Tánc

Széllel vándorló mozdulatok

2013.11.28. 07:07
Ajánlom
A Sissi Őszi Tánchét nyitánya, Maday Tímea Kinga és Hámor József szellemi kettőséből a Közép-Európa Táncszínház nyolc művészére komponált, modern tánctechnikára épülő alkotás, a Dűne. A darab morajló energiája sivatagként borítja el a színpadot, és az előadás végére a homokszemek a néző széke alá is bekúsznak. KRITIKA

A Dűne története egy fiktív közösség érzéseit közvetíti felénk. A táncosok egymástól széthullva, majd tömbben egyesülve, némelykor közösség tagjaitól kiválva mesélnek rituális társadalmukról. Az érzelmeket úgy fújja tovább a sors, akár a szél a homokot: dűnéket épít a végtelenségbe. A koreográfia állandó, visszatérő motívumát jelenti a darab elejétől háttal megkezdett esőtánchoz hasonló, és istenséghez könyörgő mozdulatsor, egyedi ritmusával állandóságot teremtve a koreográfia szövetén. A látványvilág a lehető legegyszerűbb: a fekete a domináns, a színpadot balról ferdén keresztező képzelt, fehér úttal, sejtelmes füst terjeng. A világítás, az egyik táncművész munkája, mely ugyan nem árasztja el a táncosokat sivatagi napfénnyel, azonban a koreográfiával való teljes összhangot hozza el nekünk. A zene elképesztő erőt generál a színpadon, ritmushangszerekkel, ősi elemi hatású dallamvilággal szintén a koreográfia méltó segítője. A táncosok fehér lefelé bővülő lepelben, mintha sivatagban lennének. Fekete nadrágjuk a háttérbe olvad, így a lepel mozgása a mozdulatok folyamatosságát erősíti.

A kezdetekkor fehér úton lassan megjelenő táncosnő a darab központi figurája, habár a darab nem egyértelműen operál főszereplőkkel, a közösség központi jelentőséggel bír. Minden táncosnő és táncos eltáncolja a maga szólóját, mozdulataik felfedik egyéniségüket, erősségeiket, (Jakab Zsanett tiszta technikáját, Hargitai Mariann őserejét, Hársfai Noémi finomságát, Mádi László és Frigy Ádám férfiasságát, Kovács Péter eleganciáját) hogy aztán hatványozva egymás energiáját a közösségbe olvadjanak, és abból némelykor kitörjenek. A táncnyelv a puszta természeti erőt magában rejtő modern, vetődésekkel, gurulásokkal, testsúlyáthelyezésekkel, off-balance-okkal, tornádószerű forgásokkal, minden elemét minőségi kivitelezésben a szemünk elé tárva.

A koreográfusok megfelelő finomsággal szövik bele a stilizált egzotikumba a szerelmi témát. Nincs eltúlzott szenvedély, csak két pár alig észrevehető finom egyesülése. A kontúrosabb kettős Horváth Adrienné és Mádi Lászlóé, mely a néző előtt születik meg egy korábban átélt csalódásból. Az ártatlanabb, pár megjelenítői Hársfai Noémi és Kovács Péter, előbbiekhez képest főképp a színpad hátsó jobb felén helyezkednek el, mivel a két pár térben való megjelenítése is finoman igazodik a dramaturgiához.

A szerelem mozdulatai halvány erotikával fűszerezettek; a fiú a lányt hátulról karoló, simogató egymásra találásban teljesedik ki megfelelő nyugalmat hozva a gyors és kemény össztáncok után. Utóbbiak mellébeszélés nélküli határozott mozdulataikkal egy elszánt képzelt hadsereg tökéletes összhangját testesítik meg, míg a lelassult szerelmi kettős, és a továbbindulás az úton a kérdésekkel teli válasz befejezését ígérik. Valóban megtalálhatjuk-e a kijelölt utat a vándorló homokbuckák között?

A táncművészek testéről homokszemekként lepördülő mozdulatok folyamatosságot, a sivataghoz hasonló, végelláthatatlan táncfolyamot nyújtanak a nézőnek. A Közép-Európa Táncszínház előadását figyelve tanúi lehetünk a homok szél feletti győzelmének, együtt utazunk az emberi viszonyok homokdűnéin, hogy váratlanul megérkezzünk a Bethlen Gábor tér hetedik kerületi szürkeségébe. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A világ táncai 1 előadásban

Japán taiko ritmusok, vad afro táncok, a velencei karnevál hangulata, egy tradicionális zsidó esküvői ceremónia, spanyol flamenco, ír sztepptánc, görög szirtaki és mulatós cigánytánc - mindez egyetlen előadásban a magyar táncélet egyik legkarakteresebb együttesétől, a Varidance-től.
Tánc hír

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Tánc tranzdanz

Krasznahorkai inspirálta fekete-fehér táncképeket fest a TranzDanz

Kovács Gerzson Péter a TranzDanz társulattal január 17-én mutatja be Noir című, legújabb előadását a MU Színházban. A Krasznahorkai világát idéző előadás kapcsán Gyepesi Flóra beszélgetett a társulatvezetővel.
Tánc hír

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Tánc róna viktor

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.