Tánc

Sztepptánc világnap a Budapest Bábszínházban

2012.05.11. 17:45
Ajánlom
Május 12-én a hetedik Országos Sztepptánc Fesztivál során a látogatók csoportos és szóló előadások révén nyerhetnek bepillantást az amerikai sztepptánc műfajába. Archív felvételeken keresztül pedig érdekességeket tudhatnak meg a hatvan évvel ezelőtt született Ének az esőben című legendás sztepptáncos filmről.

"A fesztivál hagyományaihoz igazodva idén is arra törekedtünk, hogy fellépési lehetőséget biztosítsunk mindenkinek, aki amerikai sztepptánccal foglalkozik hazánkban. A rendezvény során többségében amatőr táncosok lépnek színpadra, de a fellépők között vannak profi táncosok és oktatók is. Idén elsősorban a fővárosi tánciskolákból és Debrecenből érkeznek csoportok a fesztiválra" - mondta el Hengl Kriszta, a 2006-ban indított fesztivál egyik szervezője. A délután négy órától kezdődő program során a közönség nem csupán a sztepp klasszikus, formabontó és kísérletező stílusaiból merítő produkciókból válogathat, hanem a stílusközeli - szving, balboa és charleston - táncokból is kap ízelítőt. A fesztivál hagyományaihoz híven idén is lesz más műfajból érkező meglepetés produkció, amely a szervezők ígérete szerint érdekes és izgalmas kiegészítője lesz a fesztiválnak.

A szteppcipő alapvetően ritmushangszer, vagyis a ritmikával játszanak a táncosok, és színpadi produkció lévén ezt gyakran zenei aláfestéssel teszik még izgalmasabbá - magyarázta a szervező, hozzátéve, hogy szombaton mások mellett Stocker Carmen junior sztepptánc Európa- és világbajnok, valamint Pirovits Árpád, 2009-es világbajnok fogják megszólaltatni cipőiket a színpadon. A rendezvény minden évben különleges archív felvételekkel várja a látogatókat. Idén a hatvan évvel ezelőtt született Ének az esőben című legendás sztepptáncfilmről, valamint főszereplőjéről, Gene Kellyről tudhat meg érdekességeket a közönség. A sztepptánc produkciók egyike pedig modern elemekkel fűszerezett koreográfiával fog tisztelegni a filmklasszikus előtt - mondta Hengl Kriszta.

A fesztivál eddigi története során a szervezők mindvégig fontosnak tartották, hogy megismertessék az érdeklődőket a méltán nagy népszerűségnek örvendő ír sztepptánc és az amerikai sztepptánc közötti különbségekkel. A múlt rendszerben jelentősen megnehezítették a sztepptánc állami iskolákban való oktatását, mert a nyugati ideológia közvetítőjének tartották. Voltak, akik tanítottak, de nekik sem volt igazán lehetőségük arra, hogy rendszeres képzést folytató műhelyt vagy iskolát hagyományozzanak egy-két tanítványukra: így sok év munkájára volt szükség ahhoz, hogy ma ismét beszélhessünk a műfajról. Mindezek jegyében születtek meg a fesztiválon eddig bemutatott archív összeállítások is. Ezekben a látogatók megismerhették az amerikai sztepptánc történetét, híres gyermekművészeit (Shirley Temple, Sammy Davis Junior), a hazai sztepptáncra nagy hatással lévő táncosokat (Tommy Sutton, Chetser Whitmore), a híres női sztepptáncosokat, és azokat a neves színészeket, valamint énekeseket, akik bár kiválóan szteppelnek, de nem erről az oldalukról váltak ismertté (Steve Martin és Michael Jackson). A fesztivál a műfajalapító Bill "Bojangles" Robinson születésnapjához, május 25-éhez kötődő sztepptánc világnapja alkalmából tiszteleg a műfaj legendás alakjai és modern követői előtt.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A szülővárosában lép fel Gergye Krisztián táncművész

A Kőszegi Várszínház augusztus 3-án mutatja be a Szinesztézia című egyedülálló – kép-performansz és pop-up kiállítás – összművészeti előadást. A tánc, a mozdulatok képzőművészeti alkotások vonzásába kerülnek Nagy Csilla és Gergye Krisztián táncművészek performansz-etűdjei által.
Tánc ajánló

Augusztusban Miskolcon táncol a világ

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon. A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkció érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem.
Tánc ajánló

A képzőművészet és a tánc harmóniája

A Gergye Krisztián Társulat Szinesztézia című különleges és rendkívül látványos összművészeti estjét, július 29-én a szentendrei MűvészetMalomban lehet megtekinteni.
Tánc hír

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Tánc hír

Magyar Éva újra táncol

A nemrég 60. születésnapját ünneplő színész-koreográfust Ebony Buckle énekesnő új videójában láthatjuk újra táncolni, a videoklip koreográfiáját is ő jegyzi.