Tánc

Supra Hits zenében és táncban

2009.07.20. 12:18
Ajánlom
Hód Adrienn legújabb koreográfiája, a Supra Hits hangulatában könnyed, mint amikor nyaralás alkalmával az ember lefürdik és utána elmegy az egyik esti programra.

Hód Adrienn idei első bemutatóját, a hangulatos, ismert zeneszámokra koreografált táncestet egyszer láthatja a közönség a Millenáris Szabadtéri Színpadán. „Az előadás elképzelt alaphangulata egy laza nyáresti program - meséli az alkotó-koreográfus Hód Adrienn - amelyben nagy hangsúlyt kap a zene, amely most a legkülönbözőbb korból és együttesektől hallhatók slágerek, a heavy metaltól a rockon át az alternatív zenéig. Nosztalgikus, vagány, pezsgős hangulat lesz az uralkodó a zenei vonalon. A mozgás alapját pedig egyrészt az elmúlt évek munkája, próbái során kialakult mozgás szabályrendszerek adják, másrészt olyan alapmozgásokból áll össze, mint lépés, ugrás, gurulás, hajlás. A táncosok, akik nagyrészt a Budapest Kortárstánc Főiskola tanulói illetve végzősei, meghatározott szabályok alapján mozognak, kötött improvizációban táncolnak a térben."

A koreográfus folyamatosan gondolkozik különböző mozgásokon, mozdulatokon hogy azok miből építkeznek, hova lehet őket továbbfejleszteni. Legutóbbi két előadása (Kapcsolódjunk és bömböltessük, Mit kezdjünk a testünkkel?) ezekre a gondolatokra épült fel. A SUPRA HITS táncest esetében a mozgást az évek alatt megtalált, kísérleti mozgás rendszerekre, szabályokon alapuló improvizációra építette. A táncosok pontosan tudják, hogy mikor, hol, hogyan és mit kell csinálniuk, de a lépések mégsem megkoreografáltak. Vagyis a résztvevők meghatározott játékszabályok szerint improvizálnak. Egy könnyed hangvételű, nyári táncest az elképzelés, ahol a szabadon mozgó testek látványa örömet szerez mindenkinek, aki részese lehet az előadásnak.

Hód Adrienn koreográfus 1995 óta van jelen a magyarországi kortárstánc életben. Előszeretettel kísérletezik mind a mozgás, a hangzás, mind a helyszín tekintetében. Munkáiban újra fogalmazza a mozgás lehetőségeit, amennyire ez manapság még lehetséges. Munkáihoz általában élőzenei, kísérleti műfajt párosít. Állandó társalkotója Garai Júlia. A koreográfus előadásai mellett tanít, tart amatőr és hivatásos táncórákat, 2005 óta a Budapest Kortárstánc Főiskola művésztanára.

SUPRA HITS

Július 24. 21:00 - Millenáris Park, Szabadtéri Színpad

 

Koreográfia: Hód Adrienn; fény: Pete Orsolya

Táncosok: Cuhorka Emese, Garai Juli, Biczók Anna, Hadi Juli, Furulyás Dóri, Horváth Andrea, Varga Csaba, Busa Balázs

 

Az előadás ingyenes.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Újabb sikereket arattak a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei Olaszországban

Magyar táncosok taroltak a Cantu' Che Danza nemzetközi balettversenyen, öt fiatal tehetség összesen hat érmet hódított el. 
Tánc ajánló

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Tánc ajánló

Korszerű épületek és innovatív oktatás a táncművészet szolgálatában

Január 26-án, ünnepélyes keretek között jelentették be, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem által elnyert európai uniós támogatást az intézmény megfelelő működése és a magasabb színvonalú képzés érdekében a „C” épület korszerűsítésére fordítják.
Tánc interjú

Néha lágy, néha keményebb tárgyakkal dobáljuk a nézőt – beszélgetés Vass Imrével és Somló Dáviddal

A művészeti ágak közé besorolhatatlan alkotók három évvel az első munkájuk után ismét az otthonukba invitálják a nézőket. A beszélgetésből azt is megtudhatjuk, milyen lesz az új szobaszínházi bemutató, és hogy mégsem lesz olyan.
Tánc hír

Michael Flatleyt rákkal diagnosztizálták

Az ír táncművész stábja egy Instagram-posztban jelentette be, hogy Flatley-t a rák egy agresszív formájával diagnosztizálták – írja a Telex a BBC-re hivatkozva.