Tánc

Szenvedélyem, Velence

2014.02.13. 17:34
Ajánlom
Carl Gustav Jung szerint a szenvedély sorsokat teremt, és ezzel valami visszavonhatatlant idéz elő. Velencében a karneváli időszakban az utcákat maszkos alakok veszik birtokba, hogy az éjszaka leple alatt átéljék azt, amire csak a szenvedély képes. Az ExperiDanceProduction legújabb előadása ebbe a titkos, vágyakkal és szerelemmel teli világba kalauzolja nézőjét.

A vízre épült város a karneváli nyüzsgés, és ünnepi pompa birodalma, ahol korok, kultúrák, régi és új idők stílusai találkoznak. Hol a csillogás és a sötét árnyak egyszerre vannak jelen, az élet pedig folytonos vágy és szenvedély. Velence évszázadok óta művészek és politikusok százait ihleti meg.  Napóleon szerint Európa legszebb bálterme az elegáns palotákkal teli város. Alkotott itt Picasso, Wagner és Vivaldi is. Végtelen folyosók és szalonok birodalma, amely szerelemre lobbant, és vágyakozásra ébreszt. Mámor, szenvedély, képmutatás és fényűzés otthona.  Örök lüktetés, és örök titkok. Büszkeség és szépség hona.

Velence titokzatos története és hangulata ezúttal az ExperiDanceProduction-t ösztönözte alkotásra. A társulat táncképekben mesél szerelemről, vágyakozásról, egymásba fonódó maszkos alakokról. Találkozásokról és elválásokról, ismerős és ismeretlen alakokról. A történet hősei kalandorok, kitalált és valós szereplők.  Egy éjszaka Velencében, melyet körbefonnak a sóhajok, könnyek, és az éjszaka homályában visszhangzó lépések. Kilencszáz évnyi történelem pompás márványfalak közé rejtve, hol egykor dózsék irigyen figyelték a karneváli vígasságokat, most mulatozó népek lejtenek táncot.

A Szent Márk tér éjszakájában szent és profán találkozik, hogy megmutassa mindazt, amit Velence adott a világnak, és amit Velence adhat minden egyes odalátogatónak. Igazi nemzetközi színvonalú produkció. Koreográfus: Román Sándor rendező: Manfred Schweigkofler, producerek: Vona Tibor és Giorgio Barbolini.A darab díszlettervezője Német Hajnal Auróra, a jelmezeket Debreczeni Ildikó készítette. Smink: Petrik Lili Gitta, vetítés: Szondi György, fény: Szimeiszter Balázs, Függönytánc oktató: André Rolland.

Kérdésünk: Mi Velence városának címerállata?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével ellátogathat a Ram Colosseumba, és megtekintheti a Szenvedélyem, Velence c. produkciót február 20-án.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Klasszikus

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Klasszikus

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Jazz/World

Fekete-Kovács Kornél: „Amikor improvizálunk, akkor meditálunk”

Fekete-Kovács Kornél a „jógikus” lét tíz alapvető szabályát foglalta zenébe a Foundations című új, tíztételes művében, amit március 27-én mutatnak be a Müpában. A Modern Art Orchestra mellett olyan vendégművészek működnek közre az üzenet átadásában, mint Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Fenyvesi Márton, Dés András és Szalai Péter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Tizenöt ország táncosai mérik össze tudásukat Nureyev Balettversenyen

Március 30. és április 4. között hetedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettversenyt, ahol személyesen jelen lesz Oleg Ivenko, a White Crow című filmben Nurejevet alakító balettsztár is.
Tánc ajánló

Egy lehetséges jövő előzményei

A táncos és koreográfus Biczók Anna április 2-án 20:00-kor mutatja be a MU Színházban új szólóját, melyben benyomások, képzelet és emlékek kapcsolódnak össze, eljutva a jelen pillanatáig.
Tánc ajánló

A női szexualitásról mutat be szólót Batarita

Batarita abszurditással átszőtt és erotikával fűszerezett, Lüktetésed című szólóját a 2018-as tokiói premier után Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban mutatja be április 6-án.
Tánc ajánló

Újabb Balanchine-koreográfiát mutat be a Magyar Nemzeti Balett

Először látható Magyarországon a 20. századi grúz koreográfus Sylvia Pas de Deux-je március 22-én az OMG (Oh My God!) című balettesten az Erkel Színházban.
Tánc hír

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.