Tánc

Szögre akasztotta a balettcipőt a Párizsi Opera Balett

2019.12.12. 09:05
Ajánlom
A társulat 154 táncosából 120-an vettek részt az országos nyugdíjreform-ellenes sztrájkban. Az új törvény ugyanis eltörölné azt a művésznyugdíjat is, amelyet a táncosok 42 éves koruktól vehettek eddig igénybe.

Több tízezer francia munkavállaló hagyott fel a munkával és vonult az utcára múlt csütörtökön a nyugdíjreform bevezetése ellen tüntetve. Az új törvény ugyanis egységesítené a nyugdíjrendszert, és csak néhány kivételes szakma – például a vasúti dolgozók – esetében engedélyezné a korai nyugdíjba vonulást.

A Párizsi Opera Balett társulatának nagy része az ellen tiltakozott, hogy elvegyék tőlük a művésznyugdíjat, amit még XIV. Lajos király, a balett alapítója vezetett be 1689-ben, a műfaj születésekor.

A korai nyugdíjra azért volt, és van lehetőség a mai napig a világ legtöbb balett-társulatánál, mert a táncosok óriási fizikai igénybevételnek vannak kitéve, a sérülések pedig különösen nagy kockázati tényezőt jelentenek 40 éves kor felett.  Az óvatosság nem alaptalan, a kimutatások szerint a munkahelyi balesetek száma ebben az ágazatban a legmagasabb Franciaországon belül. (Emlékezzünk: 2015-ben azért okozott botrányt a Magyar Nemzeti Balett belső alkalmassági vizsgája, mert akkor több, közvetlenül a nyugdíj előtt álló művészt bocsátottak el alkalmatlanságra hivatkozva, akik így kilátástalan helyzetbe kerültek.) A művésznyugdíj eltörésével rengeteg táncos jövője válna bizonytalanná, ugyanis az átképzési rendszer még nem épült ki, következésképp azok, akik az életüket a táncra tették föl, egyedül a tanári pályában reménykedhetnek a színpad elhagyása után.

A közel egyhetes sztrájk hatalmas anyagi veszteséget okozott a Párizsi Operának, hiszen 11 előadást kellett lemondaniuk a Garnier színpadon és a Bastille-ban.

Többek között a Rajmonda című klasszikus balett, a modern Le Parc, és az Igor herceg című opera több előadása is elmaradt. A táncosok mellett a zenészek és a technikai személyzet egy része is tiltakozásba fogott. Az elmaradt előadások több, mint 2 millió bevételkiesést róttak a társulatra. Ráadásul nem a Párizsi Opera az egyetlen kulturális intézmény, akit ez érint: Franciaország kultikus színháza, a  Comedie-Francaise – amely szintén különleges nyugdíjrendszerrel rendelkezik – szintén több előadását törölni kényszerült dolgozói sztrájkja miatt.

(Forrás: AFP, fejléckép: Contributor / Getty Images)

Tánc (kor)határok nélkül

Kapcsolódó

Tánc (kor)határok nélkül

A tánc csak a fiatal testek privilégiuma? Az uralkodó tendencia szerint igen - művészi értelemben legalábbis. Láthatunk azonban már egy-két reménysugarat, ami az idősebb táncos testek színpadi felvállalása felé mutat. Körüljártuk kicsit a táncművészet és az életkor kapcsolatának kérdését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Továbbra is nyitva tart a Táncszínház virtuális színpada

Izgalmas hetek várnak a táncművészet iránt érdeklődőkre májusban és júniusban is. Új előadásokkal és műsoron tartott repertoár darabokkal továbbra is házhoz jön a táncművészet a Nemzeti Táncszínház online színpadán. 
Tánc ajánló

Balettpremierek és ősbemutatók az első Bartók Tavasz programján

Az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek igazi különlegességeket tartogat a táncrajongók számára, hiszen május 7. és 24. között a hazai táncszcéna számtalan jelentős együttese megmutatja magát, legyen szó néptáncról vagy balettről. Az előadásokat pedig a világ bármely részéről ingyenesen követhetik a nézők a fesztivál honlapján.
Tánc hír

Újra látható a Recirquel nagy sikerű előadása

Egy hónappal a Festspielhaus St. Pölten online közvetítése után május 2-án a Müpa is virtuális műsorára tűzi a Recirquel Társulat Non Solus című előadását.
Tánc magazin

A „balett Shakespeare-je”, aki újra divatba hozta a táncot

„A tánc zene nélkül annyi, mint az éneklés szavak nélkül” – vallotta Jean-Georges Noverre, akinek a neve talán ma már kevésbé cseng ismerősen, ám korának egyik legnagyobb balettmestereként méltán érdemelte ki, hogy a születésnapján ünnepeljük a Tánc Világnapját.
Tánc hír

Ingyenes előadások a Tánc Világnapja alkalmából

A TRIP WebSzínházában a Tánc Világnapja alkalmából, április 29-én ingyenesen megtekinthetők lesznek a TáncKedd sorozat keretében bemutatott előadások.