Tánc

Szergej Polunyin megmagyarázta Instagram-posztjait

2019.01.23. 15:05
Ajánlom
Sokak szerint az ukrán származású balettsztár egész eddigi karrierjét aláásta az Instagramra posztolt üzeneteivel. Most a német újságíró, Tanit Koch szembesítette őt kijelentéseivel.

Mint azt megírtuk, a balettsztár november óta politikai tartalmú, megosztó, sértő és sokszor erőszakos tartalmakat közölt Instagram oldalán, amiért a Párizsi Opera Balett fel is függesztette vele A hattyúk tavára szóló szerződését. A táncos a napokban bejelentette: Instagram-fiókját meghackelték, de azt nem tagadta, hogy az eddigi posztokat ő írta.

Tanit Koch az interjúban mindenekelőtt arra volt kíváncsi, milyen meggondolásból tetováltatta mellkasára Putyin arcképét, ezzel újabb bélyeget aggatva magára. Polunyin a tetoválást Angliában csináltatta, amikor egy szituációban szembesült azzal, milyen rossz fényben tünteti fel a média az orosz elnököt, akit ő szeretett volna ettől megóvni. A riporter ezután szembesítette Polunyint a MET koreográfusának kommentjével, miszerint táncosi karrierjének ezzel a tetoválással vége.

A balett-táncos szerint azonban „a világ nagy, és ha Indiában bezárul egy ajtó, kinyílik egy Kínában, és a legfontosabb, hogy álljunk ki az elveink mellett”.

Polunyin azt is kifejtette Tanit Kochnak, egész életében a jó és a rossz, angyalok és démonok között balanszírozott és most eldöntötte, hogy „a jó oldalra áll”. Ezért még a nyugati szervezetek és média hatalmával is hajlandó szembe szállni.  Az újságíró emlékeztette Polunyint arra az egykori kijelentésére, miszerint ő a közösségi médiát arra szeretné használni, hogy közelebb hozza a balettot a tömegekhez. Megemlítette David LaChapelle Take me to Church című klipjét is, ami több milliós nézettséget és ismertséget hozott a balett-táncosnak, és ezzel a műfajnak is új rajongókat szerzett. Polunyin elárulta, 2016-ban ez a videoklip hozta őt vissza egy mélyrepülésből, és ez volt az a pillanat, amikor ráébredt, hogy "a jó mennyivel erősebb energia, mint a rossz, az ördög”.  

A táncos utalt arra is, hogy az utóbbi időben tudatosan használta a kevésbé pozitív és építő jellegű fogalmazásmódot, mert szerinte a kedves üzenetek nem mindig érnek célba. A riporternő kérdésére, hogyan értette azt, hogy az elhízott embereket fel kéne pofozni, elmondta: nem konkrét fizikai interakcióra gondolt, amikor ezt írta, „de ha fel is pofoznánk valakit, jót tennénk vele, mert az adott esetben megváltoztathatja az életüket” - vélekedett.  Szerinte időnként szükség van provokációra annak érdekében, hogy ne tunyuljon el az emberiség.

Tanit Koch a homofób üzenetekről is kérdezte a táncost, aki kifejtette,

nem elsősorban a szexuális orientációra célzott, hanem arra, hogy a színpadon szükség van „a női és férfi energiák egyensúlyára”.

Mint fogalmazott, őt nem érdekli, hogy az adott táncos homo- vagy heteroszexuális, de például a Rómeó és Júliában, vagy a Giselle-ben egy nőt és egy férfit szeretne látni a színpadon.  Szerinte a balettvilágban erről mindenki így gondolkodik, de senki nem meri ezt kimondani. Tanit Koch még arra is rákérdezett, miért tetováltatta a jobb kézfejére (a vállaltan homoszexuális) David LaChapelle nevének betűit, mire a táncos úgy felelt: pont azért, mert „benne is megvan az a férfienergia, amit nagyon fontosnak tart”. Tanit Koch kérdésére, hogy szerinte mi lehet a nők legfőbb feladata, Polunyin elmondta: „nem tud elképzelni szebb életfeladatot egy nő számára, mint az anyaság”.

A riporter feltette a kérdést, most, hogy meghackelték az Instagram fiókját, másképp fog-e kommunikálni a közösségi médiában. Polunyin úgy felelt: talán együtt dolgozik majd olyan tanácsadókkal, akik segítenek neki megfogalmazni úgy az üzenetét, hogy az ne legyen félreérthető. Ugyanakkor nem tagadta, hogy ő írta ezeket a posztokat, méghozzá konzekvensen. Végezetül arra volt kíváncsi a riporternő, mi az az új tetoválás, amiről titokzatos módon posztolt. Polunyin a kérdésre elmondta, hogy Indiában vendégszerepelt, ahol Siva képét tetováltatta a hátára. (Siva a tánc ura, aki táncával megteremti a világot és fenntartja annak folyamatosságát, de ha elfárad, az univerzum visszahullik a káoszba - a szerk.).

Az újságíró arra is kíváncsi volt, amire valószínűleg sokan:

mit gondolhat a táncos párja, aki szeretkezés közben Putyin arcképét látja a mellkasán?

A fiatal balettművész erre azt válaszolta, hogy ő is Putyint látja minden nap a tükörben, de nem baj, mert a tetoválás már a testéhez tartozik.

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Kapcsolódó

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A tánc a legjobb kulturális immunerősítő – elkezdődött a 15. Magyar Táncfesztivál

Két tánctechnikai bravúr-darabbal nyitott hétfőn este Győrben a Magyar Táncfesztivál.
Tánc videó

Újabb táncos portréfilm a láthatáron, ezúttal Natalia Osipováról

A Force of Nature című új dokumentumfilm a méltán híres balerina karrierjének egy évét követi nyomon.
Tánc hír

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

A filmet az Oscar-díjas Holdfény című dráma rendezője, Barry Jenkins forgatja – értesült a The Hollywood Reporter.
Tánc magazin

3D-s hologrammal helyettesítik az állatokat ebben a cirkuszban

A német Roncalli Cirkusz merész húzással modernizálta a műfajt: élő állatok helyett a modern technikát vetik be.
Tánc videó

A legnehezebb témákhoz humor kell – Gál Eszter és Hód Adrienn a Kult50-ben

Gál Eszter, az Artman Egyesület alapítója és Hód Adrienn koreográfus beszélgetnek a Kult50 kamerái előtt humorról, közönségről, közösségről és a táncról, ami mindenkié.