Tánc

Szergej Filint nevezték ki a moszkvai Nagyszínház művészeti vezetőjévé

2011.03.20. 15:08
Ajánlom
A színház egykori táncosával öt évre szóló szerződést kötöttek.

Anatolij Ikszanov, a Bolsoj igazgatója azt nyilatkozta: "Meg vagyunk győződve arról, hogy ő az a személy, aki több évet szentel életéből a Nagyszínháznak".

A 40 éves Filin eddig a moszkvai Sztanyiszlavszkij és Nyemirovics-Dancsenko zenés színház művészeti igazgatója volt. Előtte a Bolsoj, majd a Grúz Nemzeti balett vezető táncosa és a bécsi Staatsoper vendégszólistája volt. A művészeti vezető posztján Filin Jurij Burlakát váltja fel, akinek szerződése e héten járt le, s azt nem hosszabbították meg.

Az új művészeti vezető kinevezésére egy nappal azt követően került sor, hogy lemondott tisztségéről Gennagyij Janyin, a Nagyszínház balettigazgatója, akinek lejáratására internetes kampány indult: olyan pornófelvételek jelentek meg, amelyeknek egyik szereplője erősen hasonlított rá. Janyin, aki továbbra is a Nagyszínház szólistája marad, 1995 óta a társulat tagja, 2003 óta vezette a balettegyüttest és az egyik jelöltnek számított a balett művészeti vezetői tisztségére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.