Tánc

Szergej Polunyin megmagyarázta Instagram-posztjait

2019.01.23. 15:05
Ajánlom
Sokak szerint az ukrán származású balettsztár egész eddigi karrierjét aláásta az Instagramra posztolt üzeneteivel. Most a német újságíró, Tanit Koch szembesítette őt kijelentéseivel.

Mint azt megírtuk, a balettsztár november óta politikai tartalmú, megosztó, sértő és sokszor erőszakos tartalmakat közölt Instagram oldalán, amiért a Párizsi Opera Balett fel is függesztette vele A hattyúk tavára szóló szerződését. A táncos a napokban bejelentette: Instagram-fiókját meghackelték, de azt nem tagadta, hogy az eddigi posztokat ő írta.

Tanit Koch az interjúban mindenekelőtt arra volt kíváncsi, milyen meggondolásból tetováltatta mellkasára Putyin arcképét, ezzel újabb bélyeget aggatva magára. Polunyin a tetoválást Angliában csináltatta, amikor egy szituációban szembesült azzal, milyen rossz fényben tünteti fel a média az orosz elnököt, akit ő szeretett volna ettől megóvni. A riporter ezután szembesítette Polunyint a MET koreográfusának kommentjével, miszerint táncosi karrierjének ezzel a tetoválással vége.

A balett-táncos szerint azonban „a világ nagy, és ha Indiában bezárul egy ajtó, kinyílik egy Kínában, és a legfontosabb, hogy álljunk ki az elveink mellett”.

Polunyin azt is kifejtette Tanit Kochnak, egész életében a jó és a rossz, angyalok és démonok között balanszírozott és most eldöntötte, hogy „a jó oldalra áll”. Ezért még a nyugati szervezetek és média hatalmával is hajlandó szembe szállni.  Az újságíró emlékeztette Polunyint arra az egykori kijelentésére, miszerint ő a közösségi médiát arra szeretné használni, hogy közelebb hozza a balettot a tömegekhez. Megemlítette David LaChapelle Take me to Church című klipjét is, ami több milliós nézettséget és ismertséget hozott a balett-táncosnak, és ezzel a műfajnak is új rajongókat szerzett. Polunyin elárulta, 2016-ban ez a videoklip hozta őt vissza egy mélyrepülésből, és ez volt az a pillanat, amikor ráébredt, hogy "a jó mennyivel erősebb energia, mint a rossz, az ördög”.  

A táncos utalt arra is, hogy az utóbbi időben tudatosan használta a kevésbé pozitív és építő jellegű fogalmazásmódot, mert szerinte a kedves üzenetek nem mindig érnek célba. A riporternő kérdésére, hogyan értette azt, hogy az elhízott embereket fel kéne pofozni, elmondta: nem konkrét fizikai interakcióra gondolt, amikor ezt írta, „de ha fel is pofoznánk valakit, jót tennénk vele, mert az adott esetben megváltoztathatja az életüket” - vélekedett.  Szerinte időnként szükség van provokációra annak érdekében, hogy ne tunyuljon el az emberiség.

Tanit Koch a homofób üzenetekről is kérdezte a táncost, aki kifejtette,

nem elsősorban a szexuális orientációra célzott, hanem arra, hogy a színpadon szükség van „a női és férfi energiák egyensúlyára”.

Mint fogalmazott, őt nem érdekli, hogy az adott táncos homo- vagy heteroszexuális, de például a Rómeó és Júliában, vagy a Giselle-ben egy nőt és egy férfit szeretne látni a színpadon.  Szerinte a balettvilágban erről mindenki így gondolkodik, de senki nem meri ezt kimondani. Tanit Koch még arra is rákérdezett, miért tetováltatta a jobb kézfejére (a vállaltan homoszexuális) David LaChapelle nevének betűit, mire a táncos úgy felelt: pont azért, mert „benne is megvan az a férfienergia, amit nagyon fontosnak tart”. Tanit Koch kérdésére, hogy szerinte mi lehet a nők legfőbb feladata, Polunyin elmondta: „nem tud elképzelni szebb életfeladatot egy nő számára, mint az anyaság”.

A riporter feltette a kérdést, most, hogy meghackelték az Instagram fiókját, másképp fog-e kommunikálni a közösségi médiában. Polunyin úgy felelt: talán együtt dolgozik majd olyan tanácsadókkal, akik segítenek neki megfogalmazni úgy az üzenetét, hogy az ne legyen félreérthető. Ugyanakkor nem tagadta, hogy ő írta ezeket a posztokat, méghozzá konzekvensen. Végezetül arra volt kíváncsi a riporternő, mi az az új tetoválás, amiről titokzatos módon posztolt. Polunyin a kérdésre elmondta, hogy Indiában vendégszerepelt, ahol Siva képét tetováltatta a hátára. (Siva a tánc ura, aki táncával megteremti a világot és fenntartja annak folyamatosságát, de ha elfárad, az univerzum visszahullik a káoszba - a szerk.).

Az újságíró arra is kíváncsi volt, amire valószínűleg sokan:

mit gondolhat a táncos párja, aki szeretkezés közben Putyin arcképét látja a mellkasán?

A fiatal balettművész erre azt válaszolta, hogy ő is Putyint látja minden nap a tükörben, de nem baj, mert a tetoválás már a testéhez tartozik.

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Kapcsolódó

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.
Tánc ajánló

Don Quijote modern köntösben

Don Quijote történetéhez nyúl az idén 10 éves Feledi Project, amely a Budapest Táncfesztiválon mutatja be legújabb előadását szeptember 27-én.