Tánc

Szögre akasztotta a balettcipőt a Párizsi Opera Balett

2019.12.12. 09:05
Ajánlom
A társulat 154 táncosából 120-an vettek részt az országos nyugdíjreform-ellenes sztrájkban. Az új törvény ugyanis eltörölné azt a művésznyugdíjat is, amelyet a táncosok 42 éves koruktól vehettek eddig igénybe.

Több tízezer francia munkavállaló hagyott fel a munkával és vonult az utcára múlt csütörtökön a nyugdíjreform bevezetése ellen tüntetve. Az új törvény ugyanis egységesítené a nyugdíjrendszert, és csak néhány kivételes szakma – például a vasúti dolgozók – esetében engedélyezné a korai nyugdíjba vonulást.

A Párizsi Opera Balett társulatának nagy része az ellen tiltakozott, hogy elvegyék tőlük a művésznyugdíjat, amit még XIV. Lajos király, a balett alapítója vezetett be 1689-ben, a műfaj születésekor.

A korai nyugdíjra azért volt, és van lehetőség a mai napig a világ legtöbb balett-társulatánál, mert a táncosok óriási fizikai igénybevételnek vannak kitéve, a sérülések pedig különösen nagy kockázati tényezőt jelentenek 40 éves kor felett.  Az óvatosság nem alaptalan, a kimutatások szerint a munkahelyi balesetek száma ebben az ágazatban a legmagasabb Franciaországon belül. (Emlékezzünk: 2015-ben azért okozott botrányt a Magyar Nemzeti Balett belső alkalmassági vizsgája, mert akkor több, közvetlenül a nyugdíj előtt álló művészt bocsátottak el alkalmatlanságra hivatkozva, akik így kilátástalan helyzetbe kerültek.) A művésznyugdíj eltörésével rengeteg táncos jövője válna bizonytalanná, ugyanis az átképzési rendszer még nem épült ki, következésképp azok, akik az életüket a táncra tették föl, egyedül a tanári pályában reménykedhetnek a színpad elhagyása után.

A közel egyhetes sztrájk hatalmas anyagi veszteséget okozott a Párizsi Operának, hiszen 11 előadást kellett lemondaniuk a Garnier színpadon és a Bastille-ban.

Többek között a Rajmonda című klasszikus balett, a modern Le Parc, és az Igor herceg című opera több előadása is elmaradt. A táncosok mellett a zenészek és a technikai személyzet egy része is tiltakozásba fogott. Az elmaradt előadások több, mint 2 millió bevételkiesést róttak a társulatra. Ráadásul nem a Párizsi Opera az egyetlen kulturális intézmény, akit ez érint: Franciaország kultikus színháza, a  Comedie-Francaise – amely szintén különleges nyugdíjrendszerrel rendelkezik – szintén több előadását törölni kényszerült dolgozói sztrájkja miatt.

(Forrás: AFP, fejléckép: Contributor / Getty Images)

Tánc (kor)határok nélkül

Kapcsolódó

Tánc (kor)határok nélkül

A tánc csak a fiatal testek privilégiuma? Az uralkodó tendencia szerint igen - művészi értelemben legalábbis. Láthatunk azonban már egy-két reménysugarat, ami az idősebb táncos testek színpadi felvállalása felé mutat. Körüljártuk kicsit a táncművészet és az életkor kapcsolatának kérdését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Színház

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.
Zenés színház

„A művészet szépsége, hogy korlátok között szabadok lehetünk”

Az államalapítás ünnepének előestéjén, augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon felcsendülnek a Bánk bán című opera csodaszép, minden magyar számára ismerős dallamai. A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében létrejövő produkció főbb szerepeiben Molnár Levente mellett Fischl Mónikát és Mester Viktóriát is láthatja majd a közönség. Az előadás karmesterével, a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész Kesselyák Gergellyel a közelgő premier kapcsán beszélgettünk.
Színház

Ősbemutatókkal és különlegességekkel készül új évadára a Thália

Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban – ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.
Színház

Színházi összefogás a koronavírus terjedése ellen

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság részvételével egyeztettek a budapesti teátrumok a nézőket és a színházakat érintő ajánlásokról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Táncgála, mesék és flamenco a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón

Tizenhét magyar táncegyüttes művészeinek gálája, a Recirquel újcirkusz-társulat előadása, mesék táncadaptációja és flamenco-előadás is szerepel a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó műsorán, amelyet szeptember 12. és 15. között rendeznek meg.
Tánc gyász

Elhunyt Fodor Antal táncművész, koreográfus

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Fodor Antal táncművész, koreográfus, a Magyar Táncművészeti Egyetem professor emeritusa, a Magyar Állami Operaház egykori balettigazgatója - tudatta az egyetem kedden.
Tánc portré

Pina Bausch, a modern tánc úttörője 80 éves lenne

A német koreográfus a tánc, a színház, az érzelmek, a nyelv és a dal összekapcsolásával forradalmasította a táncszínházat. Hitvallása ez volt: "nem úgy akarok mozogni, mint egy táncos, azt akarom megmutatni, ami mozgat".
Tánc mank

Eleven alkotások - Mozdulat- és képzőművészet egy helyen

Táncművészeti és mozdulatszínházi produkciókkal indít új kezdeményezést a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Az Eleven alkotások című programsorozat júliustól a MANK kiállításaihoz és összművészeti programjaihoz kapcsolódóan kínál tánc-és képzőművészeti programokat.
Tánc hír

Van humora Mona Lisának? – Cirkuszi tárlatvezetés egy kislány szemével

Különös, a klasszikus cirkusz határait kitágító, egyedi hangulatú előadást mutat be július 18-án a Fővárosi Nagycirkusz.