Tánc

SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál 2010

2010.01.04. 12:29
Ajánlom
Szólókkal 1999, duókkal 2001 óta találkozhat a közönség azon a fesztiválon, amelyet az Orkesztika Alapítvány szervez az együttgondolkodás – és nem a verseny –, az elhivatottság – és nem a hivatalosság – jegyében. Január 8–10. 20:00 – MU Színház, január 12. 20:00 – Millenáris Teátrum

A SzólóDuó Fesztivált szervező Orkesztika Alapítvány a magyar mozdulatművészet százéves hagyományának megőrzésével és megújításával, értékeinek közvetítésével foglalkozik. Ilyen értéknek tekinti a nyitottságot, a szárnyait bontogató vagy épp a tapasztalt, alkotó táncosok bátorítását, bemutatását és megismertetését. A SzólóDuó Fesztivál során az együttgondolkodás és nem a verseny, az elhivatottság és nem a hivatalosság fontos számunkra. Többre értékeljük a művészi élményt, mint ha csupán technikailag hibátlan egy produkció. A SzólóDuó Fesztivál hazánkban egyedülálló, az egyetlen nyitott pályázati rendszerrel működő kortárs táncfesztivál. A fesztivál lényege az innovatív alkotófolyamatban való részvételi lehetőség, ahol valamennyi táncos-koreográfus személyre szóló részletes szakmai visszajelzést kap a nemzetközi zsűri tagjaitól.

A 2010-es fesztiválra a hazaiak mellett - hiszen már a hatodik alkalommal rendezünk nemzetközi mezőnynek fesztivált - belga, brazil, cseh, francia, holland, izraeli, koreai, lengyel, német, norvég, osztrák és portugál táncművész jelentkezett. A SzólóDuó 2010-nek Budapest mellett három külföldi nagyvárosban, Kölnben, Prágában és Varsóban rendeztük meg társfesztiválját együttműködő partnereinkkel.

Január 8-9-10-én a SzólóDuó Fesztivál versenyprogramján esténként 10-11 rövid táncelőadást láthatunk a MU Színházban, január 12-én a Millenáris Teátrumban a versenyprogram "legjobbjait" láthatja a közönség a szakmai zsűri döntése és a közönség szavazata alapján. A SzólóDuó 2010 Gálasestjének sztárvendégei Kovács Gerzson Péter és Lukács Miklós lesz a Fametszet című előadással.

A fesztivál keretében nemcsak táncelőadásokat láthatunk négy napon keresztül, hanem háromnapos intenzív tánckurzuson is részt vehetnek az érdeklődők a Mozdulatművészeti Stúdióban. Emellett a szervezők fotóművészeti kiállítás keretében foglalják össze az elmúlt tíz év fesztiváljait a MU Színházban. Valamint először rendezi meg az Orkesztika Alapítvány a Kontakt Táncért Alapítvánnyal közösen az Egyperces (tánc)filmek platformját. Az "Ork_Kota_Platform" "Test_Tánc_Kép" témájában készült filmjeit január 8. és 12. között a MU Színházban és a Millenáris Teátrumban tekinthetik meg az érdeklődők minden nap 19 órától.

Részletes program a fesztivál honlapján.

Megosztás

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.
Tánc mte

Japán balerina szerzett dicsőséget a Magyar Táncművészeti Egyetemnek

Takamori Miyu a Magyar Táncművészeti Egyetem japán hallgatója bronzérmet nyert a XXVIII. Várnai Nemzetközi Balettversenyen, míg partnere, Rónai András, az Operaház fiatal címzetes magántáncosa különdíjat kapott.