táncművészek is részt vesznek. Többek közt a Párizsi Opera, a londoni Covent Garden, a szentpétervári Mariinszkij Színház együttese a Kirov Balett, az English National Ballet és az American Ballet Theatre mesterei mellett, hetedik éve tart kurzust a Magyar Nemzeti Balett megbízott igazgatója. Solymosi Tamás a hazai sajtónak rövid beszámolót adott a kurzus vége felé közeledve: „Klimentova kezdeményezését épp olyan nagyra értékelem, mint Csehország támogatását, hiszen a világhírű cseh balerina sosem táncolt hazájában. A nemzetközi tánckurzust mégis hazavitte, s ehhez maximális támogatást nyert mind az országtól, mind Prága városától. A résztvevő fiatalok különböző kvalitásokkal bírnak, dolgozni akarásuk, és a pálya iránti elhivatottságuk viszont közös. Számomra is rendkívül hasznos a részvétel, hiszen balettigazgatóként felmérhetem, milyen színvonalat képviselnek a világ fiatal művészei."

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.