Tánc

Sznobizmus a Szigeten

2007.08.10. 00:00
Ajánlom
A Sziget második napján pornyelés helyett a sarat lehetett dagasztani, de a hardcore bulizás és a kortárs művészet nemes vetélkedése tovább folytatódott. Ráadásul az éjszakában a magyar táncélet két pillérnője (őskövületet mégsem írhatok) kapott teret, Bozsik Yvett és Ladányi Andrea.

Bozsik Yvette

Az első meccset Mozart és a nagyszínpadon dübörgő The Chemical Brothers vívta meg, s a küzdelmet helyi szinten A varázsfuvola nyerte jó néhány decibellel. Mégsem a műfajnál szokatlan hangerő volt az, ami Bozsik darabját felhígította - azzal együtt, hogy ez a majd’ másfél órás verzió sűrített változata volt az eredetileg két felvonásos produkciónak. A Mozart-évre készült koreográfia szándéka szerint az opera "táncnyelvre való átültetése". Azonban az előadásból nem tűnt úgy, hogy lenne a témáról, Mozart zenéjéről táncos szempontból annyi mondanivaló, ami ilyen hosszan tartalmas tud lenni. Nagyon lelkiismeretesen kívánta követni az eredeti szüzsét, az egyes áriákat meg nem lehetett megvágni, ezért aztán egy-egy jelenet sokszor teljesen érdektelen tánckari időkitöltéssé vált. Némely áriára, helyzetre valóban volt originális ötlete a koreográfusnak, de nem ezek határozták meg a darabot. A legkarakteresebb figura ismét – mint Bozsiknál máskor is – Vati Tamás volt, aki hajléktalan, kukázó Papagenóként szinte a szálak mozgatójaként szerepelt, s inkább uralta a játékot, mint az Éj királynője vagy Sarastro. Meglepő volt számomra, hogy e kevéssé ingergazdag előadás mégis akkora sikert váltott ki. Aggódni kezdtem, hogy a sznobizmus a Szigeten is felütötte a fejét...


Ladányi Andrea

Éjféltől Ladányi Andrea és Ivo Dimchev mutatták be közös munkáikat, amelyek inkább a performance műfajába tartoznak. Az a bizonyos elszántság, lelkesedés és némi perverzió ezen az estén is megmutatkozott, hiszen mindkét női szóló és a végén két férfi duettje nagyon is feszegette a határokat. Első ránézésre nem a könnyed szórakoztatás kategóriájába tartoztak, s csak a kitartó és jóindulatú nézők juthattak el aztán az élményhez. Mindhárom darab nagyon lassan kezdődött, nehezen lehetett csak rájönni a miértekre, illetve arra, hogy nem kell feltétlenül kérdezni és választ várni. Ha mindezen sikerült túllépni, igazán szórakoztató lett Ladányi Andrea szólója, aki idegbeteg művésznőként jelent meg először szőke parókában, a japán színházat felidéző, minimalista képi világú térben, adott interjút, s vált egyre hisztérikusabbá és ironikusabbá is. Majd ugyanez következett feketében nagyon váratlan, mégis egészében érthető fordulatokkal. A másik két produkció kevésbé volt összetett és erős hatású. Az amnéziás, piros hajú, bőrű, ruhájú, bőröndű nő (Kovács Martina) monológja gyakran vesztett színpadi feszültségéből. A két aranyruhás, diszkókirály (Gergely Attila és Kovács Lehel) duettje inkább becketti abszurd játéknak tűnt, amelynek ha elfogadtuk a szabályait, jókat lehetett kacagni.

A Színház és Táncsátor mellett mindennap kétszer is teret kap a 04 Shu Műhely, amely performanszsorozat névvel fedi le "tánc és képzőművészet találkozását 10 négyzetméteres vágódeszkán". Az általam látott akciókban csak az utolsó paramétert véltem felfedezni, az első kettőből valahogy kimaradtam…

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc koronavírus

Magyar balett-táncos szórakoztatta a reptéren várakozókat

A szintén hazafelé tartó művész így próbálta oldani a stresszt azokban, akik még csak most indultak el hazájukba a koronavírus terjedése miatt. Kovács Zsolt Vencel az útközben tapasztaltakról is beszámolt.
Tánc interjú

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!
Tánc néptánc

Otthon legényesezik a magyar táncélet legjava - videó!

A táncok királyát Sánta Gergő kihívása nyomán már több ezren táncolják, többek közt Juronics Tamás és Ertl Péter is járta. A kihívással biztatnak az otthonmaradásra és demonstrálják, hogy ott is van lehetőség a gyakorlásra.
Tánc videó

Artisták otthon – Kulisszatitok és humoros jelenet a cirkuszosok videóin

A cirkuszosok is kampányt indítottak az otthon maradásért, a kezdeményezéshez már száznál is több művész csatlakozott.
Tánc cirkusz

Esténként előadásokat közvetít a Nemzeti Cirkusz

A Magyar Nemzeti Cirkusz minden este cirkuszi előadásokkal szórakoztatja a közönséget a közösségi oldalán a koronavírus-járvány miatt elmaradó produkciók miatt.