Tánc

Szergej Polunyin megmagyarázta Instagram-posztjait

2019.01.23. 15:05
Ajánlom
Sokak szerint az ukrán származású balettsztár egész eddigi karrierjét aláásta az Instagramra posztolt üzeneteivel. Most a német újságíró, Tanit Koch szembesítette őt kijelentéseivel.

Mint azt megírtuk, a balettsztár november óta politikai tartalmú, megosztó, sértő és sokszor erőszakos tartalmakat közölt Instagram oldalán, amiért a Párizsi Opera Balett fel is függesztette vele A hattyúk tavára szóló szerződését. A táncos a napokban bejelentette: Instagram-fiókját meghackelték, de azt nem tagadta, hogy az eddigi posztokat ő írta.

Tanit Koch az interjúban mindenekelőtt arra volt kíváncsi, milyen meggondolásból tetováltatta mellkasára Putyin arcképét, ezzel újabb bélyeget aggatva magára. Polunyin a tetoválást Angliában csináltatta, amikor egy szituációban szembesült azzal, milyen rossz fényben tünteti fel a média az orosz elnököt, akit ő szeretett volna ettől megóvni. A riporter ezután szembesítette Polunyint a MET koreográfusának kommentjével, miszerint táncosi karrierjének ezzel a tetoválással vége.

A balett-táncos szerint azonban „a világ nagy, és ha Indiában bezárul egy ajtó, kinyílik egy Kínában, és a legfontosabb, hogy álljunk ki az elveink mellett”.

Polunyin azt is kifejtette Tanit Kochnak, egész életében a jó és a rossz, angyalok és démonok között balanszírozott és most eldöntötte, hogy „a jó oldalra áll”. Ezért még a nyugati szervezetek és média hatalmával is hajlandó szembe szállni.  Az újságíró emlékeztette Polunyint arra az egykori kijelentésére, miszerint ő a közösségi médiát arra szeretné használni, hogy közelebb hozza a balettot a tömegekhez. Megemlítette David LaChapelle Take me to Church című klipjét is, ami több milliós nézettséget és ismertséget hozott a balett-táncosnak, és ezzel a műfajnak is új rajongókat szerzett. Polunyin elárulta, 2016-ban ez a videoklip hozta őt vissza egy mélyrepülésből, és ez volt az a pillanat, amikor ráébredt, hogy "a jó mennyivel erősebb energia, mint a rossz, az ördög”.  

A táncos utalt arra is, hogy az utóbbi időben tudatosan használta a kevésbé pozitív és építő jellegű fogalmazásmódot, mert szerinte a kedves üzenetek nem mindig érnek célba. A riporternő kérdésére, hogyan értette azt, hogy az elhízott embereket fel kéne pofozni, elmondta: nem konkrét fizikai interakcióra gondolt, amikor ezt írta, „de ha fel is pofoznánk valakit, jót tennénk vele, mert az adott esetben megváltoztathatja az életüket” - vélekedett.  Szerinte időnként szükség van provokációra annak érdekében, hogy ne tunyuljon el az emberiség.

Tanit Koch a homofób üzenetekről is kérdezte a táncost, aki kifejtette,

nem elsősorban a szexuális orientációra célzott, hanem arra, hogy a színpadon szükség van „a női és férfi energiák egyensúlyára”.

Mint fogalmazott, őt nem érdekli, hogy az adott táncos homo- vagy heteroszexuális, de például a Rómeó és Júliában, vagy a Giselle-ben egy nőt és egy férfit szeretne látni a színpadon.  Szerinte a balettvilágban erről mindenki így gondolkodik, de senki nem meri ezt kimondani. Tanit Koch még arra is rákérdezett, miért tetováltatta a jobb kézfejére (a vállaltan homoszexuális) David LaChapelle nevének betűit, mire a táncos úgy felelt: pont azért, mert „benne is megvan az a férfienergia, amit nagyon fontosnak tart”. Tanit Koch kérdésére, hogy szerinte mi lehet a nők legfőbb feladata, Polunyin elmondta: „nem tud elképzelni szebb életfeladatot egy nő számára, mint az anyaság”.

A riporter feltette a kérdést, most, hogy meghackelték az Instagram fiókját, másképp fog-e kommunikálni a közösségi médiában. Polunyin úgy felelt: talán együtt dolgozik majd olyan tanácsadókkal, akik segítenek neki megfogalmazni úgy az üzenetét, hogy az ne legyen félreérthető. Ugyanakkor nem tagadta, hogy ő írta ezeket a posztokat, méghozzá konzekvensen. Végezetül arra volt kíváncsi a riporternő, mi az az új tetoválás, amiről titokzatos módon posztolt. Polunyin a kérdésre elmondta, hogy Indiában vendégszerepelt, ahol Siva képét tetováltatta a hátára. (Siva a tánc ura, aki táncával megteremti a világot és fenntartja annak folyamatosságát, de ha elfárad, az univerzum visszahullik a káoszba - a szerk.).

Az újságíró arra is kíváncsi volt, amire valószínűleg sokan:

mit gondolhat a táncos párja, aki szeretkezés közben Putyin arcképét látja a mellkasán?

A fiatal balettművész erre azt válaszolta, hogy ő is Putyint látja minden nap a tükörben, de nem baj, mert a tetoválás már a testéhez tartozik.

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Kapcsolódó

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Klasszikus

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A Tünet Együttes bemutatja, hogy működik ma egy független társulat

Február 18-án és 19-én a Trafóklubban szembesít a Tünet Együttes a következő kérdésekkel: Hová tart a független színház? Mi közünk van ehhez nekünk, nézőknek? Régen minden jobb volt?
Tánc

Most már ilyen is van: férfi spicc-cipő

A nemi egyenlőség kérdése a balettet is utolérte: egyre több férfi vágyik új magasságokba, néhányan már spicc-re is felmerészkednek.
Tánc galéria

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Tánc interjú

"Leonard Cohen jelen van velünk az egész előadás során"

A Les Ballets Jazz de Montréal együttese egyike a 2019-es Budapest Táncfesztivál külföldi fellépőinek. Dance Me című előadásuk kapcsán Louis Robitaille-t, a társulat művészeti vezetőjét kértük, hogy meséljen Leonard Cohen és a társulat különleges kapcsolatáról és a produkció létrehozásáról.
Tánc ajánló

Da Vinci életéről készült táncelőadás

Az 500 éve elhunyt Leonardo da Vinciről készített táncdarabot Da Vinci mosolya címmel Nemes Zsófia, a PR-Evolution művészeti vezetője.