Tánc

SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál 2010

2010.01.04. 12:29
Ajánlom
Szólókkal 1999, duókkal 2001 óta találkozhat a közönség azon a fesztiválon, amelyet az Orkesztika Alapítvány szervez az együttgondolkodás – és nem a verseny –, az elhivatottság – és nem a hivatalosság – jegyében. Január 8–10. 20:00 – MU Színház, január 12. 20:00 – Millenáris Teátrum

A SzólóDuó Fesztivált szervező Orkesztika Alapítvány a magyar mozdulatművészet százéves hagyományának megőrzésével és megújításával, értékeinek közvetítésével foglalkozik. Ilyen értéknek tekinti a nyitottságot, a szárnyait bontogató vagy épp a tapasztalt, alkotó táncosok bátorítását, bemutatását és megismertetését. A SzólóDuó Fesztivál során az együttgondolkodás és nem a verseny, az elhivatottság és nem a hivatalosság fontos számunkra. Többre értékeljük a művészi élményt, mint ha csupán technikailag hibátlan egy produkció. A SzólóDuó Fesztivál hazánkban egyedülálló, az egyetlen nyitott pályázati rendszerrel működő kortárs táncfesztivál. A fesztivál lényege az innovatív alkotófolyamatban való részvételi lehetőség, ahol valamennyi táncos-koreográfus személyre szóló részletes szakmai visszajelzést kap a nemzetközi zsűri tagjaitól.

A 2010-es fesztiválra a hazaiak mellett - hiszen már a hatodik alkalommal rendezünk nemzetközi mezőnynek fesztivált - belga, brazil, cseh, francia, holland, izraeli, koreai, lengyel, német, norvég, osztrák és portugál táncművész jelentkezett. A SzólóDuó 2010-nek Budapest mellett három külföldi nagyvárosban, Kölnben, Prágában és Varsóban rendeztük meg társfesztiválját együttműködő partnereinkkel.

Január 8-9-10-én a SzólóDuó Fesztivál versenyprogramján esténként 10-11 rövid táncelőadást láthatunk a MU Színházban, január 12-én a Millenáris Teátrumban a versenyprogram "legjobbjait" láthatja a közönség a szakmai zsűri döntése és a közönség szavazata alapján. A SzólóDuó 2010 Gálasestjének sztárvendégei Kovács Gerzson Péter és Lukács Miklós lesz a Fametszet című előadással.

A fesztivál keretében nemcsak táncelőadásokat láthatunk négy napon keresztül, hanem háromnapos intenzív tánckurzuson is részt vehetnek az érdeklődők a Mozdulatművészeti Stúdióban. Emellett a szervezők fotóművészeti kiállítás keretében foglalják össze az elmúlt tíz év fesztiváljait a MU Színházban. Valamint először rendezi meg az Orkesztika Alapítvány a Kontakt Táncért Alapítvánnyal közösen az Egyperces (tánc)filmek platformját. Az "Ork_Kota_Platform" "Test_Tánc_Kép" témájában készült filmjeit január 8. és 12. között a MU Színházban és a Millenáris Teátrumban tekinthetik meg az érdeklődők minden nap 19 órától.

Részletes program a fesztivál honlapján.

Megosztás

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Tánc magazin

Ez a táncos -16 fokban perdült táncra, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra

A díjnyertes koreográfus, Corey Baker ötlete volt, hogy az Antarktiszon készítsenek táncfilmet, ami lenyűgöző képi világával az eltűnőben lévő természeti értékeket állítja fókuszba.
Tánc ajánló

Pillants be az artisták mindennapjaiba a Recirquellel!

A légtornász egy napja című előadás vasárnap két alkalommal látható a Müpa Műhelytitkok rendezvénysorozat keretében.
Tánc hír

Balett készül Jacqueline du Pré életéről

A Royal Ballet következő évadának egyik fénypontja a fantasztikus csellista életéről szóló balett, amit Cathy Marston koreografál.
Tánc ZSIMÜ 2019

Két vendégkoreográfus munkájával zárja az évadot az Inversedance

Egyben a Zsidó Művészeti Napok záróeseménye is lesz a Panta Rhei című kettős ősbemutató június 2-án, a közelmúltban megnyílt Nemzeti Táncszínház nagytermében.