Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

2019.05.18. 14:55
Ajánlom
1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.

Margaret Hookham néven jött a világra a Londonhoz közeli Reigate-ben angol apa és félig brazil, félig ír anya gyermekeként. Sötét szemét, olajosan fénylő bőrét anyjától örökölte, és művésznevét is az ő Fontes családnevéből alakította ki. Kalandos gyermekkora szülőhazájában, Amerikában és Kínában telt, a tánccal komolyabban Sanghajban kezdett foglalkozni, ahol egy orosz tanártól vett órákat. Hazatérve Londonba az orosz Szerafina Asztafjeva, majd az ír Ninette de Valois, a kor legnagyobb brit balerinájának iskolájában képezte magát.

GettyImages-2638968-123826.jpg

A fiatal Margot Fonteyn (Fotó/Forrás: Sasha/Getty Images)

Amikor de Valois 1931-ben megalapította a későbbi Királyi Balettet, a társulat tagja lett, és olyan klasszikus darabokban lépett fel, mint A diótörő, a Giselle, A hattyúk tava vagy a Rómeó és Júlia. 1939-ben eltáncolta Csajkovszkij Csipkerózsikájának főszerepét, és ma is az ő interpretációját tartják meghatározónak.

Sir Frederick Ashton, a múlt század egyik legnagyobb brit koreográfusa, Roland Petit és Martha Graham is külön az ő számára készített koreográfiákat,

szerepelt Mihail Fokin felújított balettjeiben, a Tűzmadárban és a Petruskában.

GettyImages-2665805-123826.jpg

A Tűzmadár főszerepében, 1956-ban (Fotó/Forrás: Baron/Hulton Archive/Getty Images)

1949-ben a Királyi Balett amerikai vendégszereplésén Csipkerózsikaként meghódította az ottani közönséget is. 1955-ben az első élő, színes televíziós balettközvetítésben is ezt a szerepét táncolta, Michael Somes volt a partnere, akivel együtt léptek fel 1958-ban A diótörő brit televíziós változatában is.

1954-ben a Királyi Táncművészeti Akadémia elnökévé választották, két évvel később megkapta a Dame of British Empire kitüntetést, a lovagi rang női megfelelőjét, hatvanadik születésnapján II. Erzsébet királynő a Királyi Balett prima ballerina assolutájának nevezte ki, ezt a címet a világon rajta kívül csak 12 táncosnő kapta meg.

Fonteyn partnereként mutatkozhatott be 1961-ben a londoni Covent Gardenben Róna Viktor, a magyar művészek közül együtt táncolt vele Orosz Adél és Nagy Iván is.

1962-ben a Giselle című balettben lépett először színpadra a Szovjetunióból disszidált Rudolf Nurejevvel, a múlt század egyik legzseniálisabb táncművészével. A már a visszavonulás gondolatával foglalkozó, több mint negyvenéves balerina és a nála csaknem két évtizeddel fiatalabb Nurejev varázslatos párost alkotott, és Fonteyn 1979-es visszavonulásáig együtt maradt.

Nurejev azt nyilatkozta partneréről: számára az örök ifjúságot testesíti meg.

Kettősük forradalmasította a balettművészetet, hosszú időre meghatározva annak irányát és színvonalát. Szinte minden fellépésük után ráadást kellett adniuk, a tomboló közönség 1964-ben Bécsben 89 alkalommal tapsolta őket vissza. A kor- és kulturális különbségek ellenére a magánéletben is harmonikus kapcsolat alakult ki közöttük, művészetüket több film is őrzi.

GettyImages-3274713-123825.jpg

Margot Fonteyn és Rudolf Nurejev a Margit és Armand kettősét próbálják, 1961-ben (Fotó/Forrás: Keystone/Getty Images)

Fonteyn, akit a klasszikus balett egyik legnagyobb művészének tekintenek, bámulatos eleganciával és drámaisággal táncolt, a kritikák muzikalitását, technikai tökéletességét és kiváló jellemábrázoló képességét emelték ki.

Magánélete korántsem alakult olyan sikeresen, mint szakmai pályafutása. 1955-ben férjhez ment Roberto "Tito" Emilio Arias panamai diplomatához (Harmodio Arias egykori panamai elnök fiához), aki hűtlenkedéseivel keserítette életét. Csaknem egy évtizede derült ki, hogy a házaspár az 1950-es évek végén belekeveredett a panamai kormány elleni, Fidel Castro kommunista Kubája által támogatott puccskísérletbe, ezért

a közép-amerikai államban rövid időre börtönbe is kerültek.

Férje 1965-ben egy merénylet következtében lebénult,  Fonteyn azért is folytatta pályáját, hogy előteremtse a gyógykezelés költségeit.

GettyImages-3368090-123826.jpg

Margot Fonteyn galambokat etet Milónóban (Fotó/Forrás: Enzo Graffeo/BIPs/Getty Images)

A táncosnő végül 1979-ben, hatvanévesen vonult vissza, ezután férjét ápolta panamai farmjukon. A tánccal nem szakított teljesen, 1984-ben fellépett a kifejezetten a koreográfusa, Ashton és az ő számára írt balett (Acte de présence) világpremierjén, a New York-i Metropolitan operaház centenáriumi ünnepségén.

Utoljára 1986 februárjában, a Csipkerózsika királynőjének szerepéért vette fel balettcipőit a Királyi Balett floridai vendégszereplésén Miamiban.

Az 1970-es évek második felében több könyvet írt, köztük egy önéletrajzi és egy tánctörténeti munkát is, amelyből hatrészes televíziós sorozatot is készített a BBC.

Dame Margot 1991. február 21-én halt meg Panamavárosban rákbetegség következtében, Nurejevvel való debütálásának 29. évfordulóján. Hamvai férjével együtt Panamában, egykori otthona közelében nyugszanak, tiszteletére a londoni Westminster-székesegyházban 1991 júliusában gyászszertartást tartottak. Szülővárosában, Reigate-ben bronzból készült emlékműve áll, a Durham Egyetemen, amelynek 1981 és 1990 között kancellárja volt, több épület is a nevét viseli, a New Yorkhoz közeli Peekskillben róla nevezték el a helyi balettakadémiát. Életéről 2005-ben Tony Palmer dokumentumfilmet forgatott, 2009-ben pedig a BBC játékfilmet készített Anne-Marie Duff főszereplésével. Egykori Covent Garden-beli lakóháza falát 2016 óta emléktáblája díszíti.

A születésnapi centenárium alkalmából számos eseményt szerveznek, leghíresebb szerepeiből bélyegsorozat jelent meg. A Királyi Balett június 9-én különleges előadással tiszteleg minden idők egyik legnagyobb táncművésze előtt, a műsoron többek közt a Tűzmadár szerepel, amelyben Fonteyn egyik legemlékezetesebb alakítását nyújtotta.

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Kapcsolódó

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.

Az összes létező határt áthágta a szabadság táncosa, Rudolf Nurejev

Az összes létező határt áthágta a szabadság táncosa, Rudolf Nurejev

25 éve, 1993. január 6-án halt meg Rudolf Nurejev, a 20. század egyik legnagyobb és legismertebb táncosa.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Milyen hatással van az alkotói munkára a klímavészhelyzet? – Beszélgetés a Trafóklubban

A klímavédelem témakörét járja körbe február 13-án Duda Éva (Duda Éva Társulat), Hevesi Flóra (Greenpeace) és Macskásy Éva (Fridays For Future) a Trafóban.
Tánc ajánló

Vizuális színpadi varázslat – Kiállítás a Magyar Állami Népi Együttes jelmezeiből

A Magyar Állami Népi Együttes mindennapjait is bemutató tárlatot Bodor Johanna táncművész, koreográfus nyitja meg január 25-én.
Tánc hír

Cirkusztörténelmet írt ifj. Richter József és Merrylu Richter

Pas de deux – balett lóháton című produkciójukkal elnyerték mindkét fődíjat, a magyar cirkuszigazgatók aranyfokozatú díját és fesztivál nagydíját, az Arany Pierrot-díjat is.
Tánc hír

Latin életérzés a Szegedi Kortárs Balett előadásában

Három egyfelvonásos produkcióval indítja az új év bemutatóinak sorát a Szegedi Kortárs Balett februárban. Az előadásokon keresztül a vágy megnyilvánulásának különböző fajtáival foglalkoznak.
Tánc interjú

„Sok kihívás elé állítjuk a szereplőket” – Interjú a Szent Boszorkány alkotóival

A 2019-es Staféta-pályázat kiemelt kategóriájának egyik nyertes alkotópárosával, Pál Dániel Leventével és Kalmár Ákossal a Szent Boszorkány című újcirkuszi est január 7-ei bemutatója kapcsán beszélgettünk.