Tánc

Szergej Polunyin megmagyarázta Instagram-posztjait

2019.01.23. 15:05
Ajánlom
Sokak szerint az ukrán származású balettsztár egész eddigi karrierjét aláásta az Instagramra posztolt üzeneteivel. Most a német újságíró, Tanit Koch szembesítette őt kijelentéseivel.

Mint azt megírtuk, a balettsztár november óta politikai tartalmú, megosztó, sértő és sokszor erőszakos tartalmakat közölt Instagram oldalán, amiért a Párizsi Opera Balett fel is függesztette vele A hattyúk tavára szóló szerződését. A táncos a napokban bejelentette: Instagram-fiókját meghackelték, de azt nem tagadta, hogy az eddigi posztokat ő írta.

Tanit Koch az interjúban mindenekelőtt arra volt kíváncsi, milyen meggondolásból tetováltatta mellkasára Putyin arcképét, ezzel újabb bélyeget aggatva magára. Polunyin a tetoválást Angliában csináltatta, amikor egy szituációban szembesült azzal, milyen rossz fényben tünteti fel a média az orosz elnököt, akit ő szeretett volna ettől megóvni. A riporter ezután szembesítette Polunyint a MET koreográfusának kommentjével, miszerint táncosi karrierjének ezzel a tetoválással vége.

A balett-táncos szerint azonban „a világ nagy, és ha Indiában bezárul egy ajtó, kinyílik egy Kínában, és a legfontosabb, hogy álljunk ki az elveink mellett”.

Polunyin azt is kifejtette Tanit Kochnak, egész életében a jó és a rossz, angyalok és démonok között balanszírozott és most eldöntötte, hogy „a jó oldalra áll”. Ezért még a nyugati szervezetek és média hatalmával is hajlandó szembe szállni.  Az újságíró emlékeztette Polunyint arra az egykori kijelentésére, miszerint ő a közösségi médiát arra szeretné használni, hogy közelebb hozza a balettot a tömegekhez. Megemlítette David LaChapelle Take me to Church című klipjét is, ami több milliós nézettséget és ismertséget hozott a balett-táncosnak, és ezzel a műfajnak is új rajongókat szerzett. Polunyin elárulta, 2016-ban ez a videoklip hozta őt vissza egy mélyrepülésből, és ez volt az a pillanat, amikor ráébredt, hogy "a jó mennyivel erősebb energia, mint a rossz, az ördög”.  

A táncos utalt arra is, hogy az utóbbi időben tudatosan használta a kevésbé pozitív és építő jellegű fogalmazásmódot, mert szerinte a kedves üzenetek nem mindig érnek célba. A riporternő kérdésére, hogyan értette azt, hogy az elhízott embereket fel kéne pofozni, elmondta: nem konkrét fizikai interakcióra gondolt, amikor ezt írta, „de ha fel is pofoznánk valakit, jót tennénk vele, mert az adott esetben megváltoztathatja az életüket” - vélekedett.  Szerinte időnként szükség van provokációra annak érdekében, hogy ne tunyuljon el az emberiség.

Tanit Koch a homofób üzenetekről is kérdezte a táncost, aki kifejtette,

nem elsősorban a szexuális orientációra célzott, hanem arra, hogy a színpadon szükség van „a női és férfi energiák egyensúlyára”.

Mint fogalmazott, őt nem érdekli, hogy az adott táncos homo- vagy heteroszexuális, de például a Rómeó és Júliában, vagy a Giselle-ben egy nőt és egy férfit szeretne látni a színpadon.  Szerinte a balettvilágban erről mindenki így gondolkodik, de senki nem meri ezt kimondani. Tanit Koch még arra is rákérdezett, miért tetováltatta a jobb kézfejére (a vállaltan homoszexuális) David LaChapelle nevének betűit, mire a táncos úgy felelt: pont azért, mert „benne is megvan az a férfienergia, amit nagyon fontosnak tart”. Tanit Koch kérdésére, hogy szerinte mi lehet a nők legfőbb feladata, Polunyin elmondta: „nem tud elképzelni szebb életfeladatot egy nő számára, mint az anyaság”.

A riporter feltette a kérdést, most, hogy meghackelték az Instagram fiókját, másképp fog-e kommunikálni a közösségi médiában. Polunyin úgy felelt: talán együtt dolgozik majd olyan tanácsadókkal, akik segítenek neki megfogalmazni úgy az üzenetét, hogy az ne legyen félreérthető. Ugyanakkor nem tagadta, hogy ő írta ezeket a posztokat, méghozzá konzekvensen. Végezetül arra volt kíváncsi a riporternő, mi az az új tetoválás, amiről titokzatos módon posztolt. Polunyin a kérdésre elmondta, hogy Indiában vendégszerepelt, ahol Siva képét tetováltatta a hátára. (Siva a tánc ura, aki táncával megteremti a világot és fenntartja annak folyamatosságát, de ha elfárad, az univerzum visszahullik a káoszba - a szerk.).

Az újságíró arra is kíváncsi volt, amire valószínűleg sokan:

mit gondolhat a táncos párja, aki szeretkezés közben Putyin arcképét látja a mellkasán?

A fiatal balettművész erre azt válaszolta, hogy ő is Putyint látja minden nap a tükörben, de nem baj, mert a tetoválás már a testéhez tartozik.

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Kapcsolódó

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Vizuál

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Jazz/World

Korb Attila, a harsonás-zeneszerző

A Modern Art Orchestra harsonása – a zenekar számos tagjával egyetemben – zeneszerzőként is közreműködik a MAO alkotói műhelyében. Attila már gyermekként egy professzionális nagyzenekari projekt harsonása volt, melynek köszönhetően belföldön és külföldön is építhette koncertrutinját. A húszas évek big band vénáját tanulmányozva a harsonás-zeneszerző több hangszeren játszó művésszé érett, s ennek a zenei utazásnak egy mérföldköve a nemsokára megjelenő Swinging on the Danube című szerzői lemez.
Vizuál

Új Dirty Dancing-film készül Jennifer Grey főszereplésével

A Piszkos táncok folytatásába visszatér az eredeti film főszereplőnője - jelentette be Jon Feltheimer, a Lionsgate stúdió vezérigazgatója, megerősítve a már júliusban felröppent híreket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Táncgála, mesék és flamenco a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón

Tizenhét magyar táncegyüttes művészeinek gálája, a Recirquel újcirkusz-társulat előadása, mesék táncadaptációja és flamenco-előadás is szerepel a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó műsorán, amelyet szeptember 12. és 15. között rendeznek meg.
Tánc gyász

Elhunyt Fodor Antal táncművész, koreográfus

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Fodor Antal táncművész, koreográfus, a Magyar Táncművészeti Egyetem professor emeritusa, a Magyar Állami Operaház egykori balettigazgatója - tudatta az egyetem kedden.
Tánc portré

Pina Bausch, a modern tánc úttörője 80 éves lenne

A német koreográfus a tánc, a színház, az érzelmek, a nyelv és a dal összekapcsolásával forradalmasította a táncszínházat. Hitvallása ez volt: "nem úgy akarok mozogni, mint egy táncos, azt akarom megmutatni, ami mozgat".
Tánc mank

Eleven alkotások - Mozdulat- és képzőművészet egy helyen

Táncművészeti és mozdulatszínházi produkciókkal indít új kezdeményezést a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Az Eleven alkotások című programsorozat júliustól a MANK kiállításaihoz és összművészeti programjaihoz kapcsolódóan kínál tánc-és képzőművészeti programokat.
Tánc hír

Van humora Mona Lisának? – Cirkuszi tárlatvezetés egy kislány szemével

Különös, a klasszikus cirkusz határait kitágító, egyedi hangulatú előadást mutat be július 18-án a Fővárosi Nagycirkusz.