Tánc

Szögre akasztotta a balettcipőt a Párizsi Opera Balett

2019.12.12. 09:05
Ajánlom
A társulat 154 táncosából 120-an vettek részt az országos nyugdíjreform-ellenes sztrájkban. Az új törvény ugyanis eltörölné azt a művésznyugdíjat is, amelyet a táncosok 42 éves koruktól vehettek eddig igénybe.

Több tízezer francia munkavállaló hagyott fel a munkával és vonult az utcára múlt csütörtökön a nyugdíjreform bevezetése ellen tüntetve. Az új törvény ugyanis egységesítené a nyugdíjrendszert, és csak néhány kivételes szakma – például a vasúti dolgozók – esetében engedélyezné a korai nyugdíjba vonulást.

A Párizsi Opera Balett társulatának nagy része az ellen tiltakozott, hogy elvegyék tőlük a művésznyugdíjat, amit még XIV. Lajos király, a balett alapítója vezetett be 1689-ben, a műfaj születésekor.

A korai nyugdíjra azért volt, és van lehetőség a mai napig a világ legtöbb balett-társulatánál, mert a táncosok óriási fizikai igénybevételnek vannak kitéve, a sérülések pedig különösen nagy kockázati tényezőt jelentenek 40 éves kor felett.  Az óvatosság nem alaptalan, a kimutatások szerint a munkahelyi balesetek száma ebben az ágazatban a legmagasabb Franciaországon belül. (Emlékezzünk: 2015-ben azért okozott botrányt a Magyar Nemzeti Balett belső alkalmassági vizsgája, mert akkor több, közvetlenül a nyugdíj előtt álló művészt bocsátottak el alkalmatlanságra hivatkozva, akik így kilátástalan helyzetbe kerültek.) A művésznyugdíj eltörésével rengeteg táncos jövője válna bizonytalanná, ugyanis az átképzési rendszer még nem épült ki, következésképp azok, akik az életüket a táncra tették föl, egyedül a tanári pályában reménykedhetnek a színpad elhagyása után.

A közel egyhetes sztrájk hatalmas anyagi veszteséget okozott a Párizsi Operának, hiszen 11 előadást kellett lemondaniuk a Garnier színpadon és a Bastille-ban.

Többek között a Rajmonda című klasszikus balett, a modern Le Parc, és az Igor herceg című opera több előadása is elmaradt. A táncosok mellett a zenészek és a technikai személyzet egy része is tiltakozásba fogott. Az elmaradt előadások több, mint 2 millió bevételkiesést róttak a társulatra. Ráadásul nem a Párizsi Opera az egyetlen kulturális intézmény, akit ez érint: Franciaország kultikus színháza, a  Comedie-Francaise – amely szintén különleges nyugdíjrendszerrel rendelkezik – szintén több előadását törölni kényszerült dolgozói sztrájkja miatt.

(Forrás: AFP, fejléckép: Contributor / Getty Images)

Tánc (kor)határok nélkül

Kapcsolódó

Tánc (kor)határok nélkül

A tánc csak a fiatal testek privilégiuma? Az uralkodó tendencia szerint igen - művészi értelemben legalábbis. Láthatunk azonban már egy-két reménysugarat, ami az idősebb táncos testek színpadi felvállalása felé mutat. Körüljártuk kicsit a táncművészet és az életkor kapcsolatának kérdését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.
Könyv

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Jazz/World

Fonogram-életműdíjat kapott Kovács Kati – Hallgasd meg a nyertes felvételeket!

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso, a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.
Plusz

Könnyűzene a korona idején

Sok más minden mellett a koronvírus-járvány azt is befolyásolja, hogy hol és hogyan fogyasztunk könnyűzenét ezekben a hónapokban. A zeneipar teljes egészére meghatározó – és egyelőre sok tekintetben, de legalábbis számos szegmensére, úgy tűnik, sokkszerű és katasztrofális – hatással van az, ami pillanatnyilag a világon történik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Online felvételekkel ünnepli Novák Ferenc Tatát a Nemzeti Táncszínház

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező március 27-én ünnepelte 89. születésnapját. Ez alaklomból két különleges felvételt tesz közzé a Nemzeti Táncszínház most induló online sorozatában.
Tánc koronavírus

Menedékké alakították át a riói karnevál szambaversenyeinek arénáját

A világhírű helyszínen, a Sambadrome-on a koronavírus-járvány terjedésével szemben legvédtelenebbeket helyezik el.
Tánc koronavírus

Magyar balett-táncos szórakoztatta a reptéren várakozókat

A szintén hazafelé tartó művész így próbálta oldani a stresszt azokban, akik még csak most indultak el hazájukba a koronavírus terjedése miatt. Kovács Zsolt Vencel az útközben tapasztaltakról is beszámolt.
Tánc interjú

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!
Tánc néptánc

Otthon legényesezik a magyar táncélet legjava - videó!

A táncok királyát Sánta Gergő kihívása nyomán már több ezren táncolják, többek közt Juronics Tamás és Ertl Péter is járta. A kihívással biztatnak az otthonmaradásra és demonstrálják, hogy ott is van lehetőség a gyakorlásra.