Tánc

Szenvedélyem, Velence

2014.02.13. 17:34
Ajánlom
Carl Gustav Jung szerint a szenvedély sorsokat teremt, és ezzel valami visszavonhatatlant idéz elő. Velencében a karneváli időszakban az utcákat maszkos alakok veszik birtokba, hogy az éjszaka leple alatt átéljék azt, amire csak a szenvedély képes. Az ExperiDanceProduction legújabb előadása ebbe a titkos, vágyakkal és szerelemmel teli világba kalauzolja nézőjét.

A vízre épült város a karneváli nyüzsgés, és ünnepi pompa birodalma, ahol korok, kultúrák, régi és új idők stílusai találkoznak. Hol a csillogás és a sötét árnyak egyszerre vannak jelen, az élet pedig folytonos vágy és szenvedély. Velence évszázadok óta művészek és politikusok százait ihleti meg.  Napóleon szerint Európa legszebb bálterme az elegáns palotákkal teli város. Alkotott itt Picasso, Wagner és Vivaldi is. Végtelen folyosók és szalonok birodalma, amely szerelemre lobbant, és vágyakozásra ébreszt. Mámor, szenvedély, képmutatás és fényűzés otthona.  Örök lüktetés, és örök titkok. Büszkeség és szépség hona.

Velence titokzatos története és hangulata ezúttal az ExperiDanceProduction-t ösztönözte alkotásra. A társulat táncképekben mesél szerelemről, vágyakozásról, egymásba fonódó maszkos alakokról. Találkozásokról és elválásokról, ismerős és ismeretlen alakokról. A történet hősei kalandorok, kitalált és valós szereplők.  Egy éjszaka Velencében, melyet körbefonnak a sóhajok, könnyek, és az éjszaka homályában visszhangzó lépések. Kilencszáz évnyi történelem pompás márványfalak közé rejtve, hol egykor dózsék irigyen figyelték a karneváli vígasságokat, most mulatozó népek lejtenek táncot.

A Szent Márk tér éjszakájában szent és profán találkozik, hogy megmutassa mindazt, amit Velence adott a világnak, és amit Velence adhat minden egyes odalátogatónak. Igazi nemzetközi színvonalú produkció. Koreográfus: Román Sándor rendező: Manfred Schweigkofler, producerek: Vona Tibor és Giorgio Barbolini.A darab díszlettervezője Német Hajnal Auróra, a jelmezeket Debreczeni Ildikó készítette. Smink: Petrik Lili Gitta, vetítés: Szondi György, fény: Szimeiszter Balázs, Függönytánc oktató: André Rolland.

Kérdésünk: Mi Velence városának címerállata?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével ellátogathat a Ram Colosseumba, és megtekintheti a Szenvedélyem, Velence c. produkciót február 20-án.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Gothár Péter a nyilvánosság elé lépett a Katona zaklatási ügyében

A budapesti Katona József Színház közösségi oldalán jelent meg a színházból kitiltott rendező közleménye.
Színház

Egy ideje már szóbeszéd tárgya volt a zaklató kolléga a Katonában

A Katona József Színház tegnap közleményben tudatta, hogy egyik munkatársát kitiltották a teátrumból, mert "erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett". Többen úgy tudják, a Katona egyik ismert tagjáról van szó, akivel máshol is akadtak problémák.
Klasszikus

Fischer Iván megszólalt a Fesztiválzenekar megszorításai kapcsán

A Fesztiválzenekar karmestere az Indexnek elmondta: egy ideális rendszerben 4-5 évre előre lehetne tervezni. Szerinte az sem jó, ha többet kap az, aki ügyesebben lobbizik vagy jobb kapcsolatai vannak.
Színház

Schilling Árpád: „Csak az áldozatok tudják leleplezni a tettest”

A budapesti Katona József Színház zaklatási ügye kapcsán tette közzé véleményét Schilling Árpád rendező közösségi oldalán.
Klasszikus

„Az ember csak játszik és játszik” – interjú Lakatos Györggyel

A Partiúra kalocsai adásában vendégeskedett Lakatos György fagottművész, aki szülővárosában alapította meg a beteg gyerekek gyógyulását segítő jótékonysági Kék Madár Fesztivált. Kortárs zenéről, fagottról és Vivaldiról is beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Újabb dokumentumfilm készül Szergej Polunyinról

A Satori című film a botrányos balett-táncos életének legújabb fejezeteit viszi vászonra, de azt egyelőre nem tudni, a film érinti-e majd a közösségi médiában tavaly elkövetett ámokfutását.
Tánc gyász

Vasárnap búcsúztatják Foltin Jolánt

November 24-én, vasárnap 15 órakor tartják Foltin Jolán Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfus-rendező, táncpedagógus, a nemzet művésze búcsúztatóját a Pesti Vigadóban - tudatta a család szerdán az MTI-vel.
Tánc gyász

Elhunyt Hegedűs Judit balettművész, Simándy József özvegye

Életének 85. esztendejében elhunyt Hegedűs Judit balettművész, aki már 14 évesen debütált az Operaházban, később negyedszázadon át a társulat megbecsült tagja volt.
Tánc magazin

"Ő volt A balerina" – 30 éve halt meg Lakatos Gabriella

Lakatos Gabriella az 1945 utáni magyar balettművészet egyik legnagyobb csillaga volt, akit semmi sem tántorított el a színpadtól: nyugdíjazása után énekes karriert épített. A táncos díva 1989. november 12-én hunyt el.
Tánc ajánló

Velekei László másodszor is táncszínpadra állítja az Anna Kareninát

Két évvel ezelőtt már készített egy táncszínpadi adaptációt Tolsztoj regényéből a GGTánc Eger és a Miskolci Balett közös produkciójaként. Most saját társulata, a Győri Balett számára készített friss koreográfiát Veleki László, ami november 9-én debütál Győrben, december 21-én pedig a Müpában.