Tánc

Széllel vándorló mozdulatok

2013.11.28. 07:07
Ajánlom
A Sissi Őszi Tánchét nyitánya, Maday Tímea Kinga és Hámor József szellemi kettőséből a Közép-Európa Táncszínház nyolc művészére komponált, modern tánctechnikára épülő alkotás, a Dűne. A darab morajló energiája sivatagként borítja el a színpadot, és az előadás végére a homokszemek a néző széke alá is bekúsznak. KRITIKA

A Dűne története egy fiktív közösség érzéseit közvetíti felénk. A táncosok egymástól széthullva, majd tömbben egyesülve, némelykor közösség tagjaitól kiválva mesélnek rituális társadalmukról. Az érzelmeket úgy fújja tovább a sors, akár a szél a homokot: dűnéket épít a végtelenségbe. A koreográfia állandó, visszatérő motívumát jelenti a darab elejétől háttal megkezdett esőtánchoz hasonló, és istenséghez könyörgő mozdulatsor, egyedi ritmusával állandóságot teremtve a koreográfia szövetén. A látványvilág a lehető legegyszerűbb: a fekete a domináns, a színpadot balról ferdén keresztező képzelt, fehér úttal, sejtelmes füst terjeng. A világítás, az egyik táncművész munkája, mely ugyan nem árasztja el a táncosokat sivatagi napfénnyel, azonban a koreográfiával való teljes összhangot hozza el nekünk. A zene elképesztő erőt generál a színpadon, ritmushangszerekkel, ősi elemi hatású dallamvilággal szintén a koreográfia méltó segítője. A táncosok fehér lefelé bővülő lepelben, mintha sivatagban lennének. Fekete nadrágjuk a háttérbe olvad, így a lepel mozgása a mozdulatok folyamatosságát erősíti.

A kezdetekkor fehér úton lassan megjelenő táncosnő a darab központi figurája, habár a darab nem egyértelműen operál főszereplőkkel, a közösség központi jelentőséggel bír. Minden táncosnő és táncos eltáncolja a maga szólóját, mozdulataik felfedik egyéniségüket, erősségeiket, (Jakab Zsanett tiszta technikáját, Hargitai Mariann őserejét, Hársfai Noémi finomságát, Mádi László és Frigy Ádám férfiasságát, Kovács Péter eleganciáját) hogy aztán hatványozva egymás energiáját a közösségbe olvadjanak, és abból némelykor kitörjenek. A táncnyelv a puszta természeti erőt magában rejtő modern, vetődésekkel, gurulásokkal, testsúlyáthelyezésekkel, off-balance-okkal, tornádószerű forgásokkal, minden elemét minőségi kivitelezésben a szemünk elé tárva.

A koreográfusok megfelelő finomsággal szövik bele a stilizált egzotikumba a szerelmi témát. Nincs eltúlzott szenvedély, csak két pár alig észrevehető finom egyesülése. A kontúrosabb kettős Horváth Adrienné és Mádi Lászlóé, mely a néző előtt születik meg egy korábban átélt csalódásból. Az ártatlanabb, pár megjelenítői Hársfai Noémi és Kovács Péter, előbbiekhez képest főképp a színpad hátsó jobb felén helyezkednek el, mivel a két pár térben való megjelenítése is finoman igazodik a dramaturgiához.

A szerelem mozdulatai halvány erotikával fűszerezettek; a fiú a lányt hátulról karoló, simogató egymásra találásban teljesedik ki megfelelő nyugalmat hozva a gyors és kemény össztáncok után. Utóbbiak mellébeszélés nélküli határozott mozdulataikkal egy elszánt képzelt hadsereg tökéletes összhangját testesítik meg, míg a lelassult szerelmi kettős, és a továbbindulás az úton a kérdésekkel teli válasz befejezését ígérik. Valóban megtalálhatjuk-e a kijelölt utat a vándorló homokbuckák között?

A táncművészek testéről homokszemekként lepördülő mozdulatok folyamatosságot, a sivataghoz hasonló, végelláthatatlan táncfolyamot nyújtanak a nézőnek. A Közép-Európa Táncszínház előadását figyelve tanúi lehetünk a homok szél feletti győzelmének, együtt utazunk az emberi viszonyok homokdűnéin, hogy váratlanul megérkezzünk a Bethlen Gábor tér hetedik kerületi szürkeségébe. 

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A szülővárosában lép fel Gergye Krisztián táncművész

A Kőszegi Várszínház augusztus 3-án mutatja be a Szinesztézia című egyedülálló – kép-performansz és pop-up kiállítás – összművészeti előadást. A tánc, a mozdulatok képzőművészeti alkotások vonzásába kerülnek Nagy Csilla és Gergye Krisztián táncművészek performansz-etűdjei által.
Tánc ajánló

Augusztusban Miskolcon táncol a világ

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon. A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkció érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem.
Tánc ajánló

A képzőművészet és a tánc harmóniája

A Gergye Krisztián Társulat Szinesztézia című különleges és rendkívül látványos összművészeti estjét, július 29-én a szentendrei MűvészetMalomban lehet megtekinteni.
Tánc hír

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Tánc hír

Magyar Éva újra táncol

A nemrég 60. születésnapját ünneplő színész-koreográfust Ebony Buckle énekesnő új videójában láthatjuk újra táncolni, a videoklip koreográfiáját is ő jegyzi.