Tánc

Szenvedélyem, Velence

2014.02.13. 17:34
Ajánlom
Carl Gustav Jung szerint a szenvedély sorsokat teremt, és ezzel valami visszavonhatatlant idéz elő. Velencében a karneváli időszakban az utcákat maszkos alakok veszik birtokba, hogy az éjszaka leple alatt átéljék azt, amire csak a szenvedély képes. Az ExperiDanceProduction legújabb előadása ebbe a titkos, vágyakkal és szerelemmel teli világba kalauzolja nézőjét.

A vízre épült város a karneváli nyüzsgés, és ünnepi pompa birodalma, ahol korok, kultúrák, régi és új idők stílusai találkoznak. Hol a csillogás és a sötét árnyak egyszerre vannak jelen, az élet pedig folytonos vágy és szenvedély. Velence évszázadok óta művészek és politikusok százait ihleti meg.  Napóleon szerint Európa legszebb bálterme az elegáns palotákkal teli város. Alkotott itt Picasso, Wagner és Vivaldi is. Végtelen folyosók és szalonok birodalma, amely szerelemre lobbant, és vágyakozásra ébreszt. Mámor, szenvedély, képmutatás és fényűzés otthona.  Örök lüktetés, és örök titkok. Büszkeség és szépség hona.

Velence titokzatos története és hangulata ezúttal az ExperiDanceProduction-t ösztönözte alkotásra. A társulat táncképekben mesél szerelemről, vágyakozásról, egymásba fonódó maszkos alakokról. Találkozásokról és elválásokról, ismerős és ismeretlen alakokról. A történet hősei kalandorok, kitalált és valós szereplők.  Egy éjszaka Velencében, melyet körbefonnak a sóhajok, könnyek, és az éjszaka homályában visszhangzó lépések. Kilencszáz évnyi történelem pompás márványfalak közé rejtve, hol egykor dózsék irigyen figyelték a karneváli vígasságokat, most mulatozó népek lejtenek táncot.

A Szent Márk tér éjszakájában szent és profán találkozik, hogy megmutassa mindazt, amit Velence adott a világnak, és amit Velence adhat minden egyes odalátogatónak. Igazi nemzetközi színvonalú produkció. Koreográfus: Román Sándor rendező: Manfred Schweigkofler, producerek: Vona Tibor és Giorgio Barbolini.A darab díszlettervezője Német Hajnal Auróra, a jelmezeket Debreczeni Ildikó készítette. Smink: Petrik Lili Gitta, vetítés: Szondi György, fény: Szimeiszter Balázs, Függönytánc oktató: André Rolland.

Kérdésünk: Mi Velence városának címerállata?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével ellátogathat a Ram Colosseumba, és megtekintheti a Szenvedélyem, Velence c. produkciót február 20-án.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Könyv

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Magyar Éva újra táncol

A nemrég 60. születésnapját ünneplő színész-koreográfust Ebony Buckle énekesnő új videójában láthatjuk újra táncolni, a videoklip koreográfiáját is ő jegyzi. 
Tánc ajánló

Mediterrán hangulatú Hervé Koubi-balett és Mozart-ünnep a hétvégén a Margitszigeten

Ki ne emlékezne a Hervé Koubi társulat – a francia székhelyű, algériai gyökerű csapat – 2019-es nagysikerű produkciójára a Margitszigeten. Akkor a mediterrán hangulatú trilógiájuk második darabját, a Barbár éjszakákat adták elő, melyet most pénteken a harmadik darab, az Odüsszeia követ. Ha az időjárás túl szeles lenne, akkor – a levegőszámok biztonsága érdekében – az első darabot varázsolja a közönség elé az ismert formáció. Egy biztos: mindenképpen elvarázsolják majd a közönséget.
Tánc interjú

Esti koktél – ideje egy kicsit lazulni

Július 19-én a Nemzeti Táncszínház TáncParkjában sanzonokra készült kortárs darabbal mutatkozik be a PR-Evolution társulata. Az alkotó, Nemes Zsófia két remek énekessel és élő zenével a huszadik század első felének könnyed, de költői igényességű énekes műfajára próbálja rá a kortárs tánc mozgás anyagát, ami furcsa, fanyar, édeskés műfaji koktélt eredményez. Nemes Zsófiával Péli Nagy Kata beszélgetett.
Tánc hír

Új korszakot nyit a cirkuszművészetben a Recirquel

Az Európai Cirkuszművészeti Szövetség (ECA) elsőként választott tagjai közé olyan társulatot, amely nem a konvencionális cirkuszi műfajt képviseli. A Recirquel Társulat felvételével a szervezet a tradicionális és kortárs cirkuszi irányzatok közötti együttműködést szeretné erősíteni.
Tánc ajánló

Véletlenszerű találkozások a tranzit világában

TRANZIT TRIP címmel július 21-én mutatja be a TranzDanz legújabb, a magyar néptáncból ihletet merítő kortárs táncelőadását a TRIP WebSzínházában.