Tánc

Székely Szilveszter: "Örömmel játszanék negatív figurát"

2014.11.30. 10:45
Ajánlom
Egyedüli táncosként vehetett át idén a Junior Prima Díjat. Székely Szilvesztert elsősorban Bozsik Yvette előadásaiból ismerheti a közönség. Interjúnkból kiderül, milyen más táncműfajok érdeklik a színházon kívül. INTERJÚ

- Látod, hol és merre tartasz a táncos pályán?

- Huszonhét évesen nehezen tudom megmondani, hány évem van még táncosként. Lehet, csak néhány, de akár húsz is. A táncos a testével dolgozik, ha holnap kitörik a lábam, véget ér a történet. Általánosabban nézve: nem tudom sehova sem elhelyezni magamat a magyar táncéletben, habár immár hat éve Bozsik Yvette-nél dolgozom. Szeretném egyszer egy külföldi felsőoktatási intézményben is képeztetni magamat. A tanítás nagyon meghatározza az életemet, még sincs elég időm rá, hiszen jelenleg hat színházban dolgozok, a próbák és az előadások kitöltik a napom jelentős részét. Ezzel együtt nagyon élvezem az oktatást is, sok fejlődnivalóm van még benne. Azt érzem, ebben van a hosszú távú utam. Nagyon közel áll hozzám a témám: versenytáncosoknak tanítok klasszikus balettet. Ebből is írtam szakdolgozatomat a Táncművészeti Főiskolán és adtam elő egyszer egy nemzetközi tánctudományi konferencián. Folyamatosan keresnek meg versenytáncosok, hogy elsajátítsanak némi balettos tudást is.

- Te magad versenytáncoltál valaha? Bozsik Yvette előadásai alapvetően a kortárs tánc elemeiből építkeznek.

- Gyerekkoromban két évig versenytáncoltam Zalaegerszegen, nagyon jó eredményeink voltak, aztán amikor Pécsre kerültem a Táncművészeti Szakközépiskolába, abba kellett hagynom. Később Pesten, a Táncművészeti Főiskolán a szakdolgozatom írása közben nagyon sok videót elemeztem, olyan külföldi versenytáncosokét, akiknek komoly balett alapjaik vannak. Azt láttam, akinek van ilyen képzettsége, sokkal eredményesebb a versenytáncban is.  A kettő közötti kapcsolatot építettem fel tudományos alapon a dolgozatomban. Később ebből jött az ötlet, hogy magam is tanítsak nekik. Bozsik Yvette munkáiba akkor lettem szerelmes, amikor az iskolában sok előadásfelvételt néztünk meg tőle, aztán tizennyolc éves koromban élőben is láttam egy duettjét Vati Tamással. Ekkor született meg a vágy, hogy nála szeretnék táncolni, ami három év múlva be is következett.

- Tehát az időd legnagyobb részét a színházi tánc teszi ki.

- Abszolút. Minden nap van tréningünk, próbánk vagy előadásunk, ezekből kettő-három is, a legkülönbözőbb kombinációkban. Ahogy említettem, hat színház tíz-tizenegy produkciójában szerepelek jelenleg. Ez a sokféleség a fejlődés és az új kapcsolatok építése szempontjából is hasznos. Soha nem szerettem egy dolognál leragadni, ezért is örülök, hogy Yvette ennyi felé rendez, koreografál és viszi magával a társulatát. Folyton új impulzusok érnek bennünket. Legalább ennyire szeretem a változatosságot a táncstílusokban, az előadásokban is. Klasszikus balett, versenytánc, musical, opera, gyerekelőadások - ezekkel mind találkozom mostanában.

- A díjátadón említettél egy Mikszáth-idézetet: "A szerencse lakása a munka". Hitvallásod ez?

- Ez az egyetlen idézet, ami megmaradt a fejemben eddigi életem során. Biztos azért, mert nagyon hiszek benne: ha dolgozunk, annak biztos meglesz az eredménye. Ez igaz bármilyen területre az életben. Egyébként akkor találkoztam ezzel a mondattal középiskolásként, amikor 2005-ben a Madách-Mikszáth Vers- és Prózamondó Versenyre készültem, majd meg is nyertem.

- A portréfilmedben beszéltél arról is, szívesen szerepelnél filmben.

- Nagyon szeretném vásznon is kipróbálni magamat, akár prózai színészként, akár táncosként. Nem tudom, lesz-e valaha lehetőségem erre. Izgat a forma, hogy a kamera közelsége miatt sokkal intenzívebb munkával kevesebbet kell játszani. Örömmel játszanék például negatív figurát. Szívesen dolgoznék együtt Zomborácz Virág filmrendezővel, aki szintén az idei Junior Prima Díjasok között van.


2014-ben hat színművész, egy táncos és egy forgatókönyvíró-rendező vehette át a Junior Prima Díjakat és az azzal járó kétmillió forintot jelképező FHB Gold bankkártyákat az FHB Bank jóvoltából.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Magyar Éva újra táncol

A nemrég 60. születésnapját ünneplő színész-koreográfust Ebony Buckle énekesnő új videójában láthatjuk újra táncolni, a videoklip koreográfiáját is ő jegyzi. 
Tánc ajánló

Mediterrán hangulatú Hervé Koubi-balett és Mozart-ünnep a hétvégén a Margitszigeten

Ki ne emlékezne a Hervé Koubi társulat – a francia székhelyű, algériai gyökerű csapat – 2019-es nagysikerű produkciójára a Margitszigeten. Akkor a mediterrán hangulatú trilógiájuk második darabját, a Barbár éjszakákat adták elő, melyet most pénteken a harmadik darab, az Odüsszeia követ. Ha az időjárás túl szeles lenne, akkor – a levegőszámok biztonsága érdekében – az első darabot varázsolja a közönség elé az ismert formáció. Egy biztos: mindenképpen elvarázsolják majd a közönséget.
Tánc interjú

Esti koktél – ideje egy kicsit lazulni

Július 19-én a Nemzeti Táncszínház TáncParkjában sanzonokra készült kortárs darabbal mutatkozik be a PR-Evolution társulata. Az alkotó, Nemes Zsófia két remek énekessel és élő zenével a huszadik század első felének könnyed, de költői igényességű énekes műfajára próbálja rá a kortárs tánc mozgás anyagát, ami furcsa, fanyar, édeskés műfaji koktélt eredményez. Nemes Zsófiával Péli Nagy Kata beszélgetett.
Tánc hír

Új korszakot nyit a cirkuszművészetben a Recirquel

Az Európai Cirkuszművészeti Szövetség (ECA) elsőként választott tagjai közé olyan társulatot, amely nem a konvencionális cirkuszi műfajt képviseli. A Recirquel Társulat felvételével a szervezet a tradicionális és kortárs cirkuszi irányzatok közötti együttműködést szeretné erősíteni.
Tánc ajánló

Véletlenszerű találkozások a tranzit világában

TRANZIT TRIP címmel július 21-én mutatja be a TranzDanz legújabb, a magyar néptáncból ihletet merítő kortárs táncelőadását a TRIP WebSzínházában.