Tánc

Szinergiák – Különleges találkozásoknak ad otthont a Fővárosi Nagycirkusz

2021.09.10. 16:35
Ajánlom
A társművészeteké a főszerep idén ősszel a Fővárosi Nagycirkuszban. A Carmina Burana mágikus világa, az Urban Verbunk egyszerre újító és hagyományőrző táncművészete, a Duda Éva Társulat újraértelmezett táncszínháza és a Monte Christo grófja című musical, valamint a Kijevi Cirkuszakadémia művészeti projektje várja a közönséget.

Carmina Burana

  • szeptember 11. szombat 19:00

„Világi dalok szólóénekesekre és kórusokra, hangszerkísérettel és mágikus képekkel” – így álmodta meg Carl Orff szcenikus kantátáját, a zenetörténet egyik legismertebb és legnépszerűbb művét. A zenemű szeptember 11-én látható összművészeti előadása hű marad a kiváló zeneszerző szelleméhez. A debreceni Kodály Filharmonikusok és Kodály Kórus koncertje közben

olyan kortárs mozgásszínházi előadást láthatnak a nézők, melynek tematikája reflektál az elmúlt év drámai eseményeire.

Az előadás során a Carmina Burana életigenlő üzenete átüt a dramatikus történetmesélés szövetén és groteszk humorú, komikus elemek, valamint lírai hangvételű etűdök színesítik Kovács Gergely Csanád táncművész igéző koreográfiáját, amelybe szervesen illeszkednek a látványos cirkuszi számok.

UAD1044-163351.jpg

Carmina Burana (Fotó/Forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

 

Elemek tánca

  • szeptember 18. 19:00, szeptember 19. vasárnap 15:00

A Harangozó Gyula-és Junior Prima-díjas Moussa Ahmed és Tóth Judit Örökös Aranygyöngyös táncművészek által alapított Urban Verbunk az Elemek tánca című produkcióval lép fel a Fővárosi Nagycirkuszban.

A különleges műsorban egyszerre van jelen tűz és víz, föld és levegő ugyanazon a színpadon. 

Hogyan lehetséges ez? Egy több mint 2500 liter vízzel feltöltött medencével, lángoló padlóval és szikrázó dobverőkkel, közel 350 acélrugó feszítésében egy 40 négyzetméteres trambulinszőnyegen. 

Az előadás minden korosztály számára is élvezetes szórakozást, és egyben tartalmas ismeretszerzési lehetőséget nyújt.

IMG_8066-163351.jpg

Urban Verbunk: Elemek tánca (Fotó/Forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

 

RAMAZURI – special edition

  • szeptember 25. szombat 19:00

 Tánc, cirkuszi hangulatban, élőzenével. A frissen bemutatott, újszerű előadást most egyetlen, exkluzív alkalommal, ismert sztárokkal, teljesen egyedi köntösben mutatja be a Duda Éva Társulat a Fővárosi Nagycirkuszban.

A látványos produkció egy akrobatikai elemekkel tarkított, derűs és szellemes tánc-cirkuszi kavalkád, műfajok találkozása.

Speciális eszközök és térelemek adnak lehetőséget a meghökkentő mozdulatok és egy különleges formavilág kibontakozásának. Farkas Izsák és Szarvas Dávid élőzenei duója pedig garantálja a karneváli hangulatot, melyben az elektrowsing, az etno, a jazz és hip-hop irányzatok is megjelennek.

210521-PRINT_photo_gordon_eszter_1793xxjpg-masolata-scaled-163430.jpg

RAMAZURI (Fotó/Forrás: Gordon Eszter)

 

Monte Cristo grófja

  • október 1. 19:00, október 2. 15:00, október 3. 15:00, 19:00

A fiatal Edmond Dantest a menyegzőjéről viszik el a rendőrök egy feljelentés alapján. If várának börtönébe kerül, ahonnan nincs visszatérés. A vád, miszerint kapcsolatban állt a száműzött Napóleonnal, valótlan volt, ám Dantes már nem tudja bizonyítani az igazát. Hosszú éveken át sínylődik bezérva, miután egy börtöntárs halála révén megszökhet – és egyben birtokosa lesz egy csodálatos vagyonnak is. Elindul tehát, mint Monte Cristo grófja, hogy bosszút álljon megnyomorítóin.

Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély – minden együtt a színpadi műben, ahogy Dumas örökérvényű regényében is.

Szomor György dalaival igazi musicalként mutatkozik meg a klasszikus alkotás.

MG_7378-163749.jpg

Dumas-Szomor-Pozsgai: Monte Cristo grófja (Fotó/Forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

 

Kijevi Cirkuszakadémia: Circle

  • október 10. 15:00

A Kijevi Cirkuszakadémia (Kyiv Muncipal Academy of Circus And Performing Arts) Circle című művészeti projektje a zene- és a cirkuszművészet különleges kombinációjából épül fel. A műsor készítőinek fő célja, hogy miközben a közönség a művészetre figyel, vizuális élvezetben részesüljön, valamint átjárja a szabadság és boldogság érzése.

A Circle című produkcióban hetven professzionális művész egyszerre, egy térben mutat be különböző stílusokat az akrobatika, a gimnasztika, az egyensúly, a pantomim, a bohócmesterség, az illúzió és manipuláció, a bábozás, az ének, a koreográfia és színészet területéről. A 80 perces, energikus műsor minden korosztály számára élvezetes kikapcsolódást nyújt.

vh-40-scaled-1-163352.jpg

Kijevi Cirkuszakadémia: Circle (Fotó/Forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Ilyenek a Jancsó-filmek 2 és fél percben!

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából a Jancsó-filmek ikonikus jeleneteiből készült montázsfilmet tett közzé a Nemzeti Filmintézet videómegosztó csatornáján.
Jazz/World

Elhunyt Baksa-Soós János "beat"-legenda, képzőművész

A Kex együttes egykori énekese, Január Herceg Tova ICY hosszú betegség után, 73 éves korában hunyt el - adta hírül a Magyar Narancs.
Plusz

Több száz éve kortárs – Beszélgetés Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával

Kultúrával telik meg a tér, az utca, a kirakat: a Budapesti Őszi Fesztivál a hagyományos művészeti terek mellett a hétköznapjainkba is táncot, színházat, irodalmat, képzőművészetet hoz. Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával beszélgettünk.
Színház

145 éve született a „költői képzeletek fantomja”, Ódry Árpád

Ódry Árpád színészcsaládba született 1876. szeptember 25-én: a kor híres baritonistája, Ódry Lehel és balett-táncosnő feleségének másodszülött gyermekeként az egész életét kitöltötte a színház. Népszerűségét azonban nem ismert szüleinek, sokkal inkább tehetségének, szorgalmának és különleges játékstílusának köszönhette.
Színház

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait

A legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Fekete Péter című előadásának ítélte a szakmai zsűri, míg Mohácsi János Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című munkájával, a szombathelyi Weöres Sándor Színház produkciójával a legjobb rendező díját kapta meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Don Quijote modern köntösben

Don Quijote történetéhez nyúl az idén 10 éves Feledi Project, amely a Budapest Táncfesztiválon mutatja be legújabb előadását szeptember 27-én.
Tánc videó

Kötélen sétált át Párizs fölött egy artista – VIDEÓ

Az ismert francia művész, Nathan Paulin az Eiffel-torony és a Szajna túlpartján álló Chaillot Színház között kifeszített kötélen egyensúlyozott végig.
Tánc gyász

Elhunyt Loósz Krisztina táncművész

A Győri Balett egykori magántáncosát tragikusan fiatalon, 57 évesen érte a halál – tudatta az intézmény a Facebook-oldalán.
Tánc ajánló

Szinergiák – Különleges találkozásoknak ad otthont a Fővárosi Nagycirkusz

A társművészeteké a főszerep idén ősszel a Fővárosi Nagycirkuszban. A Carmina Burana mágikus világa, az Urban Verbunk egyszerre újító és hagyományőrző táncművészete, a Duda Éva Társulat újraértelmezett táncszínháza és a Monte Christo grófja című musical, valamint a Kijevi Cirkuszakadémia művészeti projektje várja a közönséget.
Tánc hír

„Premier” fesztivál a Nemzeti Táncszínházban

Három nemzetközi társulat részvételével és hazai bemutatókkal veszi kezdetét a tánc legrangosabb hazai ünnepe, a Budapest Táncfesztivál, melyet szeptember 18. és október 9. között rendeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.