Tánc

Széllel vándorló mozdulatok

2013.11.28. 07:07
Ajánlom
A Sissi Őszi Tánchét nyitánya, Maday Tímea Kinga és Hámor József szellemi kettőséből a Közép-Európa Táncszínház nyolc művészére komponált, modern tánctechnikára épülő alkotás, a Dűne. A darab morajló energiája sivatagként borítja el a színpadot, és az előadás végére a homokszemek a néző széke alá is bekúsznak. KRITIKA

A Dűne története egy fiktív közösség érzéseit közvetíti felénk. A táncosok egymástól széthullva, majd tömbben egyesülve, némelykor közösség tagjaitól kiválva mesélnek rituális társadalmukról. Az érzelmeket úgy fújja tovább a sors, akár a szél a homokot: dűnéket épít a végtelenségbe. A koreográfia állandó, visszatérő motívumát jelenti a darab elejétől háttal megkezdett esőtánchoz hasonló, és istenséghez könyörgő mozdulatsor, egyedi ritmusával állandóságot teremtve a koreográfia szövetén. A látványvilág a lehető legegyszerűbb: a fekete a domináns, a színpadot balról ferdén keresztező képzelt, fehér úttal, sejtelmes füst terjeng. A világítás, az egyik táncművész munkája, mely ugyan nem árasztja el a táncosokat sivatagi napfénnyel, azonban a koreográfiával való teljes összhangot hozza el nekünk. A zene elképesztő erőt generál a színpadon, ritmushangszerekkel, ősi elemi hatású dallamvilággal szintén a koreográfia méltó segítője. A táncosok fehér lefelé bővülő lepelben, mintha sivatagban lennének. Fekete nadrágjuk a háttérbe olvad, így a lepel mozgása a mozdulatok folyamatosságát erősíti.

A kezdetekkor fehér úton lassan megjelenő táncosnő a darab központi figurája, habár a darab nem egyértelműen operál főszereplőkkel, a közösség központi jelentőséggel bír. Minden táncosnő és táncos eltáncolja a maga szólóját, mozdulataik felfedik egyéniségüket, erősségeiket, (Jakab Zsanett tiszta technikáját, Hargitai Mariann őserejét, Hársfai Noémi finomságát, Mádi László és Frigy Ádám férfiasságát, Kovács Péter eleganciáját) hogy aztán hatványozva egymás energiáját a közösségbe olvadjanak, és abból némelykor kitörjenek. A táncnyelv a puszta természeti erőt magában rejtő modern, vetődésekkel, gurulásokkal, testsúlyáthelyezésekkel, off-balance-okkal, tornádószerű forgásokkal, minden elemét minőségi kivitelezésben a szemünk elé tárva.

A koreográfusok megfelelő finomsággal szövik bele a stilizált egzotikumba a szerelmi témát. Nincs eltúlzott szenvedély, csak két pár alig észrevehető finom egyesülése. A kontúrosabb kettős Horváth Adrienné és Mádi Lászlóé, mely a néző előtt születik meg egy korábban átélt csalódásból. Az ártatlanabb, pár megjelenítői Hársfai Noémi és Kovács Péter, előbbiekhez képest főképp a színpad hátsó jobb felén helyezkednek el, mivel a két pár térben való megjelenítése is finoman igazodik a dramaturgiához.

A szerelem mozdulatai halvány erotikával fűszerezettek; a fiú a lányt hátulról karoló, simogató egymásra találásban teljesedik ki megfelelő nyugalmat hozva a gyors és kemény össztáncok után. Utóbbiak mellébeszélés nélküli határozott mozdulataikkal egy elszánt képzelt hadsereg tökéletes összhangját testesítik meg, míg a lelassult szerelmi kettős, és a továbbindulás az úton a kérdésekkel teli válasz befejezését ígérik. Valóban megtalálhatjuk-e a kijelölt utat a vándorló homokbuckák között?

A táncművészek testéről homokszemekként lepördülő mozdulatok folyamatosságot, a sivataghoz hasonló, végelláthatatlan táncfolyamot nyújtanak a nézőnek. A Közép-Európa Táncszínház előadását figyelve tanúi lehetünk a homok szél feletti győzelmének, együtt utazunk az emberi viszonyok homokdűnéin, hogy váratlanul megérkezzünk a Bethlen Gábor tér hetedik kerületi szürkeségébe. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc kritika

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.
Tánc videó

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Tánc hír

Világrekord kísérlet: a legtöbb táncos spiccen

Az Amercian Ballet Theater sztárpárosa, James Whiteside és Isabella Boylston álma egy olyan világrekord felállítása, amiben a legtöbb táncos emelkedik spiccre egyidejűleg.
Tánc hír

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Tánc magazin

Kezek és lábak nélkül – Breaktáncosok, akinek szárnyakat ad a tánc

Az ILL-ABILITIES egy montreali székhelyű tánccsoport, ami nyolc olyan kiváló breaktáncost egyesít a világ különböző tájairól, akik testi hátrányukat leküzdve kerültek az élvonalba.