Tánc

Szergej Polunyin megmagyarázta Instagram-posztjait

2019.01.23. 15:05
Ajánlom
Sokak szerint az ukrán származású balettsztár egész eddigi karrierjét aláásta az Instagramra posztolt üzeneteivel. Most a német újságíró, Tanit Koch szembesítette őt kijelentéseivel.

Mint azt megírtuk, a balettsztár november óta politikai tartalmú, megosztó, sértő és sokszor erőszakos tartalmakat közölt Instagram oldalán, amiért a Párizsi Opera Balett fel is függesztette vele A hattyúk tavára szóló szerződését. A táncos a napokban bejelentette: Instagram-fiókját meghackelték, de azt nem tagadta, hogy az eddigi posztokat ő írta.

Tanit Koch az interjúban mindenekelőtt arra volt kíváncsi, milyen meggondolásból tetováltatta mellkasára Putyin arcképét, ezzel újabb bélyeget aggatva magára. Polunyin a tetoválást Angliában csináltatta, amikor egy szituációban szembesült azzal, milyen rossz fényben tünteti fel a média az orosz elnököt, akit ő szeretett volna ettől megóvni. A riporter ezután szembesítette Polunyint a MET koreográfusának kommentjével, miszerint táncosi karrierjének ezzel a tetoválással vége.

A balett-táncos szerint azonban „a világ nagy, és ha Indiában bezárul egy ajtó, kinyílik egy Kínában, és a legfontosabb, hogy álljunk ki az elveink mellett”.

Polunyin azt is kifejtette Tanit Kochnak, egész életében a jó és a rossz, angyalok és démonok között balanszírozott és most eldöntötte, hogy „a jó oldalra áll”. Ezért még a nyugati szervezetek és média hatalmával is hajlandó szembe szállni.  Az újságíró emlékeztette Polunyint arra az egykori kijelentésére, miszerint ő a közösségi médiát arra szeretné használni, hogy közelebb hozza a balettot a tömegekhez. Megemlítette David LaChapelle Take me to Church című klipjét is, ami több milliós nézettséget és ismertséget hozott a balett-táncosnak, és ezzel a műfajnak is új rajongókat szerzett. Polunyin elárulta, 2016-ban ez a videoklip hozta őt vissza egy mélyrepülésből, és ez volt az a pillanat, amikor ráébredt, hogy "a jó mennyivel erősebb energia, mint a rossz, az ördög”.  

A táncos utalt arra is, hogy az utóbbi időben tudatosan használta a kevésbé pozitív és építő jellegű fogalmazásmódot, mert szerinte a kedves üzenetek nem mindig érnek célba. A riporternő kérdésére, hogyan értette azt, hogy az elhízott embereket fel kéne pofozni, elmondta: nem konkrét fizikai interakcióra gondolt, amikor ezt írta, „de ha fel is pofoznánk valakit, jót tennénk vele, mert az adott esetben megváltoztathatja az életüket” - vélekedett.  Szerinte időnként szükség van provokációra annak érdekében, hogy ne tunyuljon el az emberiség.

Tanit Koch a homofób üzenetekről is kérdezte a táncost, aki kifejtette,

nem elsősorban a szexuális orientációra célzott, hanem arra, hogy a színpadon szükség van „a női és férfi energiák egyensúlyára”.

Mint fogalmazott, őt nem érdekli, hogy az adott táncos homo- vagy heteroszexuális, de például a Rómeó és Júliában, vagy a Giselle-ben egy nőt és egy férfit szeretne látni a színpadon.  Szerinte a balettvilágban erről mindenki így gondolkodik, de senki nem meri ezt kimondani. Tanit Koch még arra is rákérdezett, miért tetováltatta a jobb kézfejére (a vállaltan homoszexuális) David LaChapelle nevének betűit, mire a táncos úgy felelt: pont azért, mert „benne is megvan az a férfienergia, amit nagyon fontosnak tart”. Tanit Koch kérdésére, hogy szerinte mi lehet a nők legfőbb feladata, Polunyin elmondta: „nem tud elképzelni szebb életfeladatot egy nő számára, mint az anyaság”.

A riporter feltette a kérdést, most, hogy meghackelték az Instagram fiókját, másképp fog-e kommunikálni a közösségi médiában. Polunyin úgy felelt: talán együtt dolgozik majd olyan tanácsadókkal, akik segítenek neki megfogalmazni úgy az üzenetét, hogy az ne legyen félreérthető. Ugyanakkor nem tagadta, hogy ő írta ezeket a posztokat, méghozzá konzekvensen. Végezetül arra volt kíváncsi a riporternő, mi az az új tetoválás, amiről titokzatos módon posztolt. Polunyin a kérdésre elmondta, hogy Indiában vendégszerepelt, ahol Siva képét tetováltatta a hátára. (Siva a tánc ura, aki táncával megteremti a világot és fenntartja annak folyamatosságát, de ha elfárad, az univerzum visszahullik a káoszba - a szerk.).

Az újságíró arra is kíváncsi volt, amire valószínűleg sokan:

mit gondolhat a táncos párja, aki szeretkezés közben Putyin arcképét látja a mellkasán?

A fiatal balettművész erre azt válaszolta, hogy ő is Putyint látja minden nap a tükörben, de nem baj, mert a tetoválás már a testéhez tartozik.

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Kapcsolódó

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rubens mesterien csempészett rejtett üzeneteket a képeire

Profin és gyakran ironikusan vegyítette munkáiban más mesterek stílusjegyeit, megújította az egyházi festmények nyelvét és még a flamand kárpitművészet felélesztésére is maradt ideje.
Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Klasszikus

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.
Vizuál

Drágakőre készült festményre bukkantak a múzeumi raktárban

Hamarosan a közönség is megtekintheti a 17. századi Antonio Tempesta egyik különleges alkotását. Az elmúlt évek kutatásai tisztázták a műtárgy múzeumba kerülésének, majd leltárból való törlésének történetét. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a drágakő lapra (lápisz lazuli) festett mű körültekintő restaurálása is. Az alig egy milliméter vastag kőlap mindkét oldalán egy ószövetségi jelenet látható. 
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Cirkusztörténelmet írt ifj. Richter József és Merrylu Richter

Pas de deux – balett lóháton című produkciójukkal elnyerték mindkét fődíjat, a magyar cirkuszigazgatók aranyfokozatú díját és fesztivál nagydíját, az Arany Pierrot-díjat is.
Tánc hír

Latin életérzés a Szegedi Kortárs Balett előadásában

Három egyfelvonásos produkcióval indítja az új év bemutatóinak sorát a Szegedi Kortárs Balett februárban. Az előadásokon keresztül a vágy megnyilvánulásának különböző fajtáival foglalkoznak.
Tánc interjú

„Sok kihívás elé állítjuk a szereplőket” – Interjú a Szent Boszorkány alkotóival

A 2019-es Staféta-pályázat kiemelt kategóriájának egyik nyertes alkotópárosával, Pál Dániel Leventével és Kalmár Ákossal a Szent Boszorkány című újcirkuszi est január 7-ei bemutatója kapcsán beszélgettünk.
Tánc hír

Úgy tűnik, használ a francia balettművészek tiltakozása

Engedményeket ajánlott a francia kormány a nyugdíjkorhatár emelése ellen tiltakozó balettművészeknek, akiknek sztrájkja már több mint nyolcmillió euró veszteséget okozott.
Tánc hír

Ilyen szépen sztrájkolni csak a balettosok tudnak

Karácsonykor feltette az i-re a pontot a Párizsi Opera Balett. A december 5. óta tartó, nyugdíjreform ellenes sztrájkot egy szabadtéri Hattyúk tava-részlettel koronázták meg a táncosok december 24-én.